Zakoni i propisi - Pravni savjeti 30 05.05.1995 Odluka o osnovicama, stopama, načinu obračuna i plaćanju sredstava za ostvarivanje prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

HRVATSKI ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Na osnovi članka 103. Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Narodne novine" broj 75/93) i članka 14. točke 4. Statuta Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ("Narodne novine" broj 1/94), Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, na 13. sjednici održanoj 28. ožujka 1995. godine, donijelo je

ODLUKU

O OSNOVICAMA, STOPAMA, NAČINU OBRAČUNA I PLAĆANJU SREDSTAVA ZA OSTVARIVANJE PRAVA IZ OBVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA

Članak 1.

Ovom Odlukom, ako Zakonom o zdravstvenom osiguranju ("Narodne novine" broj 75/93 - u daljnjem tekstu: Zakon) nije drukčije određeno propisuje se osnovica, način obračuna i plaćanja te visina doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje za:

Članak 2.

Obveznici uplaćivanja doprinosa za obvezno osiguranje, dužni su doprinos pripisan Zakonom i ovom Odlukom, a sukladno članku 40. statuta Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ("Narodne novine", broj 1/94), uplaćivati na račun za uplatu javnih prihoda (uplatni račun), pri ispostavi područnog ureda Porezne uprave, na području koje je-

Članak 3.

Osnovica za obračun i plaćanje doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje ne može biti manja od iznosa minimalne plaće vrijedeće za mjesec za koji se plaća doprinos.

Obveznik uplate doprinosa koji nije isplatio plaću sukladno propisima o radu, dužan je obračunati i uplatiti doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje na osnovicu iz stavke 1. ovog članka po stopi propisanoj Zakonom

Doprinos iz stavke 2 ovog članka obveznik uplate doprinosa dužan je obračunati i uplatiti do 15. u

mjesecu za prethodni mjesec.

Dosprinos koji je obveznik uplate doprinosa uplatio prema stavci 2. ovog članka smatra se dijelom doprinosa koji će biti obračunat prilikom isplate dospjelih ali neisplaćenih plaća.

Članak 4.

Osobe koje na teritoriju Republike Hrvatske obavljaju privrednu ili neprivrednu djelatnost osobnim radom (članak 5. točka 7. Zakona) doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje iz članka 41. stavke 1. točka b. Zakona, obračunavaju i plaćaju "iz" plaće i "na" plaću po stopi propisarkoj Zakonom, ako ovom Odlukom nije drukčije propisano.

Za osobe iz stavke 1. ovo članka osnovica za obračunavanje i plaćanje doprinosa ne može biti manja od minimalne plaće vrijedeće za mjesec za koji se plaća doprinos, uvećane za koeficijent stručne spreme potrebne za obavljanje poslova, odnosno djelatnosti i to kako slijedi:

Članak 5.

Osiguranici iz članka. 4. ove Odluke, koji su privremeno odjavili poslovanje radnje odnosno prostorije, osim u slučaju odjave zbog bolovanja, doprinos za zdravstveno osiguranje za sebe i zaposlene djelatnike obračunavaju i plaćaju sukladno odredbi istog članka, a prema osnovici koju čini iznos minimalne plaće vrijedeće za mijesec za koji se plaća doprinos.

Članak 6.

Doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje za osobe u radnom odnosu kad fizičke osobe obračunava i uplaćuje poslodavac i to "iz" i "na" plaću prema stopi propisanoj zakonom.

Plaća iz stavke 1 ovog članka, kao osnovica za obračunn doprinosa za zdravstveno osiguranje, ne može biti manja od iznosa najniže osnovne plaće, odnosno od iznosa osnovne plaće utvrđene na način propisan nacionalnim ugovorom za gospodarstvo i javna poduzeća.

Članak 7.

Osobe koje su vlasnici privatnih poduzeća sa sjedištem u Republici Hrvatskoj (članak 5. točka 8. Zakona) ako nisu zdravstveno osigurani po drugoj osnovi, plaćaju doprinos za obvezno zdrvstveno osiguranje od osnovice koju čini jednoipostruki iznos minirnalne plaće vrijedeće za mjesec za koji se plaća doprinos, uvećane za koeficijent složenosti poslova u visini 5,50. po stopi propisanoj za djelatnike koji su u radnom odnosu kod pravne ili fizičke osobe.

