Zakoni i propisi - Pravni savjeti 40 14.06.1995 Pravilnik o organiziranju i provođenju vozačkih ispita
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

HRVATSKI AUTOKLUB

Na temelju članka 205. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama ("Narodne novine", broj 84/92, 5/93 i 26/93) i članka 4. Pravilnika o povjeravanju Hrvatskom autoklubu poslova jedinstvenog procesa osposobljavanja kandidata za vozače, organiziranju i provođenju vozačkih ispita i drugih poslova javnih ovlasti ("Narodne novine", broj 24/95), Upravni odbor Hrvatskog autokluba na sjednici od 9. svibnja 1995. godine, uz suglasnost ministra prosvjete i športa donio je

PRAVILNIK

O ORGANIZIRANJU I PROVOĐENJU VOZAČKIH ISPITA

Članak 1.

Poslove organiziranja i jedinstvenog provođenja vozačkih ispita kao javne ovlasti na teritoriju Republike Hrvatske, obavlja Hrvatski autoklub preko svojih vozačkih ispitnih centara u skladu sa zakonom, propisima donešenim na temelju zakona i odredbama ovoga pravilnika.

Članak 2.

Ispit iz nastavnog predmeta Prometna i sigurnosna pravila provodi se pod uvjetima propisanim člankom 8. Pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozače vozila na motorni pogon.

Ispit iz nastavnog predmeta Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenih u prometnoj nezgodi može se provoditi pod uvjetima propisanim člankom 8. i 11. Pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozače vozila na motorni pogon.

Ispit iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon može se provoditi u mjestu koje u pogledu minimuma prometno-tehničkih elemenata ispunjava uvjete utvrđene člankom 19. Pravilnika o uvjetima i načinu polaganja vozačkog ispita, te odgovarajuće uvjete u pogledu gustoće i intenziteta prometa, te razvijenosti gradske mreže prometnica.

Članak 3.

Mrežu mjesta neposredne provedbe vozačkih ispita na teritoriju Republike Hrvatske utvrđuje Upravni odbor Hrvatskog autokluba u skladu s člankom 2. ovoga pravilnika.

Hrvatski autoklub mora u mjestu neposredne provedbe vozačkog ispita iz pojedinog nastavnog predmeta osigurati prostorne i materijalno-tehničke uvjete za rad komisija koje provode vozačke ispite.

Članak 4.

Broj komisija koje provode vozački ispit određuje voditelj pojedinog vozačkog ispitnog centra iz članka 1. ovoga pravilnika, na temelju broja prijavljenih kandidata, dnevnim i tjednim rasporedom rada ovlaštenih ispitivača i njihovom dnevnom i tjednom radnom normom.

Članove komisija iz stavka 1. ovoga članka (u daljnjem tekstu: ovlašteni ispitivači) imenuje Hrvatski autoklub rješenjem.

Članak 5.

Mjesto, datum i vrijeme polaganja vozačkog ispita određuje voditelj vozačkog ispitnog centra i o tome obavještava autoškolu ili organizaciju koja je osposobljavala kandidata za vozača.

Od prijave do trenutka polaganja ispita iz pojedinog nastavnog predmeta ne smije proteći duže od 21 dana.

Članak 6.

Ovlašteni ispitivač dužan je započeti s provedbom ispita u utvrđeno vrijeme.

Ovlašteni ispitivač dužan je na početku provedbe bilo kojeg dijela vozačkog ispita predstaviti se kandidatima usmeno i jasno istaknutim dopuštenjem (licencom).

Za vrijeme provedbe vozačkog ispita ovlašteni ispitivač mora biti odjeven u službeno odijelo.

Ovlašteni ispitivač obvezan je za vrijeme provedbe ispita odnositi se prema kandidatima i djelatnicima autoškola uljudno i u skladu s etičkim i pedagoškim normama.

Članak 7.

Prije početka provedbe ispita iz pojedinog nastavnog predmeta ovlašteni ispitivač dužan je utvrditi identitet kandidata temeljem važeće osobne isprave, te uvidom u ispitnu dokumentaciju utvrditi da li kandidat ispunjava druge uvjete za pristupanje ispitu.

Ovlašteni ispitivač neće dopustiti polaganje ispita:

Kandidatu iz stavka 2. ovoga članka omogućit će se polaganje ispita uz ponovnu uplatu naknade, u roku kojega odredi voditelj vozačkog ispitnog centra.

Članak 8.

Ovlašteni ispitivač nije dužan započeti provođenje ispita, ako iz ispitne dokumentacije utvrdi:

Provođenje ispita iz stavka 1. ovoga članka započet će tek kad se utvrđeni nedostaci otklone u skladu s odredbama ovoga pravilnika.

PROVEDBA ISPITA IZ NASTAVNOG PREDMETA PROMETNA I SIGURNOSNA PRAVILA

Članak 9.

Prije početka provedbe ispita (testiranja) iz nastavnog predmeta Prometna i sigurnosna pravila ovlašteni ispitivač će:

Članak 10.

Za vrijeme ispita ovlašteni ispitivač dužan je pažljivo nadzirati rad kandidata.

Ovlašteni ispitivač udaljit će s ispita kandidata koji za vrijeme ispita:

Kandidat koji je udaljen s ispita ima pravo ponovno polagati ispit prema članku 7. stavku 2. ovoga pravilnika.

Članak 11.

Uspjeh kandidata na ispitu utvrđuje se prema članku 14-16. Pravilnika o uvjetima i načinu polaganja vozačkog ispita.

Članak 12.

