Zakoni i propisi - Pravni savjeti 37 06.06.1995 Pravilnik o općim uvjetima za obavljanje poštanskih usluga
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POMORSTVA, PROMETA I VEZA

Na temelju članka 10. stavak 3. i 4. Zakona o pošti ("Narodne novine" broj 53/94), ministar pomorstva, prometa i veza, uz suglasnost ministra pravosuđa, glede postupka uručenja poštanskih pošiljaka u svezi sa sudbenim, upravnim i prekršajnim postupcima, donosi

PRAVILNIK

O OPĆIM UVJETIMA ZA OBAVLJANJE POŠTANSKIH USLUGA

I. OPĆ E ODREDBE

Sadržaj pravilnika

Članak 1.

(1) Ovim se pravilnikom utvrđuju uvjeti, rokovi, način i postupak obavljanja poštanskih usluga.

(2) Odredbe ovog pravilnika primjenjuju se i na usluge u međunarodnom prometu, ako međunarodnim aktima nije drukčije određeno.

Odstupanje od pravilnika

Članak 2.

(1) Javno poduzeće HPT-Hrvatska pošta i telekomunikacije (u daljnjem tekstu: HPT) može, na zahtjev korisnika poštanskih usluga (u daljnjem tekstu: korisnik) ugovarati i drukčije uvjete za prijam i uručenje poštanskih pošiljaka od uvjeta koji supropisani ovim pravilnikom.

(2) Usluge ugovorene sukladno stavku 1. ovog članka obavIjaju se uz uvjete, na način i postupak koji ugovorom utvrde HPT i korisnik.

Punomoć

Članak 3

(1) Korisnici poštanskih usluga mogu sve poštanske pošiljke primati i putem opunomoćenika.

(2) Punomoć za pravnu osobu ovjerava ovlaštena osoba u toj pravnoj osobi, a punomoć za fizičku osobu ovjerava mjerodavno državno tijelo, drugo mjerodavno tijelo ili HPT.

(3) U slučaju kad punomoć ovjerava nadležno državno tijelo, primjenjuju se opći propisi o izdavanju punomoći, s tim da je korisnik usluga dužan original ili ovjeren preslik punomoći predati onom poštanskom uredu u kojemu će ostvarivati prava iz punomoći.

(4) U slučaju kad punomoć ovjerava nadležno HPT ili pravna osoba iz stavka 2. ovog članka, primjenjuje se slijedeći postupak:

Dokaz identiteta

Članak 4.

(1) Kadje pošiljatelj, primatelj ili druga ovlaštena osoba po odredbama ovog Pravilnika dužan dokazati svoj identitet, za dokaz identiteta mogu poslužiti slijedeće isprave:

(2) Iznimno od odredbe iz stavka 1. ovog članka, za doka identiteta može poslužiti i izjava svjedoka čiji se identitet može utvrditi ispravama iz stavka 1. ovog članka.

(3) Ako djelatnik pošte posumnja u valjanost isprave kojon se dokazuje identitet ili u zakonitost posjedovanja isprave, ili istinitost izjave svjedoka odbit će uručenje pošiljke ili isplat uputničke svote ili izvršenje druge radnje u svezi s kojom je potrebit dokaz identiteta.

Plaćanje poštanskih usluga

Članak 5.

(1) Za obavljenu uslugu korisnik plaća cijenu (u daljnjem tekstu: poštarina), prema cjeniku poštanskih usluga.

(2) Izvod iz cjenika poštanskih usluga mora biti vidno istaknut u prostoru poštanskog ureda koji je namijenjen korisnicima.

(3) Poštarina za uslugu naplaćuje se unaprijed od korisnika koji uslugu zahtijeva.

(4) Iznimno od odredbe iz stavka 3. ovog članka poštarina se, u slučajevima utvrđenim ovim pravilnikom, naplaćuje od korisnika prigodom uručenja pošiljke.

(5) Poštarina za obavljanje poštanskih usluga može se plaćati poštanskim markama, u gotovini ili drugim zakonskim sredstvima plaćanja, te uporabom stroja za frankiranje.

Plaćanje poštanskih usluga poštanskim markama

Članak 6.

(1) Poštanske marke izdaje HPT, a njima se mogu plaća usluge za sve pismovne pošiljke.

(2) Plaćanje poštanskih usluga može se obaviti poštanskim markama koje su u uporabi.

(3) Poštanske marke mogu se upotrebljavati za plaćanje usluga u unutrašnjem i međunarodnom poštanskom prometu, vrijede u pravilu neograničeno:

(4) Iznimno od odredbe iz stavka 3. ovog članka HPT može posebnom odlukom pojedine poštanske marke povući iz uporabe. Odluka o povlačenju poštanskih maraka mora se obaviti sredstvima javnog priopćavanja najkasnije tri mjeseca prije roka za povlačenje iz uporabe.

(5) Poštanske marke lijepi pošiljatelj i to u gornji desni kut adresne strane pošiljke s tim da, u pravilu, upotrijebi marke najviše vrijednosti u skladu s visinom poštarine.

Plaćanje poštanskih usluga gotovinom i drugim zakonskim sredstvima plaćanja

Članak 7.

(1) Korisnik može poštanske usluge plaćati gotovinom ili drugim zakonskim sredstvima plaćanja (ček, virman i dr.).

Plaćanje poštanskih usluga uporabom stroja za frankiranje

Članak 8.

(1) Korisnik može poštanske usluge plaćati pomoću stroja za frankiranje.

(2) Korisnik koji želi plaćati poštanske usluge uporabom stroja za frankiranje obvezan je nabaviti stroj za frcankiranje koji ispunjava određene uvjete.

(3) Uvjete za uporabu strojeva za frankiranje iz stavka 2. ovog članka određuje HPT.

(4) Uvjeti i način uporabe stroja za frankiranje uređuju se ugovorom koji zakljčuju HPT i korisnik.

Plaćanje poštanskih usluga po ugovoru

Članak 9.

(1) Korisnik može poštanske usluge plaćati na temelju ugovora.

(2) Ugovorom izmedu korisnika i HPT-a uređuju se uvjeti i način plaćanja poštanskih usluga.

Povrat poštarine

Članak 10.

(1) HPT na zahtjev pošiljatelja vraća naplaćenu poštarinu u slijedećim slučajevima:

1. kad pošiljatelj zahtijeva da mu se pošiljka vrati prije otpreme iz pošte kojoj je pošiljku predao - u iznosu 80% od naplaćene poštarine ;

2. kad se vrijednosno pismo ili paket vraća pošiljatelju iz pošte carinjenja zbog toga što ne udovoljavaju uvjetima predviđenim carinskim ili deviznim propisima - u visini dijela koji ostaje kad se iznos plaćene poštarine umanji iznosom poštarine koja je određena za tu vrstu pošiljke u unutrašnjem prometu, a koja se odnosi na prijam vrijednosnog pisma ili paketa od prijamne pošte do pošte carinjenja i povratne poštarine na adresu pošiljatelja ;

3. kad se preporučena pismovna pošiljka vraća iz pošte carinjenja zbog razloga predviđenih u točki 2. ovog stavka - u visini dijela poštarine koji ostane kad se iznos plaćene poštarine umanji jednostrukim iznosom poštarine za preporučenu pismovnu pošiljku u unutrašnjem prometu;

4. kad se pošiljka vraća pošiljatelju zbog toga što ne udovoljava propisanim uvjetima - u iznosu 90% naplaćene poštarine;

5. kad usluge nije obavljena ili je djelomično obavljena vraća se iznos naplaćene poštarine u cijelosti ili onaj dio poštarine za dio usluga koji nije obavljen. U slučaju kad se isplaćuje naknada štete zbog neuručenja ili zakašnjenja pošiljke vraća se i poštarina naplaćena sukladno članku 86. stavak 2. ovog pravilnika, za potraživanje pošiljke.

(2) Zahtjev iz stavka 1. ovog članka pošiljatelj podnosi poštanskom uredu kojemu je pošiljku predao.

Oslobadaaje od plaćanja poštarine

Članak 11.

(1) Korisnik ne plaća poštarinu u slučajevima utvrđenim međunarodnim ugovorima, zakonom i ovim pravilnikom.

(2) Plaćanja poštarine oslobodene su pošiljke sekograma, osim dopunske poštarine za zrakoplovni prijevoz.

(3) HPT može kocisnika osloboditi plaćanja poštarine za pojedine poštanske usluge, u cijelosti ili djelomično.

II. POŠTANSKE USLUGE

l. Pojam poštanskih usluga

Članak 12.

(1) Pod poštanskim uslugama podrazumijevaju se usluge koje obuhvaćaju prijam i uručenje pismovnih pošiljaka (pisma, dopisnice, tiskanice, sekogrami i mali paketi), poštanskih i brzojavnih uputnica te paketa, u unutrašnjim i međunarodnom prometu.

(2) Pod poštanskim uslugama podrazumijevaju se i posebne, dopunske i ostale poštanske usluge koje zahtijeva primatelj ili pošiljatelj prigodom predaje ili prije uručenja poštanske pošiljke iz stavka 1. ovog članka, a koje su utvrđene Zakonom o pošti i ovim pravilnikom.

2. Pismovne pošiljke

Članak 13.

(1) Pismovna pošiljka je pošiljka koja obuhvaća prijam i uručenje pisma, dopisnice, tiskanica, sekograma ili malog paketa.

(2) Obična pismovna pošiljka je pismovna pošiljka za koju se ne izdaje potvrda o primitku pošiljke.

Pismo

Članak 14.

(1) Pismo je pismovna pošiljka koja sadrži pisano priopćenje u zatvorenom omotu bez označene vrijednosti, te svaka druga pošiljka koja, u pogledu dimenzija i mase, odgovara uvjetima predviđenim za pismo, iako ne sadrži pisano priopćenje.

(2) Pismo mora biti zatvoreno tako da mu je sadržaj dobro zaštićen od mogućih oštećenja u tijeku prijenosa i da se, bez vidljivog traga na omotnici, sadržaj ne može izvaditi ni oštetiti.

(3) Iznimno od odredbe iz stavka 2. ovog članka pismo se može predati u otvorenoj omotnici ako sadrži dopisnicu (čestitku i sl.) ili tiskanicu.

(4) Pismo može biti mase do 2 kg.

(5) Pismo mora odgovarati slijedećim dimenzijama: zbroj duljine, širine i visine ne može biti veći od 900 mm, s tim da najveća od te tri dimenzije ne može biti veća od 600 mm.

(6) Ako je pismo u obliku valjka, tada duljina i dva promjera mogu biti do 1040 mm, s tim da duljina može biti do 900 mm, i zbroj duljine i dva promjera ne može biti manji od 170 mm, a duljina pisma ne može biti manja od 100 mm.

(1) Najmanje dimenzije adresne strane pisma ne mogu biti manje od 140 x 90 mm.

(8) Pismo čije su dimenzije manje od dimenzija navedenih u stavku 6. i 7. ovog članka, ne može se primiti.

(9) Mehanografski izrađena omotnica pisma mora glede mase i dimenzija odgovarati uvjetima za pismo.

(10) Tipizirano pismo je pismo u zatvorenoj omotnici pravokutnog oblika, čija duljina nije manja od širine pomnožene sa 1,4 i koje odgovara slijedećim dimenzijama:

(11) Pismo koje ne zadovoljava uvjete iz stavka 10. ovog članka smatra se netipiziranim pismom.

Dopisnica

Članak 15.

(1) Dopisnicaje pismovna pošiljka s otvorenim pisanim priopćenjem, a izradena je od kartona ili dovoljno čvrstog papira u obliku pravokutnika. Dopisnica ne smije imati izbočine ili ispupčene dijelove.

(2) Najveće dimenzije dopisnice su 235 x 120 mm, u najmanje 140 x 90 mm, uz toleranciju od 2 mm.

(3) Dopisnica dimenzija do 150 x 105 mm, uz toleranciju 2 mm, te pod uvjetom da nije presavijena, smatra se tipizirana dopisnica.

(4) Dopisnica dimenzija većih od dimenzija utvrđenih u odredbi stavka 3. ovog članka za tipiziranu dopisnicu, a najviše do 235 x 120 mm, uz toleranciju do 2 mm, smatra se netipiziranom dopisnicom.

(5) Dopisnica koja ne udovoljava uvjetima za dopisnicu utvrđenim odredbama ovog članka ili je većih dimenzija od 235 x 120 mm, ali najviše do najvećih dimenzija za pismo, smatra se netipiziranim pismom s tim što se ne mora nalaziti u omotnici.

(6) Dopisnica se predaje otvorena i bez omotnice.

(7) Dopisnica poštanskog izdanja mora u zaglavlju na prednjoj strani imati naziv "DOPISNICA-CARTE POSTALE".

(8) Najmanje desna polovica prednje strane dopisnice namijenjena je za adresu primatelja, frankiranje, službene oznake i naljepnice, a poledina i najviše lijeva polovica prednje strane namijenjeni su za priopćenje.

(9) Dopisnica rnože biti presavijena samo u adresnom dijelu koji, u tom slučaju, mora biti zalijepljen.

(10) Dopisnicama se smatraju sve vrste razglednica koje udovoljavaju uvjetima predvidenim za dopisnicu s tim da ne moraju imati naziv u smislu stavka 7. ovog članka.

Tiskanica

Članak 16.

(1) Tiskanica je otvorena pošiljka koja sadrži knjige, tisak i časopise (osnovne tiskanice).

(2) Pod tiskanicama podrazumijevaju se i: tiskani katalozi, brošure, prospekti, reklame, cjenici, redovi letenja, imenici, plakete, kalendari, rokovnici, statistička izvješća, te slični tiskani materijali (ostale tiskanice).

(3) Knjige su neperiodične tiskane publikacije. Na naslovnoj stranici knjige moraju biti otiskani: naslov knjige, ime i prezime autora, mjesto izdanja, godina izdanja i nakladnik. Listovi knjige moraju biti međusobno uvezani (tvrdi uvez, broširano-lijepljeno, broširano-šivano ili neki drugi način koji se primjenjuje za uvezivanje knjiga).

