Zakoni i propisi - Pravni savjeti 22 31.03.1995 Pravilnik o uvjetima za ovlašćivanje ovlaštenih mjeriteljskih laboratorija za ovjeravanje i ugradnju uređaja za nadzor rada vozača i kretanja vozila u cestovnom
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

DRŽAVNI ZAVOD ZA NORMIZACIJU I MJERITELJSTVO

Na temelju članka 14. Zakona o mjeriteljskoj djelatnosti ("Narodne novine", br. 11/94) ravnatelj Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo donosi

Pravilnik

o uvjetima za ovlašćivanje ovlaštenih mjeriteljskih laboratorija za ovjeravanje i ugradnju uređaja za nadzor rada vozača i kretanja vozila u cestovnom prometu

Članak 1.

Ovim se pravilnikom propisuju uvjeti kojima moraju udovoljavati ovlašteni mjeriteljski laboratoriji (u daljem tekstu: "laboratorij") za ovjeravanje i ugradnju uređaja za nadzor rada vozača i kretanja vozila u cestovnom prometu (u daljem tekstu: "nadzorni uređaj") kao i rok važenja ovlaštenja.

Članak 2.

Laboratorij za ovjeravanje i ugradnju nadzornih uređaja mora udovoljavati općim i posebnim uvjetima

Članak 3.

Opći uvjeti kojima mora udovoljavati laboratorij određeni su normom EN 45001, a primjenjuju se na: 1. djelatnike laboratorija koji obavljaju poslove ovjeravanja i ugradnje nadzornih uređaja, 2. održavanje radnog prostora i opreme za poslove ovjeravanja i ugradnje nadzornih uređaja, 3. dokumentiranost metoda i postupaka ispitivanja, ovjeravanja i ugradnje nadzornih uređaja, 4. prihvaćanje obveza određenih normom te suradnju s naručiteljima usluga.

Članak 4.

Posebni uvjeti kojima mora udovoljavati loboratorij utvrđuju se glede stupnja stručne spreme i broja djelatnika koji obavljaju poslove ovjeravanja i ugradnje nadzornih uređaja, metoda i postupaka ispitivanja, ovjeravanja i ugradnje nadzornih uređaja, opreme te radnog prostora.

Članak 5.

I.aboratorij mora imati najmanje 2 (dva) djelatnika koji obavljaju poslove ovjeravanja i ugradnje nadzornih uređaja. Djelatnici iz stavka 1. ovog članka moraju imati najmanje srednju stručnu spremu strojarskog, elektrotehničkog ili prometnog smjera ili VKV tehničke struke. Djelatnici iz stavka 1. ovog članka moraju biti stručno osposobljeni za ovjeravanje i ugradnju nadzornih uređaja od proizvođača nadzornih uređaja ili od njih ovlaštene ustanove.

Članak 6.

Laboratorij mora upotrebljavati metode i postupke ispitivanja, ovjeravanja i ugradnje nadzornog uređaja koje je odobrio ravnatelj Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo.

Članak 7.

Oprema koju laboratorij mora imati je:

1. kanal, navoz ili dizalicu primjerene za vozila u koja se ugrađuju nadzorni uređaji ili ih može uzeti na stalno korištenje temeljem ugovora,

2. odgovarajuči mjerni valjci ili mjerni put duljine najmanje 40 metara, odnosno 20 metara s korekturnom mjernom letvom kod ispitivanja elektroničkim mjeračem prijenošnog omjeravozila, a koji se nalazi van javne prometne površine, ili ih može uzeti na stalno korištenje temeljem ugovora,

3 ispitni uređaji za provjeru mjerila linearne brzine i duljine prijeđenog puta u nadzornom uređaju,

4. odgovarajuči mjerač prijenosnog omjera vozila,

5. povećalo s testnom šablonom za zapisne listove, 6. ispitni uređaj za provjeru mjerila vremena (sat) u nadzornom uređaju,

7. kontrolne šablone,

8. oprema za plombiranje i žigosanje, uređaj za pumpanje guma s odgovarajučim tlakomjerom, 10. alat i ostali ispitni uređaji prema uputama proizvođača nadzornog uređaja.

Članak 8.

Ispitni uređaji iz članka 7. točka 3. ovog pravilnika moraju imatl standardnu nesigurost najmanje tri puta manju od dopuštene pogreške mjerila linerane brzine i duljine prijeđenog puta u nadzornom uređaju.

Članak 9.

Ispitni uređaj iz članka 7. točka 6. ovog pravilnika mora imati standardnu nesigurnosti najmanje pet puta manje od dopuštene pogreške mjerila vremena (sat) u nadzornom uređaju.

Članak 10.

Laboratorij mora imati radni prostor za ispitivanje nadzornih uređaja koji je: 1. izgrađen u skladu s propisanim tehničkim normativima i uvjetima higijensko-tehničke zaštite, 3. zaštićen od vibracija, prodiranja prašine, vodene pare, agresivnih plinova i sl., 4. zaštićen od djelovanja vanjskih elektromagnetskih polja i drugih zračenja;

Članak 11.

Radni prostor za ispitivanje nadzornih uređaja mora imati: 1. mogućnost održavanja temperature: 22 +- 2 C, 2. napon napajanja ispitnih uređaja: 220 V +- 10%, 3. učestalost napona napajanja ispitnih uređaja: 50 Hz+- 10%, 4. napon napajanja nadzornih uređaja: 12(24)V+- 10% odnosno nazivna vrijednost +- 10%.

Članak 12.

U radnom prostoru za ispitivanje nadzornih uređaja može se nalaziti samo oprema koja se koristi za ispitivanje nadzornih uređaja i koja mora biti raspoređena tako da nije izložena izravnom utjecaju sunca i izvorima grijanja.

Članak 13.

U radnom prostoru ze ispitivanje nadzornih uređaja ne mogu se držati predmeti koji bi ometali normalno ispitivanje nadzornih uređaja.

Članak 14.

Važenje ovlaštenja danog laboratoriju vrijedi 3 (tri) godine.

Članak 15.

Ovlašteni laboratoriji u smislu odredaba Pravilnika o metrološkim uvjetima za pregled kronotahografa ("Narodne novine", br. 53/91) mogu ovjeravati i ugrađivati nadzorne uređaje do 31. prosinca 1995.

Članak 16.

Danom stupanja na snagu ovoga pravilnika prestaje važiti Pravilnik o uvjetima osnivanja laboratorija za pregled kronotahografa ("Narodne novine", br. 53/91).

Članak 17.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Narodnim novinama".

Klasa: 011-02/95-03/2

Urbroj: 558-03/1-95/1

Zagreb, 20. ožujka 1995.

Ravnatelj Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo

dr. Jakša Topić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.