Zakoni i propisi - Pravni savjeti 26 20.04.1995 Odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-III-184/1995. od 5. travnja 1995.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić predsjednik Suda, te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, odlučujući o ustavnoj tužbi D. M. iz Z., na sjednici 5. travnja 1995. godine donio je

ODLUKU

USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE BROJ U-III-184/1995. OD 5. TRAVNJA 1995.

1. Ustavna tužba se odbija.

2. Ova odluka objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje:

D. M. iz Z. podnio je po punomoćniku D. B. M., odvjetnici iz Z. pravodobnu ustavnu tužbu, smatrajući da su joj povrijeđena ustavna prava iz članka 3. i članka 48/I Ustava Republike Hrvatske i to presudom Upravnog suda Republike Hrvatske broj US-7340/93 od 16. studenoga 1994. kojom traži poništenje rješenja, koje je donijeto u upravnom postupku, koje zamjenjuje odluku o priznavanju stanarskog prava; tužba je odbijena.

Ustavna tužba nije osnovana.

Iz navoda ustavne tužbe i osporene presude proizlazi da je Upravni sud Republike Hrvatske u osporenoj presudi prihvatio stajalište upravnih tijela koja su navedena u prvostupanjskom i drugostupanjskom rješenju, da je T. S. nosilac stanarskog prava na stanu ukupne površine 152 m( u i da nije provedena dogradnja vanjskog stubišnog kraka i ulaza u gornju etažu.

Takvo stajalište upravnih tijela temelji se na činjeničnom stanju utvrđenom u dokaznom postupku, a koje stajalište prihvaća i Upravni sud Republike Hrvatske, a koji u osporenoj presudi obrazlaže da su pravilno utvrđene činjenice i na njih su zakonito primjenjene odredbe članka 140. Zakona o stambenim odnosima ("Narodne novine", broj 51/1985, 42/1986, 37/1988, 47/1989, 22/1990, 22/1992, 58/1993 i 70/1993) po kojem kad jedan sustanar trajno prestane koristiti stan prostorije koje je on koristio ne mogu se dati na korištenje novom sustanaru, već sustanar koji ostane u stanu stjeće stanarsko pravo na cijeli stan. Pravomoćnim rješenjem UP/I-05/1-7985/4-78 od 12. lipnja 1979. godine utvrđeno je da prostorije u visokom prizemlju, koje je koristila prednica podnositelja ustavne tužbe M. P. i prostorije u potkrovlju koje je koristio T. S., predstavljaju jedinstvenu stambenu cjelinu.

Za donošenje odluke upravnih tijela nije u konkretnom slučaju odlučan "režim vlasništva" na navedenim prostorijama, već se ovdje primjenjuje Zakon o stambenim odnosima, koji je pravilno primijenjen.

Ustav Republike Hrvatske utvrdio je nepovredivost vlasništva (članak 3.) dok je građanima zajamčio pravo vlasništva (članak 48. stavak 1).

Podnositelju ustavne tužbe to pravo nije povrijeđeno citiranom presudom Upravnog suda Republike Hrvatske.

Iz tih je razloga odlučeno kao u izreci, temeljem članka 59. u svezi članka 61. Poslovnika Ustavnog suda Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 29/94).

Odluka o objavi temelji se na odredbi stavka 1. članka 20. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91).

Broj: U-III-184/1995

Zagreb, 5. travnja 1995.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik

Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.