(4) Tisak je tiskana publikacija koja izlazi svakodnevno povremeno u određenom vremenskom razdoblju, a nije ukoričen i uvezan.

(5) Časopisi su ukoričene i uvezane tiskane publikacije koje izlaze u određenom vremenskom razdoblju.

(6) Tisak i časopisi su tiskane publikacije namijenjene javnom priopćavanju i moraju imati potvrdu o prijavi državnoga tijela koje obavlja upravne poslove iz područja informiranja. Na svakom primjerku tiska i časopisa moraju biti otisnuti: naziv i sjedište, ili ime, prezime i prebivalište nakladnika tiska; ime i prezime direktora nakladnika tiska i glavnog urednika; naziv, sjedište, iIi ime i prezime i prebivalište tiskare, te mjesto i datum tiskanja, redni broj izlaženja, cijena i oznaka "BESPLATNO" i numerirane stranice.

(7) Prigodom prve predaje tiska i časopisa na otpremu nakladnik ili njegov opunomoćenik ili distributer je obvezan dostaviti HPT-u potvrdu o prijavi mjerodavnom tijelu koje obavlja upravne poslove iz područja informiranja, te dva primjerka tiska i časopisa kojima dokazuje da su zadovoljeni uvjeti iz stavka 4., 5. i 6. ovog članka.

(8) Tisak i časopisi mogu imati prilog koji zadovoljava slijedeće uvjete:

(9) Tisak i časopisi mogu imati i druge priloge koji nisu navedeni u stavku 8. ovog članka, ali se u tom slučaju za te priloge naplaćuje, uz poštarinu za tisak ili časopise i dodatna poštarina koja je propisana cjenikom poštanskih usluga za takvu vrstu priloga ili pošiljke.

(10) Pošiljatelj može tiskanicama priložiti otvoreni račun, otpremnicu, uplatnicu i narudžbenicu, a u svezi je s predmetom koji se otprema.

(11) Na tiskanici je dozvoljeno:

(12) U knjizi je dozvoljeno napisati posvetu.

(13) Tiskanica može biti mase do 2 kg.

Tiskanica koja sadrži jednu knjigu može biti mase do 5 kg

Ako tisak i časopise predaje ovlašteni (registrirani) nakladnik ili ovlašteni distributer odnosno agencija, svežanj tiska ili časopisa može biti mase do 10 kg, a vreća s tiskom i časopisima može biti mase do 30 kg.

(14) Dimenzije tiskanice moraju odgovarati dimenzijama predviđenim za netipizirano pismo.

(15) Tiskanice se u pravilu predaju adresirane. Iznimno, tiskanice se mogu predavati i neadresirane na način i pod uvjetima koje ugovore HPT i korisnik.

(16) Pojedinačno adresirana tiskanica koja sadrži tisak ili časopise i koja je složena za otpremu ne može imati nijednu dimenziju veću od 300 mm. Svežanj adresiranih ili neadresiranih tiskanica koje sadrže tisak ili časopise ne može imati nijednu dimenziju veću od 450 mm.

(17) U lijevom gornjem kutu adresne strane tiskanice pošiIjatelj je dužan staviti oznaku "TISKANICA" ("IMPRIME"). Ta oznaka mora biti stavljena i na tisak i časopise ako ih ne otprema nakladnik ili distributer.

Sekogram

Članak 17.

(1) Sekogram je otvorena pošiljka koja sadrži pismo sa znakovima namijenjenim slijepim osobama. Ti se znakovi sastoje od slova otisnutih na krutom papiru ili nekom drugom sličnom materijalu.

(2) Sekogramom se još smatra:

(3) Sekogram može biti mase do 7 kg.

(4) Dimenzije sekograma moraju odgovarati dimenzijama predviđenim za pismo.

(5) U desnom gornjem kutu adresne strane sekograma pošiljatelj je dužan staviti ili upisati oznaku "SEKOGRAM" ("CECOGRAMME").

Mali paketi

Članak 18.

(1) Mali paket je otvorena pošiljka koja sadrži robne oglede i druge predmete. U mali paket dopušteno je staviti svaki drugi dokumenat koji ima karakter aktualnog i osobnog dopisivanja, s tim da nije adresiran na nekog drugog primatelja i da ne potječe od nekog drugog pošiljatelja koji nije naveden na samom malom paketu. To isto vrijedi i za stavljanje u male pakete tonskih, video i ostalih elektronskih zapisa i drugih sličnih sredstava.

(2) U takve pošiljke dozvoljeno je staviti popis sadržaja, tehničke uvjete, cijenu robe i adresu pošiljatelja i primatelja.

(3) U lijevom gornjem dijelu adresne strane malog paketa poštljatelj je dužan staviti oznaku "MALI PAKET" ("PETIT PAQUET").

(4) Mali paket može biti mase do 2 kg.

(5) Dimenzije malog paketa moraju odgovarati dimenzijama predviđenim za pismo.

3. Paket

Članak 19.

(1) Paket je zatvorena poštanska pošiljka s označenom vrijednošću koja može sadržavati robu, novac, pisano priopćenje i druge predmete.

(2) Vrijednost sadržaja paketa mora biti označena brojkama na lijevom donjem dijelu adresne strane. Označena vrijednost mora odgovarati stvarnoj vrijednosti ili značenju sadržaja za pošiljatelja, o čemu pošiljatelj potpisuje izjavu na potvrdi o primitku paketa.

(3) Označena vrijednost paketa može biti do 200.000,00 kuna. Paket do označene vrijednosti 500,00 kuna je običan paket, a iznad te svote do maksimalne označene vrijednosti je vrijednosni paket.

(4) Paket može biti mase do 15 kg.

(5) Dimenzije paketa su:

(6) Paket se smatra glomaznim:

(7) Ako je paket glomazan po više mjerila, glomaznost se naplaćuje samo po jednom mjerilu.

(8) Paket se smatra tipiziranim ako mu je sadržaj upakiran u poštanskoj tipiziranoj kutiji ili kutiji koja glede dimenzija odgovara poštanskoj tipiziranoj kutiji.

(9) HPT propisuje uvjete za poštansku tipiziranu kutiju.

(10) Paket čiji sadržaj nije upakiran sukladno odredbi iz stavka 8. ovog članka smatra se netipizirani paket.

4. Poštanska i brzojavna uputnica

Članak 20.

(1) Poštanska i brzojavna uputnicaje poštanska pošiljka kojom pošiljatelj doznačuje odredenu svotu primatelju.

(2) Poštanska uputnica otprema se poštansko-prometnim sredstvima, a brzojavna uputnica telekomunikacijskim svezama.

(3) Jednom uputnicom može se doznačiti 200.000,00 kuna.

(4) Brzojavna uputnica koja glasi za primatelja na širem i najširem dostavnom području poštanskog ureda prima se ako je pošiljatelj platio i naknadu za posebnog nositelja, osim ako pošiljatelj nije izričito zahtijevao da se brzojavna uputnica dostavi primatelju kao poštanska uputnica.

5. Posebne poštanske usluge

Članak 21.

(1) Pod posebnim poštanskim uslugama podrazumijevaju se usluge kojima pošiljatelj, prigodom predaje pošiljke, zahtijeva posebne uvjete i postupak s tim pošiljkama, a koji su uređeni odredbama ovog pravilnika i tehnološkim propisima.

(2) Pošiljatelj može, u smislu odredbe iz stavka 1. ovog članka, zahtijevati slijedeće posebne usluge:

(3) Za posebne poštanske usluge pošiljatelj plaća poštarinu propisanu cjenikom poštanskih usluga, a izuzetno za uslugu poste restante pošiljke i IBRS/CCRI pošiljke poštarinu plaća primatelj.

(4) Za tiskanice koje sadrže tisak i časopise, a predaju ih nakladnici ili od nakladnika ovlaštene organizacije ili osobe, pošiljatelj može zahtijevati samo posebnu uslugu zrakoplovom i poste restante.

Preporučena pismovna pošiljka

Članak 22.

(1) Preporučena pismovna pošiljka je pismovna pošiljka za koju pošiljatelj, prigodom predaje zahtijeva da se primi i s njom postupa na način propisan odredbama ovog pravilnika i tehnološkim propisima za preporučenu pismovnu pošiljku.

(2) Kao preporučena pošiljka može se predati svaka pismovna pošiljka.

Pismo s označenom vrijednošću (vrijednosno pismo)

Članak 23.

(1) Pismo s označenom vrijednošću (vrijednosno pismo) je pismovna pošiljka za koju pošiljatelj, prigodom predaje, zahtijeva da se primi i s njom postupa na način propisan odredbama ovog pravilnika i tehnološkim propisima za vrijednosno pismo.

(2) Pismo s označenom vrijednošću (vrijednosno pismo) može sadržavati predmete, novac i pisano priopćenje.

(3) Pošiljatelj je obvezan prigodom predaje vrijednosnog pisma označiti vrijednost pošiljke brojkama i slovima na lijevom donjem dijelu adresne strane vrijednosnog pisma. Označena vrijednost mora odgovarati stvarnoj vrijednosti ili značenju sadržaja vrijednosnog pisma za pošiljatelja o čemu pošiljatelj potpisuje izjavu na potvrdi o predaji pošiljke.

(4) Označena vrijednost vrijednosnog pisma može biti do 200,000,00 kuna. Kada se vrijednosna pisma razmjenjuju između HPT-a i Zavoda za platni promet, ili između HPT-a i poslovnih banaka, visina označene vrijednosti vrijednosnog pisma nije ograničena.

(5) Vrijednosno pismo može biti mase do 2 kg. Iznimno kad Zavod za platni promet šalje novčane dotacije pošti ili kad pošta šalje novčane suviške Zavodu za platni promet, masa vrijednosnog pisma može biti do 30 kg. Isto tako, vrijednosno pismo može biti mase do 30 kg kad se vrijednosna pisma razmjenjuju između poslovnih banaka i pošta.

(6) Na omotu vrijednosnog pisma ne smije se ništa brisati, strugati, ispravljati, precrtavati i sl. niti mijenjati ili podvlačiti pojedini dijelovi adrese ili označene vrijednosti, niti se smiju stavljati kakve naljepnice ili oznake, osim poštanskih oznaka i naljepnica ili poštanskih i doplatnih maraka.

(7) Dimenzije vrijednosnog pisma moraju odgovarati dimenzijama predviđenim za pismo, osim za vrijednosna pisma predviđena u stavku 5. ovog članka, koja mogu biti do maksimalnih dimenzija za pakete:

Pošiljka s potvrđenim uručenjem

Članak 24.

(1) Pošiljka s potvrđenim urućenjem je pismovna pošiljka za koju pošiljatelj prigodom predaje, zahtijeva da se primi i s njom postupa na način propisan odredbama ovog pravilnika i tehnološkim propisima za pošiljku s potvrđenim uručenjem.

(2) Kao pošiljka s potvrđenim uručenjem može se predati svaka pismovna pošiljka.

Pošiljka ubrzane pošte (EMS)

Članak 25.

(1) Pošiljka ubrzane pošte (EMS) je poštanska pošiljka za koju pošiljatelj, prigodom predaje, zahtijeva da se primi i s njom postupa na način propisan odredbama ovog pravilnika i tehnološkim propisima za pošiljku ubrzane pošte.

(2) Usluga ubrzane pošte (EMS) je posebna poštanska usluga koja korisnicima omogućuje najbrži prijenos poštanskih pošiljaka na određenim relacijama i u okviru propisanih rokova prijenosa. Kao EMS pošiljka može se predati svaka poštanska pošiljka koja odgovara uvjetima utvrđenim u ovom članku, osim poštanske i brzojavne uputnice.

(3) Pošiljke EMS mogu sadržavati novac, robu, žive životinje i druge predmete, kao i pisana priopćenja.

(4) Pošiljke EMS mogu se primati s i bez označene vrijenosti. Označena vrijednost na pošiljkama EMS u unutrašnjem prometu može biti do 200.000,00 kuna.

(5) Pošiljke EMS u unutrašnjem prometu mogu se primati s otkupninom i povratnicom, a paketi, u slučajevima utvrđenim člankom 31. ovog pravilnika, moraju se predavati kao izdvojeni paketi.

(6) Maksimalne dimenzije EMS pošiljaka moraju odgovarati maksimalnim dimenzijama za paket. Najmanje dimenzije EMS pošiljaka su 250 x 176 mm.

(7) EMS pošiljka može biti mase do 15 kg.

(8) HPT je dužan odrediti poštanske urede u kojima se primaju EMS pošiljke, vrijeme do kada se primaju, te poštanske urede za koje se mogu otpremati EMS pošiljke i te uvjete istaknuti u prostoru za korisnike u svim poštanskim uredima.

(9) Pošiljke EMS moraju se prenijeti i uručiti u rokovima koji su propisani odredbama ovog Pravilnika.

Žurna pošiljka

Članak 26.

(1) Žurna pošiljka je poštanska pošiljka za koju pošiljatelj, prigodom predaje, zahtijeva da se primi i s njom postupa na način propisan odredbama ovog pravilnika i tehnološkim propisima za žurnu pošiljku.

(2) Kao žurna pošiljka može se predati svaka pismovna pošiljka, poštanska uputnica i paket.

(3) Pismovnu pošiljku koja sadrži žive životinje pošiljatelj mora predati kao žurnu pošiljku.

Vrlo žuran paket

Članak 27.

(1) Vrlo žuran paket je paket za koji pošiljatelj, prigodom predaje, zahtijeva da se primi i s njim postupa na način propisan odredbama ovog pravilnika i tehnološkim propisima za vrlo žuran paket.

(2) Vrlo žuran paket se otprema odredišnoj pošti prvim poštansko-prometnim svezama.

(3) Kao vrlo žuran paket može se predati svaki paket.

