Zakoni i propisi - Pravni savjeti 40 14.06.1995 Pravilnik o provjeri znanja vozača kojima je izrečena zaštitna mjera u skladu sa zakonom
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

HRVATSKI AUTOKLUB

Na temelju članka 205. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama ("Narodne novine", broj 84/92, 5/93 i 26/93) i članka 4. Pravilnika o povjeravanju Hrvatskom autoklubu poslova jedinstvenog procesa osposobljavanja kandidata za vozače, organiziranja i provođenja vozačkih ispita i drugih poslova javnih ovlasti ("Narodne novine", broj 24/95), Upravni odbor Hrvatskog autokluba, na sjednici od 9. svibnja 1995. gddine, uz suglasnost ministra prosvjete i športa donio je

PRAVILNIK

O PROVJERI ZNANJA VOZAČA KOJIMA JE IZREČENA ZAŠTITNA MJERA U SKLADU SA ZAKONOM

Članak 1.

Ovim pravilnikom uređuje se način provjere znanja vozača kojima je izrečena zaštitna mjera temeljem članka 289. stavka 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Članak 2.

Provjeru znanja vozača kojima je izrečena zaštitna mjera iz članka 1. ovoga pravilnika Hrvatski autoklub organizira i provodi preko svojih vozačkih ispitnih centara.

Članak 3.

Vozački ispitni centar Hrvatskog autokluba dužan je, orga nizirati provjeru znanja vozača kojima je izrečena zaštitna mjera najkasnije u roku 30 dana od dana primitka rješenja nadležni policijske uprave.

Mjesto neposredne provjere znanja vozača kojima je izrečena zaštitna mjera u pravilu je mjesto u kojem vozač prebiva.

O vremenu i mjestu neposredne provjere vozački ispitni centar obavijestit će vozača kojemu je izrečena zaštitna mjera policijsku upravu koja je izdala rješenje vozaču i mjesto neposredne provedbe provjere.

Provjera znanja vozača kojima je izrečena zaštitna mjer, provest će se zajedno s održavanjem vozačkih ispita kandidata za vozače ako to dopušta broj vozača prijavljenih za provjeru.

Članak 4.

Provjera znanja vozača kojima je izrečena zaštitna mjera obavlja se prema programu, na način i pod uvjetima pod kojim se obavlja vozački ispit kojeg polažu kandidati za vozače vozil na motorni pogon odgovarajuće kategorije ili vrste vozila.

Ako je rješenjem o upućivanju vozača na provjeru izrijekom navedena kategorija vozila za koju se vozač podvrgava provjeri, provjera će se provesti prema sadržaju programa i ispitnim kriterijima za tu kategoriju vozila.

Članak 5.

Provjera poznavanja prometnih propisa i prometnih znakova obavlja se ispitnim testom čiji je sadržaj istovjetan testu koj se koristi na ispitu iz nastavnog predmeta Prometna i sigurnosna pravila za kandidate za vozače vozila na motorni pogon.

Provjera vještine upravljanja vozilom obavlja se ispitnim listom čiji je sadržaj istovjetan sadržaju ispitnog lista koji se koristi na ispitu iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon za kandidate za vozače.

Članak 6.

Odgovorna osoba u autoškoli odnosno mjestu neposredne provjere znanja vozača dužna je vozaču:

Članak 7.

Vozač koji je upućen na provjeru nije obvezan pohađati nastavu iz nastavnog predmeta Prometna i sigurnosna pravila i Upravljanje vozilom na motorni pogon.

Vozač može, na osobni zahtjev prisustvovati nastavi iz nastavnog predmeta Prometna i sigurnosna pravila ili uzeti određeni broj sati kondicione vožnje.

Ako vozač postupi prema stavku 2. ovoga članka, troškove snosi osobno, prema važećem cjeniku autoškole.

Članak 8.

Vozač upućen na provjeru može u jednom danu polagati ispit iz cestovnog predmeta Prometna i sigurnosna pravila i ispit iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon, uz uvjet da je na ispitu iz nastavnog predmeta Prometna i sigurnosna pravila prethodno zadovoljio.

Članak 9.

Za provjeru vještine upravljanja vozilom vozač može koristiti svoje vozilo.

Ako vozač na provjeri koristi vozilo autoškole, u vozilu ima pravo biti i instruktor vožnje autoškole, čije je vozilo.

Članak 10.

Vozač koji na provjeri poznavanja prometnih propisa, prometnih znakova ili vještine upravljanja vozilom ne zadovolji, ima pravo pristupiti ponovnoj provjeri po proteku 1 dana od dana provjere na kojoj nije zadovoljio, odnosno u roku kojega utvrdi vozački ispitni centar Hrvatskog autokluba.

Članak 11.

Ispitnu dokumentaciju i izvještaj o provjeri ispunjava ovlašteni ispitivač Hrvatskog autokluba.

Oblik i sadržaj izvješća iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje Hrvatski autoklub.

Članak 12.

Vozački ispitni centri Hrvatskog autokluba su obvezni voditi evidenciju o provjeri znanja vozača kojima je izrečena zaštitna mjera.

Voditelj Vozačkog ispitnog centra Hrvatskog autokluba obvezan je po proteku tekućeg mjeseca dostaviti odgovornoj osobi u Hrvatskom autokluba skupno izvješće o broju vozača koji su pristupili provjeri i njihovim rezultatima na provjeri.

Članak 13.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u " Narodnim novinama". ·

Broj:1195/5-95.

Zagreb; 9. svibnja 1995. 

Predsjednik Upravnog odbora

Slavko Degoricija, prof., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.