Zakoni i propisi - Pravni savjeti 22 31.03.1995 Pravilnik o uvjetima za ovlaštene pravne i fizičke osobe u telekomunikacijama
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POMORSTVA, PROMETA I VEZA

Na temelju članka 53. stavka (3) Zakona o telekomunikacijama ("Narodne novine", br. 53/94) ministar pomorstva, prometa i veza, donosi

Pravilnik

o uvjetima za ovlaštene pravne i fizičke osobe u telekomunikacijama

I. ZAJEDIČKE ODREDBE

Sadržaj pravilnika

Članak 1.

Ovim se pravilnikom propisuju uvjeti za ovlaštene pravne i fizičke osobe koje ovlašćuje Ministarstvo pomorstva, prometa i veza (u daljnjem štivu: Ministarstvo) na temelju članka 4., 14., 20., 23., 30., 43. i 48. Zakona o telekomunikacijama (u daljnjem štivu: ovlaštena pravna i fizička osoba).

Podnošenje zahtjeva

Članak 2.

(1) Podnositelj zahtjeva za dobivanje ovlasti treba uz zahtjev priložiti slijedeće: 1. Podatke o trgovačkom društvu, trgovcu pojedincu ili obrtniku (Naziv, sjedište, dosadašnja djelatnost, reference); 2. Podatke o odgovornoj osobi (Ime i prezime, adresa, stručna sprema, specijalnost u struci, iskustvo u struci, reference); 3. Podatke o suvlasnicima (Ime i prezime, stručna sprema, zanimanje, adresa ili naziv pravne osobe, sjedište, djelatnost); 4. Dokaze o ispunjenju uvjeta propisanih zakonom i ovim pravilnikom.

(2) Ispunjenje određenog uvjeta iz točke 4. stavka (1) ovog članka može uslijediti i poslije dobivanja ovlasti, a prije početka obavljanja djelatnosti, poglavito, ako se radi o većim ulaganjima u specijalizirani prostor ili opremu ili se radi o upošljavanju djelatnika određene specijalnosti. U tom slučaju potrebito je priložiti uz zahtjev uvjerljiv dokaz iz kojeg je vidljivo da je moguče ostvariti određeni uvjet u predloženom roku.

(3) Ako je u nekoj djelatnosti prigodom provedbe određenog postupka, mjerenja ili ispitivanja potrebito primijeniti određenu normu, odluku ili preporuke tada je uz zahtjev potrebito priložiti oznaku norme, odluke ili preporuke, a za opremu i instrumente potrebito je priložiti naziv i osnovne teničke podatke važne za određeni postupak, mjerenje ili ispitivanje.

(4) Ako se u okviru određene djelatnosti izdaje certifikat, dokaz o kakvoći (potvrda, oznaka i sl.) ili garancija potrebito je uz zahtjev priložiti i obrasce za certifikat, dokaz o kakvoći ili garanciji.

Opći uvjeti

Članak 3.

(1) Ovlaštena pravna i fizička osoba mora prigodom obavljanja djelatnosti primjenjivati hrvatske norme preuzete norme Europskog instituta za telekomunikacijske norme (ETSI), te odluke i preporuke Međunarodne telekomunikacijske udruge (ITU) i Europske konferencije pošte i telekomunikacija (CEPT).

(2) Ako ovlaštena pravna ili fizička osoba prigodom obavljanja svoje djelatnosti primjenjuje određeni postupak, mjerenje ili ispitivanje mora taj postupak, mjerenje i ispitivanje biti u skladu s normama, odlukama i preporukama iz stavka (1) ovog članka.

(3) Ovlaštena pravna i fizička osoba moraju obavljanje svoje djelatnosti prilagoditi novim normama, odlukama i preporuksma iz stavka (1) ovog članka, koje se donose nakon dobivene ovlasti, ako se odnose na postupke, mjerenja ili ispitivanja koje primjenjuje prigodom obavljanja svoje djelatnosti.

(4) Ovlaštena pravna i fizička osoba mora pretežiti dio djelatnosti za koju je dobila ovlast obavljati svojim sredstvima za rad i stalno uposlenim djelatnicima.

(5) Cijene usluga koje pruža ovlaštena pravna i fizička osoba odobrava Ministarstvo.

Rok valjanosti ovlasti

Člana 4.