(4) Paket koji sadrži žive životinje ili lako kvarljivu robu pošaljitelj mora predati kao vrlo žuran paket.

Pošiljka s povrstnicom

Članak 28.

(1) Pošiljka s povratnicom je poštanska pošiljka za koju pošiljatelj, prigodom predaje, zahtijeva da se uruči primatelju uz pismeno potvrđenje na posebnom obrascu "POVRATNICA", koja se vraća i uručuje pošiljatelju.

(2) Kao pošiljka s povratnicom može se predati vrijednosno pismo, preporučena pismovna pošiljka, pošiljka s potvrđenim uručenjem, EMS pošiljka, paket i poštanska uputnica.

(3) Za sve pošiljke, osim običnog paketa, povratnicu popunjava pošiljatelj i predaje zajedno s pošiljkom.

Otkupna pošiljka

Članak 29.

(1) Otkupna pošiljka je poštanska pošiljka za koju pošiljatelj, prigodom predaje, zahtijeva da se uruči primatelju uz prethodnu naplatu otkupnine u korist pošiljatelja pošiljke.

(2) Kao otkupna pošiljka može se predati svaka preporučena pismovna pošiljka; vrijednosno pismo, paket i EMS pošiljka.

(3) Otkupnina označena na otkupnoj pošiljci može biti do 200.000,00 kuna.

(4) Na otkupnoj pošiljci pošiljatelj je obvezan u lijevom gornjem kutu adresne strane pošiljke ispisati ili označiti svoju punu adresu a ispod toga staviti "OTKUPNTNA" i brojkom ispisati iznos otkupnine u domaćoj valuti.

(5) Ako se otkupnina treba uplatiti na žiro račun ili tekući račun, pošiljatelj je obvezan ispod svoje adrese ispisati još i oznaku "ŽlRO RAČUN" ili "TEKUĆI RAČUN" i naznačiti broj i naziv žiro računa ili tekućeg računa.

(6) S otkupnom pošiljkom pošiljatelj je obvezan predati i popunjenu poštansku uputnicu ili uplatnicu ZAP kojom će mu se doznačiti otkupnina.

(7) Označeni otkupni iznos na pošiljci nije vrijednost pošiljke.

Zrakoplovna pošiljka

Članak 30.

(1) Zrakoplovna pošiljka je poštanska pošiljka za koju pošiIjatelj, prigodom predaje, zahtijeva da se otpremi zrakoplovnim putem.

(2) Kao zrakoplovna pošiljka može se predati svaka pismovna pošiljka, poštanska uputnica i paket, pod uvjetom da je na dotičnoj relaciji ili dijelu relacije na kojoj se pošiljka prevozi osigurana zrakoplovna veza za prijevoz takve pošiljke zrakoplovom i da je u cijelosti plaćena dopunska zrakoplovna poštarina.

(3) HPT je dužan odrediti poštanske urede za koje se mogu primati zrakoplovne pošiljke i te podatke istaknuti u prostoru za korisnike u svim poštanskim uredima.

(4) Kao zrakoplovna pošiljka predaje se i aerogram.

(5) Aerogram je pošiljka koja se otprema kao zrakoplovno pismo, a načinjen je od prikladnog savijenog i sa svih strana zalijepljenog lista papira. Aerogram ne smije sadržavati nikakav predmet već samo pisano priopćenje na samom aerogramu.

(6) Aerogram je pravokutnog oblika, čije dimenzije ne smiju prekoračiti 110 x 220 mm, a dužina mora biti barem jednaka širini pomnoženoj s 1,4. Najmanje dimenzije moraju odgovarati najmanjim dimenzijama za pismo (140 x 90 mm).

(7) Prednja strana aerograma namijenjena je adresi, frankiranju i službenim napomenama ili naljepnicama. Aerogram obvezno sadrži tiskanu oznaku "AEROGRAM" ("AEROGRAME").

(8) Aerogram izdaje jedino HPT.

Izdvojeni paket

Članak 31.

(1) Izdvojeni paket je paket za koji pošiljatelj, prigodom predaje, zahtijeva da se s njim postupa uz povećanu pozornost.

(2) Kao izdvojeni paket može se predati svaki paket bez obzira na vrstu ili sadržaj.

(3) Paketi koji sadrže žive životinje, lako lomljive predmete, tekućine, lako topljive tvari, dijelove životinjskog ili ljudskog tijela, urne s pepelom, osjetljive uređaje, zarazne tvari i sl. pošiljatelj je obvezan predati kao izdvojeni paket.

(4) Na izdvojenom paketu koji sadrži predmete navedene u stavku 3. ovog Članka pošiljatelj je obvezan ispisati odgovarajuću oznaku ili staviti odguvarajuću naljepnicu, koja upozorava na sadržaj paketa.

Poste restante pošiljka

Članak 32.

(1) Poste restante pošitjkaje pošiljka za koju pošiljatelj, prigodom predaje, zahtijeva da se primatelju uruči u odredišnoj pošti.

(2) Kao poste restante pošiljke mogu se predati sve poštanske pošiljke, osim žurnih pošiljaka.

(3) Poste restante pošiljka u adresi primatelja sadrži oznaku "POSTE RESTANTE", a u odredišnoj pošti čuva se do 30 dana nakon prispjeća i uručuje se primatelju u tom roku kad je on zatraži uz naplatu propisane poštarine.

Pošiljka predana u posljednji trenutak

Članak 33.

(1) Pošiljka predana u posljednji trenutak je posebna usluga koju korisnik može zahtijevati prigodom predaje pošiljke poslije završetka radnog vremena poštanskog ureda s korisnicima, a prije otpreme pošiljaka.

(2) Kao pošiljke predane u posljednji trenutak mogu se primati sve zrakoplovne pošiljke, žurne pošiljke, EMS pošiljke i vrlo žurni paketi.

Pošiljka koja se uručuje osobno primatelju

Članak 34.

(1) Pošiljka koja se uručuje osobno primatelju je poštanska pošiljka za koju pošiljatelj prigodom predaje, zahtijeva da se uruči osobno primatelju.

(2) Kao pošiljke koje se uručuju osobno primatelju, mogu se predati preporučena pismovna pošiljka, pismo s označenom vrijednošću, pošiljka s potvrđenim uručenjem, EMS pošiljka, paket, te poštanska i brzojavna uputnica.

(3) Pošiljke koje se uručuju osobno primatelju moraju imati uočljivim slovima napisanu oznaku "URUČITI OSOBNO PRIMATELJU" ("A REMETTRE EN MAIN PROPRE"). Ova se oznaka mora nalaziti na adresnoj strani pošiljke, što je moguće više u gornjem lijevom kutu.

Poslovno dopisivsnje - pošiljke s plaćenim odgovorom

(lBRS/CCRI)

Članak 35.

(1) Pod pošiljkama poslovno dopisivanje - pošiljka s plaćenim odgovorom (IBRS/CCRI) podrazumijeva se posebna usluga koju pošiljatelj može zahtijevati prigodom predaje pisma, dopisnice i tiskanice.

(2) Poštarinu za pošiljku IBRS/CCRI plaća pošiljatelj.

(3) Uvjeti, način i postupak s pošiljkama IBRS/CCRI uređuju se ugovorom koji zaključuju HPT i korisnik.

Pošiljka s reklamnom porukom

Članak 36.

(1) Pošiljka s reklamnom porukom je poštanska pošiljka za koju pošiljatelj, prigodom predaje, zahtijeva da se primi i s njom postupa na način propisan odredbama ovog pravilnika i tehnološkim propisima za pošiljku s reklamnom porukom.

(2) Kao pošiljka s reklamnom porukom mogu se predati pismovna pošiljka i paket.

(3) Uvjeti za predaju pošiljaka s reklamnom porukom uređuju se ugovorom koji zaključuju HPT i korisnik.

6. Dopunske poštanske usluge

Članak 37.

(1) Pod dopunskim poštanskim uslugama podrazumijevaju se usluge kojima pošiljatelj ili primatelj zahtijeva određeni dodatni postupak u svezi s pošiljkom, a koji je uređen odredbama ovog pravilnika i tehnološkim propisima.

Članak 38.

(1) Pošiljatelj može, nakon predaje, a prije uručenja pošiljke zahtijevati slijedeće dopunske poštanske usluge:

(2) Pošiljatelj može dopunske poštanske usluge iz odredbe stavka 1. ovog članka zahtjevati kod svakog poštanskog ureda predajom pismenog zahtjeva i uz plaćanje poštarine propisane cjenikom poštanskih usluga.

(3) Pošiljatelj može zahtijevati brzojavnu otpremu zahtjeva iz odredbe stavka 2. ovog članka i brzojavni odgovor o izvršenju zahtjeva.

(4) Prigodom podnošenja zahtjeva, pošiljatelj je obvezan dokazati svoj identitet i poštanskom uredu podnijeti potvrdu o primitku pošiljke, ako se zahtjev odnosi na pošiljku koja se prima uz potvrdu primitka.

(5) Uz zahtjev za vraćanje ili izmjenu adrese obične pismovne pošiljke, pošiljatelj je obvezan podnijeti i prijepis adrese ili faksimil omotnice ili ovitka s adresom, koji je jednak omotnici pošiljke na koju se zahtjev odnosi.

(6) Faksimil iz stavka 5. ovog članka, po obliku, veličini, adresi i rukopisu treba odgovarati pošiljci na koju se zahtjev odnosi. Za glomazne pošiljke i dopisnice, umjesto faksimila iIi omotnice, poštanskom uredu se podnosi samo točan prijepis adrese primatelja pošiljke.

(7) Ako pošiljka nije otpremljena iz poštanskog ureda zahtjev za vraćanje pošiljke pošiljatelj može podnijeti poštanskom uredu i usmeno, uz dokaz identiteta, i u tom slučaju zahtjev se odmah uzima u postupak.

(8) Kad pošiljatelj podnosi bilo koji zahtjev iz ovog članka, a zahtjev treba, radi postupka, otpremiti drugom poštanskom uredu, pošiljatelj plaća i poštarinu za preporučeno pismo prve stope mase ili brzojavnu ili faksimil obavijest.

(9) O rezultatu izvršenja zahtjeva pošiljatelja, poštanski ured kojemu je zahtjev podnesen, obvezan je pismeno izvijestiti pošiljatelja, u roku od 15 dana od dana primitka zahtjeva.

Članak 39.

(1) Primatelj može, prije uručenja pošiljke, zahtijevati slijedeće dopunske poštanske usluge:

(2) Primatelj može dopunske poštanske usluge iz odredbe stavka 1. ovog članka zahtijevati u poštanskom uredu koji mu pošiljke uručuje, predajom pismenog zahtjeva.

(3) Prigodom podnošenja zahtjeva iz stavka 2. ovog članka primatelj je obvezan dokazati svoj identitet i navesti podatke o vrsti pošiljke na koju se zahtjev odnosi, mjesto i način na koji želi da mu pošiljka bude uručena, rok do kada će se po zahtjevu postupati, te staviti svoju adresu i potpis.

(4) Rok do kojega se po zahtjevu može postupati ne može biti duži od 30 dana, ako se zahtjev odnosi na čuvanje poste restante pošiljaka, ni duži od 90 dana u svim ostalim slučajevima.

(5) Iznimno od odredbe iz stavka 4. ovog članka po zahtjevu predanom u smislu odredbe iz stavka 1. točke 4. i 5. ovog članka, postupa se do opoziva.

(6) Zahtjev primatelja u smislu odredbe iz stavka 2. ovog članka ne može se primiti ako je, prije uručenja pošiljke na koju se zahtjev odnosi, tom poštanskom uredu prispio zahtjev pošiljatelja da se ta pošiljka vrati ili da se uruči drugoj osobi.

(7) Za usluge iz ovog članka, osim usluga iz odredbe stavka 1. točke 4. i 5. primatelj plaća poštarinu propisanu cjenikom poštanskih usluga.

7. Ostale usluge

Članak 40.

(1) Pod ostalim uslugama podrazumijevaju se usluge koje mogu zahtijevati pošiljatelj ili primatelj, a obavljaju se na način i po postupku koji je uređen odredbama ovog pravilnika i tehnološkim propisima.

(2) Ostale usluge iz stavka 1. ovog članka su:

Članak 41.

Pod ostalim uslugama, osim usluga navedenih u članku 40. ovog pravilnika, podrazumijevaju se i slijedeće ostale usluge, koje HPT obavlja bez posebnog zahtjeva pošiljatelja i primatelja:

Članak 42.

Za ostale usluge iz članka 40. i 41. ovog pravilnika, osim za usluge iz članka 40. stavak 2. točka 2. pošiljatelj, ili primatelj, plaća poštarinu propisanu cjenikom poštanskih usluga. Usluga za prepakiranje pošiljke može se naplatiti od primatelja ili pošiljatelja, pod uvjetom da pošiljka nije bila pakirana na način propisan odredbama ovog pravilnika.

Izdavanje naknadne potvrde o primitku pošiljke

Članak 43.

(1) Pošiljatelj pošiljke može zahtijevati od poštanskog ureda u kojemu je predao pošiljku, naknadnu potvrdu o primitku pošiljke.

(2) Naknadna potvrda o primitku pošiljke može se izdati za sve poštanske pošiljke za koje se prigodom primitka obvezno izdaje potvrda o primitku pošiljke osim za preporučene pismovne pošiljke i pošiljke s potvrđenim uručenjem.

(3) Naknadna potvrda o primitku pošiljke izdaje se na pismeni zahtjev.

(4) Pismeni zahtjev iz odredbe stavka 3. ovog članka može se predati u roku od 1 godine od dana predaje pošiljke.

(5) Naknadnu potvrdu o primitku poštanske pošiljke izdaje poštanski ured kod kojega je pošiljka predana i to, po mogućnosti, odmah nakon primitka pismenog zahtjeva, a najkasnije u roku od 30 dana od dana predaje zahtjeva.

Uporabe poštanskog pretinca

Članak 44.

