Zakoni i propisi - Pravni savjeti 40 14.06.1995 Pravilnik o uvjetima za imenovanje članova komisije za provođenje vozačkog ispita i stručnom ispitu za ovlaštenog ispitivača
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

HRVATSKI AUTOKLUB

Na temelju članka 205. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama ("Narodne novine", broj 84/92, 5/93 i 26/93) i članka 4. Pravilnika o povjeravanju Hrvatskom autoklubu poslova jedinstvenog procesa osposobljavanja kandidata za vozače, organiziranja i provođenja vozačkih ispita i drugih poslova javnih ovlasti ("Narodne novine", broj 24/95) Upravni odbor Hrvatskog autokluba, na sjednici od 9. svibnja 1995. godine, uz suglasnost ministra prosvjete i športa donio je

PRAVILNIK

O UVJETIMA ZA IMENOVANJE ČLANOVA KOMISIJE ZA PROVOĐENJE VOZAČKOG ISPITA I STRUČNOM ISPITU ZA OVLAŠTENOG ISPITIVAČA

Članak 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se uvjeti za imenovanje člana komisije za provođenje vozačkog ispita, program, kriteriji i način provođenja stručnog ispita za ovlaštenog ispitivača te postupak predlaganja, izdavanja i oduzimanja dopuštenja (licence) ovlaštenog ispitivača.

Članak 2.

Za člana komisije koja provodi vozački ispit može biti imenovana osoba koja ispunjava uvjete utvrđene člankom 5. stavkom 1. Pravilnika o uvjetima i načinu polaganja vozačkog ispita ("Narodne novine", broj 89/94), ima položen stručni ispit prema odredbama ovoga pravilnika, te kojoj je nadležno ministarstvo izdalo dopuštenje (licencu).

Članak 3.

Pravo polaganja stručnog ispita za ovlaštenog ispitivača ima osoba koja ima:

Uz pajavu za polaganje stručnog ispita prilaže se:

Prijava se podnosi Komisiji za provođenje stručnog ispita za ovlaštenog ispitivača Hrvatskog autokluba.

PROGRAM I KRITERIJI STRUČNOG ISPITA ZA OVLAŠTENOG ISPITIVAČA

Članak 4.

Stručni ispit za ovlaštenog ispitivača sastoji se od:

1. ispita iz poznavanja prometnih i sigurnosnih pravila,

2. ispita iz prometne tehnike,

3. ispita iz poznavanja Zakona o sigurnosti prometa na cestama, te Pravilnika o uvjetima i načinu polaganja vozačkog ispita, Pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozače vozila na motorni pogon i Pravilnika o provjeri stručne osposobljenosti djelatnika autoškola i ovlaštenih ispitivača,

4. ispita iz upravljanja vozilom,

5. praktičnog provođenja ispita s kandidatom za vozača,

6. pismenog rada o provedbi ispita s kandidatom za vozača i obrazloženjem ocjene,

7. usmene obrane.

Sadržaj programa stručnog ispita te kriteriji za polaganje ispita tiskani su uz ovaj pravilnik i njegov su sastavni dio.

Članak 5.

Na ispita iz članka 4. točka 4. ovoga pravilnika provjerava se i ocjenjuje vožnja kandidata za ovlaštenog ispitivača na vozilu B kategorije.

Kandidat za ovlaštenog ispitivača dužan je za provođenje tog dijela stručnog ispita osigurati tehnički ispravno, čisto i uredno vozilo s četvora vrata.

Članak 6.

Na ispitu iz članka 4. točka 5. ovoga pravilnika kandidat za ovlaštenog ispitivača prati, provjerava i ocjenjuje vožnju druge osobe po odabranoj ispitnoj trasi, prema sadržaju ispitnog lista iz Upravljanja vozilom na motorni pogon.

Kandidat za ovlaštenog ispitivača na dijelu stručnog ispita iz stavka 1. ovoga članka ocjenjuje se temeljem:

Članak 7.