Obračun i plaćanje doprinosa iz stavka 1. ovog članka, obveznik uplate doprinosa dužan je obračunati i uplatiti do 10. datuma tekućeg mjeseca za prethodni mjesec.

Članak 8.

Za osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koje su nespolsobne za samostalni život i rad i nemaju sredstava za izdržavanje sukladno propisima o socijalnoj skrbi (članak 11 Zakona), doprinos za zdravstvenu zaštitu plaća nadlžno tijelo socijalne skrbi na teret sredstava proračuna županije, odnosno Grada Zagreba, po stopi od 14% na osnovicu koju čini minimalna plaća vrijedeća za mjesec za koji se plaća doprinos, mjesečno po osobi.

Doprinos iz stavke 1. ovog članka obračunava Zavod a obveznik uplate doprinosa dužan ga je uplatiti do 10. dana tekućeg mjeseca za prethodni mjesec

Članak 9.

Osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koje imaju sredstva za izdržavanje (članak 12. Zakona) doprinos za zdravstvenu zaštitu plaćaju po stopi od 14%na osnovicu koju čini jednoipostruki iznos minimatne plaće vrijedeće za mjesec za koji se plaća doprinos, mjesečno po osobi.

Kada se doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje iz stavka 1 ovog članka plaća za mjesece prije mjeseca u kojem je utvrđeno pravo na osiguranje poradi nastalog prekida u stažu osiguranja, obračunava se prema osnovici i stopi iz stavke 1. ovog članka, vrijedećoj za mjesec u kojem ie utvrdeno pravo na osiguranje.

Doprinos iz. stavke 2 ovog članka, obveznik uplate dopinosa, dužan je obračunati i uplatiti od dana prestanka svojstva osiguranika, odnosno najmanje šest mjeseci unatrag.

Doprinos iz stavke 1. ovog članka dospijeva 1. dana u mjesecu za tekući mjesec.

Članak 10.

Osiguranim osobama iz članka 5. točke 15., 16. i 17. Zakona,ako nisu zdravstveno osigurane po drugoj osnovi, doprinosa za zdravstvenu Zaštitu osigurava se iz sredstava proračuna Republike Hrvatske po stopi od 14% na osnovicu koju čini minimalna plaća vrijedeća za mjesec za koji se plaća doprinos.

Način plaćanja doprinosa iz stavka 1. ovog članka, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Direkcija Zagreb i Ministarstvo financija Republike Hrvatske ustanovit će ugovorom.

Članak 11.

Obveznik uplate doprinosa dužan je propisani doprinos iz članka 8., 9 i 10. ove Odluke, uplaćivati do dana stjecanja statusa osigurane osobe po nekoj drugoj osnovi, odnosno do promjene činjenice koje su bile uvjet za stjecanje prava za zdravstveno osiguranje.

Članak 12.

osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, uposlene u inozemstvu kod stranog poslodavca

koje nemaju zdravstveno osiguranje (članak 5. točka5. Zakona ), doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje za sebe i članove svoje obitelji plaćaju po stopi od 20 % na osnovicu koju čini troipostruki iznos minimalne plaće vrijedeće za mjesec za koji se plaća doprinos, uvećane za koeficijent stručne spreme potrebne za obavljanje poslova, odnosno djelatnosti iz članka 4. stavke 2. ove Odluke.

Doprinos iz stavke 1 ovog članka Obveznik uplate doprinosa dužan je obračunati i uplatiti do 1. dana u mjesecu za tekući njesec

Članak 13.

Osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj zaposlene na stranim brodovima, koje nemaju zdravstveno osiguranje, stranog nositelja Zdravstvenog osiguranja (članak 5 točka 7 Zakona), doprinos za Obvezno Zdravstveno osi guranje za sebe i članove svoje obitelji, plaćaju po stopi od 14% na osnovicu koju čini trostruki iznos mininimalne plaće vrijedeće za mjesec za koji se plaća doprinos

Osnovica iz stavke 1. ovog članka uvećava se za koeficijent stručneE spreme potrebne za obavljanje poslova, odnosno djelatnosti i to za:

Doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje obračunat prema stavci 1. i 2. ovog članka pomorcu u svojstvu kadeta umanjuje se za 10%

Doprinos iz ovog članka obveznik uplate doprinosa dužan je obračunati i uplatiti do 1. dana u mjesecu za tekući mjesec.

