Zakoni i propisi - Pravni savjeti 28 27.04.1995 Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-III-112/1995.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić, predsjednik Suda, te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Helajec, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučekovič. Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, u povodu ustavne tužbe B. i M. M. iz Z., koje zastupa B. J., odvjetnik iz Z., na sjednici 12. travnja 1995. godine, donio je ovu

ODLUKU

USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE BROJ BROJ U-III-112/1993 OD 12. TRAVNJA 1995.


1. Odbija se ustavna tužba.

2. Odluka će se objaviti u "Narodnim novinama"

Obrazloženje

Ustavna je tužba podnesena u povodu rješenja Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj: Rev-1281/92 od 24. rujna 1992. godine, kojim je odbijena revizija što su je podnositeIjice ustavne tužbe izjavile protiv pravomoćnog rješenja Okružnog suda u S. broj: Gž-2615/91 od 22. studenoga 1991. godine kojim je potvrdeno rješenje Općinskog suda u S. broj: P-1528/89 od 10. svibnja 1991. godine kojim je odbačena kao nedopuštena revizija podnositeljica ustavne tužbe izjavljena protiv pravomoćne presude Okružnog suda u S. od 28. rujna 1990. godine broj: Gž-1861/90 kojom je potvrđena presuda Općinskog suda u S. od 21. svibnja 1990. godine broj: P-1528/89.

Podnositeljice ustavne tužbe tvrde da je revizijskim rješenjem Vrhovnog suda Republike Hrvatske počinjena bitna povreda odredaba parničnog postupka i pogrešno primijenjeno msterijalno pravo. Počinjenim povredama postupka i pogrešnom primjenom materijalnog prava, smatraju podnositeljice, povrijeđeno im je Ustavom zajamčeno pravo vlasništva iz članka 48. Ustava Republike Hrvatske.

Bitnu povredu parničnog postupka (uz pogrešnu primjenu materijalnog prava) sudovi, pa i revizijski sud, počinili su time što nisu utvrdili vrijednost predmeta spora analognom primjenom odredbe članka 37. stavak 1. Zakona o parničnom postupku ("Narodne novine", broj 53/91 i 91/92 - dalje: ZPP), tj. kumulacijom vrijednosti predmeta spora naznačenih u tužbama koje su spojene, odnosno primjenom odredbe članka 40. stavak 3 ZPP-a, tj. ispitivanjem jesu li u tužbi točno iskazane naznačene vrijednosti predmeta spora. To su sudovi trebali učiniti, smatraju podnositeljice ustavne tužbe, ekstenzivnim tumačenjem odgovarajućih odredaba ZPP-a, buduči da o tome u ZPP-u nema izričitih odredaba.

Ustavna tužba nije osnovana.

Predmet ustavnopravne ocjene u ovome predmetu je da li je revizijskim r)ešenjem povrijeđeno ustavno pravo vlasništva podnositeljica ustavne tužbe.

Na navod podnositeljica ustavne tužbe da je trebalo zbrajati u tužbi navedene vrijednosti predmeta spora odgovorio je revizijski sud i u obrazloženju revizijskog rješenja naveo kada se vrijednosti predmeta spora utvrđuju zbrajanjem zahtjeva, a primjenom odredbe članka 37. ZPP-a.

U odnosu na navod ustavne tužbe da su sudovi, pa i revizijski, trebali utvrditi vrijednost predmeta spora temeljem odredbe stavka 3. članka 40. ZPP-a treba istaknuti da to Sud, prema navedenoj odredbi, nije dužan činiti, već samo može, ako smatra potrebnim, to učiniti. Radi se, naime, samo o pravu Suda da provjerava naznačene vrijednosti predmeta spora.

Odbivši prigovore iznesene u reviziji, kao na zakonu neosnovane iz razloga navedenih u revizijskom rješenju, revizijski sud nije, po ocjeni ovoga Suda, povrijedio pravo vlasništva podnositeljica ustavne tužbe.

Iz navedenih razloga ustavna tužba je odbijena, kao neosnovana.

Objava odluke temelji se na odredbama članka 20. stavak 1. i 2 Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91).

Broj: U-III-112/1993

Zagreb, 12. travnja 1995.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik

Jadranko Crnić, v. r.
Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.