Zakoni i propisi - Pravni savjeti 13 28.02.1995 Uredba o izmjenama i dopunama Zakona o platnom prometu u zemlji
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 1. stavka 1. Zakona o vlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Zastupničkog doma Sabora Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 79/94), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 23 veljače 1995.. donijela

Uredbu

o izmjenama i dopunama Zakona o platnom prometu u zemlji

Članak 1.

U Zakonu o platnom prometu u zemlji ("Narodne novine", broj 27/93) članak 25. mijenja se i glasi: "Plaćanje s računa, u smislu odredbi članka 3. ovog Zakona, provodi se do veličine pokrića na računu. Pokrićem se smatra raspoloživi saldo na računu od prethodnog dana, uvećan za priljev sredstava tijekom dana i sredstava kredita na podlozi ugovora o tekućem računu s depozitnom institucijom u smislu članka 13. stavka 3. ovog Zakona, a umanjen za plaćanja u tom danu od časa utvrđivanja pokrića. Ako se plaćanje provodi pravnoj ili fizičkoj osobi čija se sredstva po viđenju na njenom računu uključuju u depozit druge depozitne institucije, različite od platiteljeve, kraj uvjeta pokrića prema odredbama stavka 1. ovog članka, mora biti zadovoljen i uvjet da istodobno na žiro-računu njegove depozitne institucije postoji potražni saldo najmanje u veličini kojom treba zadužiti žiro-račun platitelja."

Članak 2.

Iza članka 25. dodaju se novi članci 25a. i 25b. koji glasi Članak 25a. Ako nakon dnevne obrade naloga u Zavodu, eventualnog angažiranja kredita na tržištu novca i dobivanja kredita od Narodne banke Hrvatske temeljem njezine Odluke o odobravanju kredita bankama za održavanje dnevne likvidnosti, depozitna institucija iskaže nepokriveni saldo na njenom računu, Zavod će idući radni dan započeti kontrolu primjene odredbe članka 25. stavka 2. ovog Zakona. Ako se zbog kontrole primjene odredbi članka 25. stavka 2. ovog Zakona ne mogu provoditi zadana plaćanja Zavod o tome izvještava Narodnu banku Hrvatske i dotičnu depozitnu instituciju. Članak 25b. Zaduženje računa iznad ograničenja iz članka 25. stavka 2. ovog Zakona i odobrenje računa korisnika plaćanja moguće je samo do veličine i do isteka roka vraćanja interventnih sredstava koja odobrava Narodna banka Hrvatske depozitnoj instituciji temeljem posebne odluke koju donosi guverner Narodne banke Hrvatske. O evenutalnom produženju roka vraćanja interventnih sredstava depozitnoj instituciji iz stavka 1. ovog članka Narodna banka Hrvatske izvještava zavod. Ako depozitna institucija nakon dospijeća ne vrati sredstva iz prvog priljeva na račun, Zavod ispostavlja nalog i provodi naplatu u korist Narodne banke Hrvatske. Nakon vraćanja interventnih sredstava Zavod obustavIja kontrolu primjene odredbi članka 25. stavka 2. ovog Zakona za tu depozitnu instituciju."

Članak 3.

Članak 29. mijenja se i glasi: "Sudionici su dužni da za svoja novčana sredstva koja se evidentiraju na računima kod Zavoda odrede jednu ili više depozitnih institucija kod kojih će se ta sredstva dnevno uključivati kao depozit po viđenju i s tim depozitnim institucijama zaključiti ugovor o depozitu. Sudionik je dužan za svoje redovito poslovanje otvoriti u Zavodu onoliko računa s koliko je depozitnih institucija zaključilo ugovor o depozitu. Novčana sredstva na računima depozitara i depoziti utvrđeni zakonom dnevno se uključuju kao depozit po viđenju Narodne banke Hrvatske. Narodna banka Hrvatske može, temeljem posebnog ugovora, uključivati u svoj depozit i pojedine račune za naplatu prihoda izvanproračunskih fondova na razini države Nalozi za uključivanje sredstava iz stavaka 1. i 3. ovo članka izvršavaju se istog datuma kada su ispostavljeni."

Članak 4.

Članci 30. i 31. brišu se.

Članak 5.

Članak 33: mijenja se i glasi: "Ovlaštena organizacija dužna je naloge za plaćanje primljene od sudionika i drugih ovlaštenih organizacija izvršiti idući radni dan od dana primitka, ako su ispunjeni uvjeti iz ovog Zakona Izuzetno od stavka 1. ovog članka, ovlaštena organizacija dužna je naloge za plaćanje koje daje Narodna banka Hrvatske, državni proračun i korisnici sredstava državnog proračuna banke u međubankovnim plaćanjima kao i naloge koje Narodna banka Hrvatske svojom odlukom utvrdi sa visokim prioritetom izvršiti istog dana kada ih je primila, ako su ispunjeni uvjeti iz ovog Zakona. Ovlaštena organizacija dužna je primljene naloge za plaćanje koji se odnose na sudionike čiji se računi vode kod druge ovlaštene organizacije predati Zavodu odmah, a najkasnije istog dana. Nalozi koje se nije moglo provesti zbog neispunjavanja uvjeta iz članka 25. ovog Zakona evidentiraju se u ovlaštenoj organizaciji prema vremenskom redoslijedu primitka i tim redom ih se provodi čim se ispune uvjeti iz ovog Zakona ili ih se vraća nalogodavatelju ako on to traži. Ako je zbog ograničenja iz ovog Zakona moguće provesti samo dio naloga, ovlaštena organizacija izvještave o tome dotičnu depozitnu organizaciju, koja u dogovoru sa svojim deponentima određuje redoslijed provođenja i o tome izvještava nadležnu ovlaštenu organizaciju. Odluku iz stavka 2. ovog članka Narodna banka Hrvatske donijet će u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu ove Uredbe."

