Zakoni i propisi - Pravni savjeti 9 10.02.1995 Odluku Ustavnog suda RH, broj U-III-725-1994. od 1. veljače 1995
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u sastau Jadranko Crnić predsjednik Suda te suci Zdravko Bartovčak dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, odlučujući o ustavnoj tužbi Dobroslava Parage osobno i Hrvatske stranke prava zastupane po Dobroslavu Paragi podnesenoj po punomoćnici mr. Blanki Tuđen Mazuth, odvjetnici iz Zagreba, na sjednici održanoj dana 01. veljače 1995. godine, donio je ovu

Odluku

I.

Odbija se ustavna tužba Dobroslava Parage.

II.

Odbacuje se ustavna tužba koju je u ime Hrvatske stranke prava podnio Dobroslav Paraga.

III.

Ova odluka će se objaviti u "Narodnim novinama".

Obrazloženje:

Dobroslav Paraga podnio je ovom Sudu pravodobnu ustavnu tužbu osobno i u ime Hrvatske stranke prava. U tužbi navodi da su mu presudama i rješenjima Upravnog suda Republike Hrvatske broj Us-4013/94 i Us-4014/94 od 21. srpnja 1994. godine kao i rješenjem Ministarstva uprave Republike Hrvatske Klasa: UP/I-006-01/93-01/6; Ur. broj: 515-04-02/1-93-2 od 28. rujna 1993. godine i Zaključkom Ministarstva uprave Republike Hrvatske Klasa: UP-I-006-01/93-01/7; Ur. broj: 515-04-02/1-93-5 od 15. listopad 1993. godine, povrijeđena ustavna prava na žalbu - tužbu iz članka 18. Ustava, pravo na sudsku kontrolu zakonitosti pojedinačnih akata iz članka 19. stavak 2. Ustava Prava jednakosti pred sudovima i drugim državnim tijelima članka 26. Ustava, te jamstvo da sudovi sude na temelju Ustava i zakona po članku 115. Ustava Republike Hrvatske.

Ustavni sud je na sjednici 17. lipnja 1994. godine donio odluku broj U-III-45/94 kojom je ukinuo presudu i rješenje Upravnog suda Us-1163/93 i Us-1216/93 od 06. siječnja 1994 godine ("Narodne novine", broj 49/94) i vratio predmete na ponovno odlučivanje Upravnom sudu Republike Hrvatske.

Ponovno odlučujući o tužbi Hrvatske stranke prava, podnesenoj po Dobroslavu Paragi, Upravni sud je rješenjem Us-4013/94 i Us-4014/94 odbacio tužbu Hrvatske stranke prava zastupane po Dobroslavu Paragi zbog nedopuštenosti. Svoju odluku utemeljio je na članku 83. stavak Zakona o parničnom postupku ("Narodne novine", broj 53/91 i 91/92) u svezi članka 60. Zakona o upravnim sporovima ("Narodne novine", broj 53/91, 9/92 i 77/92) jer Dobroslav Paraga, prema citiranim propisima nije ovlašten u ime Hrvatske stranke prava, podnijeti tužbu Upravnom sudu.

Ponovno odlučujući o tužbi podnesenoj po Dobroslavu Paragi osobno, Upravni sud je istu presudom Us-4013/94 od 21. srpnja 1994. godine, odbio kao neosnovanu ocjenjući da je prema podacima spisa predmeta tuženo tijelo u svemu postupalo u skladu s odredbama članka 16. stavak 1. Zakona o političkim strankama ("Narodne novine", broj 76/93), kao i sa stavkom 2. istog članka, koji propisuje način prijave promjene imena osobe ovlaštene za predstavljnje i zastupanje.

Presudom Upravnog suda Us-4014/94 od 21. srpnja 1994. godtne, odbijena je tužba Dobroslava Parage jer je odlukom istog suda broj: Us-4013/94 odlučeno o samoj stvari u svezi koje je podnesen zahtjev za odgodu pravnih učinaka rješenja, odnosno izvršenja rješenja temeljem članka 42. stavak 2. Zakona o upravnom postupku.

Ustavna tužba Dobroslava Parage koju je podnio u svoje ime nije osnovana.

Upravni sud Republike Hrvatske, svojom odlukom od 21. srpnja 1994. godine broj: Us-4014/94 odbio je tužbu Dobroslava Parage podnesenu protiv Rješenja Ministara uprave Republike Hrvatske Klasa: UP/I-006-01/93-01/B.

U obrazloženju odluke Upravni sud je ocijenio da je tuženo tijelo (Ministarstvo uprave) postupilo u skladu s člankom 16. stavak 1. Zakona o političkim strankama ("Narodne novine", 76/93). Po tom propisu političke su stranke dužne Ministarstvu uprave podnijeti prijavu promjene imena osobe ovlaštene za predstavljanje i zastupanje u roku od petnaest dana od dana izvršene promjene. Toj prijavi dužne su stranke - što je Hrvatska stranka prava i učinila priložiti u smislu istog propisa odluku o prihvaćenim promjenama. To je odluka izvanrednog Sabora Hrvatske stranke prava održanog 11. i 12. rujna 1993. u Kutini i odluka Glavnog stana Hrvatske stranke prava donesena na konstituirajućoj sjednici 12. rujna 1993. godine.

