Zakoni i propisi - Pravni savjeti 9 10.02.1995 Uputa o načinu i postupku izrade izvješča o stanju potraživanja
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

NARODNA BANKA HRVATSKE

Na temelju članka 75. Zakona o Narodnoj banci Hrvatske ("Narodne novine", br. 74/92, 26/93, 79/93) a u svezi točke V. stavak 2. Odluke o uvjetima i načinu obavljanja devizne dokumentarne kontrole ("Narodne novine", br 115/93), guverner Narodne banke Hrvatske donosi

Uputu

o načinu i postupku izrade izvješča o stanju potraživanja iz inozemstva

I.

Domaće pravne osobe dužne su Narodnoj banci Hrvatske dostavljati mjesečna izvješća o stanju potraživanja iz inozemstva po osnovi izvoza robe i usluga do 10-og u mjesecu za protekli mjesec.

Kao datum nastanka potraživanja u smislu ove Upute smatra se dan obavljenog izvoza odnosno dan obavljene usluge.

Pod potraživanjem u smislu stavka 1. ove točke smatra se vrijednost izvoza robe i usluga izvršenih zaključno do posljednjeg dana u mjesecu za koji se podnosi izvješće, uključujući i izvoz iz ranijih mjeseci, a koji do tog datuma nijc naplaćen.

II.

Po poslovima izvoza robe i usluga na kredit u izvješči se unose samo potraživanja kojima je rok prema ugovoru, kreditu istekao.

Pod rokovima prema ugovoru o kreditu smatraju se produženi rokovi naplate kredita odnosno pojedinih anuieta u smislu Odluke o uvjetima uz koje se može odobriti produženje roka naplate izvezene robe i usluga ("Narodne novine", br. 115/93 i 97/94).

III.

Za potraživanja po osnovi prodane robe i pruženih usluga s plaćanjem putem novčanih kartica, izvješća podnosi agent-zastupnik, a ne domaća pravna osoba koja je prodala robu odnosno pružila uslugu.

IV.

Domaće pravne osobe koje se bave iznajmljivanje osobnih automobila u vlasništvu stranih firmi dužne su dostavljati izvješća o stanju potraživanja po osnovi dijela provizije po tim poslovima.

V.

Potraživanja po poslovima posredovanja u vanjskotrgovinskom prometu (reexport) iskazuju se samo za iznos ostvarene pozitivne razlike - dobit.

VI.

Domaće pravne osobe koje se bave zastupanjem stranih tvrtki i pravne osobe koje prodaju robu s konsignacijskih skladišta za račun stranih tvrtki iskazuju potraživanja po osnovi obračunate posredničke odnosno zastupničke provizije.

VII.

Po osnovi izvođenja investicijskih radova u inozemstvu iskazuju se samo iznosi koje su domaće pravne osobe, koje izvode investicijske radove dužne nakon završetka tih radova prenijeti na račune domaćih banaka,

Podatke iz stavka 1. ove točke dostavlja domaća pravna osoba - nositelj posla.

VIII.

Po poslovima dugoročne proizvodne kooperacije kao i po poslovima kod kojih se naplata obavlja uvozom robe i usluga ne podnose se izvješća o potraživanjima.

IX.

Za izvoz knjiga, časopisa, tiska i drugih publikacija, kao rok dospijeća potraživanja iz inozemstva smatraju se rokovi određeni prema točki XII. Odluke o uvjetima uz koje se može odobriti produženje roka naplate izvezene robe i usluga.

Produženi rokovi naplate iz navedene Odluke smatraju se u smislu ove Upute zakonskim rokom za naplatu potraživanja.

X.

Podatke o stanju potraživanja iz inozemstva domaće pravne osobe dostavljaju prema obrascima koji se daju u prilogu i sastavnim su dijelom ove Upute. Podaci se iskazu ju po slijedećim osnovama:

1) potraživanja po poslovima izvoza robe za gotovo, brojčana oznaka 1 (obrazac 1);

2) potraživanja po poslovima izvoza usluga za gotovo, brojčana oznaka 2 (obrazac 1);

3) potraživanja po osnovi izvodenja investicijskih radova u inozemstvu, brojčana oznaka 3 (obrazac 1);

4) potraživanja po osnovi izvoza na kredit (obrazac 2).

XI.

U pojedine kolone obrasca 1 unose se slijedeći podaci:

- u kolonu 1 upisuje se redni broj;

- u kolonu 2 upisuje se naziv i brojčana oznaka zemlje dužnika;

- u kolonu 3 upisuje se slovna kratica i brojčana oznaka valute naplate;

- u kolonu 4 upisuje se iznos ukupnih dospjelih potraživanja, koja se odnose na istu zemlju i istu valutu, bez obzira na pojedinačne sklopljene ugovore;

- u kolonu 5 upisuje se iznos potraživanja u zakonskom roku;

- u kolonu 6 upisuje se iznos potraživanja, kojem je istekao zekonski rok naplate, a koji nije naplaćen do 1 godine;

- u kolonu 7 upisuje se iznos potraživanja, koji nije na plaćen u roku od 1 do 5 godina;

- u kolonu 8 upisuje se iznos potraživanja, koji nije naplaćen u vremenu dužem od 5 godina.

Zbroj iznosa iz kolona 5, 6, 7 i 8 jednak je iznosu iz kolone 4.

XII.

U pojedine kolone obrasca 2 unose se slijedeći podaci:

- u kolonu 1 upisuje se redni broj;

- u kolonu 4 upisuju se ukupni iznosi potraživanja po osnovi izvoza na kredit, koji nisu naplaćeni u rokovima predviđenim u ugovoru o kreditu;

- u kolonu 5 upisuju se iznosi potraživanja koji nisu naplaćeni do jedne godine od dana dospijeća za naplatu;

- u kolonu 6 upisuju se iznosi potraživanja koji nisu naplaćeni u roku od 1 do 5 godina od dana dospijeća za naplatu;

- u kolonu 7 upisuju se iznosi potraživanja koji nisu naplaćeni u roku dužem od 5 godina.

Zbroj iznosa iz kolona 5, 6 i 7 jednak je iznosu iz kolone 4.

XIII.

Stanje potraživanja u obrascima 1 i 2 iskazuje se preme podacima iz evidencija koje se vode sukladno članku 58. Zakona o osnovama deviznog sustava, deviznog poslovanja i prometu zlata, odnosno sukladno Naredbi o vodenju nadzorne knjige svakog sklopljenog vanjskotrgovinskog posla i kreditnog posla s inozemstvom ("Narodne novine", br. 112/93).

XIV.

Za oznake novčanih jedinica i zemalja koriste se slovne kratice i brojčane oznake iz Upute o upotrebi slovnih kratica i brojčanih oznaka za zemlje i novčane jedinice u platnom prometu s inozemstvom ("Narodne novine" br. 48/84).

XV.

Ova Uputa stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama", a prvo izvješće u smislu ove Upute domaće pravne osobe će dostaviti sa stanjem na dan 31. siječnja 1995. godine.

U.br. 7/95

Zagreb, 8. veljače 1995.

Guverner Narodne banke Hrvatske

dr. Pero Jurković, v. r.
Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.