(1) Primatelj može zahtijevati da mu se pošiljke uručuju putem poštanskog pretinca.

(2) primatelj koji želi da mu se pošiljke uručuju putem poštanskog pretinca predaje pismeni zahtjev poštanskom uredu kod kojega želi otvaranje poštanskog pretinca.

(3) Poštanski ured je dužan primatelju dati na uporabu poštanski pretinac, osim u slučaju kad to nije opravdano zbog malog broja pošiljaka koje prispijevaju za primatelja ili ako nema dovoljno prostomih mogućnosti za otvaranje poštanskog pretinca u poštanskom uredu.

(4) Ako primatelj ne podiže redovito poštanske pošiljke iz poštanskog pretinca, poštanski ured može, uz prethodno upozorenje, primatelju otkazati uporabu pretinca.

(5) HPT može s primateljem ugovoriti da se pojedine poštanske pošiljke, prispjele na poštanski pretinac, ucučuju putem dostave.

Podnošenje na uvid isplaćene uputnice i preslika uputnice ili poštanske isprave

Članak 45.

(1) Pošiljatelj ili primatelj može zahtijevati da im poštanski ured podnese na uvid isplaćenu uputnicu ili izda ovjereni preslik uputnice kao i ovjereni preslik poštanske isprave koja se odnosi na prijam ili uručenje poštanske pošiljke.

(2) Zahtjev iz odredbe stavka 1. ovog članka podnosi se bilo kojem poštanskom uredu, a može se podnijeti u roku od 1 godine od dana uplate uputnice ili od kada je napravljena poštanska isprava na koju se zahtjev odnosi.

(3) Kad se zahtjev odnosi na uputnicu pošiljatelj ili primatelj obvezan je zahtjevu priložili potvrdu o uplati uputnice.

(4) Poštanski ured, kojemu je podnesen zahtjev iz odredbe stavka 1. ovog članka, dužan je najkasnije u roku od 30 dana od dana primitka zahtjeva pošiljatelju ili primatelju dati na uvid traženu uputnicu ili ovjereni preslik uputnice ili poštanske isprave.

(5) Na zahtjev suda ili drugog mjerodavnog državnog tijela poštanski ured je dužan dati na uvid uputnicu ili izdati ovjereni preslik uputnice ili poštansku ispravu do roka do kojega se uputnice ili poštanske isprave čuvaju u poštanskom uredu.

Pregled poštanskih pošiljaka radi sigurnosti i zaštite

Članak 46.

(1) Primatelj pošiljke može zahtijevati da se pošiljke adresirane za njega, prije uručenja pregledaju radi sigurnosti i zaštite.

(2) Zahtjev iz odredbe stavka 1. ovog članka predaje se pismeno poštanskom uredu koji obavlja uručenje pošiljaka za primatelja.

(3) Uvjeti, način i postupak pod kojima se obavlja usluga iz odredbe stavka 1. ovog članka ureduje se ugovorom koji zaključuju HPT i primatelj pošiljaka.

Posebna dostava ili primitak poštanskih pošiljaka u poslovnim prostorijama korisnika

Članak 47.

(1) Primatelj pošiljke može zahtijevati da mu se pošiljke uručuju u njegovim poslovnim prostorijama, a pošiljatelj pošiljke može zahtijevati da se pošiljke preuzimaju u njegovim poslovnim prostorijama.

(2) Zahtjev iz odredbe stavka 1. ovog članka predaje se poštanskom uredu koji obavlja uručenje ili primitak pošiljaka.

(3) Uvjeti, način i postupak pod kojima se obavlja usluga iz odredbe stavka 1. ovog članka ureduje se ugovorom koji zaključuje HPT s korisnikom usluge.

Primitak pošiljaka i isplata uputnica noću, nedjeljom, u dane blagdana i neradnih dana

Članak 48.

(1) Pošiljatelj može predavati poštanske pošiljke i zahtijevati isplatu uputnica noću, nedjeljom, u dane blagdana i neradnih dana.

(2) Usluge iz stavka 1. ovog članka obavljaju se u poštanskim uredima koje odredi HPT, uz naplatu dodatne poštarine koja je propisana cjenikom poštanskih usluga.

Ovjeravanje punomoći

Članak 49.

(1) Korisnik usiuga može zahtijevati da HPT ovjeri punomoć, sukladno odredbama iz članka 3. ovog pravilnika.

(2) Za ovjeravanje punomoći iz stavka 1. ovog članka korisnik plaća poštarinu propisanu cjenikom poštanskih usluga.

Postupak s oštećenim poštanskim pošiljkama i prepakiranje pošiljaka

Članak 50.

(1) S oštećenim poštanskim pošiljkama postupa se na način propisan odredbama Zakona o pošti i ovog pravilnika, te tehnološkim propisima.

(2) Ako se po vanjskom izgledu pošiljke može zaključiti oštećenje ili umanjenje sadržaja pošiljke HPT mora odmah pošiljku komisijski otvoriti, pregledati i zapisnički utvrditi stanje pošiljke i pošiljku prepakirati.

(3) Ako primatelj ili druga ovlaštena osoba, kojoj se sukladno odredbama iz ovog pravilnika može uručiti pošiljka, odmah prigodom uručenja pošiljke podnese pritužbu zbog oštećenja ili umanjenja sadržaja pošiljke, pošiljka se mora komisijski otvoriti i pregledati uz prisutnost primatelja, te zapisnički utvrditi stanje, ako takav zapisnik nije sastavljen prije pokušaja uručenja pošiljke.

(4) HPT je dužan pošiljku prepakirati i zapisnički utvrditi stanje u slučaju kad se, poslije prijama, a prije uručenja pošiljke, utvrdi da ju pošiljatelj nije pakirao na način propisan odredbama ovog pravilnika ili je sadržaj pošiljke pokvaren, pod uvjetom da je ugrožen sadržaj te pošiljke ili drugih pošiljaka.

(5) U slučaju komisijskog otvaranja kao i prepakiranja pošiIjaka HPT je dužan sačiniti zapisnik u dva primjerka. Jedan primjerak zapisnika uručuje se primatelju uz prethodno stavljanje potpisa primatelja i djelatnika HPT-a.

Dostava paketa i pokušaj dostave paketa

Članak 51.

(1) Dostavu paketa sukladno odredbi iz članka 68. stavak 2. ovog pravilnika obavljaju pojedini poštanski uredi na užem dostavnom području.

(2) Za dostavu paketa i pokušaj dostave paketa HPT naplaćuje poštarinu propisanu cjenikom poštanskih usluga.

Ležarina

Članak 52.

(1) Primatelj paketa i pismovne pošiljke mase veće od 500 g dužan je platiti ležarinu, ako ove pošiljke, nakon ostavljanja obavijesti u prispjeću pošiljke, nije preuzeo iz poštanskog ureda i to:

(2) Uže, šire i najšire dostavno područje iz stavka (1) ovog članka, određeno je Pravilnikom o pošti, koji se odnosi na temeIju članka 6. Zakona o pošti.

(3) Za poste restante pošiljke i pošiljke iz stavka 1. ovog članka koje se uručuju preko poštanskog pretinca rok počinje teći od dana prispjeća pošiljke u odredišni poštanski ured.

(4) Za ocarinjene pošiljke rok počinje teći od idućeg dana nakon otpreme obavijesti primatelju kojom se on izvješćuje da podnese potrebite isprave na carinski pregled.

(5) U rokove iz stavka 1. i 2. ovog članka ne računaju se nedjelja i drugi dani kad poštanski ured ne radi, dan kad je ostavljena obavijest o prispjeću pošiljke i dan uručenja pošiljke.

III. PRIJAM POŠTANSKIH POŠILJAKA

1. Prijam pošiljaka

Članak 53.

(1) Prijam poštanskih pošiljaka obavlja se pod uvjetima, na način i po postupku koji je uređen odredbama Zakona o pošti, ovog pravilnika, te tehnološkim propisima.

(2) Prijam određenih pošiljaka obavlja se uz uvjete utvrđene drugim zakonima i propisima donesenim na temelju zakona.

(3) Sukladno odredbi iz stavka 2. ovog članka za prijam poštanskih pošiljaka primjenjuju se slijedeći uvjeti:

(4) Ako postoji opravdana dvojba da poštanska pošiljka sadrži neke od predmeta čija je predaja sukladno odredbama Zakona o pošti zabranjena, djelatnik poštanskog ureda može od osobe koja predaje pošiljku zahtijevati da pošiljku otvori radi uvida u sadržaj, da po potrebi dokaže svoj identitet, te da pošiljku nakon uvida zatvori pred djelatnikom poštanskog ureda,

(5) Način i postupak prijama pošiljaka od vojnih pošta utvrđuju sporazumno mjerodavno državno tijelo i HPT.

(6) Pismovna pošiljka koja sadrži žive životinje može se predati samo u preporučenoj pismovnoj pošiljci, pošiljci s potvrđenim uručenjem, vrijednosnom pismu, paketu ili kao EMS pošiljka.

(7) HPT može odobriti pojedinim korisnicima poštanskih usluga izradbu i uporabu omotnica i ambalaže za poštanske pošiljke koja ne udovoljava uvjetima propisanim odredbama ovog pravilnika.

(8) Pojedinim korisnicima HPT može dati na uporabu naIjepnice s prijamnim brojevima za preporučene pošiljke, pošiljke s potvrđenim uručenjem i pakete, a takoder može odobriti njihovo mehanografsko otiskivanje na omotu ili adresnici za te pošiljke kao i za vrijednosna pisma.

Članak 54.

(1) Prijam svih poštanskih pošiljaka obavlja se u poštanskom uredu.

(2) Obična pismovna pošiljka može se predati ubacivanjem u poštanski kovčežić ili listonoši na širem i najširem dostavnom području.

(3) Na širem i najširem dostavnom području mogu se, osim pošiljaka iz odredbe stavka 2. ovog članka, listonoši predati sve poštanske pošiljke mase do 1 kg i vrijednosti do 500,00 kuna, osim brzojavnih uputnica.

Prijam običnih pismovnih pošiljaka

Članak 55.

(1) Prijam običnih pismovnih pošiljaka obavlja se uz uvjete i na način utvrđen člankom 53. i 54. ovog pravilnika.

(2) Na sve obične pismovne pošiljke HPT je, u pravilu, dužan staviti otisak poštanskog žiga.

(3) Iznimno od odredbe iz stavka 2. ovog članka, HPT može s korisnicima koji predaju veću količinu običnih pismovnih po šiljaka ugovoriti da se na te pošiljke ne stavlja otisak poštanskog žiga. HPT ne stavlja otisak žiga na pismovne pošiljke na kojima se nalazi otisak stroja za frankiranje, osim u slučaju kada datum na otisku stroja za frankiranje ne odgovara datumu prijama.

(4) Datum otiska poštanskog žiga, odnosno stroja za frankiranje, smatra se kao dan prijama pošiljke.

(5) Pisma i dopisnice s neplaćenom ili nedovoljno plaćenom poštarinom, poštanski ured otprema u odredište, ako te pošiljke udovoljavaju ostalim uvjetima propisanim ovim pravilnikom s tim da se od primatelja naplaćuje poštarina sukladno cjeniku poštanskih usluga.

(6) Obične pismovne pošiljke predane u većem broju za koje nije plaćena ili je nedovoljno plaćena poštarina, poštanski ured vraća pošiljatelju, pod uvjetom da na marke nije stavljen otisak žiga. Ako nema adrese pošiljatelja, pošiljke se smatraju neuručivima.

(7) Obične pismovne pošiljke koje ne udovoljavaju uvjetima za prijam i uručenje vraćaju se pošiljatelju bez otisnutog poštanskog žiga. Ako na tim pošiljkama ne postoji adresa pošiljateIja, pošiljke se smatraju neuručivima.

(8) Neisporučivim pošiljkama smatraju se vraćene, nefrankirane ili nedovoljno frankirane pošiljke za koje pošiljatelj odbije platiti poštarinu, sukladno odredbama ovog pravilnika.

(9) Nakladnik ili distributer tiska i časopisa obvezan je pridriavati se uputa HPT-a u svezi s pripremom tiska i časopisa, načinom i vremenom predaje, te ostalim uvjetima u svezi s predajom.

(10) Tiskanice koje sadrže tisak i časopise nakladnik je obvezan predati odredenom poštanskom uredu, uz popunjeni obrazac "List predaje tiska i časopisa".

Prijam pošiljaka za koje se izdaje potvrda o primitku

Članak 56.

(1) Prijam pošiljaka za koje se izdaje potvrda o primitku (preporučene pismovne pošiljke, pošiljke s potvrđenim uručenjem, vrijednosna pisma, EMS pošiljke, paketi, poštanske i brzojavne uputnice) obavlja se uz uvjete i na način utvrđen člankom 53. i 54. ovog pravilnika.

(2) Pošiljke navedene u stavku 1. ovog članka pošiljatelj predaje poštanskom uredu uz popunjenu odgovarajuću prijamnu ispravu na način ureden tehnološkim propisima.

(3) Prigodom prijama HPT je dužan potvrditi prijamnu ispravu na način propisan tehnološkim propisima.

(4) Korisnik koji predaje pet ili više pošiljaka navedenih u stavku 1. ovog članka dužan je popuniti "Prijamnu knjigu-list". Iznimno na zahtjev pošiljatelja HPT može te pošiljke primiti i bez obrasca "Prijamna knjiga - list".

(5) HPT može pojedinim korisnicima odobriti uporabu obrasca "Prijamna knjiga - list" koji ne udovoljava uvjetima predviđenim tehnološkim propisima.

(6) Prigodom predaje pošiljke poštonoši šireg i najšireg dostavnog područja, pošiljatelj nije obvezan predati prijamnu ispravu iz stavka 2. ovog članka. Način prijama i potvrđenje primitka pošiljaka uređuje se tehnološkim propisima.

2. Postupak s predmetima čiji je prijenos zabranjen

Članak 57.

