Zakoni i propisi - Pravni savjeti 31 09.05.1995 Pravilnik o odori, znakovlju i posebnoj oznaci pripadnika civilne zaštite
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

Na temelju članka 24n. stavka 4. Zakona o unutarnjim poslovima ("Narodne novine" br. 29/91 - pročišćeni tekst, 73/91, 19/92, 33/92 i 76/94.) ministar unutarnjih poslova donosi

PRAVILNIK

O ODORI, ZNAKOVLJU I POSEBNOJ OZNACI PRIPADNIKA CIVILNE ZAŠTITE

1. TEMELJNE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se Pravilnikom propisuje oblik i kroj odore, znakovlje i posebna oznaka pripadnika civilne zaštite.

Članak 2.

Pripadnici civilne zaštite nose odoru koju čine:

Članak 3.

Kapa sa štitnikom je smeđo-zelene boje, klasičnog oblika; štitnik kape izrađen je od posebnog filca i presvučen smeđo-zelenom tkaninom; na stražnjem dijelu kape našiven je štitnik za uši.

Članak 4.

Jakna (bluza) je smeđo-zelene boje, kopča se zatvaračem i pritiskačima; na prednjoj strani u visini prsa dva su našivena džepa s poklopcima na kopčanje pritiskačima, a u visini bokova dva urezana džepa s poklopcimia; na ramenima su prišiveni držači za naramenice s položajnim oznakama, koji se kopčaju gumbom smeđo-zelene boje; rukavi imaju nastavak po dužini, koji se kopča čičak trakom; pro širenje kod šake kopča se čičak trakom; ovratnik se s prednje strane kopča čičak trakom; na ledima uz rameni ušitak s gornje strane nalaze se dvije falde; jakna je s unutarnje strane podstavljena i u struku ima ušiven tunel s trakom za stezanje; u rubu jakne po dužini je tunel s vrpcom za stezanje.

Članak 5.

Hlač su smeđo-zelene boje, klasičnog kroja, s kosim džepovima sa strane, našivenim džepovima iznad koljena i poklopcem koji se skriveno kopča; u rubu dužine hlača nalazi se uvučena vrpca za zatezanje; oko struka nalazi se potreban broj držača za hlačnjak, a iznad bokova u struku s obje strane nalaze se zatezači s metalnim kopčama; na stražnjoj strani nalaze se dva urezana džepa, s poklopcima i skrivenim kopčanjem.

Članak 6.

Košulja kratkog i dugog rukava je smeđo-zelene boje; na prednjoj strani u visini prsa našivena su dva džepa s poklopcima koji se skriveno kopčaju; kopčanje košulje s prednje strane je plastičnim gumbima, skriveno; ovratnik je klasičnog kroja.

Članak 7.

Pulover je pleteni, smeđo-zelene boje s rol-kragnom koja s prednje strane ima zatvarač dužine 20 cm na ramenima i laktovima je pojačanje tkaninom iste boje; rub pulovera i rukava završava renderom iste boje.

Članak 8.

Vjetrovka s uloškom smeđo-zelene je boje i podstavljena je tkaninom odgovarajuće boje; od ramena do visine prsa i preko leđa ojačana je i ima uložak koji siže do rukava i može se skidati; vjetrovka ima pojas i kapuljaču; vjetrovka ima pet gumbi u jednom redu; na lijevoj i desnoj strani na prsima urezani su uspravni džepovi koji se zatvaraju zatvaračima; na donjem dijelu vjetrovke na obje strane dva su duboka džepa s preklopom; na ramenicama su prišiveni držači naramenica za zvanja, koji se kopčaju gumbom smeđo-zelene boje; vjetrovka je odgovarajuće dužine i seže do koljena.

Članak 9.

Pelerina je smeđo-zelene boje s kapuljačom od gumirane tkanine (šivano-lijepljena); s obje strane kopča se pritiskačima; u vanjskom rubu kapuljače je tunel s trakom za zatezanje.

Članak 10.

Trekking - muška visoka cipela je smeđo-zelene boje s crnim đonom; gornjište je tako izrađeno da je cipela u potpunosti zatvorena (visina oko 19 cm); jezik i kragna na cipeli podloženi su spužvom; gornjište i đon su AGO lijepIjeni.

Trekking zbog prirode posla kojega obavljaju nose samo pripadnici pirotehničkih postrojbi i postrojbi gorske službe spašavanja.

Članak 11.

Čizme terenske crne su boje, izrađene su od prirodne hidrofolirane kože, s gumenim đonom; sare su visine 21 cm, podložene su spužvom; jezik ugrađen u cipelu je zatvorenog tipa; podstava je od goveđeg krom cjepanika; gornjište je dva puta prišiveno za tabanicu, đon je lijepljeni.

Članak 12.

Pripadniku civilne zaštite prilikom rasporeda u postrojbu civilne zaštite izdaje se nova odora, o čemu se vodi popis.

