Zakoni i propisi - Pravni savjeti 40 14.06.1995 Pravilnik o stručnom nadzoru nad radom autoškola
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

HRVATSKI AUTOKLUB

Na temelju članka 205. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (" Narodne novine", broj 84/92, 5/93 i 26/93) i članka 4. Pravilnika o povjeravanju Hrvatskom autoklubu poslova jedinstvenog procesa osposobljavanja kandidata za vozače, organiziranja i provođenja vozačkih ispita i drugih poslova javnih ovlasti ("Narodne novine", broj 24/95), Upravni odbor Hrvatskog autokluba na sjednici od 9. svibnja 1995. godine, uz snglasnost ministra prosvjete i športa donio je

PRAVILNIK

O STRUČNOM NADZORU NAD RADOM AUTOŠKOLA

Članak 1.

Ovim pravilnikom uređuju se ovlaštenja i obveze Hrvatskog autokluba u obavljanju stručnog nadzora nad radom autoškola i drugih pravnih i fizičkih osoba koje osposobljavaju kandidate za vozače (u daljnjem tekstu: autoškole) i kod kojih se provode vozački ispiti.

Poslovima stručnog nadzora iz stavka 1. ovoga članka smatraju se i stručni poslovi koje Hrvatski autoklub obavlja u postupku utvrđivanja uvjeta za početak rada autoškola.

Članak 2.

Poslove iz članka 1. ovoga pravinika Hrvatski autoklub obavlja temeljem odredbi Zakona o sigurnosti

prometa na cestama i podzakonskih propisa donesenih na osnovi toga Zakona, kao javne ovlasti.

Članak 3.

Poslove stručnog nadzora iz članka 1. ovoga pravilnika Hrvatski autoklub utvrđuje godišnjim programom rada.

Godišnjim programom rada utvrđuju se osobito razlozi i cilj stručnog nadzora, broj autoškola u kojima će se obaviti nadzor, te druga pitanja u vezi s obavljanjem nadzora. 

Članak 4.

Stručne poslove u postupku utvrđivanja uvjeta za početak rada autoškola Hrvatski autoklub obavlja i na zahtjev nadležnog ministarstva.

Članak 5.

Hrvatski autoklub može u obavljanju stručnog nadzora tražiti da autoškola dostavi podatke potrebne za obavljanje nadzora.

Ako Hrvatski autoklub primi predstavku ili podnesak kojim se ukazuje na nezakonitost rada autoškole ili odgovome osobe autoškole, dužan je predstavku razmotriti, te ako osnovano sumnja da su činjenice u predstavci točne, poduzeti mjere u skladu s odredbama ovoga pravilnika, te o tome obavijestiti podnosioca predstavke i ministarstvo koje obavlja upravni nadzor nad njegovim radom.

Članak 6.

Hrvatski autoklub podnosi nadležnom ministarstvu cjelov to izvješće o obavljenom stručnom nadzoru u pravilu jedanput godišnje.

Članak 7.

Stručni nadzor obavlja se prikupljanjem podataka o radu, uvidom u dokumentaciju i evidenciju autoškole, te utvrđivanjem drugih okolnosti od značaja za obavljanje svrhe nadzora, u skladu s odredbama ovoga pravilnika.

Članak 8.

Poslove stručnog nadzora obavlja ovlaštena osoba Hrvatskog autokluba, koja ima visoku stručnu spremu prometne, odgojno-obrazovne ili pravne struke i najmanje pet godina radno iskustva na poslovima obrazovanja ili osposobljavanja u cestovnom prometu (u daljnjem tekstu: ovlaštena osoba).

Članak 9.

Ovlaštena osoba u obavljanju stručnog nadzora samostalna je u radu i neposredno odgovara odgovornoj osobi za stručni nadzor u Hrvatskom autoklubu.

Ovlaštenoj osobi bit će uskraćeno pravo obavljanja poslova stručnog nadzora, ako se u prethodno provedenom disciplinskom postupku utvrdi da je počinila težu povredu radne dužnosti nesavjesnim obavljanjem poslova stručnog nadzora.

Članak 10.

Osoba koja obavlja stručni nadzor ima službenu iskaznicu.

