Zakoni i propisi - Pravni savjeti 36 01.06.1995 Odluka o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama zakona o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

ODLUKU

O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRAVIMA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA

Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata, koji je donio Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske, na sjednici 18. svibnja 1995.

Broj: 01-95-1004/ l

Zagreb, 23. svibnja 1995.

Predsjednik Republike Hrvatske

dr. Franjo Tuđman, v.r.


ZAKON

O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRAVIMA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA

Članak 1.

U Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata ("Narodne novine", br. 2/94. i 52/94.) u članku 14. stavku 4. alineji 2. iza riječi: "poginuloga" stavlja se zarez i dodaju riječi: "zatočenog ili nestalog".

Alineja 3. briše se.

Članak 2.

U članku 20. stavku 1. alineji 1. iza riječi: "poginulih" stavlja se zarez i dodaju riječi: "zatočenih ili nestalih".

U alineji 2. iza brojke: "70%" riječi: "i obiteljima zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja" brišu se.

Članak 3.

Članak 25. mijenja se i glasi:

"Obitelj zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja ima pravo na nadoknadu u visini obiteljske mirovine i obiteljske invalidnine koju bi ostvarila kao obitelj poginulog hrvatskog branitelja.

Ukoliko su nadoknadu iz stavka 1. ovoga članka ostvarili supružnik i/ili djeca nestalog ili zatočenog hrvatskog branitelja roditelji imaju pravo na nadoknadu u visini obiteljske invalidnine koji bi ostvarili kao roditelji poginulog hrvatskog branitelja po posebnim propisima.

Članovi obitelji iz stavka 1. i 2. ovoga članka stječu pravo na nadoknadu bez obzira na uvjete utvrđene po posebnim propisima.

Rješenje o pravu i visini nadoknade donosi Ministarstvo obrane na zahtjev člana obitelji zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja."

Članak 4.

U članku 26. stavku 4. iza riječi: "poginuloga" stavlja se zarez i dodaju riječi: "zatočenog ili nestalog".

Iza stavka 4. dodaje se novi stavak 5. koji glasi:

"Pravo na povlastice iz stavka 4. ovoga članka, ako su roditelji razvedeni ima obitelj u kojoj je poginuli, zatočeni ili nesta hrvatski branitelj živio u zajedničkom kućanstvu najmanje pet godina prije stradanja, odnosno dana utvrđivanja da je osoba zatočena ili nestala.

Sadašnji stavci 5., 6., 7. i 8. postaju stavci 6., 7., 8. i 9.

Članak 5.

Iza članka 26. dodaju se novi članci 26a. i 26b. koji glase " Članak 26a.

HRVI domovinskog rata s oštećenjem organizma 100% I.grupe može koristiti usluge osobe za pružanje njege i pomoći.

Osoba koja pruža njegu i pomoć ima pravo na nadoknadu u visini invalidnine invalida I. grupe sa 100% tjelesnog oštećenja, prava iz mirovinskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja, te pravo na doplatak za djecu i prava za vrijeme nezaposlenosti, kao zaposlena osoba prema posebnim propisima.

Ministarstvo obrane isplaćuje nadoknadu iz stavka 2. ovoga članka i uplaćuje doprinose za mirovinsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje, doprinos za doplatak za djecu i doprinos za zapošljavanje na teret sredstava osiguranih u državnom proračunu.

Osnovica za uplatu doprinosa je svota nadoknade.

Članak 26b:

Kriterije za izbor osobe koja može pružati njegu i pomoć, te postupak i način ostvarivanja prava iz članka 26a. ovoga Zakona propisat će ministar obrane."

Članak 6.

U članku 27. stavku 1. iza riječi: "poginuloga" stavlja se zarez i dodaju riječi: "zatočenog ili nestaloga."

Članak 7.

U članku 28. stavku 2. iza riječi: "poginuloga" stavlja se zarez i dodaju riječi: "zatočenog ili nestaloga."

Članak 8.

U članku 29. iza riječi: "poginuloga" stavlja se zarez i dodaju riječi: "zatočenog ili nestaloga."

Članak 9.

U članku 33. stavku 1. riječi: "u dinarskoj protuvrijednosti od 2.500 do 10.000 DEM" zamjenjuju se riječima: "od 20.000 do 80.000 kuna."

Iza točke 2. dodaje se točka 3. koja glasi:

"3. Poslodavac ako ne postupi po odredbama članka 14. zakona:"

U stavku 2. riječi: "u dinarskoj protuvrijednosti od 500 do 2.500 DEM" zamjenjuju se riječima: "od 2.000 do 10.000 kuna", a riječi: "u ustanovama" zamjenjuju se riječima: "kod poslodavca".

Članak 10.

U članku 34. stavku 1. riječi: "u dinarskoj protuvrijednosti od 2.500 do 10.000 DEM" zamjenjuju se riječima: "kod 10.000 do 40.000 kuna."

U stavku 2. riječi: "u dinarskoj protuvrijednosti od 500 do 2.500 DEM" zamjenjuju se riječima: "od 2.000 do 10.000 kuna."

Članak 11.

U članku 35. riječi: "u dinarskoj protuvrijednosti od 500 do 2.500 DEM" zamjenjuju se riječima: "od 2.000 do 10.000 kuna."

Članak 12.

Povratkom zatočenog ili nestalog u domovinskom ratu prestaju se ostvarivati prava po toj osnovi, a hrvatski branitelj iz domovinskog rata i članovi njegove obitelji stječu prava utvrđena Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata, posebnim zakonima i drugim propisima za hrvatske branitelje iz domovinskog rata i članove njihovih obitelji.

Članak 13.

Smatra li se netko zatočenim ili nestalim u domovinskom ratu utvrđuje Komisija za zatočene i nestale Vlade Republike Hrvatske.

Članak 14.

Ovaj Zakon stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 561-01/94-01/01

Zagreb, 18. svibnja 1995.

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik Zastupničkog doma Sabora

dr. Nedjeljko Mihanović, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.