Upravni sud je donošenjem odluke o biti stvari omogućio podnositelju tužbe da ostvari pravo iz članka 18. Ustava Republike Hrvatske kojim se jamči pravo na žalbu protiv pojedinačnih pravnih akata donesenih u postupku prvog stupnja pred sudom ili drugim ovlaštenim tijelima. Pod tim jamstvom podrazumijeva se i jamstvo na podnošenje tužbe Upravnom sudu Republike Hrvatske, kada žalba nije dopuštena, a rješenje je doneseno u prvom stupnju. Podnositelj tužbe ostvario je i jamstvo na ustavno pravo iz članka 19. Ustava, prema kome pojedinačni akti državne uprave i tijela koja imaju javne ovlasti moraju biti utemeljeni na zakonu i jamstvo sudske kontrole zakonitosti pojedinačnih akata upravnih vlasti i tijela koja imaju javne ovlasti. Upravni sud utemeljio je svoju odluku na Zakonu o političkim strankama, dakle na zakonu koji je temelj odlučivanja o upisu u registar stranaka i time i sudski kontrolirao zakonitost odluka upravne vlasti, pa stoga nema ni povrede iz članka 19. Ustava.

Upravni sud je presudom Us-4014/94, od 21. srpnja 1994. godine odbio tužbu Dobroslava Parage podnesenu protiv Zaključka Ministarstva uprave, Klasa: UP/I-006-01/93-01/7, jer je utvrdio da je Ministarstvo uprave pravilno utvrdilo da nema mjesta odgodi pravnih učinaka rješenja Ministarstva uprave UP/I-006-01/93-01/6 kojim se odobrava upis promjene osobe za predstavljanje i zastupanje, budući da je u pogledu tog rješenja donesena pravomoćna odluka presudom Upravnog suda Us-4013/94. Tom presudom iz već navedenih razloga ustavna prava iz članka 18. i 19. Ustava Republike Hrvatske na koja ukazuje Dobroslav Paraga nisu povrijeđena.

Podnositelj ustavne tužbe tvrdi da mu je citiranim presudama povrijeđeno i ustavno pravo iz članka 26. i 115. stavak 3. Ustava. Te tvrdnje podnositelj ustavne tužbe nije obrazložio.

Članak 26. Ustava jamči jednakost građana i stranaca pred sudovima i drugirn državnim i javnim tijelima koja imaju javne ovlasti, dok članak 115. stavak 3. Ustava propisuje da sudovi sude na temelju Ustava i zakona. Ta ustavna prava nisu podnositelju ustavne tužbe povrijedena budući da je ostvario pravo na sudsku zaštitu pred za to nadležnim sudom, a odluke suda su donesene na temelju zakona.

Iz svih tih razloga ustavna tužba Dobroslava Parage nije osnovana.

Ustavna tužba koju je u ime Hrvatske stranke prava podnio Dobroslav Paraga nije dopuštena.

Rješenjem Us-4013/94 i Us-4014/94 Upravni sud odbacio je tužbu Hrvatske stranke prava.

Ove odluke nisu donijete suprotno odredbama Ustava naznačenim u ustavnoj tužbi, jer je nesporno da nakon promjene osobe ovlaštene za predstavljanje i zastupanje Hrvatske stranke prava, Dobroslav Paraga nema ovlasti u ime Hrvatske stranke prava podnositi tužbu Upravnom sudu. Naime, prema članku 9. Zakona o političkim strankama u registar političkih stranaka upisuje se ime osobe ovlaštene za predstavljanje i zastupanje stranke. Prema članku 16. istog zakona stranke su dužne, između ostalog, prijaviti prmjenu imena osobe, ili osoba ovlaštenih za predstavljanje i zastupanje.

Rješenjem ministarstva uprave od 28. rujna 1993. godine, Klasa: UP/I-006-01/93-01/6 odobren je Hrvatskoj stranci prava upis promjene robe ovlaštene za predstavljanje i zastupanje u Registar političkih stranaka Republike Hrvatske, tako da umjesto Dobroslava Parage upisuje nova osoba ovlaštena za predstavljanje i zastupanje.. S obzirom da protiv tog rješenja nije dopuštena žalba, ono je danom donošenja postalo konačno. Od tada Dobroslav Paraga više nema ovlaštenja zastupati Hrvatsku stranku prava, pa niti podnositi tužbu Upravnom sudu. Takovo stajalište izrazio je Ustavni sud već u svojoj odluci donesenoj povodom ustavne službe istog tužitelja broj U-III-45/94 od 17. lipnja 1994. godine, a nju je u osporavanim odlukama prihvatio i Upravni sud Republike Hrvatske, pa i u tom pogledu ustavna tužba Dobroslava Parage nije osnovana.

Iz ovih razloga Ustavni sud je odbacio ustavnu tužbu koju je u ime Hrvatske stranke prava podnio Dobroslav Paraga.

Stoga je, na temelju članka 58. i 61. Poslovnika Ustavnog suda Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 29/94) odlučeno kao u izreci.

Objava ove Odluke temelji se na članku 20. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91).

Broj: U-III-725/1994

Zagreb, 1. veljače 1995.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik

Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.


     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranica za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave za Vaše web stranice.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice po povoljnim cijenama.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     



Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina


IZRADA WEB STRANICA

Naručite izradu modernih web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć naših CMS web stranica. Moderni dizajni za Vaše web stranice. Korištenje CMS web stranica slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija i imate brzo svoju prvu web stranicu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...

Mobilna responzivnost web stranica je prilagođavanje web stranice svim preglednicima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve web stranice. Besplatna optimizacija za tražilice; SEO optimizacija omogućava vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.

Dizajn responzivnih web stranica, registracija domene, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...

Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna .hr domena, besplatna podrška za internet marketing...

>> Link na ponudu za izradu web stranica >>