Na ispitu iz članka 4. točka 6. ovoga pravilnika kandidat za ovlaštenog ispitivača u pismenoj fornti obrazlaže svoje odluke, stavove, pismene navode iz ispitnog lista, te daje dopunska obrazloženja o tijeku vožnje kandidata.

Članak 8.

Na ispitu iz članka 4. točke 7. ovoga pravilnika kandidat za ovlaštenog ispitivača brani teze iz pismenog dijela ispita i odgovara na pitanja ispitne komsuje, iz područja:

Članak 9.

Ispit iz članka 4. točke 1, 2. i 3. ovoga pravilnika polaže se testom i traje najduže 90 minuta.

Ispit iz članka 4. točke 4. i 5. ovoga pravilnika polaže se praktično u vozilu i traje najduže 45 minuta.

Ispit iz članka 4. točke 6. ovoga pravilnika polaže se pismeno a traje najduže 90 minuta.

Ispit iz članka 4. točke 7. ovoga pravilnika polaže se usmeno.

NAČIN PROVOĐENJA STRUČNOG ISPITA ZA OVLAŠTENOG ISPITIVAČA

Članak 10.

Stručni ispit za ovlaštenog ispitivača provodi Komisija Hrvatskog autokluba koju čine predsjednik i četiri člana, od kojih najmanje dva moraju imati stručnu spremu instruktora vožnje.

Predsjednik komisije je odgovorna osoba za organizaciju i provođenje vozačkih ispita Hrvatskog autokluba.

Član komisije može biti diplomirani inženjer prometa, diplomirani pravnik, profesor psihologije te profesor pedagogije.

Predsjednik i članovi Komisije moraju imati radno iskustvo od najmanje 5 godina na poslovima obrazovanja ili osposobljavanja kadrova u cestovnom prometu.

Ministarstvo prosvjete i športa i Ministarstvo pomorstva, prometa i veza mogu imenovati po jednog člana u Komisiju.

Članak 11.

Sastav Komisije koja provodi stručni ispit za ovlaštenog ispitivača imenuje Hrvatski autoklub rješenjem.

Rješenjem o imenovanju komisije utvrđuje se rok, vrijeme i mjesto održavanja stručnog ispita, zaduženje pojedinih članova komisije, te ostale okolnosti od značaja za rad komisije.

Članak 12.

O rokovima, mjestu i vremenu održavanja stručnog ispita Komisija je dužna obavijestiti kandidate najmanje 30 dana prije dana održavanja ispita.

Članak 13.

Test i kriterije za polaganje ispita iz članka 4. točka 1, 2. i 3. ovoga pravilnika priprema Komisija.

Članak 14.

Uspjeh kandidata na stručnom ispitu ocjenjuje se ocjenom: "zadovoljio" ili "nije zadovoljio".

Ocjena Komisije je konačna.

Članak 15.

Kandidat koji nije zadovoljio na pojedinom dijelu ispita iz članka 4. ovoga pravilnika, ponavlja ispit u cijelosti u roku kojeg određuje Komisija.

Članak 16.

Kandidatu koji je zadovoljio na stručnom ispitu Hrvatski autoklub izdaje potvrdu o položenom stručnom ispitu za ovlaštenog ispitivača.

DOKUMENTACIJA O STRUČNOM ISPITU

Članak 17.

Dokumentaciju o stručnom ispitu čini:

Knjigu evidencije iz stavka 1. točke 6. ovoga članka Hrvatski autoklub čuva trajno, a ostalu dokumentaciju dvije godine.

Članak 18.

Naknadu za stručni ispit utvrđuje Hrvatski autoklub a snosi je kandidat.

POSTUPAK PREDLAGANJA IZDAVANJA I ODUZIMANJA DOPUŠTENJA (LICENCE) ZA OVLAŠTENOG ISPITIVAČA

Članak 19.

