Zakoni i propisi - Pravni savjeti 33 19.05.1995 Odluka o proglašenju Zakona o pečatima i žigovima s grbom Republike Hrvatske
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

ODLUKU

O PROGLAŠENJU ZAKONA O PEČATIMA I ŽIGOVIMA S GRBOM REPUBLIKE HRVATSKE

Proglašavam Zakon o pečatima i žigovima s grbom Republike Hrvatske, koji je donio Zastupnički dom Sabora na sjednici 4. svibnja 1995.

Broj: 01-95-900/1

Zagreb, 12. svibnja 1995

Predsjednik Republike Hrvatske

dr. Franjo Tuđman, v.r.


ZAKON

O PEČATIMA I ŽIGOVIMA S GRBOM REPUBLIKE HRVATSKE

Članak 1.

PeČat i žig s grbom Republike Hrvatske rabe predsjednik Republike Hrvatske, Ured predsjednika Republike Hrvatske, Sabor Republike Hrvatske, Vlada Republike Hrvatske, tijela državne uprave, sudovi i druga tijela državne vlasti, Ustavni sud Republike Hrvatske, oružane snage Republike Hrvatske, javni bilježniči, pučki pravobranitelj, tijela jedinica lokalne samouprave i uprave te tijela kotara s posebnim samoupravnim položajem (u daljnjem tekstu: tijela iz članka 1. stavka 1. ovoga Zakona).

Pečat i žig s grbom Republike Hrvatske rabe i upravni odjeli te druga upravna tijela i stručne službe tijela iz članka 1 stavka 1. ovoga Zakona.

Pečatom i žigom s grbom Republike Hrvatske tijela iz članka 1. stavka 1. i 2. ovoga Zakona potvrđuje se vjerodostojnost akta.

Pečat i žig s grbom Republike Hrvatske stavlja se na akte koje tijela iz članka 1. stavka 1. i 2. ovoga Zakona donose, kojima se međusobno ophode ili ih upućuju pravnim osobama i građanima.

Članak 2.

Pečat i žig s grbom Republike Hrvatske rabe i pravne osobe koje na temelju zakona imaju javne ovlasti.

Pravne osobe iz stavka 1. ovoga članka pečat i žig s grbom Republike Hrvatske stavljaju samo na akte koje donose u okviru javnih ovlasti.

Članak 3.

U smislu ovoga Zakona:

Članak 4.

Pečat i žig s grbom Republike Hrvatske sadrže: naziv i grb Republike Hrvatske te naziv, odnosno ime i sjedište tijela iz članka 1. stavka 1. i 2., odnosno naziv i sjedište pravne osobe iz članka 2. stavka 1. ovoga Zakona.

Naziv Republike Hrvatske, naziv odnosno ime i sjedište tijela iz članka 1. stavka 1. i 2., te naziv i sjedište pravne osobe iz članka 2. stavka 1. ovoga Zakona ispisuje se u pečatu i žigu hrvatskim jezikom i latiničnim pismom.

Kada je ustavnim zakonom i statutom jedinice lokalne samouprave u skladu sa zakonom utvrđena službena uporaba jezika i pisma etničke i nacionalne zajednice ili manjine, sadržaj pečata i žiga ispisuje se jezikom i pismom etničke i nacionalne zajednice ili manjine.

Članak 5.

Pečate i žigove s grbom Republike Hrvatske mogu izrađivati samo ovlašteni obrtnik i ovlašteno trgovačko društvo.

Rješenje o ovlaštenju iz stavka 1. ovoga članka donosi Ministarstvo unutarnjih poslova.

Članak 6.

Ministarstvo unutarnjih poslova odbit će zahljev za izdavanje ovlaštenja iz članka 5. stavka 2. ovoga Zakona obrtniku i trgovačkom društvu:

Članak 7.

Obrtnik i odgovorna osoba u trgovaćkom društvu iz članka 5. stavka 1. ovoga Zakona dužni su o promjeni naziva, sjedišta, prestanku ili drugoj statusnoj promjeni izvijestiti Ministarstvo unutarnjih poslova u roku od 30 dana od dana nastale promjene.

Ministarstvo unutarnjih poslova ukinut će obrtniku i trgovačkom društvu ovlaštenje za izradu pečata i žigova s grbom Republike Hrvatske:

Činjenice iz stavka 2. točke 1. ovoga članka utvrđuje Ministarstvo unutarnjih poslova po službenoj dužnosti.

Članak 8.

Ministarstvo uprave daje odobrenje za izradu pečata i žiga s grbom Republike Hrvatske tijelima iz članka 1. stavka 1. i 2. te pravnim osobama iz članka 2. stavka 1. ovoga Zakona.

Ministarstvo uprave odbit će žahtjev iz stavka 1. ovoga članka ako utvrdi da nisu ispunjeni propisani uvjeti za uporabu pečata i žiga s grbom Republike Hrvatske.

Članak 9.

Obrtnik i trgovačko društvo iz članka 5. stavka 1. ovoga Zakona dužni su voditi evidenciju o pečatima i žigovirna s grbom Republike Hrvatske koje su izradili, a matrice izrađenih pečata i žigova uništiti.

O uništenju matrica iz stavka 1: ovoga članka potrebno je sastaviti zapisnik.

Članak 10.

Moraju se uništiti:

Pečati i žigovi iz slavka 1. ovoga članka dostavljaju se radi uništenja Ministarstvu uprave

Članak 11.

Nestanak pečata i žiga s grbom Republike Hrvatske čelnik tijela iz članka 1. stavka 1 i 2, odnosno odgovorna osoba u pravnoj osobi iz članka 2. stavka 1. ovoga Zakona dužna je odmah prijaviti Ministarstvu uprave.

