Zakoni i propisi - Pravni savjeti 27 24.04.1995 Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-II-62/1992. od 12. travnja 1995. godine
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić, predsjednik Suda, te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, u postupku ocjene ustavnosti i zakonitosti, na sjednici održanoj 12. travnja 1995. godine, donio je ovu

ODLUKU

USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE BROJ U-II-62/1992. OD 12. TRAVNJA 1995. GODINE

1. Ukida se odredba članka 1. stavak 1. Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o morskom ribarstvu ("Službeni glasnik" Grada Ploče, broj 3/1993).

2. Obustavlja se postupak za ocjenu Odluke o vađenju školjkaša i davanju na korištenje ribolovnog mora na području Grada Ploče ("Službeni glasnik" Grada Ploče, broj 3/1993).

3. Ova će se odluka objaviti u "Narodnim novinama" i u "Službenom glasniku" Grada Ploče.

Obrazloženje

Rješenje o pokretanju postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti u izreci navedenih odluka donijeto je 16. ožujka 1994. godine ("Narodne novine", broj 25/1994), a temeljilo se je na odredbama članka 42. i 37. Zakona o morskom ribarstvu (pročišćeni tekst "Narodne novine", broj 44/1980, 41/1984, 9/1988, 9/1991, 61/1991, 22/1992, 26/1993 i 109/1993).

Navedeni Zakon prestao je vrijediti danom početka primjene Zakona o morskom ribarstvu ("Narodne novine", broj 74/1994), koji se - temeljem odredbe svog članka 78.primjenjuje od 1. siječnja 1995. godine.

Odredbom članka 76. novog Zakona o morskom ribarstvu određeno je koje odredbe ranijeg Zakona ostaju na snazi do donošenja propisa iz članka 71. tog Zakona, to jest do donošenja propisa što će ih, na temelju ovlaštenja iz tog Zakona, donijeti ministar u roku od jedne godine dana od dana početka primjene Zakona; dalje su navedeni propisi koji također do donošenja propisa iz članka 71. Zakona ostaju na snazi.

Među odredbama ranijeg Zakona što su ostale na snazi nalazi se i odredba članka 42. prema kojoj općinska skupština može, radi zaštite pridnenih vrsta riba i drugih morskih životinja od prekomjernog iskorištavanja i uništavanja, ogranićiti odnosno zabraniti upotrebu pojedinih vrsta mreža ili drugih sredstava za privredni odnosno sportski ribolov, kao i odrediti način njihove upotrebe, u pojasu od jedne morske milje od obale kopna ili otoka.

Iz te zakonske odredbe ne slijedi zakonsko ovlaštenje općinskoj skupštini da uvede apsolutnu zabranu upotrebe svih sredstava i svih načina vađenja prstaca na cijelom ribolovnom području Grada Ploče, kao što je propisano osporenom odredbom članka 1. stavak 1. Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o morskom ribarstvu (točka 1. izreke).

Odredba članka 37. ranijeg Zakona o morskom ribarstvkk propisivala je da je općinska skupština, prije nego odredi dio pomorskog dobra na kojem se mogu vaditi koralji, spužve, školjkaši i morsko bilje, dužna pribaviti mišljenje nadležnog organa za zaštitu prirode, ribarske i sanitarne inspekcije te lučke kapetanije Budući da je u svezi s Odlu kom što je u izreci navedena pod 2) sporno bilo pitanje udo voljenja uvjetima iz te zakonske odredbe, a da je ona prestala vrijediti, kao što je prestala vrijediti i sama ta Odluka, postupak za ocjenu te Odluke obustavljen je temeljem članka 27. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvat ske ("Narodne novine", broj 13/1991).

Donoseći ovu odluku Ustavni sud je imao u vidu i to da je tijekom ovog postupka prestala vrijediti i odredba član ka 12. Zakona o određivanju poslova iz samoupravnog djelokruga jedinica lokalne samouprave i uprave ("Narodne novine", broj 75/1993). Ta je odredba prestala važiti na dan stupanja na snagu Pomorskog zakonika ("Narodne novine", broj 17/1994), kao što slijedi iz odredbe članka 1053. stavak 1. točka 7. tog Zakona, iz čega slijedi da je prestalo i zakonsko ovlaštenje jedinica lokalne samouprave i uprave za donošenje podzakonskih propisa iz materije morskog ribarstva.

Objava ove odluke temelji se na odredbama članka 20. stavak 1. i 2. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/1991).

Broj: U-II-62/1992.

Zagreb, 12. travnja 1995.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik

Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.