Zakoni i propisi - Pravni savjeti 40 14.06.1995 Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-III-1017/1994. od 1. lipnja 1995
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić predsjednik Suda, te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac, Milan Vuković i Mladen Žuvela, odlučujući o ustavnoj tužbi V. B. iz Z. na sjednici održanoj dana 01. lipnja 1995. godine, donio je

ODLUKU

USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE BROJ U-III-1017/1994. OD 1. LIPNJA 1995

Ustavna tužba se odbija.

2. Ova odluka objaviti će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje

Pravodobno podnijetom i dopuštenom ustavnom tužbom V. B. tvrdi, da su mu rješenjem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje od 16. rujna 1993. godine oznake - Klasa: UP/II-502-10/93-01/197, Ur.broj: 338-11-15-93-1 i presudom Upravnog suda Republike Hrvatske od 12. svibnja 1994. godine broj: Us-11877/93 povrijeđena ustavna prava iz članka 58. Ustava, te ona iz članaka 14, 56. i 57. Ustava.

Navedenim rješenjem da mu je odbijen zahtjev za priznanje prava na korištenje lijekova Bethnesol i Colifam na teret sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Spomenutom presudom odbijena je tužba u upravnom sporu, unatoč tome što je Upravni sud Republike Hrvatske prihvatio mišljenje medicinskog tijela po kojemu je uporaba navedenih lijekova opravdana povremeno u akutnim fazama bolesti. Spomenuti lijekovi da se ne mogu nabaviti na našem tržištu, niti ih ljekarne mogu izaditi pa je izložen velikim troškovima oko nabave.

Podnositelj je predložio i izdanje privremene mjere kojom bi se Hrvatskom fondu za zdravstveno osiguranje naložilo da refundira troškove nabavke navedenih lijekova.

Ustavna tužba nije osnovana.

U provedenom postupku utvrđeno je uvidom u medicinsku dokumentaciju priloženu uz ustavnu tužbu, te uvidom u spis Hrvatskog zavoda za zdravstvo oznake - Klasa: UP/II-502-10/93-01/197, Ur.broj: 338-11-15-93-1 kojemu takoder prilaži medicinska dokumentacija da je podnositelju ustavne tužbe po Klinici za unutarnje bolesti, Medicinskog fakulteta u Z. preporučena primjena kortikostecoidnih klizmi (Bethnesol klizme) i lijek Colifam uz druge lijekove radi liječenja ulcerosnog proktitisa. Podnositelju su po Domu zdravlja studenata u Z. izdani recepti za navedene lijekove koje je on prema priloženim računima kupovao u inozemstvu, budući ih po potvrdama ljekarni nema u prometu u Republici Hrvatskoj.

Zahtjev podnositelja ustavne tužbe za odobrenje propisivanja navedenih lijekova na teret Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja nije prihvaćen, jer ti lijekovi nisu uključeni u listu lijekova koji se mogu propisivati osiguranicima navedenog fonda, i jer ti lijekovi nisu registrirani za uporabu u Republici Hrvatskoj. Zbog istih razloga u upravnom sporu je odbijena i tužba podnositelja ustavne tužbe.

Prema odredbama članka 34. Zakona o stavljanju lijekova u promet ("Narodne novine", broj 53/91) popis lijekova odobrenih za uporabu u Republici Hrvatskoj objavljuje ministar zdravstva nakon provedenog postupka kontrole lijekova i izdaje odobrenja za stavljanje lijekova u promet po odredbama članka 28. i 35. - 41. navedenog Zakona.

U Popisu lijekova odobrenih za uporabu u Republici Hrvatskoj ("Narodne novine", broj 44/92), koji je bio važeći u vrijeme liječenja podnositelja ustavne tužbe i odlučivanja o njegovu zahtjevu, ne nalaze se lijekovi Coliofam i Bethnesol. Slijedom toga oni nisu sadržani ni u Odluci o usvajanju liste lijekova koji se mogu propisivati osiguranicima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske ("Narodne novine", broj 51/93).

Slijedom ovih činjenica nije se mogla prihvatiti tvrdnja ustavne tužbe o povredi prava na zdravstvenu zaštitu njenom podnositelju nepropisivanjem navedenih lijekova budući bi Republički fond zdravstvenog osiguranja i zdravstva udovoljavanjem zahtjevu podnositelja ustavne tužbe neovlašteno odobrio propisivanje lijekova kojih uporaba u Republici Hrvatskoj nije odobrena, iako su oni možda djelotvorniji od odobrenih.

Kako zbog izloženog nisu podnositelju ustavne tužbe povrijeđena ustavna prava iz članaka 14, 56, 57. i 58. Ustava, to je temeljem odredbi članka 61. Poslovnika Ustavnog suda Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 29/94) odlučeno je kao u točci 1. izreke. Slijedom te odluke nije bilo uvjeta za odlučivanje o privremenoj mjeri. Odluka o objavi iz točke 2. izreke zasniva se na odredbama članka 20. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91).

Broj: U-III-1017/1994

Zagreb, 01. lipnja 1995.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik

Jadrnako Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.