Zakoni i propisi - Pravni savjeti 98 31.12.1994 Pravilnik o računovodstvu i računskom planu proračuna
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO FINANCIJA

Na temelju članka 11. Uredbe o računovodstvu proračuna ("Narodne novine", broj 96/94) ministar financija donosi

PRAVILNIK

O RAČUNOVODSTVU I RAČUNSKOM PLANU PRORAČUNA

I. TEMELJNE ODREDBE

Članak 1.

(1) Pravilnikom o računovodstvu i računskom plan proračuna (u daljnjem tekstu: Pravilnik) uređuje se vođenje računovodstvenih knjiga i ispostavljanje knjigovodstvenih isprava, sadržaj računa računskog plana proračuna, organizacija knjigovodstva, popis imovine, obveza i potraživanja, priznavanje prihoda i izdataka, procjenjivanje bilančnih pozicija, revalorizacija i prepravljanje financijskih izvještaja i druga područja koja se odnose na računovodstvo, proračuna i proračunskih korisnika.

Članak 2.

(1) Odredbe ovog Pravilnika odnose se na državni proračun, proračune jedinica lokalne samouprave i uprave, izvanproračunske fondove, tijela državne uprave i državne vlasti, tijela jedinica lokalne samouprave i uprave, kao i druge pravne osobe kojima se sredstva za plaće ili izdaci osiguravaju u proračunu i proračunima jedinica lokalne samouprave i uprave (u daljnjem tekstu: proračun i proračunski korisnici).

(2) Odredbe iz stavka 1. ovog članka ne odnose se na proračunske korisnike i druge pravne osobe kojima se plaće ne osiguravaju u državnom proračunu i proračunima lokalne samouprave i uprave odnosno kojima se plaće osiguravaju u izvanproračunskim fondovima.

Članak 3

(1) Proračun i proračunski korisnici iz članka 2. ovog Pravilnika vode knjigovodstvo na temelju opće prihvaćenih računovodstvenih načela točnosti, istinitosti, pouzdanosti i pojedinačnom iskazivanju pozicija.

(2) Proračun i proračunski korisnici iskazuju podatke o svom knjigovodstvu sukladno odredbama Uredbe o računovodstvu proračuna i ovog Pravilnika.

Članak 4.

(1) Proračun i proračunski korisnici obvezni su osigurati podatke:

1) O stanju i kretanju prihoda od poreza na dobit i na dohodak, doprinosa za socijalnu skrb, poreza na ukupne plaće i radnu snagu, poreza na promet nekretnina i prava, tuzemnih poreza na promet proizvoda i usluga, poreza na međunarodnu trgovinu i transakcije i ostalih poreza;

2) O stanju i kretanju prihoda od poduzetničkih aktivnosti i imovine, prihoda od administrativnih pristojbi, neraspoređene popratne trgovine, prihoda po posebnim propisima i ostalih neporeznih prihoda;

3) O stanju i kretanju prihoda od kapitalne imovine i ostalih kapitalnih prihoda;

4) O stanju i kretanju prihoda od prodaje imovine i ostalih kapitalnih prihoda;

5) O stanju i kretanju od prihoda potpora, pomoći i slično.

Članak 5.

(1) Osim podataka iz članka 4. ovog Pravilnika, proračun i proračunski korisnici obvezni su u svom knjigovodstvu osigurati i podatke:

1) O stanju i kretanju izdataka poslovanja, tekućih vanjskih izdataka za materijal i usluge, tekućih transfera, subvencija i ostalih tekućih transfera;

2) O stanju i kretanju nabavke kapitalnih sredstava, kapitalnih transfera i slično;

3) O stanju i kretanju danih državnih zajmova i udjela u glavnici, financijske imovine, državnih i drugih dugova, zamjenskih fondova i ostalih rezerviranja;

4) O stanju i kretanju izvora vlasništva.

Članak 6.

(1) Proračun i proračunski korisnici obvezni su podatke iz članka 4. i 5. ovog Pravilnika osigurati pojedinačno po proračunskim korisnicima.

Članak 7.

(1) Proračun i proračunski korisnici vode knjigovodstvo po načelu dvojnog knjigovodstva a po računima iz Računskog plana proračuna.

(2) Računski plan proračuna je sastavni dio ovog Pravilnika.

Članak 8.

(1) Proračun i proračunski korisnici obvezni su podatke iz članka 4. i 5. ovog Pravilnika knjigovodstveno iskazivati po skupinama računa, podskupinama računa, odjeljcima i osnovnim računima iz Računskog plana proračuna.

Članak 9.

(1) Proračun i proračunski korisnici mogu osnovne račune iz Računskog plana proračuna rasčlanjivati na analitičke i subanalitičke račune prema svojim potrebama.

(2) Proračun i proračunski korisnici rasčlanjuju osnovne račune na analitičke i subanalitičke po desetnom sustavu tako da se osnovnom računu doda brojka od 0 do 9.

II. RAČUNOVODSTVENE KNJIGE I KNJIGOVODSTVENE ISPRAVE

Članak 10.

(1) Računovodstvene knjige proračuna i proračunskih korisnika jesu: Dnevnik I. i II; Glavna knjiga 1. (knjiga prihoda, primitaka i izdataka), Glavna knjiga II (knjiga imovine, obveza i izvora vlasništva) i pomoćne knjige.

(2) Računovodstvene knjige iz stavka 1. ovog članka imaju važnost javne isprave.

Članak 11.

(1) Dnevnik je knjiga u koju se unose financijske promjene u proračunu i kod proračunskih korisnika slijedom njihova nastanka.

(2) Dnevnik I. i II. se uspostavlja kao jedinstvena knjiga ili kao više knjiga za promjene na pojedinačnim skupinama bilančnih ili izvanbilančnih zapisa.

(3) U dnevniku se kronološkim redom knjiže sve financijske promjene i transakcije nastale u proračunu i to čim nastanu.

Članak 12.

(1) Glavna knjiga je sustavna knjigovodstvena evidencija financijskih transakcija odnosno promjena nastalih u proračunu i kod proračunskih korisnika

(2) Glavna knjiga se sastoji od dva zasebna dijela i to: bilančni popisi i izvanbilančni zapisi.

(3) Glavna knjiga se sastoji od skupina računa, podskupina računa, odjeljaka računa i osnovnih računa.

(4) Na računima skupina, podskupina, odjeljaka i na osnovnim računima knjiži se stanje i promjene i cjelokupne imovine, prihoda, primitaka i potpora, izdataka i drugih plaćanja, državnih zajmova i udjela u glavnici, financijske imovine, državnih i drugih dugova, zamjenskih fondova i ostalih rezerviranja.

(5) Prvo otvaranje računa Glavne knjige II. provodi se na temelju bilančnih početnih stanja utvrđenih popisom.

Članak 13.

(1) Obvezne pomoćne knjige proračuna i proračunskih korisnika jesu: knjiga ulaznih računa, knjiga izlaznih računa, knjiga nabavki, knjiga (popis) kapitalne imovine i knjiga javnog duga.

(2) Knjiga ulaznih računa je knjiga evidencije ulaznih računa u koju se unose redni broj ulaznog računa, naziv dobavljača, svota koja se po ulaznom računu treba platiti, rok dospjeća plaćanja, dan plaćanja i sl.