Oblik i sadržaj iskaznice iz stavka 1. ovoga članka tiskan j uz ovaj pravilnik i njegov je sastavni dio.

Članak 11.

Osoba koja obavlja stručni nadzor dužna je pravodobn obavijestiti nadziranu osobu o vremenu obavljanja

stručnog nadzora.

Osoba koja obavlja stručni nadzor, može obaviti stručni nadzor i bez prethodne obavijesti, ako to zahtjeva svrha nadzora.

Nadzirana osoba dužna je osobi koja obavlja stručni nadzor staviti na uvid zatraženu dokumentaciju i evidenciju, dati druge podatke i obavještenja koja su potrebna u svrhu nadzora, te osigurati nesmetano obavljanje stručnog nadzora.

Članak 12.

Osoba koja obavlja stručni nadzor može, ako je to neophodno za učinkovito ispunjenje svrhe nadzora, izuzeti evidenciju i dokumentaciju, o čemu nadziranoj osobi izdaje potvrdu.

Članak 13.

U obavljanju stručnog nadzora, ovlaštena osoba nadzu osobito:

- izvođenje godišnjeg plana i programa osposobljavanja kandidata za vozače i njegovu uskladenost s propisanim nastavnim planom i programom,

- izvođenje nastave iz pojedinog nastavnog predmeta,

- prostor, prometno vježbalište ili odgovarajuću prometnu površinu, nastavna sredstva i pomagala i opremu potrebnu za izvođenje pojedinog nastavnog predmeta, te način njihova korištenja;

- kadrovske uvjete potrebne za izvođenje osposobljavanja kandidata za vozače,

- prostorne i tehničke, te druge uvjete za provođenje vozačkih ispita,

- provođenje vozačkog ispita,

- sadržaj ugovora o međusobnim pravima i obvezama autoškole i kandidata za vozače,

- ostvarivanje prava i obveza kandidata za vozače u procesu osposobljavanja,

- vođenje propisane evidencije i dokumentacije,

- ostale okolnosti važne za stručno izvođenje procesa osposobljavanja kandidata za vozače i za provođenje vozačkog ispita.

Članak 14.

Pored ovlaštenja utvrđenih člankom 13. ovoga pravilnika, u obavljanju stručnog nadzora ovlaštena osoba:

- pruža instruktivnu stručnu pomoć djelatnicima autoškole,

- predlaže mjere za unapređivanje organizacije rada i metoda osposobljavanja kandidata za vozače, te provođenje vozačkih ispita,

- ocjenjuje funkcionalnost opreme autoškole i predlaže mjere za njezino osuvremenjivanje,

- daje upute i pojašnjenja za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i nedostataka u radu nadzirane osobe,

- obavlja druge poslove iz svog djelokruga u vezi sa svrhom stručnog nadzora.

Članak 15.

Stručni poslovi u postupku utvrđivanja uvjeta za početak i nastavak rada autoškole obavljaju se očevidom.

Očevid iz stavka 1. ovoga članka obavlja ovlaštena osoba iz članka 8. ovoga pravilnika ili izuzetno komisija od najmanje dva člana, koji ispunjavaju uvjete utvrđene člankom 8. ovoga pravilnika.

U očevidu iz stavka 1. ovoga članka može sudjelovati ovlašteni državni službenik nadležnog ministarstva.

Komisiju iz stavka 2. ovoga članka određuje glavni tajnik Hrvatskog autokluba.

Članak 16.

Očevidom iz članka 15. ovoga pravilnika utvrđuje se odgovara li dokumentacija priložena uz zahtjev za utvrđivanje uvjeta za osposobljavanje kandidata za vozače iz pojedinog nastavnog predmeta stvarnom stanju, u skladu s odredbama Pravilnika za osposobljavanje kandidata za vozače vozila na motorni pogon.

Članak 17.

U obavljenom stručnom nadzoru i očevidu u postupku utvrđivanja uvjeta za početak rada autoškole obvezno se sastavlja izvješće.

