Zakoni i propisi - Pravni savjeti 24 10.04.1995 Odluka ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-III-296/1994. od 22. ožujka 1995.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić, predsjednik Suda i suci Zdravko Bartovčak dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrovič, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momćinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, odlučujući o ustavnoj tužbi C. B. iz D., zastupane po punomoćniku R. B., odvjetniku iz D., na sjednici održanoj dana 22. ožujka 1995. godine, donio je

ODLUKU

USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE BROJ U-III-296/1994. OD 22. OŽUJKA 1995.

1. Usvaja se ustavna tužba.

2. Ukida se:

- presuda Upravnog suda Republike Hrvatske broj Us-5701/1993 od 8. srpnja 1993. godine,

- rješenje Ministarstva unutarnjih poslova Ur. broj: 511-01-43-UP/I-17104/7443/1-93 od 6. ožujka 1993.

3. Predmet se vraća Ministarstvu unutarnjih poslova na ponovni postupak.

4. Ova će se odluka objaviti u "Narodnim novinama".

Obrazloženje

C. (S., prema ustavnoj tužbi) B. iz D. podnijela je ustavnu tužbu radi povrede ustavnih prava iz odredbi članaka 14. stavka 2, 19. stavka 1, 26. i 115. stavka 3. Ustava Republike Hrvatske, a povodom presude Upravnog suda Republike Hrvatske broj Us-5701/1993 od 8. srpnja 1993. godine kojom je odbijena tužba protiv rješenja Ministarstva unutarnjih poslova broj: 511-01-43-UP/I-17104/7443/1-93 od 6. ožujka 1993. godine. Rješenjem se podnosteljici zajamčuje primitak u hrvatsko državljanstvo pod uvjetom da bude otpuštena iz državljanstva Republike Bosne i Hercegovine ili ako dostavi dokaz da će dobiti otpust u slučaju primitka u hrvatsko državljanstvo.

Podnositeljica ustavne tužbe navodi da ima stalno prebivalište u D. od 20. lipnja 1977. godine kao i stalno zaposlenje u HTC "Babin Kuk" u D., te da se je uvijek smatrala i smatra se hrvatskom državljankom, a s obzirom da je i prema ranijim propisima ispunjavala uvjete za stjecanje hrvatskog državljanstva.

Ukazuje na neujednačenu praksu Upravnog suda Republike Hrvatske kao i na činjenicu da Republika Bosna i Hercegovina za trajanja ratnog stanja ne izdaje otpust iz državljanstva niti uvažava odricanje od državljanstva.

Povredu temeljnih sloboda i prava nalazi u traženom ispunjenju uvjeta za primitak u hrvatsko državljanstvo, a ispunjenje tih uvjeta ne ovisi o podnositeljici i njenonm ponašanju.

Uslavna tužba je osnovana Na temelju odredbe članka 36. Uredbe o državljanstvu Republike Bosne i Hercegovine ("Službeni list" Republike BiH, broj 18/92 od 7. listopada 1992. godine) za trajanja ratnog stanja ili za vrijeme neposredne ratne opasnosti neće se davati otpust iz državljanstva Republike Bosne i Hercegovine, a odricanje od državljanstva neće se uvažavati.

Kako je Odluka o proglašenju neposredne ratne opasnosti ("Službeni list" Republike BiH, broj 18/92 od 9. 4. 1992 ) i Odluka o proglašenju ratnog stanja ("Službeni list" Republike BiH, broj 7/92 od 20. 6. 1992.) u Republici Bosni i Hercegovini na snazi to je očigledno da podnositeljica tužbe ne može u postupku pred nadležnim tijelima Republike Hrvatske prezentirati traženi otpust i tako udovoljili uvjetima koji su joj postavljeni.

Na temelju članka 8. stavka 3. Zakona o hrvatskom državljanstvu ("Narodne novine", broj 53/91, 28/92, 113/93) ako strana država ne dopušta otpust ili za otpust postavlja pretpostavke kojima se ne može udovoljiti, dovoljna je izjava osobe koja je podnijela zahtjev da se pod pretpostavkom stjecanja hrvatskog državljanstva odriče stranog državljanstva.

Prema obrazloženju presude Upravnog suda Republike Hrvatske navedene u izreci, u postupcima koji su prethodili ustavnoj tužbi nije primijenjena odredba članka 8. stavka 3. Zakona o hrvatskom državljanstvu jer da podno siteljici ustavne tužbe nije odobren otpust iz stranog državljanstva, a to da je uvjet za primjenu rečene odredbe.

Međutim, slijedom navedenih propisa Republike Bosne i Hercegovine podnositeljica ustavne tužbe dovedena je u položaj osobe koja ne može udovoljiti pretpostavkama za otpust iz državljanstva te države. Stoga je odbijanjem primjene odredbe članka 8. stavka 3. Zakona o hrvatskom državljanstvu u postupku rješavanja njenog zahtjeva za primitak u hrvatsko državljanstvo povrijeđeno ustavno pravo na jednakost pred zakonom utvrđeno odredbom članka 14. stavak 2. i članka 26. Ustava Republike Hrvatske.

Na osnovi izloženoga, a u skladu s odredbom članka 59. i članka 60. Poslovnika Ustavnog suda Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 29/94) odlučeno je kao u izreci.

Objavljivanje ove odluke u službenom glasilu Republi- ke Hrvatske zasniva se na odredbi članka 20. Uslavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91).

Broj: U-III-296/1994

Zagreb, 22. ožujka 1995.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik

Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.


     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranica za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave za Vaše web stranice.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice po povoljnim cijenama.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     



Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina


IZRADA WEB STRANICA

Naručite izradu modernih web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć naših CMS web stranica. Moderni dizajni za Vaše web stranice. Korištenje CMS web stranica slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija i imate brzo svoju prvu web stranicu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...

Mobilna responzivnost web stranica je prilagođavanje web stranice svim preglednicima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve web stranice. Besplatna optimizacija za tražilice; SEO optimizacija omogućava vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.

Dizajn responzivnih web stranica, registracija domene, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...

Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna .hr domena, besplatna podrška za internet marketing...

>> Link na ponudu za izradu web stranica >>