(1) Ako se sukladno članku 53. stavak 4. ovog pravilnika ili na bilo koji drugi način utvrdi da pošiljka sadrži predmete čija je predaja prema odredbama Zakona o pošti zabranjena, poštanski ured dužan je postupiti na slijedeći način:

(2) U slučaju iz stavka 1. točka 2. ovog članka poštanski ured je obvezan na ovitku pošiljke koju vraća staviti oznaku o razlogu vraćanja te pošiljke.

3. Adresiranje pošiljaka

Članak 58.

(1) Pošiljatelj je dužan poštansku pošiljku adresirati na način propisan odredbama ovog pravilnika.

(2) Na svakoj poštanskoj pošiljci mora biti čitljivo i jasno označena adresa primatelja, koja mora sadržavati sve podatke koji su propisani ovim člankom pravilnika.

(3) Pošiljke za koje se obvezno izdaje potvrda o primitku mogu biti adresirane samo na jednog primatelja.

(4) Ako je obična pismovna pošiljka adresirana na više primatelja, primatelji se moraju nalaziti na istoj adresi.

(5) Adresa primatelja mora biti ispisana ili označena na desnom donjem dijelu adresne strane pošiljke osim u slučaju omotnice s prozirnim dijelom i mora hiti paralelna s njezinom duljom stranom. Dozvoljeno je na desnu stranu pošiljke nalijepiti ili pričvrstiti adresu primatelja ispisanu na papiru ili platnu osim na vrijednosnom pismu označene vrijednosti iznad 500,00 kuna. Ako je za adresu upotrijebljena adresnica, najmanje dimenzije adresnice moraju biti 140 x 90 mm. Adresnica mora biti od kartona ili drugog prikladnog materijala.

(6) Podaci u adresi pošiljke trebaju biti naznačeni jedan ispod drugoga i to slijedećim redom:

(7) Na pošiljci koja glasi za primatelja koji je podstanar u adresi moraju, osim imena i prezimena primatelja biti naznačeni ime i prezime stanodavca (npr. TOMISLAV BUKOVAC kod JOSIPA MIHANOVIĆA).

(9) U unutrašnjem i međunarodnom prometu pošiljke se adresiraju latinicom. Pošiljka za inozemstvo može biti adresirana i pismom zemlje odredišta, uz uvjet da su latinicom ispisani naziv odredišnog poštanskog ureda i naziv odredišne zemlje.

(9) Adresa i ostali podaci na pošiljkama i prijamnim ispravama ne mogu se ispisati običnom olovkom. Pošiljke koje se otpremaju u omotnicama s prozirnim dijelom, moraju biti oprem ljene tako da se kroz prozirni dio vidi samo adresa primatelja.

(10) Pošiljatelj je obvezan, osim adrese primatelja, označiti ili ispisati i svoju punu adresu na slijedećim poštanskim pošiljkama ; mali paket, paket, poštanska i brzojavna uputnica, preporučena pismovna pošiljka, vrijednosno pismo i EMS pošiljka. Označavanje ili ispisivanje adrese pošiljatelja na ostalim pošiljkama nije obvezno, ali je preporučljivo.

(11) Potpunom adresom pošiljatelja ne smatra se oznaka "POSTE RESTANTE".

(12) Poštanski ured će odbiti primitak pošiljke koja nije adresirana na način naveden u stavkama 2. do 11. ovog članka, a HPT nije odgovoran za posljedice u svezi s poštanskim pošiljkama koje pošiljatelj ubaci u poštanski kovčežić, a koje nisu adresirane na način propisan odredbama ovog članka.

(13) Adresa pošiljatelja se ispisuje ili označuje u lijevom gornjem dijelu adresne strane pošiljke ili na poledini omotnice.

(14) Pošiljke adresirane na poštanski pretinac osim broja poštanskog pretinca, moraju sadržavati i puni naziv ili ime i prezime korisnika poštanskog pretinca.

4. Pakiranje i zatvaranje poštanskih pošiljaka

Članak 59.

(1) Pošiljatelj je dužan poštanske pošiljke pakirati na način propisan odredbama ovog pravilnika.

(2) Pod pakiranjem pošiljke podcazumijeva se stavljanje sadržaja pošiljke u odgovarajući ovitak (omotnicu, kutiju, kovčeg i dr.) radi osiguranja sadržaja od oštećenja ili umanjenja sadržaja za vrijeme prijenosa do uručenja. Ako je za pakiranje pošiljke upotrijebljen ovitak, on ne smije imati perforirane rubove. Omotnica ili ovitak pošiljke mora biti jednobojna, svijetle boje. U svrhu izrade ovitka ne može se upotrijebiti papir sa slikom ili tekstom koji onemogućuje lako uočavanje adrese i otiska žiga mjesta i dana.

(3) Pošiljatelj je poglavito obvezan propisno i kvalitetno pakirati sadržaj pošiljke. Pakiranje mora odgovarati vrsti, sadržaju i obliku pošiljke, veličini, masi i vrijednosti pošiljke, uvjetima i duljini relacije na kojoj se pošiljka prenosi.

(4) Pošiljke koje se predaju u zatvorenom ovitku, moraju biti tako osigurane da im se sadržaj ili njegov dio ne može izvaditi bez vidljivog oštećenja ovitka i sredstva za zatvaranje pošiljke.

(5) Za zatvaranje pošiljke mogu se upotrijebiti, ovisno o vrsti i vrijednosti sadržaja svake pojedine pošiljke, odgovarajuća sredstva (ljepilo, ljepljiva vrpca, poštanska sigurnosna zaljepnica, uzica s plombom, pečatni vosak, brava, Iokot, plastična sigurnosna svezica i sl.). Za zatvaranje pismovne pošiljke ne mogu se upotrijebiti spajalice.

(6) Sve poštanske pošiljke mogu biti upakirane, osim onih za koje po njihovoj prirodi pakiranje nije potrebito (npr. prazan kovčeg, prazna bačva, komadi od drveta i sl.). Poštanske pošiljke za koje je upotrijebljena tipizirana kutija ne trebaju se zamatati.

(7) Tiskanica, sekogram i mali paket ne smatraju se zatvorenima ako je za zatvaranje upotrijebljeno neko sredstvo koje omogućuje da se pošiljka može otvoriti bez oštećenja (križni povez koji se može odvezati, omotnica koja nije zalijepljenja, pomoćni zatvarač, prozirni PVC ovitak i sI.).

(8) Paketi se pakiraju u tipiziranu ambalažu, a mogu biti pakirani i u drugoj ambalaži koja zadovoljava uvjete iz stavka 3. ovog članka.

(9) Pošiljatelj je obvezan svaki paket, čiji to oblik dopušta, povezati križno uzicom čija jakost odgovara masi paketa.

(10) Ako ovitak pismovne pošiljke, ne osigurava punu sigurnost sadržaja pošiljke u prijenosu, pošiliatelj je obvezan takvu pošiljku križno povezati uzicom odgovarajuće jakosti. Posebne odredbe o pakrranju i zatvaranju poštanskih pošiljaka

Članak 60.

1) Pošiljke koje sadrie neke od predmeta navedenih u ovom članku moraju se pakirati na slijedeći način:

(2) Pismovna pošiljka sa živim životinjama (pčele, pijavice i dudov svilac) mora se predati kao žurna iIi kao pošiljka ubrzane pošte, a paket kao vrlo žurni paket. Pošiljke sa živim životinjama otpremaju se uvijek izvan vreće.

(3) Lomljivi predmeti, osjetljivi i precizni mehanizmi moraju biti pojedinačno dobro upakirani i stavljeni u kovčeg ili kutiju od drveta, lima, plastike i sl. Prostor izmedu predmeta mora biti popunjen zaštitnim materijalom tako da u tijeku prijenosa ne dođe do međusobnog dodira ili oštećenja. Opletena staklena posuda mora biti stavljena u drveni ili plastični okvir.

(4) Suhi prašak za bojenje, kao što su anilinsko plavilo i sI. primaju se samo u metalnim, potpuno nepropusnim kutijama, koje se zatim stavljaju u kutije od drveta, otporne plastične tvari ili čvrstog kartona i prostor ispuniti piljevinom ili nekom drugom zaštitnom upijajućom tvari, koja se stavlja između dva pakiranja.

(5) Suhi praškovi koji ne boje moraju biti stavljeni u posudu (kutiju, vreću) od metala, drveta, otporne plastične tvaći ili od kartona. Ove posude moraju biti stavljene u čvrstu kutiju izrađenu od već navedenih tvari iz stavka 4. ovog članka.

(6) Pošiljke koje sadrže predmete koji se pakiraju prema drugim zakonima i propisima (droge, sekreti, zarazni mikrobiološki materijali, plazme i sl.) moraju biti upakirani na način predviđen tim propisima, s tim što ispravnost pakiranja tih predmeta mora, na samoj pošiljci, potvrditi mjerodavno tijelo.

Pakiranje tiskanica i zatvaranje vreća koje sadrže tisak i časopise

Članak 61.

1) Tiskanica koja sadrži jedan ili više primjeraka tiska ili časopisa mora biti upakirana u ovitak ili povezana pasicom dovoljne čvrstoće, na kojoj je označena adresa primatelja. Za zatvaranje tih pošiljaka može se upotrijebiti i plastični ovitak.

(2) Tiskanica koja sadrži dva ili više pojedinačno adresiranih primjeraka tiska i časopisa za isti poštanski ured mora biti pakirana u svežanj, a svežanj stavljen u ovitak. Na ovitku ili na adresnici mora biti naznačen poštanski broj i velikim slovima naziv poštanskog ureda.

(3) Ako tiskanica sadrži dva ili više primjeraka tiska i časopisa adresiranih na pretplatnike u pojedinim poduzećima, ustanovama ili državnim tijelima i sl. ti primjerci moraju biti pakirani u poseban svežanj, a sveianj adresiran na dotično poduzeće, ustanovu ili državno tijelo i sl.

(4) Na ovitku svežnja tiskanica, koji sadrži neadresirane primjerke tiska i časopisa za prodavače ili povjerenike, moraju biti velikim tiskanim slovima označeni nakladnik, adresa primatelja, poštanski broj i naziv odredišnog poštanskog ureda.

(5) Svežnjevi tiskanica iz stavka 2. i 3. ovog članka moraju se povezati u zajednički svežanj na kojem se ispisuje poštanski broj i velikim slovima odredišni poštanski ured.

(6) Ako pošiljatelj šalje više od dva svežnja za isti poštanski ured, svežnjeve mora staviti u vreću, koju sam nabavlja. Vreća mora biti zatvorena i mora imati nazivnicu s oznakom poštanskog broja, nazivom odredišnog poštanskog ureda, nazivom nakladnika i datumom predaje.

(7) Svežnjevi ili vreće koje glase za poštansko središte ili putujuću poštu, moraju se pripremiti za otpremu na način utvrden u stavku 5. i 6. ovog članka. U te svežnjeve ili vreće stavljaju se primjerci tiska i časopisa i svežnjevi za odredišne poštanske urede za koje nisu pripremljene za otpremu sukladno stavku 6. ovog članka.

Pakiranje i zatvaranje pisma s označenom vrijednošću (vrijednosno pismo)

Članak 62.

(1) Ako vrijednosno pismo sadrži novac ili vrijednosne papire, za pakiranje vrijednosnog pisma mora se upotrijebiti specijalna omotnica poštanskog izdanja, druga slična omotnica koja nije izradena od crtanog papira i koja nema obojene rubove, ovitak od čvrstog papira ili platna ili vrećica bez šava. Vrijednosno pismo ne može biti pakirano u ovitak ili omotnicu s prozirnim dijelom.

(2) Ako vrijednosno pismo sadrži metalni novac za pakiranje tog vrijednosnog pisma mora se upotrijebiti samo platnena vrećica bez šava.

(3) U slučaju iz stavka 1. i 2. ovog članka, unutrašnje pakiranje novčanica mora biti takvo da novčanice budu omotane u papir i povezane, a metalni novac upakiran da se ne može pomicati.

(4) Za pakiranje ostalih predmeta koji se ne mogu staviti u ovitak, mora se upotrijebiti platno ili sličan materijal, jaki višestruki papir ili kutija od drveta ili sličnog materijala.

(5) Za zatvaranje vrijednosnog pisma može se upotrijebiti odgovarajuća plomba, sigurnosna svezica poštanska sigurnosna zaljepnica, istovjetni pečatni vosak s otiskom pečatnjaka i onoliko jednakih pečata koliko je potrebito da se sadržaj vrijednosnog pisma potpuno osigura. Pečati moraju biti udaljeni jedan od drugog i od ruba zavoja najmanje 5 mm. Otisak pečatnjaka u boji mora biti i na samome vrijednosnom pismu, na strani na kojoj se nalazi pečat. Za zatvaranje vrijednosnog pisma može se upotrijebiti i ista ljepljiva vrpca s jednakim otiskom ili nazivom pošiljatelja ili neko drugo prihvatljivo sredstvo za zatvaranje. Ako se za zatvaranje upotrijebi odgovarajuća plomba, otisak plombe mora biti potpuno jasan.

(6) Vrijednosno pismo s označenom vrijednošću od 500,00 kuna može se pakirati i u običnu omotnicu bez peđaćenja, ali tako da se bez vidljiva oštećenja omotnice ne može doći do sadržaja.

(7) Ako se za pakiranje vrijednosnog pisma upotrijebi platnena vrećica, grlić vrećice se mora, neposredno iznad sadržaja vrijednosnog pisma, omotati tri puta uzicom bez čvorova, tako da dio grlića iznad poveza ne bude kraći od 50 mm. Nakon omatanja mora se napraviti čvor, pa se krajevi uzice moraju iglom provući na mjestu vezanja kroz grlić, na suprotnu stranu, tako da jedan kraj dode iznad, a drugi ispod poveza. Na supcotnoj strani mora se napraviti drugi čvor, a na udaljenosti od 20 mm, treći čvor. Krajevi uzice moraju se provući kroz adresnicu, a na poleđini adresnice napravi se četvrti čvor, a krajevi uzice se plombiraju ili zapečate. Adresnica mora odgovarati dimenzijama koje su propisane člankom 58. stavak 5. ovog pravilnika.

