Zakoni i propisi - Pravni savjeti 15 03.03.1995 Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o polaganju mature i završnog ispita
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO PROSVJETE I ŠPORTA

Na temelju članka 69. stavka 5. Zakona o srednjem školstvu ("Narodne novine", broj 19/92 i 27/93), ministar prosvjete i športa donosi

Pravilnik

o izmjenama i dopunama Pravilnika o polaganju mature i završnog ispita

Članak 1.

U Pravilniku o polaganju mature i završnog ispita ("Narodne novine", broj 29/94) u članku 3. stavak 2. mijenja se i glasi: "Redovni učenik koji drugi put nije položio maturu odnosno završni ispit snosi troškove trećeg, odnosno svakog slijedećeg polaganja mature odnosno završnog ispita.

Članak 2.

U članku 4. stavku I. točka b) iza riječi "roku", dodaju se riječi "u prvoj polovini rujna" zamjenjuju se riječima "u drugoj polovini kolovoza". U članku 4. stavku 2. riječi: "Ministarstvo kulture i prosvjete (u daljnjem tekstu: "Ministarstvo") zamjenjuju se riječima: "Nastavničko vijeće škole", a iza riječi "razlozi" umjesto točke stavlja se zarez i dodaju riječi "uz suglasnost Ministarstva prosv

Članak 3.

Iza članka 12. dodaje se novi članak 12a koji glasi: "Uspjeh učenika na maturi, odnosno završnom ispitu, utvrđuje se u skladu ss člankom 65. stavkom 3. Zakona o srednjem školstvu ("Narodne novine", broj 19/92 i 27/93)".

Članak 4.

U članku 14. riječi: "Zavod za školstvo Ministarstva izradit će", zamjenjuju se riječima: "Ministarstvo daje".

Članak 5.

U članku 17. stavku 1. riječi: "može biti samo" zamjenjuju se riječima: "u pravilu je"

Članak 6.

U članku 18. dodaje se stavak 2. koji glasi: "Završni ispit u strukovnim školama za stjecanje niže stručne spreme sastoji se od" - pismenog ispita iz hrvatskog jezika i - usmenog ispita kojim se provjeravaju znanja iz određenog programa, a sukladno stručnim uputama iz članka 14. ovog pravilnika."

Članak 7.

U članku 24. stavak 1. mijenja se i glasi: "Učenici koji su pozitivno ocijenjeni iz svih predmeta, položili su maturu, odnosno završni ispit."

Članak 8.

U članku 25. stavku 1. riječi: "da pristupi" zamjenjuju se riječju "pristupiti", a riječi "u roku od dva dana prije pristupanja" brišu se. U stavku 3. riječi: "u ljetnom roku iduće školske godine" zamjenjuju se riječima: "u sljedećem roku".

Članak 9.

U članku 30. stavku 1. riječi "kulture i prosvjete" brišu se.

Članak 10.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 602-03/95-01-32

Urbroj: 532-02-6/95-01

Zagreb, 19. siječnja 1995.

Ministar

Ljilja Vokić, prof, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.