Zakoni i propisi - Pravni savjeti 24 10.04.1995 Odluka o osnivanju Pododbora Hrvatska izviđačka parlamentarna udruga
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE

ODBOR ZA RAD, SOCIJALNU POLITIKU, ZDRAVSTVO, OBITELJ I MLADEŽ


Odbor za rad, socijalnu politiku, zdravstvo, obitelj i mladež Zastupničkog doma Sabora Republike Hrvatske na temelju članka 54.,a u svezi s člankom 45. stavkom 4. i 5. Poslovnika Zastupničkog doma Sabora, prihvačajući poticaj Saveza izviđača Hrvatske, na 24. sjednici, 22. ožujka 1995. godine donio je

ODLUKU

O OSNIVANJU PODODBORA "HRVATSKA IZVIĐAČKA PARLAMENTARNA UDRUGA"

I.

Osniva se pododbor pod nazivom "Hrvatska izviđačka parlamentarna udruga" (skračeno: HIPU) s ciljem da svojim djelovanjem u zemlji i susretima s parlamentarcima iz drugih zemalja, kao i na drkrgi način sustavno pridonosi djelotvornijem rješavranju problema mladih, posebice djece i mladeži učlanjenih u udruge izviđača, u zadovoljavanju njihovih želja i potreba

II.

Zadaća je Hrvatske izviđačke parlamentarne udruge da njegovanjem i razvijanjem razumijevanja i tolerancije medu svojim članovima ulaže napore u izgradnji trajnog dijaloga s mladima i njihovim organizacijama, da se kontinuirano informira o njihovim nastojanjima i potrebama te da na odgovarajući način omogući hrvatskoj mladeži neposredno i posredno sudjelovanje u raznim oblicima rada Sabora Republike Hrvatske i njegovih radnih tijela, čime bi skrb o djeci i mladima postala sustavni i značajni dio državne politike.

Hrvatska izviđačka parlamentarna udruga posebice će se zalagati:

- za donošenje takvih zakonskih rješenja u kojima će se promicati dobrobit mladih u oblasti obrazovanja, zaštite zdravlja, zapošljavanja, zaštite okoliša i drugih;

- za promidžbu organiziranja djece i omladine u izvidačke udruge;

- za osiguranje sredstava za izvršenje programa Saveza izviđača Hrvatske i lokalnih izviđačkih udruga;

- zajedno sa Svjelskom organizacijom izviđačkog pokreta (WOSM), za unapređivanje međunarodne suradnje i upoznavanje tradicije i kultura drugih naroda, a sve to posebice kroz članstvo u Svjetskoj izviđačkoj parlamentarnoj uniji (WSPU).

III.

Članovi Hrvatske izviđačke parlamentarne udruge su zastupnici u Saboru Republike Hrvatske, koji o tome (pismeno) izraze želju i prihvate ciljeve i zadaće ove udruge, a jesu ili su bili članovi izviđačkih udruga.

IV.

Zastupnici - osnivači Hrvatske izviđačke parlamentarne udruge na prvoj (konstituirajučoj) sjednici izabrat će predsjednika i potpredsjednika te imenovati tajnika ove udruge

Mandat članova i dužnosnika Hrvatske izviđačke parlamentarne udruge sukladan je s mandatom zastupnika u hrvatskom Saboru.

V.

Odluka o osnivanju Hrvatske izviđačke parlamentarne udruge, kao i podaci o njezinom konstituiranju te izboru dužnosnika, dostavit će se Savezu izviđača Hrvatske radi dobijanja odobrenja za učlanjenje u Svjetsku izviđačku parlamentarnu uniju, sukladno članku 2. Statuta ove unije.

VI.

Ova odluka objavit će se u "Narodnim novinama".

Klasa: 021-03/95-03/22

Zagreb, 22. ožujka 1995.

Predsjednik odbora

mr. Ivan Matija, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.