Zakoni i propisi - Pravni savjeti 15 03.03.1995 Pravilnik o visini naknade za koncesiju u javnim telekomunikacijama i načinu plaćanja
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POMORSTVA, PROMETA I VEZA

Na temelju članka 12. stavka (10) Zakona o telekomunikacijama ("Narodne novine" br. 53/94) ministar pomorstva, prometa i veza uz mišljenje Vijeća za telekomunikacije i suglasnost ministra financija, donosi

Pravilnik

o visini naknade za koncesiju u javnim telekomunikacijama i načinu plaćanja

Članak 1.

Ovim se pravilnikom propisuje visina naknade za koncesiju u javnim telekomunikacijama (u daljnjem tekstu" naknada) zavisno od vrste koncesionirane djelatnosti, razine i veličine područja na kojem se obavlja koncesionirana djelatnost i način plaćanja za"

1. Javne telekomunikacije u pokretnoj mreži (pokretni telefon, pokretne satelitske i druge pokretne mreže) na razini Države i na lokalnoj razini (razina grada, županije i Grada Zagreba, te skupine županija i drugo ograničeno područje).

2. Kabelska televizija na razini Države, razini županije i grada Zagreba, te na razini grada, dijela grada, Općine, naselja i dijela naselja.

3. Radio na razini Države i na lokalnoj razini (razini grada, županije i Grada Zagreba, te skupine županija i drugo ograničeno područje),

4. Televizija na razini Države i na lokalnoj razini (razina grada, županije i Grada Zagreba, te skupine županija i drugo ograničeno područje).

5. Proizvodnja programa za kabelsku televiziju.

6. Obavljanje telekomunikacijskih usluga putem terminalne opreme priključene na javne telekomunikacije drugog davatelja usluga.

Članak 2.

(1) Visina godišnje naknade za koncesiju u javnim telekomunikacijama dana je u tablici 1, 2, 3, 3a, 4 i 5 kako slijedi"




(2)Visina godišnje naknade za koncesiju radija i televizije u prvoj godini obavljanja djelatnosti iznosi 40%, u drugoj godini 70%,a daljnjim godinama 100% naknade iz tablice 3 i 3a iz stavka (1) ovog članka.

(3) Koncesionari neprofitabilnog radija i neprofitabilne televizije plaćaju 5% naknade iz tablice 3 i 3a iz stavka (1) ovog članka u skladu s odredbom iz stavka (2) ovog članka.

(4) Razina koncesije za radio i televiziju čiji odašiljači emitiraju na "drugom ograničenom području" u smislu odredbe iz članka 12. stavka (7) Zakona o telekomunikacijama i članka 1. točka 3. i 4. ovog pravilnika, a obuhvaća grad i šire područje, određuje se, radi plaćanja naknade za koncesiju, prema tablici 3a. ovog članka.

Članak 3.

Naknada se plaća u korist državnog proračuna za godinu dana unaprijed, računajući i mjesec u kojem je koncesionar počeo obavljati djelatnost prema ugovoru iz članka 14. stavka (8) Zakona o telekomunikacijama. Prva uplata dospijeva petnaestog dana od dana početka obavljanja djelatnosti, a slijedeća uplata dospijeva petnaestog u mjesecu nakon isteka vremena za koje je plaćena naknada. Ako se naknada ne plati u određenom roku zaračunavaju se zakonske kamate.

Članak 4.

(1)Za troškove postupka odlučivanja o davanju koncesije u javnim telekomunikacijama plaća se unaprijed postotak odgovarajuće naknade iz članka 2. ovog pravilnika (tablice 1,2,4 ili 5) i to: 1. 4% prigodom podnošenja zahtjeva za dostavu podataka potrebitih za izradu ponude ili prijave na natječaj; 2. 8% prigodom podnošenja ponude ili prijave na natječaj.

(2)Za troškove postupka odlučivanja o davanju koncesije za radio i televiziju plaća se unaprijed naknada prema tablici:



Članak 5.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama"

Klasa: 011-01/94-02/23

Urbroj: 530-07-95-4

Zagreb, 23. veljače 1995.

Ministar pomorstva, prometa i veza

Ivica Mudrinić, dipl. ing. el., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.