Hrvatski autoklub predložit će nadležnom ministarstvu izdavanje dopuštenja (licence) ovlaštenog ispitivača za kandidata kojem je izdao potvrdu o položenom stručnom ispitu ako u skladu s planom rada za tekuću godinu utvrdi potrebu za povećanjem broja izvršilaca na poslovima provođenja vozačkih ispita.

Članak 20.

Hrvatski autoklub predložit će da nadležno ministarstvo oduzme dopuštenje (licencu) ovlaštenom ispitivaču ako ovlašteni ispitivač:

Što se smatra težom povredom radne dužnosti ovlaštenog ispitivača iz stavka 1. točke 1. ovoga članka Hrvatski autoklub utvrđuje posebnim općim aktom.

Članak 21.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Broj:1195/2-95

Zagreb, 9. svibnja 1995.

Predsjednik Upravnog odbora

Slavko Degoricija, prof., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.


SADRŽAJ STRUČNOG ISPITA ZA OVLAŠTENOG ISPITIVAČA

1. Prometna i sigurnosna pravila

Nastavni sadržaji istovjetni su sadržajima Nastavnog programa predmeta Prometna i sigurnosna pravila za osposobljavanje kandidata za vozače vozila na motorni pogon, utvrđenih uprilogu Pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozače vozila na motorni pogon, sadržaju Zakona o sigurnosti prometa na cestama, s pripadajućim podzakonskim aktima.

2. Prometne tehnika i vozila

Okvirni sadržaji ovoga dijela stručnog ispita odnose se na ona znanja koja svoju realizaciju nalaze u neposrednoj primjeni propisa u različitim prometnim situacijama i tako čine osnovu za pravilno i pravovremeno donošenje odluka, te pravilno i točno reagiranje u konkretnim prometnim situacijama..

3. Poznavanje Pravilnika

Sadržaji ovoga dijela stručnog ispita se odnose na poznavanje odredbi utvrđenih u Pravilniku o osposobljavanju kandidata za vozače vozila na motorni pogon, Pravilniku o uvjetima i načinu polaganja vozačkog ispita i Pravilniku o provjeri stručne osposobljenosti djelatnika autoškola i ovlaštenih ispitivača, dakle odredaba koje su za buduće ovlaštene ispitivače nesporno vrlo značajne i predstavljaju temelj za njihov uspješan i djelotvoran rad. ·

4. Upravljanje vozilom

Na dijelu stručnog ispita iz upravljanja vozilom kandida za ovlaštenog ispitivača mora pokazati da poznaje osnove metodike obuke vožnje, a Komisija ocjenjuje način vožnje i kvalitetu vožnje kandidata za ovlaštenog ispitivača.

Na ispitu iz upravljanja vozilom kandidat za ovlaštenog ispitivača treba pokazati samostalnu vožnju prema svim prometno-tehničkim elementima trase, a u skladu s načelima obuke vožnje.

Kvalitetu vožnje kandidata za, ovlaštenog ispitivača čini pravovremeno i sinhronizirano:

5. Praktično provođenje ispita s kadidatom za vozača

Na dijelu stručnog ispita s kandidatom za vozača, kandidat za ovlaštenog ispitivača mora pokazati da poznaje pedagoško-didaktičke osnove rada s kandidatom i u skladu s njima voditi kandidata za vozača na ispitnoj trasi, tako da:

6. Pismeni prikaz provedbe ispita s kandidatom za vozača s obrazloženjem ocjene

U pismenom prikazu vožnje kandidata za vozača, kandidat za ovlaštenog ispitivača dužan je pregledno i jasno, korektnim književnim hrvatskim jezikom, opisati i izložiti:

7. Usmeno obrazloženje i obrana pismenog rada

U usmenom obrazloženju svoga pismenog rada kandidat za ovlaštenog ispitivača odgovara na pitanja člana komisije, objašnjava svoja zapažanja, stavove i odluke, obrazlaže ocjenu kojom je vrednovao vožnju kandidata za vozača.