(3) Knjiga izlaznih računa je knjiga evidencije izlaznih računa u koju se unose redni broj izlaznog računa, naziv kupca, svota koja se po izlaznom računu treba naplatiti, rok dospjela računa na naplatu, dan plaćanja i dr.

(4) Knjiga nabavki je evidencija nabavljenog materijala i drugih sredstava u koju se unose podaci o količini, cijeni, ukupnoj vrijednosti nabavljenih proizvoda i materijala i drugi neophodni podaci.

(5) Knjiga (popis) kapitalne imovine je knjiga u koju se unose podaci o količini, vrsti, cijeni i drugi potrebni podaci o kapitalnoj imovini.

(6) Knjiga javnih dugova je sustavna evidencija javnih i ostalih dugovanja proračuna, novih zaduživanju, otplate javnih dugova i drugih podataka potrebnih za utvrđivanje stanja i kretanja javnih dugova.

(7) Oblik i sadržaj pomoćnih knjiga iz slavka 1. do 6. ovog članka propisat će ministar financija.

Članak 14.

(1) Osim računovodstvenih knjiga iz članka 13. ovog Pravilnika proračun i proračunski korisnici mogu voditi i druge pomoćne knjige.

(2) Oblik i sadržaj pomoćnih knjiga iz stavka 1. ovog članka određuje sam proračun i proračunski korisnik.

Članak 15.

(1) Računovodstvene knjige vode se uredno i to tako:

1) da se iz njih mogu točno utvrditi nastale financijske promjene odnosno transakcije, raščlanjene na pojedine financijske promjene po kronološkom redu; u bruto iznosima;

2) da se u njima ne ostavljaju praznine, nego da se kronološkim redom ispunjava sav prostor za knjiženje;

3) da se upis ne smije brisati ni u pravilu prepravljati, a ako se ipak ispravak učini, onda ga treba obaviti tako da se jasno može vidjeti prvobitni tekst;

4) da se ne obavljaju nikakve izmjene za koje ne bi bilo moguće utvrditi jesu li učinjene prilikom prvog knjiženja ili naknadno;

5) da se nepovezani listovi knjige ne smiju uništavati i vaditi listovi iz povezane knjige;

6) da se sva knjiženja moraju zapisati na knjigovodstvenim ispravama iz kojih se može utvrditi temelj za knjiženje;

7) da se storniranje pogrešno knjiženih financijskih promjena obavlja obvezatno metodom crvenog storna.

(2) Proračun i proračunski korisnici koji obavljaju knjiženje mehaničkim ili elektroničkim računalom bez naprave za odbijanje proknjiženih svota, obavljaju storno knjiženja na način koji omogućuju ta računala.

Članak 16.

(1) Oblik vođenja računovodstvenih knjiga ovisi o tehnici unosa nastalih financijskih promjena odnosno transakcija u proračunu i kod proračunskog korisnika.

(2) Kada se podaci obrađuju ručno ili poluautomatizirano, računovodstvene knjige vode se u obliku slobodnih ili uvezanih listova.

(3) Kada se računovodstvene knjige vode pomoću elektroničkog računala podaci se unose u odgovarajuće nositeIje.

(4) Upis podataka u računovodstvene knjige organizira se tako da osigurava zahtjeve:

- kontrolu unesenih podataka,

- ispravnost unesenih podataka,

- čuvanje podataka,

- mogućnost uporabe podataka,

- mogućnost dobivanja uvida u stanje i promjene u glavnoj knjizi,

- mogućnost uvida u kronologiju obavljenog unosa financijskih podataka odnosno promjena.

Članak 17.

(1) Za unos podataka u računovodstvene knjige potrebna je knjigovodstvena isprava kao pisani dokaz o nastaloj financijskoj promjeni odnosno transakciji u proračunu i kod proračunskog korisnika.

Članak 18.

(1) Knjigovodstvena isprava se sastavlja prije ili u trenutku obavljanja financijske transakcije, osim onih koje sastavljaju u računovodstvu.

(2) Sadržaj knjigovodstvene isprave mora biti takav da nedvojbeno i istinito predstavlja financijsku promjenu odnosno transakciju u proračunu i kod proračunskog korisnika te da sadrži sve podatke potrebne za unos u knjigovodstvo proračuna i proračunskog korisnika.

(3) Knjigovodstvena isprava se sastavlja u jednom ili više primjeraka (izvornih kopija ili više otisaka).

(4) Otprema knjigovodstvene isprave sastavljene u jednom primjerku dopuštena je ako su podaci iz takve isprave pohranjeni tako da su u svako vrijeme ti podaci dostupni.

(5) Izvorna isprava može se sastaviti i napisali elektroničkim računalom, poluautomatom, pisaćim strojem i ručno.

(6) Urednom knjigovodstvenom ispravom smatra se isprava dobivena telekomunikacijskim putem pod uvjetom da odašiljatelj urednu odloži i čuva izvornu ispravu.

(7) Za obradu podataka proračuna mogu se rabiti podaci primljeni na odgovarajućem nositelju elektroničke obrade podataka.

(8) U obradi podataka može se rabiti kao podloga fotokopija izvorne isprave pod uvjetom da su u njoj navedeni mjesto čuvanja izvorne isprave, razlog uporabe fotokopije te potpis odgovorne osobe.

(9) O uporabi knjigovodstvenih isprava iz stavaka 4. i 8. ovog članka odgovara odašiljatelj podataka odnoso odgovorna osoba za unos podataka u knjigovodstvo proračuna i proračunskog korisnika.

Članak 19.

(1) Zakonski predstavnik proračuna i proračunskog korisnika ili osoba na koju je prenesena ovlast zakonskog predstavnika proračuna svojim potpisom na ispravi jamči da je isprava istinita i da točno pokazuje financijsku promjenu u proračunu i kod proračunskog korisnika.

(2) Isprava sastavljena elektroničkim računalom mora umjesto potpisa imati faksimil ili drugu prepoznatljivu oznaku osobe koja je sastavila ispravu.

(3) Knjigovodstvena isprava mora se kontrolirati prije unosa podataka u knjigovodstvo proračuna i proračunskog korisnika.

(4) Ovlaštena osoba za kontrolu istinitosti i točnosti svake pojedine vrste knjigovodstvene isprave obavlja kontrolu ove isprave.

(5) Kontrolirana knjigovodstvena isprava mora biti takva da neutralna i stručna osoba koja nije sudjelovala u financijskom događaju može iz isprave nedvojbeno zaključiti i bez ikakve sumnje saznati prirodu financijske promjene - transakcije u proračunu i kod proračunskog korisnika.

Članak 20.

(1) Knjigovodstvena isprava čuva se u izvornom obliku na nositelju automatizirane obrade podataka, nositelju mikrografske obrade ili na drugi arhivski prikladan način.

1) trajno se čuvaju isplatne liste ili analitičke evidencije plaća i drugih primanja, ako sadrže bitne podatke o zaposlenima,

2) pet godina čuvaju se isprave na temelju kojih su podaci uneseni u računovodstvene knjige,

3) tri godine čuvaju se pomoćne knjige i isprave platnog prometa i

4) dvije godine čuvaju se pomoćni obračuni i slične isprave.

III. SADRŽAJ RAČUNA RAČUNOVODSTVENOG PLANA PRORAČUNA

Članak 21.

