Zakoni i propisi - Pravni savjeti 35 26.05.1995 Odluka o ograničenju plasmana banaka
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

NARODNA BANKA HRVATSKE

Na temelju članka 10. stavka 1. točke 7) i članka 67. stavka 1. točke 12) Zakona o Narodnoj banci Hrvatske (" Narodne novine" br. 74/92., 79/93. i 7/95.) Savjet Narodne banke Hrvatske, na sjednici održanoj 22. svibnja 1985. godine, donio je

ODLUKU

O OGRANIČENJU PLASMANA BANAKA

I.

U cilju ostvarivanja Projekcijom zadanih ciljeva monetarne politike Narodne banke Hrvatske, ovom Odlukom ograničavaju se plasmani banaka u razdoblju do 30. lipnja 1995. godine.

Pod plasmanima u smislu stavka 1. ove točke podrazumijevaju se plasmani definirani pozicijom A2 u Obrascu "Plasmani i likvidne obveze banaka" koje se koristi pri izvješćivanju.Narodne banke Hrvatske prema Odluci guvernera br. 11/94 od 9. svibnja 1995.

II.

U skladu s točkom I. ove Odluke banke su dužne do 30. lipnja 1995. godine smanjiti ukupne plasmane za 2,2% u odnosu na njihovo knjigovodstveno stanje na dan 30. travnja 1995. godine.

Prema stavku I. ove točke, banke su dužne osigurati smanjenje plasmana iz točke I. ove Odluke za najmanje 0,6% na dan 31. svibnja 1995. godine u odnosu na knjigovodstveno stanje s 30. travnjem 1995. godine.

III.

Pri utvrđivanju stanja plasmana banaka, prema odredbama točke II. ove Odluke, izuzimaju se avansi ugovornim mjenjačima.

IV.

Radi kontrole provođenja odredbi ove Odluke, banke su obvezne dostavljati Narodnoj banci Hrvatske Izvješće o stanju i kretanju plasmana banaka.

Izvješće iz stavka 1. ove točke banke su dužne dostavljati Narodnoj banci Hrvatske do 10-og u mjesecu za prethodni mjesec prema knjigovodstvenim podacima na kraju mjeseca.

Prvo Izvješće temeljem stavka 1. i 2. ove točke, banke su dužne dostaviti 10. lipnja 1995. za mjesec svibanj 1995. godine.

V

Uputu i obrazac za sastavljanje Izvješća propisat će Narodna banka Hrvatske.

VI.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

O.br. 297/85

Zagreb, 22. svibnja 1995.

Predsjednik Savjeta Narodne banke Hrvatske

guverner Narodne banke Hrvatske

dr. Pero Jurković, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.