Zakoni i propisi - Pravni savjeti 34 19.05.1995 ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE BROJ U-III-362/1994. OD 10. SVIBNJA 1995
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić predsjednik Suda, te suci Zdravko Bartovčak dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, odlučujući o ustavnoj tužbi P. V., J. L., D. L. i S. V. svi iz Š., te I. L., iz Z, na sjednici održanoj dana 10. svibnja 1995. godine, donio je

ODLUKA

USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE BROJ U-III-362/1994. OD 10. SVIBNJA 1995

1. Usvaja se ustavna tužba te se:

2. Ova će se odluka objaviti u "Narodnim novinama"

Obrazloženje

P. V. i dr. iz Š. podnijeli su pravodobnu ustavnu tužbu povodom rješenja Upravnog suda Republike Hrvatske broj Us-11797/93 od 16. veljače 1994. godine, jer smatraju da je tim rješenjem povrijeđeno ustavno pravo na sudsku kontrolu zakonitosti te pravo jednakosti pred zakonom (članak 19. stavak 2. i članak 26. Ustava Republike Hrvatske)

Upravni sud Republike Hrvatske osporenim rješenjem odbacio je tužbu protiv rješenja Hrvatskog fonda za privatizaciju broj: 50-04/93-04/49 od 7. rujna 1993. godine, kojim je djelomično poništen raspored dionica obavljen u poduzeću "Tržnice Šibenik" u Šibeniku. Stav je tog Suda da rješenja koja donosi Fond nisu upravni akti kojima se odlučuje o pravu ili na zakonu utemeljenom neposrednom interesu osoba koje u postupku pretvorbe poduzeća stavljaju ponude za otkup dionica, nego se njima odlučuje o pravima i obezama poduzeća vezanim uz njegovu pretvorbu, pa na osnovi odredbe članka 12. Zakona o upravnim sporovima ("Narodne novine", broj 53/91, 9/92 i 77/92) tužbu protiv rješenja donesenih temeljem ovlaštenja iz Zakona o pretvorbi društvenih poduzeća može izjaviti poduzeće a ne i osobe koje u postupku pretvorbe poduzeća stavljaju ponude za otkup dionica.

Ustavna je tužba osnovana.

Po ocjeni ovoga Suda rješenje Hrvatskog fonda za privatizaciju, doneseno pozivom na odredbu članka 16. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pretvorbi društve nih poduzeća ("Narodne novine", broj 83/92) dakle, na temelju odredbe članka 42. Zakona o pretvorbi društvenih poduzeća ("Narodne novine", broj 19/91, 83/92, 94/93 i 2/94

- dalje: Zakon o pretvorbi) ima značaj upravnog akta u smislu članka 6. Zakona o upravnim sporovima.

Iz ustavne tužbe i osporenog rješenja proizlazi da su podnositelji ustavne tužbe u postupku pretvorbe na oglas poduzeća "Tržnice Šibenik" u Šibeniku podnijeli prijavu za upis i kupnju dionica toga poduzeća kao osobe iz točke 2. stavak 1. članka 5. Zakona o pretvorbi.

Prema odredbama članka 5. stavak 1. točka 2 Zakona o pretvorbi vlasništvo nad poduzećem mogu steći među ostalim i zaposleni u pravnim osobama u društvenom vlasništvu koje ne podliježu pretvorbi te zaposleni u organima državne vlasti i u njima odgovarajućim organima, pod istim uvjetima kao i zaposleni u poduzeću.

Prema odredbi pak, stavka 2. članka 3. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pretvorbi ("Narodne novine", broj 83/92) vlasništvo nad poduzećem mogu steći i svi punoljetni državljani Republike Hrvatske pod istim uvjetima kao i zaposleni u dijelu u kojem to nisu ostvarile osobe iz točke 1. i 2. stavka 1. članka 5. Zakona o pretvorbi. Prema ovoj zakonskoj odredbi zakon omogućuje da svaki punoljetni državljanin Republike Hrvatske može steći vlasništvo nad dijelom poduzeća do 50% vrijednosti poduzeća, pod istim uvjetima kao i zaposleni, u dijelu u kojem to nisu ostvarile osobe iz točke 1. i 2. stavka 1. članka 5. Zakona o pretvorbi. Isključivanjem osoba iz točke 2. stavka 1. članka 5. Zakona o pretvorbi te građana iz naprijed navedene dopune zakona u slučaju kada zaposleni nisu kupili 50% vrijednosti poduzeća, kao što je to učinjeno u ovom slučaju, povrijeđene su navedene odredbe Zakona o pretvorbi.

Na temelju članka 12. Zakona o upravnim sporovima tužitelj u upravnom sporu može biti pojedinac, pravna osoba, organizacija, skupina osoba, naselje i sl. koji smatra da mu je upravnim aktom povrijeđeno kakvo pravo ili neposredni osobni interes utemeljen na zakonu.

Po ocjeni Ustavnog suda Republike Hrvatske rješenje Hrvatskog fonda za privatizaciju, doneseno temeljem zakonskog ovlaštenja iz Zakona o pretvorbi, kao upravni akt utječe ili može utjecati na prava ili neposredni pravi interes utemeljen na zakonu (članak 5. stavak 1. točka 1. do 8. i članka 19. Zakona o pretvorbi), sudionika u postupku pretvorbe. Kako za pobijanje tog rješenja nije predviđen drugi put sudske zaštite, osim tužbe u upravnom sporu, to je odbacivanjem tužbe radi pobijanja tog rješenja povrijeđena ustavna odredba koja jamči sudsku kontrolu zakonitosti pojedinačnih akata upravnih vlasti i tijela koja imaju javne ovlasti, tj. odredba članka 19. stavak 2. Ustava Republike Hrvatske. Time su podnositelji ustavne tužbe dovedeni u nejednak položaj pred zakonom što je u neskladu s odredbom stavka 2. članka 14. Ustava koja određuje da su svi pred zakonom jednaki.

Na osnovi izloženog, a u skladu s odredbom članka 30. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91) odlučeno je kao u izreci

Rješenje o objavljivanju ove odluke temelji se na odredbi članka 20. stavak 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Broj: U-III-362/ 1994

Zagreb, 10. svibnja 1995.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik

Jadranko Crnić, v.r