(1) Računski plan proračuna je sastavni dio ovog Pravilnika i glavne knjige proračuna i proračunskog korisnika.

(2) Računskim planom proračuna utvrđen je sadržaj pojedinih računa proračuna i proračunskog korisnika.

Članak 22.

(1) Računi u računskom planu proračuna razvrstani su na skupine, podskupine, odjeljke i osnovne račune proračuna.

Članak 23.

(1) Proračun i proračunski korisnik obvezni su u svom knjigovodstvu iskazivati prihode i primitke, izdatke i druga plaćanja, dane zajmove i udjele u glavnici, financijsku imovinu i javne državne i druge dugove te zamjenske fondove i ostala rezerviranja sukladno sadržaju računa iz članka 22 ovog Pravilnika.

(2) Ovlašćuje se ministar financija da donosi naputke i daje objašnjenja o primjeni Pravilnika o računovostvu i računskom planu proračuna.

IV. ORGANIZACIJA KNJIGOVODSTVA

Članak 24.

(1) Proračun i proračunski korisnici samostalno organiziraju svoje knjigovodstvo i primjenjuju tehniku koja osigurava provedbu odredaba ovog Pravilnika.

(2) Proračun i proračunski korisnici samostalno odlučuju o načinu osiguranja podataka u knjigovodstvu potrebnih za zakonsko korištenje sredstava i za utvrđivanje rezultata rada pojedinih svojih jedinica.

(3) Proračun i proračunski korisnici mogu voditi i posebno knjigovodstvo za sve ili samo pojedine jedinice.

(4) Proračun i proračunski korisnici koji imaju više jedinica za obavljanje redovne djelatnosti mogu za te jedinice propisati jedinstvene analitičke račune u skladu s potrebama tih jedinica.

(5) Ako proračun ili proračunski korisnici vode knjigovodstvo po jedinicama obvezni su osigurati knjigovodstvenu evidenciju u kojoj i za proračun ili proračunskog korisnika kao cjelinu osigurava podatke utvrđene ovim Pravilnikom

(6) Ako se proračun ili proračunski korisnici bave i gospodarskom djelatnošću ili djelatnošću koja se ne financira iz proračuna obvezni su osigurati podatke o poslovanju te djelatnosti putem posebnog knjigovodstva.

Članak 25.

(1) Cjelokupno računovodstveno poslovanje proračuna i proračunskih korisnika obuhvaća skupine računa, podskupine računa, odjeljke računa i osnovne račune koji su računi glavne knjige.

(2) Osnove računa proračun i proračunski korisnici rasčlanjuju na analitičke i subanalitičke račune prema svojim potrebama.

V. POPIS IMOVINE, OBVEZA I POTRAŽIVANJA

Članak 26.

(1) Proračun i proračunski korisnici na kraju godine obvezno usklađuju stanje sredstava i njihovih izvora iskazanih u knjigovodstvu sa stvarnim stanjem utvrđenim popisom (inventurom).

(2) Popisom se utvrđuje stanje potrošnog materijala i sitnog inventara, stanje stvari opreme, potraživanja i obveza proračuna i proračunskih korisnika na dan 31. prosinca.

(3) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, korisnici koji obavljaju knjižničarsku ili bibliotečnu djelalnost popis mogu obaviti u roku koji nije duži od tri godine.

Članak 27.

(1) Komisiju za popis osniva zakonski predstavnik proračuna i proračunskih korisnika.

(2) Nakon popisa, komisija je obvezna sastaviti zapisnik o rezultatima obavljenog popisa.

Članak 28.

(1) Zakonski predstavnik proračuna i proračunskih korisnika, pošto razmotri popisani materijal, stvari, opreme, sitni inventar, potraživanja i obveze odlučuje:

1) o načinu likvidacija utvrđenih manjkova,

2) o načinu knjiženja utvrđenih viškova,

3) o visini otpisa nenaplativih i zastarjelih potraživanja,

4) o rashodovanju sredstava opreme i sitnog inventara.

(2) Ako zakonski predstavnik proračuna i proračunskih korisnika prilikom razmatranja popisanog materijala, utvrde da su nastale manjkove, oštećenja imovine, za nenaplativa potraživanja i slično odgovorni službenici ili namještenici odlučit će o mjerama koje treba protiv njih poduzeti.

VI. PRIZNAVANJE PRIHODA I IZDATAKA

Članak 29.

(1) Priznavanje prihoda i primitaka, izdataka te drugih plaćanja sadržanih u knjizi proračuna i proračunskih korisnika provodi se prema računovodstvenom načelu novčanog iskazivanja.

(2) Računovodstveno načelo novčanog iskazivanja iz stavka 1. ovog članka znači da se prihodi i primici priznaju u računovodstvenom razdoblju u kojem su nastali prema kriteriju mjerljivosti i raspoloživosti.

(3) Prihodi i primici su mjerljivi kada ih je moguće iskazati vrijednosno.

(4) Prihodi i primici su raspoloživi kad su ostvareni unutar obračunskog razdoblja.

(5) Računovodstveno načelo novčanog iskazivanja iz stavka 1. do 4. ovog članka znači da se izdaci i druga plaćanja priznaju u obračunskom razdoblju u iznosu u kojem je nastala računovodstvena promjena odnosno transakcija

VII. PROCJENJIVANJE BILANČNIH POZICIJA

Članak 30.

(1) Procjenjivanje bilančnih pozicija sadržanih u glavnoj knjizi proračuna i proračunskih korisnika provodi se prema računovodstvenom načelu novčanog iskazivanja.

Članak 31.

(1) Dugotrajna i kratkotrajna materijalna imovina obračunava se i knjiži po nabavnoj vrijednosti. Nabavnu vrijednost dugotrajne i kratkotrajne imovine čini kupovna cijena uvećana za uvozne carine, porez na promet, izdatke za prijevoz i sve druge izdatke koji se izravno mogu dodati nabavnoj cijeni.

Članak 32.

(1) Proračun i proračunski korisnik obavljaju ispravak vrijednosti dugotrajne imovine.

(2) Ispravak vrijednosti provodi se po prosječnim godišnjim stopama utvrđenim ovim Pravilnikom linearnom metodom.

(3) Ispravak vrijednosti imovine obavlja se tako da se za iznos ispravka umanjuju i imovina i izvori financiranja.

(4) Za dugotrajnu imovinu proračun i proračunski korisnici mogu odlučiti da obavljaju ispravak vrijednosti te imovine prema računovodstvenom načelu korisnog vijeka trajanja sredstva odnosno koji vrijedi za poduzetnike.

(5) Pod dugotrajnom imovinom smatra se imovina (sredstvo) čiji je vijek trajanja duži od jedne godine. Dugotrajna imovina čija je pojedinačna vrijednost u trenutku nabave niža od 1000 kuna svrstava se u sitan inventar i otpisuje jednokratno neovisno od vijeka trajanja.

Članak 33.

(1) Novac u blagajni i na računima unosi se u glavnu knjigu u nominalnom iznosu.

VIII. REVALORIZACIJA I PREPRAVLJANJE FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA

Članak 34

(1) Proračun i proračunski korisnici suglasno članku 15. Uredbe o računovodstvu proračuna, obavljaju revalorizaciju i prepravljanje financijskih izvještaja ako je inflacija na godišnjoj razini, mjerena rastom cijena proizvođača industrijskih proizvoda, viša od 30%.