Nakon utvrđivanja uspjeha ovlašteni ispitivač mora kandidatima priopćiti uspjeh, a kandidatima koji na

ispitu nisu zadovoljili dati test na uvid i obrazložiti ocjenu.

Članak 13.

Ovlašteni ispitivač dužan je nakon provedenog ispita točno, potpuno i uredno ispuniti ispitnu dokumentaciju prema propisanim obrascima i odredbi članka 16. Pravilnika o uvjetima i načinu polaganja vozačkog ispita, te je u najkraćem roku dostaviti vozačkom ispitnom centru.

PROVEDBA ISPITA IZ NASTAVNOG PREDMETA UPRAVLJANJE VOZILOM NA MOTORNI POGON

Članak 14.

Ovlašteni ispitivač može provesti ispit iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon samo za onu kategoriju ili vrstu vozila za koju posjeduje valjanu vozačku dozvolu.

Za vrijeme provođenja ispita vozačku dozvolu iz stavka 1. ovoga članka ovlašteni ispitivač mora imati uz sebe.

Članak 15.

Ovlašteni ispitivač će prije početka ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon:

U trenutku polaganja ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon kandidat je dužan imati važeće liječničko uvjerenje, i za vrijeme provedbe ispita koristiti pomagala propisana liječničkim uvjerenjem. ·

Članak 16.

Ovlašteni ispitivač prekinut će ispit u slučajevima predviđenim člankom 26. Pravilnika o uvjetima i načinu polaganja vozačkog ispita, a osobito kada instruktor vožnje:

Ako u slučaju iz stavka 1. ovoga članka postoje elementi za ocjenu kandidata, ovlašteni ispitivač će ocijeniti kandidata, a o prekidu ispita napraviti zabilješku.

Članak 17.

Ovlašteni ispitivač provodi ispit iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon prema sadržaju koji je sastavni dio ovoga pravilnika.

Članak 18.

Prilikom utvrđivanja uspjeha kandidata na ispitu ovlašteni ispitivač primjenjuje kriterije o ocjenjivanju kandidata na ispitu iz Upravljanja vozilom na motorni pogon.

Kriteriji za ocjenjivanje kandidata utvrđeni su u ispitnom listu i sastavni su dio ovoga pravilnika.

Članak 19.

Kandidatu koji nije položio ispit ovlašteni ispitivač mora priopćiti greške učinjene tijekom vožnje, koje za vrijeme provedbe ispita uoči i unese u ispitni list, te usmeno obrazložiti rezultat ispita.

Temeljem uspjeha utvrđenog na ispitu, ovlašteni ispitivač može predložiti kandidatu iz stavka 1. ovoga članka dopunski program osposobljavanja u trajanju od tri do pet sati.

Predloženi broj sati dopunskog programa unosi se u izvješće o provođenju ispita.

Članak 20.

Ovlašteni ispitivač dužan je nakon provedenog ispita točno, potpuno i uredno ispuniti ispitnu dokumentaciju prema propisanim obrascima, te je pravodobno dostaviti vozačkom ispitnom centru.

Članak 21.

Ovlašteni ispitivač nakon proveđenog ispita, kandidatu koji je zadovoljio na ispitu, izdaje uvjerenje o položenom vozačkom ispitu.

Članak 22.

Vozački ispitni centar će izdati duplikat uvjerenja, na pismeni zahtjev kandidata.

Članak 23.

Vozački ispitni centar vodi knjigu evidencije izdanih uvjerenja i duplikata uvjerenja o položenom vozačkom ispitu.

PRIGOVORI I ŽALBE

Članak 24.

Kandidat ima pravo prigovora:

Članak 25.

Ovlaštena osoba autoškole odnosno instruktor vožnje ima pravo prigovora na odluku ovlaštenog ispitivača prema članku B. stavak 1. i članku 16. ovoga pravilnika.

Članak 26.

Prigovor iz članka 24. i 25. ovoga pravilnika podnosi se ovlaštenom ispitivaču u pismenom obliku. Prigovor se mora najaviti odmah nakon završetka ispita, a podnosi se najkasnije u roku sat vremena od završetka ispita.

Ovlašteni ispitivač donosi pismenu odluku o prigovoru u roku sat vremena od podnošenja prigovora.

Ovlašteni ispitivač dužan je napisati službenu zabilješku o prigovoru.

Članak 27.

Kandidat odnosno osoba iz članka 25. ovoga pravilnika ima pravo žalbe na odluku ovlaštenog ispitivača o prigovoru.

Žalba na odluku ovlaštenog ispitivača o prigovoru podnosi se pismeno neposredno Hrvatskom autoklubu, Komisiji za žalbe, u roku 8 dana od donošenja odluke o prigovoru.

Rješenje o žalbi Hrvatski autoklub mora donijeti i dostaviti stranci bez odgode a najkasnije 15 dana od dana primitka žalbe.

Rješenje Hrvatskog autokluba o žalbi je konačno.

Članak 28.

Komisiju iz članka 27. stavka 1. ovoga pravilnika čine tri člana.

Predsjednik komisije je rukovoditelj poslova organiziranja i provođenja vozačkog ispita Hrvatskog autokluba, a jedan član osoba koja obavlja poslove stručnog nadzora.

Članak 29.

Sastav Komisije za žalbe utvrđuje rješenjem glavni tajnik Hrvatskog autokluba ili osoba koju on ovlasti.

Članak 30.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u " Narodnim novinama".

Broj:1195/ 1-95

Zagreb, 9. svibnja 1995.

Predsjednik Upravnog odbora

Slavko Degoricija, prof., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.