Članak 14.

Osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj uposleni u inozemstvu kod stranog poslodavca, čiji članovi obitelji (supružnik i djeca) nisu zdravstveno osigurani kod stranog nositelja zdravstvenog osiguranja, a koje su prije odlaska u inozemstvo bile osigurane u Republici Hrvatskoj (članak i Zakona) dužne su za svakog člana obitelji uplatiti doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje po stopi od 14% na osnovicu koju čini jednoipostruki iznos minimalne plaće vrijedeće za mjesec za koji se plaća doprinos

Doprinos iz stavke 1. ovog članka dospijeva 1. dana mjesecu za tekući mjesec.

Članak 15.

Osobe uposlene u strnim ili međunarodnim organizacijama i ustanovama, stranim konzularnim i diplomatskim predstavništvima sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje plaćaju po stopi i na način propisan za djelatnike koji su u radnom odnosu kod pravne ili fizičke osobe, na osnovicu koju čini plaća utvrdena ugovorom o radu.

Osnovica iz stavke 1 ovog članka ne može biti manja od osnovice propisane člankom 4. ove Odluke.

Članak 16.

Doprinos za zdravstvenu zaštitu stranaca koji se nalaze na školovanju u Republici Hrvatskoj i za zdravstvenu zaštitu stranaca koji imaju boravak na osnovi odobrenog trajnog nastanjenja u Republici Hrvatskoj a zdravstvena zaštita im nije osigurana po drugoj osnovi, ako Zakonom nije drukčije propisano, plaća se po stopi od 14% na osnovicu koju čini dvostruki iznos minimalne plaće vrijedeće za mjesec za koji se plaća doprinos - mjesečno po osobi.

Doprinos iz stavke 1. ovog članka plaća se od 1. dana u mjesecu za tekući mjesec.

Obveznik uplate doprinosa u smislu ovog članka, je podnositelj prijave na zdravstveno osiguranje.

Članak 17.

Sredstva doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje učenika srednjih škola i redovite studente viših i visokih škola, te fakulteta koji su hrvatski državljani i imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu zdravstveno osigurani kao članovi obitelji osiguranika (članak 10. Zakona), kao i za članove njihovih obitelji, plaćaju se po stopi od 14% na osnovicu koju čini iznos minimalne plaće vrijedeće za mjesec za koji se sredstva uplaćuju.

Sredstva iz stavke 1. ovog članka uplaćuje se do 10. dana u mjesecu za prethodni mjesec.

Članak 18

Korisnici mirovina i invalidnina s prebivalištem ili trajnim nastanjenjem u Republici Hrvatskoj koji mirovinu i invalidninu ostveruju isključivo od stranog nositelja mirovinskog i invalidskog osiguranja ako državnim ugovorom nije drukčije odredeno (članak 5. točka 11 Zakona) doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje plaćaju na osnovicu koju čini njihova mirovina, odnosno invalidnina prema stopi od 25% s tim da tako utvrđena osnovica ne može biti manja od iznosa minimalne mirovine, adnosno veća od iznosa najviše starosne mirovine.

Korisnicima mirovina i invalidnina iz stavke 1. ovog članka koji mirovinu, odnosno invalidninu primaju u stranoj valuti, osnovica osiguranja preračunava se u hrvatsku valutu po srednjem tečaju Narodne banke Hrvatske, vrijedećim 1. dana mjeseca u kojem doprinos dospijeva.

Doprinos iz stavke 1. ovog člnaka uplaćuje se do 10 u mjesecu za prethodni mjesec.

Članak 19.

Sredstva za obvezno zdravstveno osiguranje za nezaposlene osobe koje su prijavljene Zavodu za zapošljavanje (članak 5 točka 12., 13. i 14. i članak 7. točka 1. i 3. Zakona) obračunava i uplaćuje Zavod za zapošljavanje po stopi od 14% od osnovice koju čini iznos minimalne plaće vrijedeće za mjesec za koji se plaća doprinos, za svaku prijavljenu osobu.

Sredstva iz stavke 1. ovog članka uplaćuju se do 5. dana u mjesecu za prethodni mjesec

Članak 20.

Doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje za osobe:

Ako pravna osoba odnosno organizacija, osobama iz alineje 1., 2. i 3. stavke 1. ovog članka ne isplaćuje plaću, doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje obračunava se na osnovicu koju čini dvostruki iznos minimalne plaće vrijedeće za mjesec za koji se plaća doprinos, a prema stopama propisanim Zakonom.

Doprinos iz alineje 3. stavke 1. ovog članka obračunava pravna osoba, odnosno organizacija koja je navedene osobe uputila u inozemstvo i uplaćuje do 10. dana u mjesecu za prethodni mjesec.

Članak 21.

Doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje za osobe u radnom odnosu kod pravne ili fizičke osobe sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, upućene na rad ili stručno usavršavanje u inozemstvo, te za osobe na radu u kućanstvu osiguranika koji se nalazi na radu u inozemstvu ako nisu zdravstveno osigurane u zemlji u koju su upućene (članak 5. točka 2. Zakona), obračunava i uplaćuje pravna ili fizička osoba, od osnovice koju čini pripadajuća plaća za mjesec za koji se plaća doprinos, utvrđena sukladno općem aktu pravne osobe kao da osiguranik radi u zemlji odnosno ugovorom o radu.

Doprinos iz stavke 1. ovog članka obračunava se i uplaćuje po stopi i na način koji je propisan za uposlene kod pravne ili fizičke osobe u Republici Hrvatskoj.

Ako pravna ili fizička osoba za osobe iz stavka 1. ovog članka, ne obračuna i ne uplati doprinose sukladno stavci 2. ovog članka, dužna je obračunati i uplatiti doprinose za obvezno zdravstveno osiguranje najkasnije do 15. dana tekućeg mjeseca za prethodni mjesec.

Članak 22.

Za osigurane osobe koje se u slučajevima predviđenim Zakonom i ovim člankom nalaze u inozemstvu bez obzira na trajanje i svrhu boravka plaća se dodatni doprinos za korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu (članak 46. Zakona) i to:

1. za osobe upućene i uposlene u inozemstvu (članak 5. točka 2. i 5 Zakona) po stopi od 25% na osnovicu za obračunavanje redovitog doprinosa"

2. za osobe upućene u inozemstvo u okviru međunarodne tehničko-prosvjetne i kulturne suradnje (članak 5. točka 20. Zakona) po stopi od 20% na osnovicu za obračunavanje redovitog doprinosa odnosno za učenike i studente u visini od 14'% od minimalne plaće vrijedeće za mjesec za koji se plaća doprinos, mjesečno za svakog učenika, odnosno studenta,

3. za učenike odnosno studente, koji se na školovanju u inozemstvu nalaze prema osobnom opredjeljenju po stopi od 25% na minimalnu plaću vrijedeću za mjesec za koji se plaća doprinos

4. za svaku drugu osobu koja se u inozemstvu nalazi po privatnom poslu po stopi od 25% na minimalnu plaću vrijedeću za mjesec za koji se plaća doprinos.

Dodatni doprinos iz stavke 1. ovog članka, ako Zakonom nije drukčije propisano obračunava i uplaćuje u slučaju iz točke 2. Ministarstvo kulture i prosvjete, a u slučajevima iz točke 3. i 4 sama osigurane osoba.

Doprinos iz stavke 1. ovog članka dospijeva:

Članak 23.

Dodatni doprinos za osobe iz članka 22. stavke 1 točke 1. ove Odluke ne plaća se ako je korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu obveznik uplate doprinosa osigurao o vlastitu trošku ili prema nekoj drugoj osnovi.

Nadležni područni ured Zavoda, na pismeni zahtjev obveznika uplate doprinosa i uz odgovarajući dokaz o osiguranoj zaštiti u inozemstvu, donijet će pismeno rješenje o neplaćanju dodatnog doprinosa.

Rješenje iz stavke 2. ovog članka donosi se s rokom važenja do 31. prosinca godine u kojoj je podnijet zahtjev iz iste stavke.

Članak 24.

Doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje osiguranih osoba koje na osnovi rješenja pravne ili fizičke osobe koriste neplaćeni dopust, odnosno koje su neopravdano izostale s posla, plaća pravna ili fizička osoba u kojoj je djelatnik uposlen, po stopi od 14% na osnovicu koju čini dvostruki iznos minimalne plaće vrijedeće za mjesec za koji se plaća doprinos, na način i po postupku propisanom za uposlene kod pravne ili fizičke osobe, a najkasnije do 15. u mjesecu za prethodni mjesec.