(2) Revalorizacija odnosno prepravljanje financijskih izvještaja započinje i završava istim datumom za proračun i za proračunske korisnike.

(3) Revalorizacija odnosno prepravljanje financijskih izvještaja obavlja se primjenom porasta cijena proizvođača industrijskih proizvoda koje objavljuje Državni zavod za statistiku.

(4) Revalorizacija odnosno prepravljanje financijskih izvještaja provodi se tako da se sve pozicije glavne knjige II (knjiga imovine, obveza i izvora vlasništva), osim novca i izvora sredstava vezanih za taj novac, dovode do zadnjeg dana obračunskog razdoblja.

(5) Revalorizacija odnosno dovođenje do zadnjeg dana obračunskog razdoblja iz stavka 4. ovog članka obavlja se tako da se sva stanja glavne knjige II (knjiga imovine, obveza i izvora vlasništva) nastala u jednom mjesecu množe kumulativnim indeksom rasta cijena proizvođača industrijskih proizvoda od toga mjeseca, do zadnjeg dana obračunskog razdoblja.

(6) Proračun i proračunski korisnici obvezni su revalorizirati odnosno prepraviti podatke financijskih izvještaja prethodnog obračunskog razdoblja dovodeći ih također na datum zadnjeg dana obračunskog razdoblja.

IX. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 35.

(1) Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaju važiti odredbe Pravilnika o računovodstvu i računskom planu neprofitnih organizacija ("Narodne novine, broj 20/94) za ustanove, tijela državne uprave, Republiku i tijela državne vlasti, tijela jedinica lokalne samouprave i uprave i druge pravne osobe kojima se sredstva za plaće osiguravaju u državnom proračunu ili proračunima lokalne samouprave i uprave.

Članak 36.

(1) Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama" a primjenjuje se od 1. siječnja 1995. godine.

Klasa: 513-01/94-4

Urbroj: 400-06/94-01/81

Zagreb, 30. prosinca 1994.

Ministar financija

Božo Prka, v. r.
Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.


STOPE ISPRAVAKA VRIJEDNOSTI

Stope ispravaka vrijednosti dugotrajne imovine (osnovica jest nabavna vrijednost), jesu kako slijedi:

STOPE ISPRAVAKA VRIJEDNOSTI DUGOTRAJNE IMOVINE NEPROFITNIH ORGANlZACIJA

Redni   Naziv sredstva ili skupine sredstava            Godišnja stopa
broj                                                            (%)
1                       2                                       3
I.      GRAÐEVINSKI OBJEKTI
1       zgrade i ostale građevine
        - od betona, betona i metala, kamena i opeke            1,5
        - od metala                                             3,5
        - od drveta i ostalog materijala                        5
II      OPREMA
1.      oprema za rad škola, fakulteta, sveučilišta i
        drugih organizacija za obrazovanje i odgoj:
        a) namještaj                                            10
        b) školska učila
        - elektronička                                          20
        - mehanička                                             14,3
        - ostala                                                        12,5
2.      oprema za rad znanstvenoistraživačkog rada i
        istraživačkorazvojnog rada:
        - u laboratorijima                                      20
        - ostala                                                        12,5
3.      oprema za obavljanje djelatnosti kulture i
        umjetnosti:
        - namještaj                                             10
        - instrumenti i pribor                                  12,5
        - oprema za djelatnost                                  12,5
        - ostala oprema                                 10
4.      oprema za fizičku kulturu, šport, rekreaciju i
        razonodu:
        a) strojevi i uređaji                                   10
        b) aparati i instrumenti
        - elektronički                                          20
        - mehanički                                             14,3
        - ostali                                                        12,5
        c) športski pribor, sprave i rekviziti
        - metalni                                               12,5
        - drveni                                                14,3
                - ostali                                                12,5
5.      oprema za zdravstvenu i socijalnu zaštitu:
        - elektronički instrumenti, pribor i aparati            20
        - mehanički instrumenti, pribor i aparati               14,3
        - namještaj                                             10
        - kuhinjsko i servisno posuđe u stacionarnim            14,3
        ustanovama
        - ostala                                                        12,5
III     OPREMA ZA PROMET I VEZE
1.      autobusi                                                15,5
2.      kamioni                                         14,3
3.      osobni automobili:
        - sanitetska vozila hitne pomoći                        33,3
        - ostali                                                        20
4.      džipovi i kombi vozila                                  25
5.      prikolice:
        - kamionske                                             14,3
        - osobnih automobila                                    10
        - traktorske i ostale                                   12,5
6.      ostala vozila u cestovnom prometu
        - motocikli i mopedi                                    20
        - bicikli                                               14,3
        - ostala                                                        10
7.      vozila i ostala oprema za prijevoz u pomorskome,        12,5
        riječnome i jezerskome prometu
IV.     SPECIJALNl I UNIVERZALNI ALAT I OPREMA
1.      specijalni i univerzalni alat i oprema:
        - elektronički                                          20
        - mehanički                                             14,3
        - ostali                                                        12,5
V.      OPREMA I UREÐAJI UREDSKIH I DRUGIH
        PROSTORIJA ZA OBAVLJANJE TEHNIČKIH,
        POSLOVNIH, FINANCIJSKIH I DRUGIH USLUGA
1.      oprema za zagrijavanje, ventilaciju i održavanje
        prostorija:
        - klimatizacijski uređaji i oprema za ventilaciju       16,5
        - uređaji i ostala oprema za čišćenje i održavanje      20
        prostorija
        - peći                                                  12,5
        - ćilimi, sagovi, slike i stvari za ukrašavanje         12,5
2.      uredski i ostali namještaj i druga oprema za
        obavljanje uredskih poslova:
        a) namještaj
        - drveni                                                12,5
        - ostali                                                        10
        b) pisaći i računski strojevi
        - električni pisaći                                     20
        - mehanički pisaći                                      14,3
        - električni računski                                   20
        - ostali                                                        14,3
        c) elektronička računala                                20
        d) oprema za snimanje i umnožavanje materijala  20
        e) oprema za rukovanje novcem i vrijednosnim    15,5
        papirima i za obavljanje drugih financijskih
        usluga
        f) magnetofoni, diktafoni, kasetofoni, glazbala i       14,3
        aparati, TV i radioprijemnici
        g) ostala oprema                                        10
3.      vatrogasna oprema i ostala oprema zaštite:
        - vatrogasna vozila                                     15,5
        - oprema i pribor za protupožarnu zaštitu               12,5
        - ostala                                                        14,3
VI.     OSTALA SREDSTVA
1.      NEMATERlJALNA IMOVINA (SREDSTVA)        20

GLAVNA KNJIGA I - RAČUNSKI PLAN PRORAČUNA (DRŽAVNI PRIHODI I PRIMICI)

SKU-    POD-    ODJE-   OSN.    OPIS
PINA    SKUP    LJAK    RAČ.
                                Prihodi od poreza
000                             Porezi na dobit i na dohodak
000     10                      Porezi na dohodak
000     10      010             Porez na dohodak od zaposlenih kod poslodavca
000     10      010     10      Porez na dohodak od nesamostalnog rada
000     10      010     20      Porez na dohodak fizičkih osoba koje
                                povremeno obavljaju odredjene usluge
                                pravnim i fizičkim osobama i od autorskih
                                prava (članak 9. Zakon o porezu na
                                dohodak)