Odora se mora uredno održavati i čuvati.

Članak 13.

Pripadnici civilne zaštite odoru nose:

Članak 14.

Pojedini dijelovi odore nemaju utvrđeni rok uporabe, već se zamjenjuju nakon dotrajalosti, većeg oštećenja ili potpunog uništenja nastalog prilikom obavljanja zadaća civilne zaštite.

Dotrajalost pojedinih dijelova odore utvrđuje rukovoditelj nadležne ustrojstvene jedinice Ministarstva, na prijedlog neposrednog rukovoditelja.

Članak 15.

Ukoliko uništenje ili oštećenje pojedinog dijela odore nije nastalo kao posljedica obavljanja zadaća civilne zaštite, pripadniku civilne zaštite izdat će se novi dio na njegov trošak.

Članak 16.

Pripadnik djelatnog sastava civilne zaštite kojemu je prestao radni odnos u Ministarstvu, odnosno koji je raspoređen na drugo radno mjesto u Ministarstvu, kao i osoba koja uslijed promjene rasporeda, godina starosti, zdravstvenih ili drugih razloga prestane biti obveznik civilne zaštite, obavezan je vratiti odoru i opremu koju je zadužio.

Članak 17.

Rukovoditelj nadležne ustrojstvene jedinice Ministarstva obvezan je organizirati nadzor o namjenskom korištenju, skladištenju, čuvanju i popisu odora pripadnika civilne zaštite.

Policijska uprava na kraju svake godine sastavlja pismeno izvješće o stanju i zalihama odora i dostavlja ga nadležnoj ustrojstvenoj jedinici Ministarstva u sjedištu.

Članak 18.

Tehničke normative za izradu odore pripadnika civilne zaštite propisuje ministar unutarnjih poslova.

II. ZNAKOVLJE CIVILNE ZAŠTITE

Članak 19.

Pripadnici civilne zaštite na odori nose oznake koje se sastoje od;

Članak 20.

Oznaka pripadnosti civilnoj zaštiti Republike Hrvatske izrađena je u obliku štita smeđo-zelene boje, čije su stranice opšivene žutim koncem. Na gornjem dijelu polukružno je bijelim koncem izvezen natpis "civilna zaštita". U sredini štita je istostranični plavi trokul u narandžastom krugu, koji je obrubljen stiliziranim hrvatskim pleterom. U trokutu je izvezen bijelim koncem simbol Republike Hrvatske "RH", a ispod toga u sredini bijele trake je oznaka "MUP".

Oznaka iz slavka 1. ovoga članka nosi se kao našitak na lijevom rukavu košulje, jakne i vjetrovke, 5 cm ispod ramenog sastava.

Oznaka iz stavka 1. ovoga članka nalazi se i na zastavama civilne zaštite.

Članak 21.

Oznaka pripadnosti postrojbama opće namjene je istostraničan plavi trokut u narandžastom krugu.

Oznaku iz stavka 1. ovoga članka pripadnici postrojbi opće namjene nose na desnom rukavu košulje, jakne i vjetrovke.

Članak 22.

Oznaka specijalnosti je krug smeđo-zelene boje, opšiven žutim koncem, promjera 70 mm, unutar kojega se nalazi krug narandžaste boje, promjera 50 mm u čijem je središtu istostraničan trokut tamnoplave boje čije su stranice dužine 44 mm; u središtu trokuta, ovisno o namjeni pojedine specijalističke postrojbe, ucrtan je simbol specijalnosti i to:

Oznake specijalnosti iz stavka 1. ovoga članka nose se na desnom rukavu košulje, jakne i vjetrovke.

Oznake specijalnosti iz stavka 1. ovoga članka nose i pripadnici specijalističkih interventnih postrojbi civilne zaštite koje osniva Ministarstvo unutarnjih poslova.

Članak 23.

Povjerenik civilne zaštite osim oznaka iz članka 19. ovoga Pravilnika, na nadlaktici lijeve ruke nosi traku narandžaste boje, širine 10 - 12 cm, na kojoj je ucrtan istostraničan trokut plave boje i štampanim slovima crne boje ispisan naziv "POVJERENIK".

Članak 24.

Voditelj skloništa, osim oznaka iz članka 19. ovoga Pravilnika, na nadlaktici lijeve ruke nosi traku narandžaste boje, širine 10 - 12 cm, na kojoj je ucrtan istostranični trokut plave boje i štampanim slovima crne boje ispisan naziv "VODITELJ SKLONIŠTA".

Članak 25.

Ako pripadnici postrojbi, zapovjedništava i drugih organiziranih snaga zaštite i spašavanja iz bilo kojeg razloga nemaju propisane odore, a angažiraju se za izvršavanje zadaća civilne zaštite u miru ili ratu nose na nadlaktici lijeve ruke traku narandžaste boje, širine od 10 - 12 cm, na kojoj je ucrtan istostraničan trokut plave boje. Razmak između znaka (trokuta) i rubova trake iznosi 1-2 cm.