Nestanak pečata i žiga s grbom Republike Hrvatske čelnik tijela iz članka 1. stavka 1. i 2., odnosno odgovorna osoba u pravnoj osobi iz članka 2. stavka 1. ovoga Zakona dužna je oglasiti u "Narodrnim Novinama", u roku od 8 dana od saznanja za nestanak.

Članak 12.

Osoba koja pronađe pečat ili žig s grbom Republike Hrvatske dužna ga je neodgodivo predati najbližoj policijskoj postaji ili upravi, korisniku pečata ili žiga ili Ministarstvu uprave.

Članak 13.

Nadzor nad provedbom ovoga Zakona obavljaju Ministarstvo uprave i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Članak 14.

Državni službenik ovlašten za obavljanje nadzora nad provedbom ovoga Zakona, ukoliko nađe da je povrijeđen ovaj Zakon ili drugi propis, ovlašten je poduzeti sljedeće mjere

1. narediti otklanjanje utvrđenih nedostataka i nepravilnosti u određenom roku,

2. podnijeti prijavu za pokretanje prekršajnog postupka ili prijavu zbog počinjenog kaznenog djela,

3 privremeno oduzeti pečate i žigove s grbom Republike Hrvatske koje je obrtnik ili trgovačko društvo izradilo bez ovlaštenja, ili koji su izrađeni bez odobrenja Ministarstva uprave,

4. privremeno oduzeti obrtniku ili trgovačkom društvu ovlaštenje za izradu pečata i žigova s grbom Republike Hrvatske.

Članak 15.

Novčanom kaznom od 5.000 do 30.000 kuna kaznit će se za prekršaj obrtnik i trgovačko društvo koji bez ovlaštenja izrade pečat i žig s grbom Republike Hrvatske (članak 5. stavak 1.).

Odgovorna osoba u trgovačkom društvu iz stavka 1. ovog članka kaznit će se novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 kuna.

Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka može se izreći i zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti.

Članak 16.

Novčanom kaznom od 5.000 do 25.000 kuna kaznit će se za prekršaj obrtnik i odgovorna osoba trgovačkog društva ovlaštenog za izradu pečata i žigova s grbom Republike Hrvatske koji u propisanom roku ne izvijeste Ministarstvo unutarnjih poslova o promjeni naziva, sjedišta, prestanku ili drugoj statusnoj promjeni (članak 7. stavak 1.).

Članak 17.

Novčanom kaznom od 5.000 do 25.000 kuna kaznit će se za prekršaj obrtnik i trgovačko društvo koji izrade pečat ili žig s grbom Republike Hrvatske tijelu iz članka 1. stavka 1. i 2. ili pravnoj osobi iz članka 2. stavka 1. ovoga Zakona koja nema odobrenje Ministarstva uprave (članak 8. stavak 1.).

Odgovorna osoba u trgovačkom društvu iz stavka 1. ovog članka kaznit će se novčanom kaznom od 500 do 2.500 kuna.

Za prekršaj iz stavka 1. ovog članka može se izreći i zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti.

Članak 18.

Novčanom kaznom od 500 do 2.500 kuna kaznit će se za prekršaj čelnik tijela iz članka 1. stavka 1. i 2. i odgovorna osoba u pravnoj osobi iz članka 2. stavka 1.ovoga Zakona koja dade izraditi pečat ili žig s grbom Republike Hrvatske bez odobrenja Ministarstva uprave (članak 8. stavak 1.).

Članak 19.

Novčanom kaznom od 2.500 do 15.000 kuna kaznit će se za prekršaj obrtnik i trgovačko društvo koji ne vode evidenciju o pečatima i žigovima s grbom Republike Hrvatske koje su izradili odnosno koji ne unište matrice pečata i žigova s grbom Republike Hrvatske koje su izradili ili nisu sastavili zapisnik o uništenju (članak 9.).

Odgovorna osoba u trgovačkom društvu iz stavka 1. ovdga članka kaznit će se novčanom kaznom od 500 do 2.500 kuna.

Članak 20.

Novčanom kaznom od 500 do 2.500 kuna kaznit će se za prekršaj čelnik tijela iz članka 1. stavka 1. i 2. i odgovorna osoba u pravnoj osobi iz članka 2. stavka 1. ovoga Zakona koja ne prijavi nestanak pečata i žiga s grbom Republike Hrvatske (članak 11. stavak 1.).

Članak 21.

Novčanom kaznom od 500 do 1.500 kuna kaznit će se za prekršaj osoba koja ne preda neodgodivo pronadeni pečat ili žig s grbom Republike Hrvatske (članak 12.).

Članak 22.

Ministar uprave dužan je u roku od mjesec dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona donijeti pravilnik o obliku i veličini pečata i žiga s grbom Republike Hrvatske, njihovoj izradi, uporabi i rukovanju, načinu vođenja evidencije o izrađenim pečatima i žigovima s grbom Republike Hrvatske i o postupku uništavanja pečata i žigova s grbom Republike Hrvatske.

Do donošenja propisa iz stavka 1. ovoga članka primjenjivat će se Pravilnik za primjenu Zakona o pečatima i žigovima s grbom Socijalističke Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 35/78.) ukoliko nije u suprotnosti s odredbama ovoga Zakona.

Članak 23.

Ministar unutarnjih poslova dužan je u roku od mjesec dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona propisati uvjete za sigurno čuvanje izrađenih pečata i žigova s grbom Republike Hrvatske.

Članak 24.

Stupanjem na snagu ovoga Zakona prestaje važiti Zakon o pečatima i žigovima s grbom Socijalističke Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 32/77).

Članak 25.

Ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa:038-02/94-02/01

Zagreb, 4. svibnja 1995.

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik Zastupnićkog doma Sabora

dr. Nedjeljko Mihanović, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.