000     10      020             Porez na dohodak od samozaposlenih
000     10      020     10      Porez na dohodak od obrta i slobodnih
                                zanimanja
000     10      020     20      Porez na dohodak od poljoprivrede i
                                šumarstva

000     10      030             Porez na dohodak od imovine i imovinskih prava
000     10      030     10      Porez na dohodak od imovine i imovinskih
                                prava

000     10      040             Porez na dobitke od igara na sreću
000     10      040     10      Porez na dobitke od igara na sreću

000     10      050             Ostali porezi na dohodak
000     10      050     10      Porez na dohodak po godišnjoj prijavi
000     10      050     20      Prirez na porez na dohodak

000     20                      Porezi na dobit
000     20      010             Porez na dobit od poduzetnika
000     20      010     10      Porez na dobit poduzetnika

000     20      020             Porez na dobit od igara na sreću
000     20      020     10      Porez na dobit u mjesečnom paušalnom
                                iznosu od igara na sreću u igračnici ili
                                automat-klubu
000     20      020     20      Porez na dobit u mjesečnom paušalnom
                                iznosu od automata za zabavne igre i
                                od priređivanja
                                zabavnih igara u zabavnim klubovima

005                             Doprinosi za socijalnu skrb
005     10                      Zaposlenih
005     10      010             Doprinosi za dječji doplatak
005     10      010     10      Doprinos za doplatak za djecu iz plaća
                                radnika od pravnih osoba
005     10      010     20      Doprinos za doplatak za djecu iz plaća
                                radnika zaposlenih kod obrtnika,
                                slobodnih zanimanja i iz plaća poslodavca

005     10      020     Doprinosi za zdravstveno osiguranje
005     10      020     10      Doprinos za zdravstveno osiguranje iz
                                plaća radnika zaposlenih kod pravnih
                                osoba
005     10      020     20      Doprinos za zdravstveno osiguranje
                                radnika zaposlenih kod fizičkih osoba
005     10      030     Doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje
005     10      030     10      Doprinos za mirovinsko i invalidsko
                                oslguranje iz plaća radnika
005     10      030     20      Doprinos za mirovinsko i invalidsko
                                osiguranje iz plaća radnika koji rade na
                                radnim mjestima na kojima se staž priznaje
                                u povećanom trajanju
005     10      030     30      Doprinos za mirovinsko i invalidsko
                                osiguranje iz plaća radnika zaposlenih kod
                                obrtnika i zaposlenih kod slobodnlh
                                zanimanja
005     10      030     40      Doprinos za mirovinsko i invalidsko
                                osiguranje što ga plaćaju radnici za
                                produženo osiguranje
005     10      040             Doprinosi za nezaposlene
005     10      040     10      Doprinos za zapošljavanje iz plaća radnika
005     20                      Poslodavaca
005     20      010             Doprinosi za zdravstveno osiguranje
005     20      010     10      Doprinosi za zdravstveno osiguranje na
                                plaće radnika
005     20      020             Doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje
005     20      020     10      Doprinosi za imovinsko i invalidsko
                                osiguranje na plaće radnika
005     20      020     20      Doprinos za mirovinsko i invalidsko
                                osiguranje iz plaća radnika koji rade na
                                radnim mjestima na kojima se staž priznaje
                                u povećanom trajanju
005     30                      Samozaposlenih
005     30      010             Doprinosi za dječji doplatak
005     30      010     10      Doprinosi za dječji doplatak

005     30      020             Doprinosi za zdravstveno osiguranje
005     30      020     10      Doprinos za zdravstveno osiguranje što ga
                                plaćaju osobe koje obavljaju privrednu
                                djelatnost osobnim radom
005     30      020     20      Doprinos za zdravstveno osiguranje osoba
                                što ga plaćaju osobe koje obavljaju
                                neprivrednu djelatnost osobnim radom
005     30      020     30      Doprinos za zdravstveno osiguranje
                                poljoprivrednika
005     30      020     40      Doprinos od autorskih prava za
                                zdravstveno osiguranje samostalnih
                                umjetnika
005     30      030             Doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje
005     30      030     10      Doprinos za mirovinsko i invalidsko
                                osiguranje građana koji samostalno
                                obavIjaju
                                djelatnost - neobavezno osiguranje
005     30      030     20      Doprinos za mirovinsko i invalidsko
                                osiguranje od fizičkih osoba privredne
                                djelatnosti
                                što ga plaćaju samostalni obveznici
                                plaćanja
005     30      030     30      Doprinos za mirovinsko i invalidsko
                                osiguranje od samostalnih obveznika
                                uplate
005     30      030     40      Doprinos za mirovinsko i invalidsko
                                osiguranje poljoprivrednika od osnovice
                                osiguranja
005     30      030     50      Doprinos za mirovinsko i invalidsko
                                osiguranje poljoprivrednika od
                                katastarskog prihoda
005     30      030     60      Doprinos od autorskih prava za mirovinsko
                                i invalidsko osiguranje samostalnih
                                umjetnika
005     30      040             Doprinosi za dječji doplatak
005     30      040     10      Doprinosi za dječji doplatak
005     40                      Ostali doprinosi
005     40      010             Doprinosi za dječji doplatak
005     40      010     10      Doprinos za doplatak za djecu koji plaća
                                Zavod za zapošljavanje za nazaposlene
                                osobe
005     40      020             Doprinos za zdravstveno osiguranje
005     40      020     10      Doprinos za zdravstveno osiguranje koje
                                plaća Zavod za zapošljavanje za
                                nezaposlene osobe
005     40      020     20      Doprinos za osiguranje radnika, učenika i
                                studenata koji obavljaju privremene i
                                povremene poslove
005     40      020     30      Dodatni doprinos za zdravstveno
                                osiguranje zaposlenih u inozemstvu i za
                                slučaj nesreće na poslu
005     40      020     40      Doprinos za zdravstveno osiguranje
                                korisnika mirovina i korisnika prava na
                                profesionalnu rehabilitaciju
005     40      020     50      Doprinos za zdravstveno osiguranje za
                                ostale osiguranike sukladno odluci
                                Hrvatskog zavoda za zdravstveno
                                osiguranje
005     40      030             Doprinos za mirovinsko i invalidsko osiguranje
005     40      030     10      Doprinos za mirovinsko i invalidsko
                                osiguranje koji plaća Zavod za
                                zapošljavanje za nezaposlene osobe
005     40      030     20      Doprinos za osiguranje radnika, učenika i
                                studenata koji obavljaju privremene i
                                povremene poslove
005     40      030     30      Doprinos državnom fondu za mirovinsko i
                                invalidsko osiguranje zaposlenih djelatnika
                                u tijelima i institucijama koji se
                                financiraju iz proračuna
005     40      040             Doprinos za nezaposlene
005     40      040     10      Sredstva solidarnosti za poticanje
                                zapošljavanja
010                             Porezi na ukupne plaće i radnu snagu
010     10                      Porezi na ukupne plaće
010     10      010             Porez iz ukupnog prihoda građana
015                             Porezi na promet nekretnina i prava
015     10                      Stalne pristojbe na imovinu
015     20                      Porez na nasljedstva i darove
015     30                      Porez na financijske i kapitalne transakcije
015     40                      Povremeni porezi na imovinu
015     40      010             Porez na promet nekretnina
015     50                      Ostali stalni porezi na imovinu
020                             Tuzemni porezi na promet proizvoda i usluga
020     10                      Porez na promet proizvoda
020     10      010             Porez na promet proizvoda i usluga
020     10      020             Porez na promet od prodaje automobila
020     20                      Porezi na posebne usluge
020     30                      Porez na cestovna motorna vozila i na plovne objekte
020     30      010             Državna pristojba za cestovna motorna vozila
020     30      020             Državna pristojba za plovne objekte
020     40                      Ostali porezi promet proizvoda i usluga
020     40      010             Porez na promet od igara na sreću i u igračnici
                                ili automat-klubu
020     40      020             Porez na priređivanje igara na sreću i zabavnih
                                igara
020     50                      Akcize
020     50      010             Poseban porez na naftne derivate
020     50      020             Poseban porez na alkohol
020     50      030             Poseban porez na pivo
020     50      040             Poseban porez na bezalkoholna pića
020     50      050             Poseban porez na duhanske prerađevine
020     50      060             Poseban porez na kavu
025                             Porezi na međunarodnu trgovinu i transakcije
025     10                      Carinske pristojbe
025     10      010             Carina
025     10      020             Carinske upravne pristojbe u gotovu novcu
025     10      030             Poseban porez na uvoz automobila
025     20                      Dobit od izvoznih ili uvoznih monopola
025     30                      Dobit od razmjene
025     40                      Porezi na razmjenu
025     50                      Ostali porezi na međunarodnu trgovinu i transakcije
025     50      010             Porez na promet pri izvozu i provozu određenih
                                proizvoda u zemlje za koje je potreban pojačani
                                nadzor
030                             Ostali porezi
030     10                      Administrativni porezi
030     10      010             Državne sudske pristojbe u gotovom novcu
030     20                      Ostali neraspoređeni porezi
030     20      010             Dio premije za osiguranje od požara
030     20      020             Doprinos za skloništa
030     20      030             Ostali neraspoređeni porezi