(1) Ovlast se izdaje, u pravilu na rok kako slijedi:

1. Deset godina za pravnu osobu koju se ovlaščuje na temelju članka 4. ili članka 48. Zakona o telekomunikacijama (izdavanje certifikata o kakvoći ili o elektromagnetskoj kompatibilnosti - EMC).

2. Pet godina za pravnu osobu koja se ovlašćuje na temelju članka 14., 20. ili 23. Zakona o telekomunikacijama (obavljanje tehničkog pregleda) te za pravnu ili fizičku osobu koja se ovlašćuje na temelju članka 43. istog zakona (postavljanje i održavanje objekata i opreme).

3. Tri godine za pravnu osobu koja se ovlašćuje na temelju članka 30. Zakona o telekomunikacijama (izvedba tehničke dokumentacije u radijskim komunikacijama). (2) Rokovi iz stavka (1) ovog Članka mogu biti i krači ako se ovlast odnosi na manje ograničeno poslovno područje. Ovlast se može dati i za izvršenje određenog posla. (3) Ministarstvo može ukinuti ovlast prije isteka roka valjanosti, ako se utvrde okolnosti predviđene zakonom. (4) Odluka o davanju i oduzimanju ovlasti objavljuje se u "Narodnim novinama". Naknada za davanje ovlasti

Članak 5.

(1) Naknada za ovlast plaća se godišnje unaprijed računajuči i mjesec u kojem je ovlast izdana. Za prvu godinu naknada se plaća prigodom preuzimanja ovlasti, a slijedeća uplata dospijeva petnaestog u mjesecu nakon proteka vremena za koje je naknada plaćena. (2) Visina godišnje naknade iznosi kako slijedi: 1. 50 000 kn/god za ovlast koja se izdaje za rok od 5 do 10 godina; 2. 20 000 kn/god za ovlast koja se izdaje na rok od 4 i 5 godina; 3. 10 000 kn/god za ovlast koja se izdaje na rok od 2 i 3 godine; 4. 5 000 kn/god za ovlast koja se izdaje na rok od jedne godine i manje.

II. POSEBNE ODREDBE

Pravne osobe koje se ovlašćuju na temelju članka 4 i 48. Zakona o telekomunikacijama (izdavanje certifikata o kakvoći ili elektromagnetskoj kompatibilnosti - EMC)

Članak 6.

(1) Pravne osobe koje se ovlašćuju na temelju članka 4. ili članka 48. Zakona o telekomunikacijama (izdavanje certifikata o kakvoći ili o elektromagnetskoj kompatibilnosti - EMC) moraju pored normi, odluka i preporuka iz članka 3. stavka (1) ovog pravilnika primjenjivati i smjernice Medunarodne organizacije za normizaciju (ISO) i Savjeta Europske zajednice (EEC), te Europske norme (EN) koje se odnose na postupke, mjerenja i ispitivanja u njihovoj djelatnosti za koju imaju ovlast.

(2) Pravna osoba iz stavka (1) ovog članka izdaje certifikat koji odobrava Ministarstvo.

(3) Pravna osoba iz stavka (1) ovog članka mora imati, najmanje tri stalno uposlena djelatnika visoke stručne spreme telekomunikacijske struke sa stručnim ispitom, najmanje jednog stalno uposlenog djelatnika visoke stručne spreme telekomunikacijske struke sa stručnim ispitom po pojedinoj specijalnosti struke, koju obuhvaća ovlast.

(4) Pravna osoba iz stavka (1) ovog članka mora pretežiti dio postupaka mjerenja i ispitivanja, koja provodi u okviru ovlasti, obaviti u vlastitim laboratorijima i sa stalno uposlenim djelatnicima.

(5) Postupke, mjerenja i ispitivanja u svezi s najsloženijom opremom, koji se mogu provesti jedino kod proizvođača te opreme može pravna osoba iz stavka (1) ovog članka obaviti uz odgovarajuće sudjelovanje djelatnika proizvodača te opreme i uz pomoć njihovih mjernih ispitnih instrumenata. Pravne osobe koje se ovlašćuju na temelju članka 14., 20. i 23. Zakona o telekomunikacijama (obavljanje tehničkog preglede)

Članak 7.

(1) Pravna osoba, koju ovlašćuje Ministarstvo na temelju članka 14., 20. ili 23. Zakona o telekomunikacijama obavlja tehnički pregled kod koncesionara radi sklapanja ugovora o ostvarivanju koncesije, kod vlasnika zajedničkog antenskog sustava i instalacija za distribuciju radijskih i televizifskih programa radi puštanja u rad ili kod vlasnika radijske postaje, za koju je izdana dozvola za postavljanje, radi izdavanja dozvole za tu radijsku postaju.