(8) Poštanske marke i naljepnice koje se lijepe na vrijednosno pismo moraju biti udaljene jedna od druge te od rubova omota najmanje 5 mm i ne smiju biti nalijepljene preko prijeklopa niti preko ruba ovitka ili omotnice vrijednosnog pisma, tako da ne mogu prikriti oštećenja ovitka ili omotnice.

(9) Ako se za zatvaranje vrijednosnog pisma označene vrijednosti iznad 500,00 kuna upotrijebi sigurnosna poštanska zaIjepnica, pošiljatelj je obvezan na zaljepnicu staviti otisak pečata ili svoj potpis, tako da dijelovi otiska pečata ili potpisa prelaze sa zaljepnice na ovitak i budu vidljivi na zaljepnici i na ovitku. Istu ovjeru pošiljalac je dužan da stavi i na vrijednosno pismo na strani na kojoj se nalazi zalijepljena sigurnosna poštanska zaIjepnica.

(10) Ako je vrijednosno pismo unakrsno obavijeno špagom, a zapečaćeno na način naveden u stavku 5. ovog članka, nije potrebito pečatiti samu špagu.

Pakiranje i zatvaranje paketa prema visini označene vrijednosti

Članak 63.

(1) Za pakiranje običnih paketa mora se upotrijebiti ovitak, kovčeg, kutija ili vreća. Za zatvaranje tih paketa mora se upotrijebiti ovitak i ista ljepljiva vrpca, ukoliko nije upotrijebljena tipizirana poštanska ambalaža.

(2) Za pakiranje vrijednosnog paketa mora se upotrijebiti kovčeg, kutija od čvrstog materijala ili vreća bez šava. Za zatvaranje tih paketa mora se upotrijebiti ista ljepljiva vrpca s jednakim otiskom ili nazivom pošiljatelja ili isti pečatni vosak, sigurnosna poštanska zaljepnica, odgovarajuća plomba ili neko drugo prihvatljivo sredstvo za zatvaranje.

(3) Na adresnoj strani paketa iz stavka 2. ovog članka ili na strani pečaćenja adresnice, mora biti otisak pečatnjaka u boji. Ako je paket zatvoren sigurnosnom poštanskom zaljepnicom postupa se sukladno članku 62. stavak 9. ovog pravilnika.

IV. URUČENJE POŠTANSKIH POŠILJAKA

1. Uručenje pošiljaka

Članak 64.

(1) Uručenje poštanskih pošiljaka obavlja se na način i po postupku koji je uređen odredbama Zakona o pošti, ovog Pravilnika i tehnološkim propisima.

(2) Poštanske pošiljke uručuju se, u pravilu, osobno primatelju, zakonitom zastupniku ili osobi koju je on ovlastio za primanje pošiljaka.

(3) Iznimno od odredbe iz stavka 2. ovog članka, pojedine vrste poštanskih pošiljaka mogu se uručiti i odraslom članu kućanstva, osobi stalno zaposlenoj u kućanstvu ili poslovnoj prostoriji primatelja, te putem posredovatelja (poduzeće, hotel, odmaralište, bolnica i sl.).

(4) Osobama iz odredbe stavka 3. ovog članka mogu se uručiti obične pismovne pošiljke, preporučene pismovne pošiljke, pošiljke s potvrđenim uručenjem, te vrijednosna pisma, paketi i uputnice do 500,00 kuna.

(5) Pod odraslim članom kućanstva podrazumijevaju se: suprug i supruga, roditelj i dijete, brat i sestra stariji od 15 godina, te svaki drugi srodnik stariji od 15 godina, a koji s primateIjem živi u istom kućanstvu.

(6) Pod stalno zaposlenom osobom podrazumijeva se svaka osoba starija od 15 godina koja je zaposlena u kućanstvu ili u pošlovnoj prostoriji primatelja.

(7) Pošiljke za pravnu osobu uručuju se osobi koja je ovlaštena za primitak pošiljaka za tu pravnu osobu ili osobi koju je primatelj opunomoćio. Ako pravna osoba prestane postojati pošiljke se uručuju njenom pravnom slijedniku, na temelju rješenja mjerodavnog tijela.

(8) Posredovatelju se uručuju obične pismovne pošiljke, pošiljke s potvrđenim uručenjem bez povratnice, preporučene pismovne pošiljke bez povratnice, otkupne pošiljke i pošiljke koje nisu opterećene carinskim i drugim pristojbama, a koje su adresirane za fizičke osobe, kad u adresi primatelja kao potanju oznaku imaju naziv poduzeća, državnog tijela, ustanove, organizacije ili druge pravne osobe. Posredovateljem se smatra ona pravna osoba, ustanova ili organizacija koja se nalazi u adresi primatelja.

(9) Posredovatelju se mogu, osim pošiljaka iz odredbe stavka 8. ovog članka uručivati i ostale poštanske pošiljke koje su adresirane za tizičke osobe, osim pošiljaka s posebnom uslugom, "uručiti osobno primatelju", pod uvjetom da HPT s posredovateljem zaključi ugovor o uvjetima i načinu uručenja tih pošiljaka. Ako posredovatelj nije voljan sklopiti takav ugovor poštanski ured će pokušati pošiljke dostaviti primatelju na adresu navedenu na pošiljci, a ako takvo uručenje iz bilo kojeg razloga nije moguće obaviti, pošiljke će se uručivati u poštanskom uredu sukladno članku 67. stavak 7. ovog pravilnika.

(10) Poštanske pošiljke koje u adresi imaju oznaku vojne pošte uručuju se na način i po postupku utvrdenom ugovorom izmedu HPT-a i mjerodavnog državnog tijela.

(11) Pošiljke koje su adresirane na osobu pod starateljstvom, za osobe u pritvoru ili za osobe koje se nalaze na izdržavanju kazne zatvora, ne mogu se uručiti primatelju ni drugim osobama ako je mjerodavno tijelo takav zahtjev podnijelo poštanskom uredu.

(12) Pošiljke adresirane za osobe iz odredbe stavka 11. ovog članka uručuju se:

(13) Oštećene i prepakirane pošiljke uručuju se u poštanskom uredu osobno primatelju ili osobi koju je primatelj ovlastio ili opunomoćio za primitak pošiljaka.

Članak 65.

(1) Pošiljka s povratnicom, osim primatelju osobno, može se uručiti i osobi koju je primatelj, sukladno odredbama Zakona o pošti i ovog pravilnika, ovlastio za primitak poštanskih pošiljaka.

(2) Otkupna i ocarinjena pošiljka uručuju se primatelju ili ovlaštenoj osobi uz prethodnu naplatu otkupnine ili iznosa s kojom je ta pošiljka opterećena i uz naplatu odgovarajućeg iznosa poštarine za uplatu otkupnog iznosa pošiljatelju. Na zahtjev primatelja ili osobe ovlaštene za primitak pošiljke poštanski ured obvezan je izdati potvrdu za naplaćene iznose otkupnine, carine i poštarine.

(3) Pošiljke s posebnom uslugom "uručiti osobno primateIju" uručuju se osobno primatelju, a ako to nije moguće uručuju se zakonitom zastupniku ili opunomoćeniku.

Članak 66.

(1) Poštanske pošiljke uručuju se dostavom pošiljaka na adresu primatelja ili predajom u poštanskom uredu.

2. Dostava poštanskih pošiljaka

Članak 67.

(1) Dostavom pošiljaka uručuju se sve poštanske pošiljke osim onih koje se prema odredbama ovog pravilnika predaju u poštanskom uredu.

(2) Dostava poštanskih pošiljaka obavlja se na užem, širem i najširem dostavnom području poštanskog ureda, sukladno odredbama Zakona o pošti i Pravilnika o pošti.

(3) Obične pismovne pošiljke uručuju se ubacivanjem u kućni kovčežić primatelja ili u stanu ili poslovnoj prostoriji osobno primatelju ili osobi koja je sukladno odredbama ovog pravilnika, ovlaštena za primitak pošiljaka.

(4) Ostale poštanske pošiljke, osim onih koje se sukladno odredbama iz članka 68. i 69. ovog pravilnika predaju u poštanskom uredu, uručuju se primatelju ili ovlaštenoj osobi u stanu ili poslovnoj prostoriji.

(5) Iznimno od odredbe iz stavka 4. ovog članka preporučene pismovne pošiljke za koje je primatelj zahtijevao dopunsku uslugu u smislu članka 39. stavak 1. točka 5. ovog pravilnika uručuju se ubacivanjem u kućni kovčežić primatelja bez potpisa primatelja radi potvrđivanja primitka pošiljke.

(6) Ako primatelj pošiljke ili druga ovlaštena osoba nije poznata djelatniku poštanskog ureda ili ako on posumnja u identitet te osobe, pošiljka se može uručiti samo uz uvjet da primatelj ili druga ovlaštena osoba dokaže svoj identitet.

(7) Ako se pošiljka iz bilo kojeg razloga ne može uručiti, primatelju se ostavlja izvješće o prispjeću pošiljke na način propisan za uručenje obične pismovne pošiljke, u smislu odredbe iz stavka 3. ovog članka, s naznakom kada i u kojem roku može pošiljku preuzeti u određenom poštanskom uredu.

(8) Izvješće o prispjeću pošiljke iz stavka 7. ovog članka ostavlja se primatelju i u slučaju kad primatelj stavi prigovor na ispravnost pošiljke ili na visinu carinskih pristojbi.

(9) Ako je primatelju ili osobi ovlaštenoj za primitak pošiljke ostavljeno izvješće o prispjeću pošiljke prije isteka roka za uručenje pošiljaka, koji je utvrđen odredbama ovog pravilnika, smatra se da je pošiljka uručena u propisanom roku.

(10) Primitak izvješća o prispjeću pošiljke ne obvezuje primatelja da primi prispjelu pošiljku.

Članak 68.

(1) HPT je dužan žurne pismovne pošiljke mase do 2 kg dostaviti primatelju prije ostalih pošiljaka na užem dostavnom području. Ako se žurna pismovna pošiljka iz bilo kog razloga nije mogla uručiti primatelju pošiljka se ponovno nosi na dostavu slijedeći radni dan. Ukoliko se ni u drugom pokušaju dostave pošiljka nije mogla uručiti, primatelju se ostavlja izvješće o prispjeću pošiljke, na način propisan člankom 67. stavak 7. ovog pravilnika.

(2) HPT određuje poštanske urede koji obavljaju dostavu paketa. Ti poštanski uredi obavljaju dostavu svih paketa na užem dostavnom području.

(3) Poštanski uredi koji, sukladno odredbi iz stavka 2. ovog članka, ne obavljaju dostavu svih paketa, dužni su obavljati dostavu žurnih i vrlo žurnih paketa mase do 1 kg na užem dostavnom području. Za ostale pakete dostavlja se izvješće o prispjeću pošiljke na način propisan odredbama iz članka 67. stavak 1. ovog pravilnika.

(4) Žurne pošiljke adresirane za šire i najšire dostavno područje uručuju se primatelju na način propisan odredbama ovog pravilnika za uručenje običnih pismovnih pošiljaka na tom dostavonom području, a za žurne i vrlo žurne pakete dostavlja se primatelju izvješće o prispjeću pošiljke.

3. Predaja poštanskih pošiljaka

Članak 69.

(1) Predajom poštanskih pošiljaka u poštanskom uredu obavlja se uručenje slijedećih pošiljaka:

(2) Za pošiljke iz odredbe stavka 1. točke 3., 4., 5., 6. i 9. ovog članka djelatnik poštanskog ureda obvezno dostavlja primatelju izvješće o prispjeću pošiljke s naznakom kada i u kojem roku može pošiljku preuzeti u poštanskom uredu.

(3) U mjestima u kojima postoji više poštanskih ureda pošiljke adresirane na poste restante predaju se primatelju samo u jednom poštanskom uredu, a predaja ostalih pošiljaka može se obavljati u više poštanskih ureda.

(4) HPT je dužan odrediti poštanski ured ili poštanske urede u kojima će se obavljati predaja pošiljaka u smislu odredbe iz stavka 3. ovog članka.

Članak 70.

(1) Poštanske pošiljke koje se predaju u poštanskom uredu mogu se podići u slijedećim rokovima:

(2) Iznimno od odredaba iz stavka 1. ovog članka paket iz inozemstva može se podići u slijedećim rokovima:

(3) Rokovi utvrdeni u odredbama iz stavka 1. i 2. ovog članka počinju teći narednog dana od dana ostavljanja izvješća o prispjeću pošiljke ili od dana prispjeća pošiljaka koje su adresirane na poste restante ili poštanski pretinac.

4. Potvrđivanje prijama prigodom uručenja pošiljaka

Članak 71.

(1) Primatelj preporučene pismovne pošiljke, pošiljke s potvrđenim uručenjem, vrijednosnog pisma, EMS pošiljke, paketa i uputnice dužan je potvrditi primitak pošiljke svojim potpisom te upisati datum (i eventualno mjesto) primitka na dostavnoj ili predajnoj ispravi osim za preporučenu pošiljku koja se, sukladno članku 39. stavak 1. točka 5. može uručiti ubacivanjem u kućni kovčežić.

(2) Za potvrđivanje primitka pošiljke ne može se upotrijebiti obična olovka.

(3) Ako je primatelj pošiljke nepismen, primitak pošiljke potvrđuje stavljanjem na dostavnu ili predajnu ispravu otisak kažiprsta. Otisak kažiprsta ovjerava djelatnik HPT-a.

(4) Kad je primatelj nesposoban za pisanje zbog nekog tjelesnog nedostatka, primitak pošiljke potvrđuje svjedok čiji se identitet utvrđuje sukladno članku 4. ovog pravilnika.