Neporezni prihodi
035                             Prihodi od poduzetničkih aktivnosti i imovine
035     10                      Prihodi od kamata
035     10      010             Prihodi od kamata za korisnike Državnog
                                proračuna
035     10      30              Prihodi od nefinancijskih javnih jedinica i javnih financijskih
                                institucija
035     10      30      010     Prihodi od viška prihoda nad rashodima NBH
035     10      30      020     Dio dobiti od javnih poduzeća
035     10      30      030     Prihodi od dividendi od poduzeća u državnom
                                vlasništvu
035     40                      Ostali prihodi od imovine
035     40      010             Dio kreditnih fondova i osnivačkih uloga banaka
035     40      020             Naknada za korištenje naftne luke i naftovoda
035     40      030             Naknada za uporabu uređaja i usluga kontrole
                                letenja na teritoriju Republike Hrvatske
035     40      040             Državna pristojba za zgrade za odmor
035     40      050             Državna pristojba za odmarališta
035     40      060             Prihod od zakupa poljoprivrednog zemljišta u
                                vlasništvu države
035     40      070             Prihod od prodaje obveznica Republike Hrvatske
035     40      080             Naknada za eksploataciju mineralnih sirovina
040                             Administrativne pristojbe i negospodarstvena i popratna trgovina
040     10                      Sudske pristojbe
040     10      010             Prihodi ostvareni prodajom na malo sudskih
                                pristojbenih maraka jedinstvene emisije
040     20                      Ostale administrativne pristojbe
040     20      010             Državne upravne pristojbe u gotovu novcu
040     20      020             Upravna pristojba u području prava industrijskog
                                vlasništva
040     20      030             Javno bilježničke pristojbe
040     20      040             Prihod od pristojbi ostvaren prodajom javnih
                                biljega
040     20      050             Naknada koja se plaća pri izdavanju dugoročnih
                                vrijednosnih papira
040     20      060             Evidencijska pristojba za prijenos neotplaćenih
                                dionica

045                             Prihodi po posebnim propisima
045     10                      Novčane kazne
045     10      010             Carinske kazne
045     10      010     10      Novčane kazne za carinske prekršaje i
                                novčana sredstva dobijena od prodane
                                robe po prekršajima
045     10      020             Kazne za devizne prekršaje
045     10      020     10      Novčane kazne za devizne prekršaje
045     10      030             Porezne kazne
045     10      030     10      Novčane kazne za prekršaje, oduzeta
                                imovinska korist i troškovi postupka koje
                                izriče Porezna uprava
045     10      040             Kazne za privredne prijestupe
045     10      040     10      Novčane kazne za privredne prijestupe,
                                oduzeta imovinska korist i troškovi
                                postupka
045     10      050             Prometne kazne
045     10      050     10      Novčane kazne za prometne prekršaje
                                naplaćene od MUP-a
045     10      050     20      Novčane kazne za prometne prekršaje
                                naplaćene po rješenjima sudaca za
                                prekršaje
045     10      060             Krivične kazne
045     10      060     10      Novčane kazne za krivična dijela, oduzeta
                                imovinska korist i troškovi postupka
045     10      070             Ostale kazne
045     10      070     10      Ostale novčane kazne za prekršaje koje
                                pripadaju državi po rješenjima sudaca za
                                prekršaje, oduzeta imovinska korist i
                                troškovi postupka
045     10      070     20      Novčane kazne za prekršaje što ih izriču
                                državna tijela uprave i troškovi postupka
045     10      070     30      Novčane kazne za prekršaje, oduzeta
                                imovinska korist i troškovi postupka koje
                                izriče Financijska policija
045     10      070     40      Naplaćeni troškovi prisilne naplate
045     10      070     50      Gotovinska sredstva oduzeta po posebnim
                                propisima

045     20                      Ostali prihodi po posebnim propisima
045     20      010             Prihodi iz Proračuna kod korisnika proračuna

045     20      020             Prihodi Vodoprivrede
045     20      020     10      Doprinos za Vodoprivredu
045     20      020     20      Ostali prihodi Vodoprivrede
050                             Ostali neporezni prihodi
050     10                      Prihodi državne uprave
050     10      010             Prihodi tijela državne uprave
050     10      020             Sredstva za financiranje obnove
050     10      030             Ostali državni prihodi
050     10      20              Naknade za ceste
050     10      20      010     Godišnja naknada za upotrebu cesta što se
                                plaća na  cestovna motorna i priključna vozila
050     10      20      020     Naknada za ceste što se plaća na cestovna
                                motorna vozila s pogonom na plin
050     10      20      030     Naknada za upotrebu cesta koja se plaća na
                                traktore i njihova priključna vozila

050     10      30      Ostali prihodi
050     10      30      010     Naknada za koncesiju za priređivanje igara na
                                sreću od posebnog značaja
050     10      30      020     Pristojbe za izdane dozvole za prijelaz državne
                                granice
050     10      30      030     Pristojbe koje se plaćaju za jednokratno
                                organiziranje na širem području prigodne lutrije,
                                robno-novčane lutrije, tombole ili klađenja te za
                                otvaranje automat-klubova i igračnica
050     10      30      040     Prihodi od vlastite djelatnosti ministarstva
050     10      30      050     Prihodi od vlastite djelatnosti prosvjetnih ustanova
050     10      30      060     Prihodi od vlastite djelatnosti ostalih korisnika
                                državnog proračuna