Izvješće iz stavka 1. ovoga članka sadrži osobito:

- naziv i adresu nadzirane osobe, odnosno osobe kod koje je obavljen očevid,

- vrijeme početka i završetka stručnog nadzora odnosno očevida,

- opis utvrđenog stanja, nepravilnosti i nedostataka,

- prijedlog mjera koje valja poduzeti radi otklanjanja utvrđenih nedostataka, te rokove u kojima bi se nedostaci morali otkloniti,

- prijedlog mjera koje se predlažu nadležnom državnom organu,

- potpis ovlaštenih osoba koje su obavile stručni nadzor odnosno očevid,

- potpis nadzirane osobe.

Članak 18.

Izvješće o obavljenom stručnom nadzoru odnosno očevidu obvezno se dostavlja odgovornoj osobi autoškole u kojoj je obavljen nadzor odnosno očevid.

Na izvješće iz stavka 1. ovoga članka odgovorna osoba autoškole ima pravo prigovora. Prigovor se podnosi osobi koja je obavila stručni nadzor odnosno očevid, u pismenom obliku, u roku 5 dana od dana dostave izvješća.

Članak 19.

Izvješće o obavljenom stručnom nadzoru odnosno očevidu s prigovorom i mišljenjem ovlaštene osobe o izjavljenom prigovoru obvezno se dostavlja autoškoli u kojoj je obavljen stručni nadzor odnosno očevid, te nadležnom ministarstvu.

Za izradu izvješća, te njegovo dostavljanje vrijede rokovi utvrđeni općim propisima.

Članak 20.

Ako ovlaštena osoba u obavljanju stručnog nadzora utvrdi, u okviru svojih ovlaštenja, da kod nadzirane osobe postoji osnova za poduzimanje mjera iz nadležnosti nekog drugog državnog organa, dužna ga je o tome obavijestiti bez odgode, putem Ministarstva prosvjete i športa.

Članak 21.

Dokumentaciju o obavljenom stručnom nadzoru i očevidu čuva Hrvatski autoklub.

Članak 22.

Troškove obavljanja stručnih poslova u postupku utvrđivanja mjesta za početak i nastavak rada autoškole snosi autoškola prema naknadi koju utvrđuje Hrvatski autoklub.

Članak 23.

Stupanjem na snagu ovoga pravilnika prestaje, važiti Pravilnik o obavljanju stručnog nadzora kojega je Upravni odbor Hrvatskog autokluba usvojio 16. rujna 1992. godine.

Članak 24.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmg dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Broj:1195/4-95

Zagreb, 9. svibnja 1995.

Predsjednik Upravnog odbora

Slavko Degoricija, prof., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

PRILOG 1.

ISKAZNICA OVLAŠTENOG DJELATNIKA STRUČNOG NADZORA

_________________________________________________________________ 
Stranica 1. 

HRVATSKI AUTOKLUB

AUTO-CLUB DE CROATIE

ISKAZNICA

OVLAŠTENOG DJELATNIKA STRUČNOG 
NADZORA 
SLUŽBENI ZNAK HAK-a 
___________________________________________________________________ 
Stranica 2. 
Registarski broj _____________________________________________________ 
Mjesto za fotografiju 
Ime ________________________________________________________________ 
Prezime ____________________________________________________________ 
JMBG ______________________________________________________________ 
Potpis glavnog tajnika HAK-a 
____________________________________________________________________ 
Stranica 3. 
____________________________________________________________________ 
Iskaznica vrijedi do: 
Potpis M.P. 
_____________________________________________________________________ 
Iskaznica vrijedi do: 
Potpis M.P. 
_____________________________________________________________________ 
Iskaznica vrijedi do: 
Potpis M.P. 
______________________________________________________________________ 
Iskaznica vrijedi do: 
Potpis M.P. 
_______________________________________________________________________ 
Iskaznica vrijedi do: 
Potpis M.P. 
_______________________________________________________________________ 
Stranica 4.

Autoškole i organizacije Hrvatskog Crvenog križa dužne su imaocu ove iskaznice omogućiti uvid u opće akte, dokumentaciju i evidenciju, te omogućiti nesmetanu provedbu stručnog nadzora, a kad je to potrebno, dužne su dozvoliti izuzimanje dokumentacije i evidencije.

_________________________________________________________________________