(5) Kad pošiljku, u ime primatelja, prima njegov opunomoćenik, član kućanstva ili kod primatelja stalno zaposlena osoba, mora u potpisu označiti i odnos prema primatelju (npr: opunomoćenik, supruga, suprug, otac, sin i sl.).

(6) Primitak pošiljke za poduzeća, ustanove i druge pravne osobe potvrđuje ovlaštena osoba svojim potpisom uz otisak pečata pravne osobe. Otisak pečata nije potrebit kad se pošiljke uručuju ili uputnice isplaćuju opunomoćeniku.

(7) Pošiljke s povratnicom uručuju se uz potvrdu primitka na dostavnoj ili predajnoj ispravi i na povratnici.

5. Odbijanje primitka pošiljke

Članak 72.

(1) Primatelj može odbiti primitak pošiljke.

(2) U slučaju kad primatelj odbije primitak pošiljke na pošiljku treba staviti zabilješku "NE PRIMAM" i ovjeriti svojim potpisom.

(3) Ako primatelj odbije upisati podatke sukladno odredbi iz stavka 2. ovog članka djelatnik poštanskog ureda stavit će zabilješku "NE PRIMA" i to ovjeriti svojim potpisom.

6. Slanje poštanskih pošiljaka za primateljem

Članak 73.

(1) Poštanski ured je dužan poštanske pošiljke, osim paketa i brzojavne uputnice slati za primateljem koji je otputovao ili preselio, ako sazna njegovu novu adresu.

(2) Iznimno od odredbe iz stavka 1. ovog članka poštanski ured je obvezan paket koji glasi za fizičku osobu, a koji u adresi ima oznaku vojne pošte slati za primateljem, ako sazna njegovu adresu.

7. Vraćanje pošiljaka

Članak 74.

(1) Pod uvjetom da pošiljatelj nije predajom zahtjeva za dopunsku poštansku uslugu, sukladno članku 38. ovog pravilnika drukčije odredio, poštanska pošiljka vraća se pošiljatelju u slučaju kada je primatelj:

(2) Pošiljka se vraća pošiljatelju i u slučaju kada se nije mogla uručiti primatelju zbog nepotpune adrese.

(3) Iznimno od odredbe iz stavka 1. točka 4. ovog članka obična pismovna pošiljka može se uručiti članu domaćinstva umrlog primatelja.

(4) Ako se paket, vrijednosno pismo ili otkupna pošiljka vraća pošiljatelju zbog nemogućnosti uručenja primatelju, od pošiljatelja se naplaćuje poštarina za vraćanje prema cjeniku poštanskih usluga.

8. Vraćanje već uručenih pošiljaka

Članak 75.

(1) Poštanski ured mora primiti već uručene pošiljke u slijedećim slučajevima:

1. pošiljke koje su bile pogrješno uručene drugoj osobi umjesto primatelju ili osobi koja je u smislu odredaba Zakona o pošti i ovog pravilnika ovlaštena za primitak pošiljke. Osoba kojoj je pošiljka pogrješno uručena treba na poledini pošiljke ispisati napomenu "POGRJEŠNO URUČENO" odnosno "POGRJEŠNO URUČENO I OTVORENO" i to ovjeriti svojim potpisom. Ako ova osoba to ne učini, dužan je to učiniti djelatnik poštanskog ureda;

2. pošiljke adresirane na fizičke osobe koje nisu bile uručene neposredno primatelju ili njegovu opunomoćeniku, nego čIanu primateljeve obitelji, osobi zaposlenoj u kućanstvu ili u poslovnoj prostoriji primatelja, istražnom tijelu, opunomoćeniku, kazneno-odgojnoj ustanovi i sl. poštanski ured prima samo ako nisu otvorene i ako su u ispravnom stanju, te ako nisu bile opterećene otkupninom ili carinom;

3. pošiljke koje su bile uručene posredovatelju poštanski ured prima pod uvjetima navedenim u točki 2. ovog stavka, a posredovatelj je obvezan na pošiljci, koju vraća, naznačiti razlog vraćanja pošiljke ako to primatelj nije učinio.

(2) Za vraćanje otvorene pošiljke poštanski ured sastavlja zapisnik o neispravnosti pošiljke, a ako je riječ o vraćenom otvorenom vrijednosnom pismu ili paketu, sastavljanju zapisnika mora prisustvovati i osoba koja pošiljku vraća i taj zapisnik potpisati.

(3) Poštonoša može primiti već uručene obične pošiljke samo ako su bile pogrješno uručene i ako se vraćaju neotvorene.

9. Neuručive pošiljke

Članak 76.

(1) Poštanske pošiljke koje se iz bilo kojeg razloga ne mogu uručiti primatelju niti vratiti pošiljatelju (neuručive pošiljke), HPT će komisijski pregledati i, po potrebi, otvoriti radi utvrdiva nja adrese primatelja ili pošiljatelja.

(2) Ako se ni na temelju komisijskog pregleda iz odredMe stavka 1. ovog članka pošiljka ne može urućiti primatelju niti vratiti pošiljatelju, HPT će:

(3) Ako se pri komisijskom pregledu neuručivih pošiljaka utvrdi da je sadržaj pošiljke podložan kvaru, HPT će, iznimno od odredbe iz stavka 2. točka 2. ovog članka za račun pošiljateIja javno prodati onaj dio te pošiljke koji je podložan kvaru, po postupku utvrdenom člankom 78. ovog pravilnika.

(4) Ako je pošiljka male vrijednosti prema troškovima javne prodaje ili ako postoji opasnost da će se sadržaj pošiljke brzo pokvariti, HPT može prodati pošiljku i bez javne prodaje.

(5) Ako prodaja pošiljke po odredbama iz stavka 3. i 4. ovog članka nije moguća, HPT će komisijski uništiti tu pošiljku.

(6) Ako neuručiva pošiljka ne bude tražena u roku iz stavka 2. točka 2. ovog članka, HPT će sadržaj te pošiljke izložiti javnoj prodaji - ako ima prometnu vrijednost, a ako nema prometnu vrijednost, HPT će pošiljku uništiti.

(7) Novčana svota dobivena prodajom sadržaja pošiljke iz stavka 3., 4. i 6. ovog članka i eventualno pronadeni novac u pošiljci, uplaćuje se na račun HPT-a i čuva tri godine od dana komisijskog pregleda.

(8) Novčani iznos iz stavka 7. ovog članka, nakon odbitka stvarnih troškova HPT-a (čuvanje pošiljke, prodaje sadržaja pošiljke, slanje novčanog iznosa i sl.), isplatit će pošiljatelju ako u roku iz stavka 7. ovog članka podnese zahtjev za isplatu.

(9) Ako se zahtjev za isplatu ne podnese u propisanom roku, novčani iznos iz stavka 7. ovog članka pripast će HPT-u kao izvanredni prihod.

(10) HPT-u će pripasti, kao izvanredni prihod, i novčani iz nos od neuručive poštanske ili brzojavne uputnice u roku od tri godine od dana utvrđivanja neuručivcisti uputnice.

(1 l) Isprave, svjedodžbe i drugi dokumenti pronađeni u pošiljkama, HPT dostavlja, najkasnije u roku od 30 dana od dana komisijskog pregleda pošiljke, tijelu ili ustanovi koja je izdala te isprave, svjedodžbe ili dokumenle, a ako to nije moguće - mjerodavnom tijelu na čijem je području dotičnu pošiljku HPT primio od pošiljatelja.

10. Nađene stvari

Članak 77.

(1) Za nadene stvari u poslovnim prostorijama HPT-a u kojima je zabranjen pristup korisnicima usluga, poštanskom kovčežiću ili poštanskim prijevoznim sredstvima, kao što su kola, kolica, vagoni, putujuće pošte, auto-putujuće pošte i dr. nalaznik nema pravo na naknadu.

(2) Nađena stvar za koju se nedvojbeno utvrdi iz koje poštanske pošiljke potječe, stavit će se u tu pošiljku.

(3) Ako se ne može utvrditi iz koje je pošiljke nađena stvar ispala, HPT će tu stvar čuvati tri mjeseca od dana kada je nađena.

(4) Ako se vlasnik nadene stvari ne javi i ne podigne je u roku od tri mjeseca od dana kad je nadena, HPT može javnom prodajom prodati nadenu stvar, po postupku utvrdenom člankom 78. ovog pravilnika.

(5) Ako je nadena stvar male vrijednosti prema troškovima javne prodaje, ili ako postoji opasnost da će se brzo pokvariti, HPT može takvu nadenu stvar prodati i bez javne prodaje.

(6) Iznos dobiven prodajom nadene stvari, nakon odbitka troškova, i eventualno nađeni novac, čuvaju se jednu godinu od dana kad je stvar ili novac nađen.

(7) Ako se vlasnik ne pronađe ili se ne javi u roku iz stavka 6. ovog članka, iznos dobiven prodajom stvari i nadeni novac pripada HPT-u kao izvanredni prihod.

(8) Ako se vlasnik nadenih isprava, svjedodžbi i drugih dokumenata ne pronade ili se ne javi u roku od 5 dana, HPT će te isprave; svjedodžbe i druge dokumente dostaviti tijelu ili ustanovi koja ih je izdala, a ako to nije moguće mjerodavnom tijelu uprave na čijem je području HPT primio tu pošiljku.

(9) Za nađene stvari u poslovnim prostorijama poštanskog ureda, koje su namijenjene za neposredni rad s korisnicima usluga, vrijede opći propisi o nadenim stvarima.

11. Prodaja pošiljaka

Članak 78.

(1) Kad HPT, u slučajevima predvidenim u članku 16. i 77. ovog pravilnika, obavlja javnu prodaju pošiljaka, postupak te javne prodaje obuhvaća:

(2) Vrijeme izmedu objave javne prodaje pošiljaka i same javne prodaje ne može biti duže od jednog dana ako je pošiljka podložna kvaru, a u ostalim slučajevima od osam dana.

(3) O javnoj prodaji pošiljke ili njezina dijela HPT vodi komisijski zapisnik u koji se unose početna ponudena cijena, imena sudionika u javnoj prodaji i najbolja ponuda.

V. ROKOVI ZA URUČENJE POŠTANSKlH POŠlLJAKA

1. Rokovi za uručenje pošiljaka

Članak 79.

(1) HPT je obvezan poštansku pošiljku prenijeti i uručiti primateljima, ovisno o vrsti pošiljke, o tome kojem je poštanskom uredu pošiljka predana i području poštanskog ureda na kojem pošiljku treba uručiti primatelju, u slijedećim rokovima:

(2) U rokove sukladno odredbama iz stavka 1. ovog članka ne uračunava se:

(3) Za prijenos i isplatu iznosa uplaćene brzojavnom uputnicom primjenjuju se rokovi koji su propisani za prijenos i uručenje odgovarajuće vrste brzojava, s tim što se rok za isplatu tog iznosa produžuje još za dva sata.

2. Rokovi za uručenje EMS pošiljaka

Članak 80.

(1) EMS pošiljke HPT mora uručiti u slijedećim rokovima:

1. pošiljka koju poštanski ured prima i uručuje na svom području mora biti uručena isti dan kada je primljena;

2. pošiljka koju prima jedan poštanski ured, a treba je uručiti drugi poštanski ured, na području istog poštanskog središta, mora biti uručena slijedeći dan od dan prijama;

3. pošiljka koju prima poštanski ured u sjedištu jednog poštanskog središta, a treba je uručiti poštanski ured u sjedištu drugog poštanskog središta, mora biti uručena slijedeći dan od dana prijama ;

4. pošiljka koju prima poštanski ured u sjedištu jednog poštanskog središta, a treba je uručiti poštanski ured izvan sjedišta drugog poštanskog središta, mora biti uručena u roku od dva dana od dana prijama;

5. pošiljka koju prima poštanski ured izvan sjedišta jednog poštanskog središta, a treba je uručiti poštanski ured izvan sjedišta drugog poštanskog središta, mora biti uručena u roku od tri dana od dana prijama.

(2) Rokovi navedeni u ovom članku primjenjuju se uz uvjet da je pošiljka predana poštanskom uredu do vremena što ga odreduje HPT, a rokovi se utvrduju na način propisan člankom 79. stavak 2. točke 1., 2., 3. i 4. ovog pravilnika.

(3) EMS pošiljke za šire i najšire područje pošte mogu se primiti uz uvjete koji se uređuju ugovorom između pošiljatelja i H PT-a.

VI. POSEBNE ODREDBE O SUDSKIM PISMENIMA I PISMENIMA UPRAVNIH I PREKRŠAJNIH ORGANA

l. Opće odredbe

Članak 81.

(1) Sudska pismena i pismena upravnih i prekršajnih organa je poštanska pošiljka koju predaju mjerodavna državna tijela i ustanove i organizacije u posebnim omotnicama bijele ili plave boje.

(2) Sastavni dio sudskog pismena i pismena upravnih i prekršajnih organa je povratnica (dostavnica) koja je iste veličine i boje kao i omotnica, s tim da je uz rub omotnice perforirana.

(3) Pismena iz stavka 1. ovog članka moraju udovoljavati uvjetima koji su odredbama ovog pravilnika određeni za pismo s tim da najveća masa može biti do 100 g.

2. Prijam sudskih pismena i pismena upravnih i prekršajnih organa

Članak 82.

(1) Sudska pismena i pismena upravnih i prekršajnih organa obvezno se predaju kao preporučene pismovne pošiljke s povratnicom i u zatvorenom omotu.

(2) Prijam pismena iz odredbe stavka 1. ovog članka obavlja se na način i pod uvjetima koji su propisani odredbama ovog pravilnika za prijam poštanskih pošiljaka.

(3) Iznimno od odredbe iz stavka 2. ovog članka HPT može, na zahtjev pošiljatelja, dati suglasnost za primitak pismena koja odstupaju od uvjeta propisanih odredbama ovog pravilnika.