Kapitalni prihodi
055                             Prihod od prodaje imovine (kapitala)
055     10                      Prihodi od prodaje zemljišta
055     10      010             Prihod od prodaje poljoprivrednog zemljišta u
                                vlasništvu države
055     20                      Prihodi od prodaje zgrada
055     20      010             Prihodi od prodaje stanova na kojima postoji
                                stanarsko pravo
055     30                      Prihodi od prodaje tvorničkih obiekata i opreme
055     40                      Prihodi od prodaje prometnih vozila
055     50                      Ostali kapitalni prihodi
060                             Ostali kapitalni prihodi
060     10                      Prihodi od privatizacije/prodaje udjela u poduzeću
060     20                      Prihod od prodaje državnih robnih rezervi

POTPORE
065                             Potpore
065     10                      Potpore iz inozemstva
065     10      010             Tekuće
065     10      020             Kapitalne
065     20                      Iz ostalih sektora republičke vlade
065     20      010             Tekuće
065     20      020             Kapitalne
065     30                      Međunarodna tijela zemljama članicama
065     30      010             Tekuće
065     30      020             Kapitalne
065     40                      Međunarodnim tijelima od njihovih glavnih stožera
065     40      010             Tekuće
065     40      020             Kapitalne

GLAVNA KNJIGA I - RAČUNSKI PLAN PRORAČUNA (KOTARSKI PRIHODI I PRIMICI)

Prihodi od poreza
030                             Ostali porezi
030     10                      Ostali neraspoređeni porezi
030     10      040             Posebni kotarski porezi

Neporezni prihodi
040                             Administrativne pristojbe i negospodarstvena i popratna trgovina
040     30                      Kotarske pristojbe
040     30      010             Kotarske pristojbe

Kapitalni prihodi
055                             Prihod od prodaje imovine (kapitala)
055     10                      Prihodi od prodaje zemljišta
055     20                      Prihodi od prodaje zarada
055     30                      Prihodi od prodaje tvorničkih objekata i opreme
055     40                      Prihodi od prodaje prometnih vozila
055     50                      Ostali kapitalni prihodi
060                             Ostali kapitalni prihodi
060     10                      Prihodi od privatizacije/prodaje udjela u poduzeću
060     20                      Prihod od prodaje državnih robnih rezervi

Potpore
065                             Potpore
065     10                      Potpore iz inozemstva
065     10      010             Tekuće
065     10      020             Kapitalne
065     20                      Iz ostalih sektora republičke vlade
065     20      010             Tekuće
065     20      020             Kapitalne
065     30                      Međunarodna tijela zemljama članicama
065     30      010             Tekuće
065     30      020             Kapitalne
065     40                      Međunarodnim tijelima od njihovih glavnih stožera
065     40      010             Tekuće
065     40      020             Kapitalne


GLAVNA KNJIGA I - RAČUNSKI PLAN PRORAČUNA (ŽUPANIJSKI PRIHODI I PRIMICI)

Prihodi od poreza
000                             Porezi na dobit i na dohodak
000     10                      Porezi na dohodak
000     10      010             Porez na dohodak od zaposlenih kod paslodavca
000     10      010     10      Porez na dohodak od nesamostalnog rada
000     10      010     20      Porez na dohodak fizičkih osoba koje
                                povremeno obavljaju određene usluge
                                pravnim i fizičkim osobama i od autorskih
                                prava (članak 9. Zakon o porezu na
                                dohodak)
000     10      020             Porez na dohodak od samozaposlenih
000     10      020     10      Porez na dohodak od obrta i slobodnih
                                zanimanja
000     10      020     20      Porez na dohodak od poljoprivrede i
                                šumarstva
000     10      030             Porez na dohodak od imovine i imovinskih prava
000     10      030     10      Porez na dohodak od imovine i imovinskih
                                prava
000     10      040             Porez na dobitke od igara na sreću
                        10      Porez na dobitke od igara na sreću
000     10      050             Ostali porezi na dohodak
000     10      050     10      Porez na dohodak po godišnjoj prijavi
000     10      050     20      Prirez na porez na dohodak
000     20                      Porezi na dobit
000     20      010             Porez na dobit od poduzetnika
000     20      010     10      Porez na dobit poduzetnika
000     20      020             Porez na dobit od igara na sreću
000     20      020     10      Porez na dobit u mjesečnom paušalnom
                                iznosu od igara
                                na sreću u igračnici ili automat-klubu
000     20      020     20      Porez na dobit u mjesečnom paušalnom
                                iznosu od automata za zabavne igre i od
                                priređivanja zabavnih igara u
                                zabavnim klubovima
015                             Porezi na promet nekretnina i prava
015     10                      Porez na nasljedstva i darove
015     10      010             Porez na nasljedstva i darove
020                             Tuzemni porezi na promet proizvoda i usluga
020     30                      Porez na cestovna motoma vozila i na plovne obiekte
020     30      010             Porez na cestovna i motorna vozila
020     30      020             Porez na plovne objekte
020     40                      Ostali porezi na promet na proizvode i usluge
020     40      020             Porez na priređivanje zabavnih i športskih
                                priredaba

Neporezni prihodi
035                             Prihodi od poduzetničkih aktivnosti i imovine
035     40                      Ostali prihodi od imovine
035     40      060             Prihod od zakupa poljoprivrednog zemljišta u
                                vlasništvu države
040                             Administrativne pristojbe i negospodarstvena i popratna trgovina
040     20                      Ostale administrativne pristojbe
040     20      040             Prihod od pristojbi ostvaren prodajom javnih
                                biljega
045                             Prihodi po posebnim propisima
045     10                      Novčane kazne
045     10      080             Županijske kazne
045     10      080     10      Županijske novčane kazne i oduzeta
                                imovinska korist
045     10      080     20      Županijske novčane kazne po rješenjima
                                sudaca za prekršaje
045     10      080     30      Županijske novčane kazne za prekršaje i
                                oduzeta imovinska korist koje izriče
                                Porezna uprava
045     20                      Ostali prihodi po posebnim propisima
045     20      010             Ostali županijski prihodi utvrđeni posebnim
                                zakonom

Kapitalni prihodi
055                             Prihod od prodaje imovine (kapitala)
055     10                      Prihodi od prodaje zemljišta
055     10      010             Prihod od prodaje poljoprivrednog zemljišta u
                                vlasništvu države
055     20                      Prihodi od prodaje zgrada
055     30                      Prihodi od prodaje tvorničkih objekata i opreme
055     40                      Prihodi od prodaje prometnih vozila
055     50                      Ostali kapitalni prihodi

060                             Ostali kapitalni prihodi
060     10                      Prihodi od privatizacije/prodaje udjela u poduzeću
060     20                      Prihod od prodaje državnih robnih rezervi

POTPORE
065                             Potpore
065     10                      Potpore iz inozemstva
065     10      010             Tekuće
065     10      020             Kapitalne