(2) Pravna osoba iz stavka (1) ovog članka mora imati, najmanje tri stalno uposlena djelatnika od kojih su dva visoke stručne spreme telekomunikacijske struke, a jedan treba imati i položen stručni ispit.

(3) Tehnički pregled obavlja komisija od najmanje tri člana, kojoj predsjedsva djelatnik iz stavka (2) ovog članka s položenim stručnim ispitom.

(4) Članove komisije iz stavka (3) ovog članka treba imenovati prema stručnosti potrebitoj za mjerodavno obavljanje tehničkog pregleda sukladno vrsti objekta koji se pregledava.

(5) Pravna osoba vodi očevidnik o obavljenim tehničkim pregledima, a zapisnike komisije za tehnički pregled s mišljenjem članova komisije dostavlja Ministarstvu najkasnije u roku od 8 dana od dana obavljenog tehničkog pregleda.

(6) Iznimno od odredbe iz stavka (3) ovog članka tehnički prelged kod koncesionara koji proizvodi domaći program za distribuciju putem kabelske televizije i kod koncesionara koji obavlja telekomunikacijske usluge putem terminalne opreme priključene na javne telekomunikacije drugog koncesionara ili javnog poduzeća Hrvatska pošta i telekomunikacije, može obaviti jedna osoba odgovarajuće stručnosti s radnim iskustvom u struci od najmanje pet godina. Pravne osobe koje se ovlašćuju na temelju članka 30. Zakona o telekomunikacijama

Članak 8.

(1) Pravna osoba koju ovlašćuje Ministarstvo na temelju članka 30. Zakona o telekomunikacijama izrađuje tehničku dokumentaciju za radijsku mrežu (tri i više radijskih postaja) i za radijsku postaju kojom se emitira radijski ili televizijski program radi izdavanja dozvole za radijsku postaju ili dozvole za postavljanje radijske postaje.

(2) Pravna osoba iz stavka (1) ovog članka izrađuje tehničku dokumentaciju u skladu s normama, odlukama i preporukama iz članka 3 stavka (1) ovog pravilnika, s tehničkim uvjetima i uvjetima uporabe iz članka 4. stavka (5) Zakona o telekomunikacijama i s Pravilnikom o tehničkoj dokumentaciji koji se donosi na temelju članka 30. stavka (8) istog zakona.

(3) Pravna osoba iz stavka (1) ovog članka mora imati najmanje jednog stalno uposlenog djelatnika visoke stručne spreme s položenim stručnini ispitom, koji ima najmanje jednu godinu radnog iskustva u struci i na poslovima za koje ima ovlast. Pravne i fizičke osobe koje se ovlašćuju na temelju članka 43. Zakona o telekomunikacijama (postavljanje i održavanje objekate i opreme)

Članak 9.

(1) Pravna ili fizička osoba koju ovlašćuje Ministarstvo na temelju članka 43. Zakona o telekomunikacijama postavlja i održava objekte, tehničku opremu i instalacije telekomunikacija i radijskih komunikacija u skladu s normama, odlukama i preporukama iz članka 3. stavka (1) ovog pravilnika i u skladu s tehničkim uvjetima i uvjetima uporabe iz članka 4. stavka (5) Zakona o telekomunikacijama i to na način da rad tih objekata, tehničke opreme i instalacija ne uzrokuje smetnje u radu i uporabi telekomunikacija.

(2) Pravna i fizička osoba iz stavka (1) ovog članka mora imati najmanje jednog stalno uposlenog djelatnika, najmanje srednje stručne spreme s položenim stručnim ispitom, koji ima najmanje jednu godinu radnog iskustva u struci i na poslovima za koje ima ovlast.

III. ZAVRŠNE I PRIJELAZNE ODREDBE

Imenovanje komisije

Članak 10.

Do izdavanja ovlasti za obavljanje tehničkog pregleda iz članka 7. ovog pravilnika Ministarstvo može imenovati komisiju koja će obaviti određeni tehnički pregled. Stupanje pravilnika na snagu

Članak 11.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 011-01/95-02/31

Urbroj: 530-07-95-2

Zagreb, 21. ožujka 1995.

Ministar pomorstva, prometa i veza

Ivica Mudrinić, dipl. ing. el., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.