Komisija kandidatu za ovlaštenog ispitivača postavlja i druga pitanja koja su u uskoj svezi sa strukom, budućim zanimanjem ovlaštenog ispitivača, a koja se odnose na poznavanje sadržaja vezanih za metodiku nastave i obuke, psihologije poučavanja, didaktike, psihologije poučavanja i psihologije obuke vožnje te cestovnih vozila.

KRITERIJI ZA OCJENJIVANJE ZNANJA KANDIDATA ZA OVLAŠTENOG ISPlTIVAČA

Kriterije za provedbu stručnog ispita utvrđuje Komisija za provedbu stručnog ispita Hrvatskog autokluba.

1. Poznavanje Prometnih i sigurnosnih pravila, Prometne tehnike i podzakonskih akata - propisa koji utvrđuju uvjete i način osposobljavanja kandidata za vozača i uvjete i način polaganja vozačkog ispita, polaže se testom.

2. Broj pitanja i kriteriji za ocjenjivanje su u pravilu slijedeći:

______________________________________________________________
Predmet                 Ukupno pitanja      Dozvoljeni broj 
                        po predmetu         negativnih bodova 
______________________________________________________________ 
Prometni propisi              12                    -3 
_______________________________________________________________ 
Prometna tehnika               6                    -3 
_______________________________________________________________ 
Provedbeni propisi             3                    -1 
_______________________________________________________________ 
Ukupno                         21 
_______________________________________________________________ 

3. Na ispitu iz upravljanja vozilom negativno se ocjenjuju prema ispitnom listu iz upravljanja vozilom na motorni pogon:

Diskreditirajuće greške su one greške u vožnji zbog kojih kandidat nije zadovoljio na ispitu.

Diskreditirajuće greške predstavljaju:

U pogreške koje se kumuliraju spadaju sva odstupanja od pravilnih postupaka utvrđenih u nastavnom planu i programu predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon, te Programa i sadržaja ispita iz Upravljanja vožilom na motorni pogon, a vrednovane su u ispitnom listu negativno. Ako broj pogrešaka koje se kumuliraju prijeđe utvrđeni broj u ispitnom listu, kandidat na ispitu nije zadovoljio.

4. Pismeni rad o provedbi ispita s kandidatom za vozača i obrazloženje ocjene

Na ovom dijelu ispita kandidat za ovlaštenog ispitivača dužan je pregledno, jasno, cjelovito i stručno uz korištenje stručne terminologije izložiti svoje motrište o složenosti i karakteristikama vožnje, upravljanja vozilom u složenim prometnim uvjetima, kvalificirati najkompliciranije i najopasnije radnje vozilom u prometu, obrazložiti vezu i međusobni utjecaj teorijskih znanja na primjenu vještina i ponašanja budućeg vozača u prometu.

Uz svoja zapažanja o vožnji kandidata za vozača, ovlašteni ispitivač mora navesti kriterije za ocjenjivanje, kao i temeljem čega je ocijenio razinu, brzinu, točnost i efkasnost stečenih vještina kandidata za vozača.

Nadalje, kandidat za ovlaštenog ispitivača, u pismenom radu opisuje slijed samoga ispita iz Upravljanja vozilom na motor ni pogon, opisuje ispitnu trasu, analizira vožnju kandidata, opisuje pogreške koje su učinjene za vrijeme ispita, komentira cijeli tijek ispita, obrazlaže svoju ocjenu vožnje, te daje upute za dodatno uvježbavanje određenih radnji.

Kandidat za ovlaštenog ispitivača opisuje u pismenom radu postupak osobnog pristupa kandidata za vozača, pripremu kandidata za ispit, te način izbjegavanja eventualnog konflikta s kandidatom za vozača i način ublažavanja konfliktnih situacije na ispitu.

Komisija u pismenom radu ocjenjuje pismenost i stručnosi kandidata za ovlaštenog ispitivača.