Članak 25.

Osobe koje obavljaju crkveno-vjerske poslove u vjerskim zajednicama doprinos za zdravstveno osiguranje obračunavaju i plaćaju po stopi od 7,5% na osnovicu koja iznosi:

Osobe iz stavke 1. ovog članka koje prema crkveno-vjerskim odredbama žive u celibatu, doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje obračunavaju i plaćaju po stopi od 3,75% na osnovicu navedenu pod a) i b) ovog članka.

Doprinos iz stavke 1 i 2. ovog članka uplaćuje se do 15. dana u mjesecu za prethodni mjesec.

Članak 26.

Osobe - sjemeništarci hrvatski državljani koji se spremaju za zvanje svećenika a kojima se zdravstveno osiguranje ne osigurava prema drugoj osnovi, doprinos za zdravstveno osiguranje plaćaju u visini propisanoj člankom 25. stavka 1. točka b), a u svezi s odredbom stavke 2. istog članka ove Odluke.

Članak 27.

Doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje seljaka (članak 5. točka 9. Zakona) plaća se po stopi propisanoj zakonom, a od osnovice koju čini.

1. mjesečni iznos katastarskog prihoda seljačkog kućanstva - za seljake koji se poljodjelstvom bave kao jedinim ili glavnim zanirnanjem ili su svoje poljoprivredno zemljište dali u zakup,

2. mjesečni iznos zakupnine - za osobe koje su uzele zemlju u zakup, ako nisu zdravstveno osigurane po drugoj osnovi,

3. mjesečni iznos drugog prihoda, u smislu članka 45. stavke 2. Zakona; kao i prihod od uzgoja peradi i stoke za osobe koje prema rješenju poreznog organa, djelatnost kojom ostvaruju taj prihod ne obavljaju kao privrednu djelatnost

Osnovica doprinosa iz stavke 1. ovog članka (pojedinačna i zbirna) ne može biti manja od mjesećnog iznosa osnovice koju čini iznos minimalne plaće vrijedeće za mjesec za koji se obračunava doprinos.

Obveznik uplate doprinosa iz ovog članka je nositelj zdravstvenog osiguranja članova seljačkog kućanstva, čiji je krug propisan općim aktom Zavoda.

Članak 28.

Doprinos iz članka 27. ove Odluke, sukladno članku 45. stavci 4. Zakona, za seljačko kućanstvo, čiji su svi članovi navršili 65 godina života ili je seljačko kućanstvo oslobođeno plaćanja poreza na prihod od obavljanja poljodjelske djelatnosti, plaća županija, odnosno Grad Zagreb gdje je prijavljen katastarski prihod.

Obveza plaćanja doprinosa prema stavci 1. ovog članka utvrđuje se rješenjem područnog ureda Zavoda kod koje je osobi utvrđen status osigurane osobe iz zdravstverkog osiguranja (u daljnjem tekstu nadleži područni ured Zavoda).

Članak 29.

Doprinosi iz članka 27. ove Odluke obračunavaju i naplaćuje nadležni područni ured Zavoda.

Doprinos iz stavke 1. ovog članka dospijeva:

Članak 30.

Sredstva doprinosa za zdravstvenu zaštitu osiguranih osoba iz članka 13, Zakona utvrđuju se za:

1. osobe koje sudjeluju u organiziranim javnim radovima u Republici Hrvatskoj, ako na tim radovima radi najmanje 6 sati dnevno po stopi od 7,5% na osnovicu za obračun doprinosa koju čini iznos minimalne plaće vrijedeće za mjesec za koji se plaća doprinos, mjesečna po osobi.

2. osobe koje ispunjavaju obvezu sudjelovanja u civilno zaštiti ili obvezu sudjelovanja u službi motrenja i obavješćivanja, po stopi od 14% na osnovicu za obračun doprinosa koju čini iznos minimalne plaće vrijedeće za mjesec za koji se plaća doprinos, mjesečno po osobi.

3. osobe koje kao planovi operativnih sastava dobrovoljnih vatrogasnih organizacija obavljaju zadaće gašenja,požara, zaštite i spašavanja u slučaju drugih nezgoda,osposobljavanja, osiguranja na mjestima gdje postoji požarna opasnost, a na javnim priredbama zadaće u sklopu javnih nastupa i demonstracija s prikazom vježbi te educiranja građana u protupožarnoj zaštiti po stopi od 7.5% na osnovicu za obračun doprinosa koju čini iznos minimalne plaće vrijedeće za mjesec za koji se plaća doprinos, mjesečno po osobi.