Članak 6.

U članku 54. stavku 1. riječi "od 3.000.000 do 10.000.000 hrvatskih dinara" zamjenjuju se riječima "od 3.000 do 10.000 kuna". U stavku 2. riječi "od 100.000 do 500.000 hrvatskih dinara" zamjenjuju se riječima "od 100 do 500 kuna".

Članak 7.

U članku 55. stavku 1. riječi "od 10.000.000 do 15.000.000 hrvatskih dinara" zamjenjuju se riječima "od 10.000 do 15.000 kuna". U stavku 1. pod b) točka 6. mijenja se i glasi: "6. ako nalog za plaćanje izvrši suprotno odredbi članka 33. ovog Zakona." U stavku 1. pod c) točka 2 briše se. U stavku 1. pod d) točka 2. mijenja se i glasi: "2 ako ne postupi po odredbi članka 29. ovog Zakona" U stavku 1. pod d) točka 3. briše se. U stavku 2. riječi "od 300.000 do 1.000.000 hrvatskih dinara" zamjenjuju se riječima "od 300 do 1.000 kuna".

Članak 8.

Iza članka 61. dodaje se novi članak 61a. koji glasi: "Članak 61a. Ovlaštena organizacija kod koje se vode novčana sredstva pravne ili fizičke osobe izvršava rješenje inspektora Financijske policije kojim je toj osobi naloženo plaćanje javnih prihoda. Novčanom kaznom od 4.000 do 40.000 kuna kaznit će se za privredni prijestup ovlaštena organizacija ako ne izvrši rješenje iz stavka 1. ovog članka. Novčanom kaznom od 500 do 2.000 kuna kaznit će se za privredni prijestup i odgovorna osoba u ovlaštenoj organizaciji ako ne izvrši rješenje iz stavka 1. ovog članka."

Članak 9.

Sudionici koji imaju zaključene ugovore o uključivanju svojih novčanih sredstava u depozit više depozitnih institucija dok te ugovore ne usklade sa odredbama stavaka 1. i 2. članka 29. Zakona o platnom prometu u zemlji ne mogu obavljati plaćanja sa svog računa.

Članak 10.

Sudionici koji na dan stupanja na snagu ove Uredbe nisu imali zaključene ugovore o deponiranju sredstava sa svojeg računa niti sa jednom depozitnom institucijom ne mogu obavljati plaćanja sa svojeg računa dok ne postupe u skladu s odredbama stavaka 1. i 2. članka 29. Zakona o platnom prometu u zemlji.

Članak 11.

Potanje naputke za provedbu ove Uredbe koji se odnose na postupanje Zavoda i vlasnika računa otvorenih u Zavodu donosi glavni direktor Zavoda.

Članak 12.

Stupanjem na snagu ove Uredbe prestaje važiti Uredbi o dopuni Zakona o platnom prometu u zemlji ("Narodne novine", broj 13/94), Uredba o izmjeni i dopuni Zakona, platnom prometu u zemlji ("Narodne novine", broj 69/94) Uredba o izmjeni Zakona o platnom prometu u zemlji ("Narodne novine", broj 73/94). Provedbeni propisi doneseni na temelju Uredbi iz stavka 1. ovog članka ostaju na snazi i primjenjuju se do donošenja novih provedbenih propisa na temelju ove Uredbe

Članak 13.

Ova Uredba stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama," osim odredbi stavaka 1. i 2. članka 33. Zakona o platnom prometu u zemlji koje se primjenjuju od dana stupanja na snagu odluke iz članka 5. ove Uredbe.

Klasa: 450-08/94-01/03

Urbroj: 50301 05-95-1

Zagreb, 23. veljače 1995.

Predsjednik

Nikica Valentić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranica za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave za Vaše web stranice.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice po povoljnim cijenama.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     



Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina


IZRADA WEB STRANICA

Naručite izradu modernih web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć naših CMS web stranica. Moderni dizajni za Vaše web stranice. Korištenje CMS web stranica slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija i imate brzo svoju prvu web stranicu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...

Mobilna responzivnost web stranica je prilagođavanje web stranice svim preglednicima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve web stranice. Besplatna optimizacija za tražilice; SEO optimizacija omogućava vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.

Dizajn responzivnih web stranica, registracija domene, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...

Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna .hr domena, besplatna podrška za internet marketing...

>> Link na ponudu za izradu web stranica >>