3. Uručenje sudskih pismena i pismena upravnih i prekršajnih organa

Članak 83.

(1) Sudsko pismeno i pismeno upravnih i prekršajnih organa u omotu bijele boje s povratnicock, uručuje se, u pravilu, osobno primatelju.

(2) Ako se primatelj pismena iz stavka 1. ovog članka ne zatekne u svom stanu, pismeno se uručuje kome od odraslih članova njegova kućanstva koji je dužan primiti pismeno.

(3) Ako se nijedan od odraslih članova primateljeva kućanstva ne zatekne u stanu ili ih primatelj nema, pksmeno iz stavka 1. ovog članka uručuje se nadstojniku zgrade ili susjedu, ako te osobe pristanu primiti pismeno.

(4) Ako se dostava pismena iz stavka 1. ovog članka obavlja na mjestu gdje primatelj radi, a osoba na koju je pismeno adresirano tu se ne zatekne, pismeno se može uručiti osobi ovlaštenoj za primitak pošte, koja je pismeno dužna primiti, ili osobi koja radi na istom mjestu, ako ona pristane primiti pismeno.

(5) Pismeno iz stavka 1. ovog članka, upućeno odvjetniku, uručuje se, u njegovoj odsulnosti, djelatniku u odvjetničkom uredu.

(6) Ako primatelj, odrasli član kućanstva ili osoba iz stavka 4. i 5. ovog članka odbije primiti pismeno iz stavka 1. ovog članka, djelatnik poštanskog ureda ostavit će pismeno u stanu ili poslovnoj prostoriji gdje ta osoba radi, ili će pismeno pribiti na vrata stana ili poslovne prostorije. Na poleđini povratnice, u prostoru za upis napomene, djelatnik poštanskog ureda upisat će ime osobe koja je odbila primitak pismena, dan, sat i razlog odbijanja primitka, te mjesto gdje je pismeno ostavljeno, i sve to ovjeriti svojim potpisom, čime se smatra da je dostava propisno obavljena. Na isti će se način postupiti i prigodom dostave pismena u odvjetničkom uredu, ako je pismeno upućeno odvjetniku.

(7) Sudsko pismeno i pismeno upravnih i prekršajnih organa, u omotnici plave boje s povratnicom, u prvom pokušaju dostave, uručuje se osobno primatelju ili djelatniku u odvjetničkom uredu, ako pismeno glasi na odvjetnika. Ako se primatelj ne zatekne u stanu, svojoj poslovnoj prostoriji ili odvjetničkom uredu ili na mjestu gdje radi, djelatnik poštanskog ureda dužan je primatelju ostaviti izvješće o prispjeću pošiljke kod osoba iz stavka 2., 3., 4. i 5. ovog članka. Izvješće mora sadržavati naputak primatelju da, radi primitka pismena, određenog dana i sata bude u svojem stanu, svojoj poslovnoj prostoriji ili odvjetničkom uredu ili na mjestu gdje radi. Ako se ni u drugom pokušaju dostave pismena iz ovog stavka primatelj ne zatekne u zakazano vrijeme u stanu, svojoj poslovnoj prostoriji ili odvjetničkom uredu ili na mjestu gdje radi, djelatnik poštanskog ureda dužan je u tom slučaju postupiti na način predviđen u stavku 2., 3., 4., 5. i 6. ovog članka.

(8) Ako primatelj, odrasli član njegova kućanstva, djelatnik u odvjetničkom uredu ili osoba ovlaštena za primitak pošte, odbije primiti pismeno ili odbije potvrditi primitak pismena, djelatnik poštanskog ureda postupit će prema odredbama stavka 6. ovog članka.

(9) Ako djelatnik poštanskog ureda prigodom prvog pokušaja dostave pismena bijele boje i u drugom pokušaju dostave pismena plave boje ne zatekne ni primatelja ni osobu kojima se pismeno može uručiti prema stavku 1. ovog članka, ili ako nadstojnik, susjed ili osoba koja radi na istom mjestu s primateljem ne pristane primiti pismeno, djelatnik poštanskog ureda ostavit će izvješće o prispjeću pošiljke, s obaviješću u kojem se poštanskom uredu i u kojem roku može podignuti pismeno. Ako se pismeno ne podigne u ostavljenom roku, pismeno se vraća pošiljatelju.

(10) Vojnim osobama, djelatnicima policije pripadnicima straže u ustanovama u kojima su smještene osobe lišene slobode, djelatnicima kopnenog, riječnog, pomorskog i zračnog prometa pismeno se dostavlja preko njihovog stožera, ili neposrednog zapovjednika ili tijela ili organizacije u kojoj rade.

(11) Osobama lišenim slobode pismeno se dostavlja preko uprave ustanove u kojoj su smještene.

(12) Sudska pismena i pismena upravnih i prekršajnih organa; u omotnici bijele ili plave boje, koja su adresirana na pravne osobe - državnim tijelima, organizacijama i drugim pravnim osobama dostavljaju se predajom pismena osobi ovlaštenoj za primitak pošte, ili djelatniku koji se zatekne u uredu ili poslovnoj promociji ili opunomoćeniku te pravne osobe, koji će potvrditi primitak pismena na povratnici i u poštanskoj ispravi.

(13) Ako sudsko pismeno i pismeno upravnih i prekršajnih organa za fizičku osobu ima u adresi, kao potanju oznaku ime zavoda, lječilišta, bolnice ili neke druge pravne osobe u kojoj se primatelj nalazi u vrijeme uručenja pismena i ako djelatnik poštanskog ureda ne može doći do primatelja, pismeno se uručuje osobi u toj ustanovi ovlaštenoj za primitak pismena, ovlaštenoj za primitak pošte, koja je dužna primiti pismeno.

(14) Ako sudsko pismeno i pismeno upravnih i prekršajnih organa glasi na primatelja na širem i najširem području poštanskog ureda, za primatelje koji primaju pošiljke preko zbirnih kovčežića, pošiljke se uručuju na slijedeći način:

- u prvom pokušaju, u zbirni kovčežić se ubacuje pismeno bijele boje, a povratnica vraća s naznakom da je pismeno uručeno ubacivanjem u zbirni kovčežić; za pismeno plave boje u zbirni se kovčežić ostavlja izvješće o prispjeću pošiljke, u skladu sa stavkom 7. ovog članka;

- u drugom pokušaju uručenja pismena plave boje, ako primatelj nije postupio po izvješću o prispjeću pošiljke, pismeno se ubacuje u zbirni kovčežić, a povratnica vraća; s naznakom da je pismeno uručeno ubacivanjem u zbirni kovčežić.

(15) Ako pismeno glasi na primatelja na širem i najširem području poštanskog ureda, na kojem pošiljke ne dostavlja djelatnik poštanskog ureda, pismeno se uručuje primatelju preko povjerenika poštanskog sabirališta, uz potpis primatelja na povratnici.

(16) Primitak sudskog pismena i pismena upravnih i prekršajnih organa u omotnici bijele ili plave boje primatelj potvrđuje svojim potpisom na povratnici i na poštanskoj ispravi. Ako je primatelj ili osoba kojoj se pismeno može uručiti za primatelja u smislu odredaba ovog članka nepismena ili se nije u stanju potpisati, djelatnik poštanskog ureda će na povratnici ispisati ime i prezime primatelja pismena i datum primitka, na način predviđen u stavku 17. ovog članka, uz naznaku zašto primatelj nije stavio svoj potpis.

(17) Primatelj pismena s povratnicom bijele ili plave boje ili osoba kojoj se pismeno može uručiti za primatelja, u smislu odredaba ovog članka, pri potvrđivanju primitka ispisuje na povratnici dan i mjesec slovima, a godinu brojkama. Ako primatelj nakon potpisivanja povcatnice, odbije ispisati dan mjesec i godinu primitka, datum primitka pošiljke ispisat će djelatnik poštanskog ureda na način predviđen u ovom stavku, a u prostoru za ispisivanje napomene, na poledini povratnice, zabilježit će razlog odbijanja.

(18) U svim slučajevima u kojima se primatelju sudskog pismena i pismena upravnih i prekršajnih organa ostavlja izvješće o prispjeću pošiljke djelatnik poštanskog ureda upisuje o tome odgovarajuću zabilješku u stavci "Napomena", upisujući i datum ostavljanja izvješća i svoj potpis.

(19) Kada je, prema odredbama ovog članka, pismeno uručeno drugoj osobi umjesto primatelju, na povratnici će se označiti odnos te osobe i primatelja (npr. "opunomoćenik", "brat", "supruga", "susjed" i sl.).

(20) Sudsko pismeno i pismeno upravnih i prekršajnih organa bijele ili plave boje ne smije se uručiti osobi koja je napomenom pošiljatelja isključena od primitka (npr. "Umjesto primateIju ne uručiti NN").

(21) Utvrđivanje identiteta osoba prigodom uručenja sudskih pismena i pismena upravnih i prekršajnih organa obavlja se na način i po postupku koji je uređen odredbama ovog pravilnika.

(22) Slanje sudskih pismena i pismena upravnih i prekršajnih organa za primateljem nije dozvoljeno.

VII.PRITUŽBE

1. Podnošenje pritužbe

Članak 84.

Ako pošiljatelj ili druga ovlaštena osoba smatra da poštanska pošiljka nije uručena primatelju, da mu je uručena sa zakašnjenjem ili usluga nije obavljena ili da nije obavljena u cijelosti može HPT-u podnijeti pismenu pritužbu u roku od tri mjeseca od dana predaje pošiljke, osim u slučaju pritužbe iz članka 85. ovog pravilnika.

2. Pritužba zbog oštećenja ili umanjenja sadržaja pošiljke

Članak 85.

(1) Primatelj ili druga osoba koja je, u smislu odredaba ovog pravilnika, ovlaštena za primitak pošiljaka, treba, odmah prigodom uručenja pošiljke, podnijeti pritužbu zbog oštećenija ili umanjenja sadržaja pošiljke.
Pritužbe se poslije uručenja pošiljke ne primaju.

(2) HPT je odbvezan izjasniti se o utemeljenosti pritužbe u roku od 30 dana od dana njezina podnošenja.

3. Pritužba zbog neuručenja ili zakašnjenja uručenja pošiljke

Članak 86.

(1) Pošiljatelj ili druga ovlaštena osoba može bilo kojem poštanskom uredu podnijeti pismenu pritužbu ako smatra da poštanska pošiljka nije uručena primatelju ili mu je uručena sa zakašnjenjem.

(2) Pismenu pritužbu iz stavka 1. ovog članka pošiljatelj podnosi na propisanom obrascu (Potražnica), uz plaćanje poštarine utvrđene cjenikom poštanskih usluga. Pismenoj pritužbi mora se priložiti potvrda o primitku pošiljke, ako se za takvu pošiljku izdaje potvrda.

(3) Primitak pritužbe za pošiljku za koju se, u smislu odredaba ovog pravilnika izdaje potvrda o primitku pošiljke, poštanski ured potvrđuje na poleđini potvrde o primitku pošiljke, otiskom žiga mjesta i dana te potpisom djelatnika koji je pritužbu primio.

(4) Kada pošiljatelj, primatelj ili druga ovlaštena osoba podnosi pritužbu zbog kašnjenja obične pismovne pošiljke, obvezan je poštanskom uredu podnijeti ovitak ili omotnicu pošiljke na koju se pritužba odnosi.

(5) Podnositelj pritužbe može zahtijevati da se postupak rješavanja obavi brzojavno. U tom slučaju, pored cijene za pritužbu plaća iznos za brzojav i za brzojavni odgovor.

(6) Ako se pritužba odnosi na pošiljku s povratnicom, ili brzojavnu uputnicu za koju je plaćena brzojavna obavijest o isplati, podnositelj ne plaća poštarinu za pritužbu.

(7) HPT je dužan izjasniti se o utemeljenosti pritužbe iz ovog članka u roku od 30 dana od dana njezina podnošenja.

4. Pritužba zbog neobavljene ili djelomično obavljene usluge

Članak 87.

(1) Pošiljatelj ili druga ovlaštena osoba može podnijeti pismenu pritužbu ako smatra da usluga nije obavljena ili je djelomično obavljena.

(2) Pritužba iz odredbe stavka 1. ovog članka podnosi se poštanskom uredu u kojem je pošiljka primljena ili od kojega je usluga zahtijevana.

(3) U pritužbi podnositelj je obvezan priložiti dokaz na kojemu temelji svoj zahtjev i navesti visinu potraživanja.

(4) HPT se mora izjasniti o utemeljenosti pritužbe u roku od 30 dana od dana njezina podnošenja.

VIII. POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE NAKNADE ŠTETE I DRUGA POTRAŽIVANJA

Članak 88.

(1) Ako kocisnik poštanske usluge ili druga ovlaštena osoba želi, sukladno odredbama Zakona o pošti i ovog pravilnika, ostvariti naknadu štete i druga potraživanja, obvezan je HPT-u podnijeti pisani zahtjev.

(2) Zahtjev iž stavka 1. ovog članka pošiljatelj podnosi poštanskom uredu kojemu je predao pošiljku, a primatelj poštanskom uredu koji mu je pošiljku uručio.

(3) Zahtjevu za naknadu, koji se odnosi na gubitak ili kašnjenje pošiljke, podnositelj obvezno prilaže obrazac "POTRAŽNICA", a zahtjevu koji se odnosi na oštećenje ili umanjenje sadržaja pošiljke padnositelj obvezno prilaže zapisnik o neispravnosti pošiljke.

(4) Visina naknade štete u smislu odredbe iz stavka 3. ovog članka utvrđena je odredbama Zakona o pošti.

IX. PRIJELAZNE I ZAKLJUČNE ODREDBE

Stupanje na snagu

Članak 89.

(1) Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 011-01/95-02/44

Urbroj: 530-07-95-5

Zagreb,19. svibnja 1995.

Ministar pomorstva, prometa i veza

Ivica Mudrinić, dipl. ing. el., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.