Članak 26.

Skloništa se označavaju oznakom pravokutnog oblika izmjera 20 x 70 cm.

Na podlozi narandžaste boje štampanim slovima plave boje ispisan je naziv "SKLONIŠTE":

S obje strane natpisa ucrtan je istostranični trokut plave boje.

Oznaka iz stavka 1. ovoga članka u pravilu se izrađuje fosforescentnim bojama.

Članak 27.

Oznaka civilne zaštite uporabljuje se i:

Oznaka civilne zaštite, koja se rabi za obilježavanje objekata, opreme te materijalnih i prijevoznih sredstava civilne zaštite, izrađuje se u veličini razmjernoj površinama na koje se ističe.

Pri obilježavanju, oznaka civilne zaštite mora biti istaknuta na ravnim površinama ili na zastavama civilne zaštite vidljivim iz što više pravaca i sa što veće udaljenosti.

Članak 28.

Položajne oznake označavaju dužnost pripadnika civilne zaštite u sustavu rukovođenja i zapovijedanja civilnom zaštitom.

Položajne oznake su:

- oznake za vođu ekipe te zapovjednika i zamjenika zapovjednika satnije, voda i desetine;

- oznake za zapovjednika, dozapovjednika i članove zapovjedništva civilne zaštite Republike Hrvatske, županije, kotara s posebnim statutom, grada, Grada Zagreba i općine. Položajne oznake ucrtane su na pravokutnik izmjera 6 x 8 cm, koji se nosi na obje naramenice košulje, jakne i vjetrovke.

Članak 29.

Položajne oznake u postrojbama civilne zaštite označene su lomljenim i ravnim crtama srebrne boje.

Lomljene crte su širine 5 mm (uske) i 10 mm (šlroke) s kracima dužine 20 mm, a lome se pod pravim kutom.

Ravne crte dužine su 60 mm, a širine kao i lomljene srebrne crte.

Razmak između crta je 5 mm.

Položajne oznake u postrojbama civilne zaštite su:

Članak 30.

Položajne oznake za članove zapovjedništva civilne zaštite označene su lomljenim i ravnim crtama zlatne boje, istih veličina i razmaka među njima kao i kod oznaka iz članka 29. ovoga Pravilnika.

Položajne oznake zapovjedništava civilne zaštite su:

Članak 31.

Pripadnici specijalističkih interventnih postrojbi civilne zaštite, pirotehničari i državni službenici Ministarstva unutarnjih poslova koji obavljaju poslove civilne zaštite nose posebnu oznaku civilne zaštite (u daljnjem tekstu: značku).

Članak 32.

Značka je veličine 56 mm i sastoji se od dva koncentrična kruga. U gornjem dijelu manjeg kruga, koji je narandžaste boje, polukružno je ispisan natpis "CIVILNA ZAŠTITA". U krugu se nalazi istostraničan trokut plave boje, u kojem se nalazi natpis "MUP", a ispod njega "RH". Vanjski krug srebrnaste je boje s reljefom hrvatskog pletera. Na donjern dijelu značke nalazi se metalna srebrna traka u koju se upisuje broj znsčke.

Značka se nosi u kožnom povezu smeđe boje, trostrukog pregiba. Veličina svakog pregiba je 8 x 12 cm

Značka je sastavni dio odore osoba iz članka 31. ovoga Pravilnika.

Članak 33.

Značku sa pripadajućim kožnim povezom izdaje Ministarstvo unutarnjih poslova.

O izdanim značkama vodi se popis u Ministarstvu unutarnjih poslova

Sadržaj popisa iz stavka 2. ovoga članka utvrđuje ministar unutarnjih poslova.

Članak 34.

Osoba iz članka 31. ovoga Pravilnika, koja izgubi značku ili na drugi način ostane bez značke, dužna je o tome odmah izvijestiti neposrednog rukovoditelja.

Nova značka izdat će se nakon što je izgubljena ili na drugi način nestala značka oglašena nevažećom u "Narodnim novinama".

Osoba iz stavka 1. ovoga članka snosi troškove nabave nove zuačke.

Članak 35.

Osoba iz članka 31. ovoga Pravilnika dužna je vratiti značku neposrednom rukovoditelju kada joj preslane dužnost temeljem koje je značku dobila.

Neposredni rukovuditelj iz stavka 1. ovoga članka dužan je primljenu značku dostaviti nadležnoj službi Ministarstva unutarnjih poslova.

Članak 36.

Izgled oznaka iz članka 20., 21., 22., 29, i 30., ovoga Pravilnika, te oznake značke tiskani uz ovaj Pravilnik čine njegov sastavni dio.

Članak 37.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Broj: 511-01-64-21271/1-95

Zagreb, 18. travnja 1995.

Ministar

Ivan Jarnjak, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.