4. korisnike novčane nadoknade za tjelesno oštećenje prema propisima o mirovinskom osiguranju, ako nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu po drugoj osnovi, zdravstvena zaštita im pripada samo kada je u svezi s ozlijedom ili bolešću koja je prouzročila tjelesno oštećenje prema kojem im pripada pravo na novčanu nadoknadu za to oštećenje, po stopi od 7,5% od osnovice za obračun doprinosa koju čini iznos minimalne plaće vrijedeće za mijesec za koji se plaća doprinos, mjesečno po osobi.

Sredstva doprinosa za osobe iz stavke 1. ovog članka osiguravaju se iz proračuna Republike Hrvatske ili proračuna županije, odnosno Grada Zagreba, a uplaćuje ih za osobe iz točke 1., 2. i 3. organizator, odnosno nositelj rečenih radova, odnosno aktivnosti, a iz točke 4. isplatitelj navedene nadoknade.

Članak 31.

Ako obveznici uplate doprinosa trebaju uplatiti doprinos za vrijeme kraće od mjesec dana, doprinos se određuje tako da se za svaki kalendarski dan uzima 1/30 mjesečnog doprinosa utvrđenog za te osobe neovisno od radnih sati provednih na radu tijekom rada.

Članak 32.

Samostalnim obveznicima doprinosa nadležni područni ured Zavoda obvezan je svake kalendarske godine donijeti rješenje o visini doprinosa propisanog zakonom i ovom Odlukom.

Ako u tijeku kalendarske godine dođe do promjene elemenata na osnovi kojih je rješenjem iz stavke 1. ovog članka ustanovljena visina doprinosa, nadležni područni ured Zavoda, po službenoj dužnosti utvrdit će i obračunat novi iznos doprinosa, bez donošenja rješenja.

Članak 33.

Obveznicima uplate doprinosa - fizičkim osobama za koje se ovom Odlukom propisuje obveza obračuna i uplate doprinosa, nadležni područni ured Zavoda izdat će opću uplatnicu na iznos propisanog doprinosa, koji je obveznik uplate doprinosa obvezan podmiriti u propisanom roku.

Ako je obveznik uplate doprinosa, sukladno odredbama Zakona i ove Odluke, bio obvezan obračunati i uplatiti veći ili manji iznos doprinosa od obračunatog prema stavci 1. ovog članka, obvezan je uplatiti novo obračunati doprinos, u roku njegovog dospijeća

Nadležni podrućni ured Zavoda obvezan je u slučaju iz stavke 2. ovog članka izvršiti usklađivanje stavki potraživanja i dugovanja u evidencijama samostalnih obveznika uplate doprinosa.

Članak 34.

Doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje dospijeva 15-og dana tekućeg mjeseca za prethodni mjesec ako zakonom, odnosno ovom Odlukom nije drukčije utvrđeno.

Članak 35.

Danom primjene ove Odluke prestaje vrijediti Odluka o osnovicama, stopama, načinu obračuna i plaćanju sredstava za ostvarivanje prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja ("Narodne novine" broj 26/94 i 81/94).

Članak 36.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Narodnim novinama", a primjenjuje se od 10. svibnja 1995.

Klasa:025-04/95-01/ 16 -1

Urbroj: 338-01-24-95-1

Zagreb, 28. ožujka 1995.

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje

prim. dr. sci. Mate Ljubičić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.


     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranica za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave za Vaše web stranice.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice po povoljnim cijenama.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     



Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina


IZRADA WEB STRANICA

Naručite izradu modernih web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć naših CMS web stranica. Moderni dizajni za Vaše web stranice. Korištenje CMS web stranica slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija i imate brzo svoju prvu web stranicu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...

Mobilna responzivnost web stranica je prilagođavanje web stranice svim preglednicima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve web stranice. Besplatna optimizacija za tražilice; SEO optimizacija omogućava vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.

Dizajn responzivnih web stranica, registracija domene, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...

Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna .hr domena, besplatna podrška za internet marketing...

>> Link na ponudu za izradu web stranica >>