065     20                      Iz ostalih sektora republičke vlade
065     20      010             Tekuće
065     20      020             Kapitalne

065     30                      Međunarodna tijela zemljama članicama
065     30      010             Tekuće
065     30      020             Kapitalne

065     40                      Međunarodnim tijelima od njihovih glavnih stožera
065     40      010             Tekuće
065     40      020             Kapitalne


GLAVNA KNJIGA I - RAČUNSKI PLAN PRORAČUNA (GRADSKI I OPĆINSKI PRIHODI I PRIMICI)

Prihodi od poreza
000                             Porezi na dobit i na dohodak
000     10                      Porezi na dohodak
000     10      010             Prirez na porez na dohodak od nesamostalnog
                                rada
000     10      010             Porez na dohodak od zaposlenih kod poslodavca
000     10      010     10      Porez na dohodak od nesamostalnog rada
000     10      010     20      Porez na dohodak fizičkih osoba koje
                                povremeno obavljaju određene usluge
                                pravnim i fizičkim osobama i od autorskih
                                prava (članak 9. Zakon o porezu na
                                dohodak)
000     10      020             Porez na dohodak od samozaposlenih
000     10      020     10      Porez na dohodak od obrta i slobodnih
                                zanimanja
000     10      020     20      Porez na dohodak od poljoprivrede i
                                šumarstva
000     10      030             Porez na dohodak od imovine i imovinskih prava
000     10      030     10      Porez na dohodak od imovine i imovinskih
                                prava
000     10      040             Porez na dobitke od igara na sreću
                        10      Porez na dobitke od igara na sreću
000     10      050             Ostali porezi na dohodak
000     10      050     10      Porez na dohodak po godišnjoj prijavi
000     10      050     20      Prirez na porez na dohodak
000     20                      Porezi na dobit
000     20      010             Porez na dobit od poduzetnika
000     20      010     10      Porez na dobit poduzetnika
000     20      020             Porez na dobit od igara na sreću
000     20      020     10      Porez na dobit u mjesečnom paušalnom i
                                znosu od igara na sreću u igračnici ili
                                automat-klubu
000     20      020     20      Porez na dobit u mjesečnom paušalnom
                                iznosu od automata za zabavne igre i od
                                priređivanja zabavnih igara u zabavnim
                                klubovima
015                             Porezi na promet nekretnina i prava
015     10                      Stalne pristojbe na imovinu
015     10      010             Porez na kuće za odmor
015     40      010             Porez na promet nekretnina
015     20                      Porez na financijske i kapitalne transakcije
015     20      010             Porez na promet nekretnina
015     30                      Ostali stalni porezi na imovinu
015     30      010             Porez na korištenje javnih površina
020                             Tuzemni porezi na promet proizvoda i usluga
020     20                      Porezi na posebne usluge
020     20      010             Porez na tvrtku, odnosno naziv
020     20      010             Porez na reklame
020     40                      Ostali porezi na proizvode i usluge
020     40      020             Porez na priređivanje igara na sreću i zabavnih
                                igara
020     50                      Akcize
020     50      070             Porez na potrošnju

Neporezni prihodi
035                             Prihodi od poduzetničkih aktivnosti i imovine
035     40                      Ostali prihodi od imovine
035     40      060             Prihod od zakupa poljoprivrednog zemljišta u
                                vlasništvu države
035     40      080             Naknada za eksploataciju mineralnih sirovina
035     40      090             Naknade za upotrebu javnih gradskihopćinskih
                                površina
035     40      100             Naknada za korištenje prostora elektrana
040                             Administrativne pristojbe i negospodarstvena i popratna trgovina
040     20                      Ostale administrativne pristojbe
040     20      040             Prihod od pristojbi ostvaren prodajom javnih
                                biljega
040     40                      Gradske i općinske pristojbe
040     40      010             Gradske i općinske upravne pristojbe u gotovom
                                novcu
040     40      020             Ostale gradske i općinske pristojbe u gotovom
                                novcu
045                             Prihodi po posebnim propisima
045     10                      Novčane kazne
045     10      090             Gradske i općinske kazne
045     10      090     10      Gradske i općinske novčane kazne i
                                oduzeta imovinska korist
045     10      090     20      Gradske i općinske novčane kazne za
                                prekršaje i oduzeta imovinska korist koje
                                izriče Porezna uprava
045     20                      Komunalni doprinosi
045     20      010             Komunalni doprinosi i druge naknade utvrđene
                                posebnim zakonom
050                             Ostali neporezni prihodi
050     20                      Gradske i općinske naknade
050     20      010             Posebna pristojba za postavljanje automata za
                                zabavne igre, za otvaranje zabavnog kluba i za
                                organizIranje jednokratnih prigodnih igra na sreću
050     20      020             Ostali gradski i općinski prihodi
050     20      030             Šumski doprinos

Kapitalni prihodi
055                             Prihod od prodaje imovine (kapitala)
055     10                      Prihodi od prodaje zemljišta
055     10      010             Prihod od prodaje poljoprivrednog zemljišta u
                                vlasništvu države

055     20                      Prihodi od prodaje zarada
055     30                      Prihodi od prodaje tvorničkih objekata i opreme
055     40                      Prihodi od prodaje prometnih vozila
055     50                      Ostali kapitalni prihodi

060                             Ostali kapitalni prihodi
060     10                      Prihodi od privatizacije/prodaje udjela u poduzeću
060     20                      Prihod od prodaje državnih robnih rezervi

POTPORE
065                             Potpore
065     10                      Potpore iz inozemstva
065     10      010             Tekuće
065     10      020             Kapitalne

065     20                      Iz ostalih sektora republičke vlade
065     20      010             Tekuće
065     20      020             Kapitalne

065     30                      Međunarodna tijela zemljama članicama
065     30      010             Tekuće
065     30      020             Kapitalne

065     40                      Međunarodnim tijelima od nijhovih glavnih stožera
065     40      010             Tekuće
065     40      020             Kapitalne


KNJIGA I - RAČUNSKI PLAN PRORAČUNA (IZDACI)

100                             IZDACI POSLOVANJA
100     10                      Izdaci za zaposlene
100     10      010             Osnovne bruto plaće i nadnice
100     10      010     15      Plaće službenika
100     10      010     25      Plaće namještenika
100     10      010     35      Plaće pripravnika i drugih privremeno uposlenih
100     10      010     45      Plaće za produženi rad službenika
100     10      010     55      Plaće za produženi rad namještenika

100     10      020             Naknade plaća i nadnica
100     10      020     15      Naknade plaća službenicima za vrijeme bolovanja
100     10      020     25      Naknade plaća namještenicima za vrijeme bolovanja
                                Naknade plaća službenicima za vrijeme godišnjih
100     10      020     35      odmora i drugih dopusta
                                Naknade plaća namještenicima za vrijeme godišnjih
100     10      020     45      odmora i drugih dopusta
                                Naknade plaća službenicima za državne i vjerske
100     10      020     55      blagdane i druge slobodne dane
                                Naknade plaća namještenicima za državne i vjerske
100     10      020     65      blagdane i druge slobodne dane
100     10      020     75      Naknade plaće za noćni rad službenika
100     10      020     85      Naknade plaće za noćni rad namještenika
100     10      020     95      Ostale naknade plaća (dežurstva službenika, namještenika)

100     10      030             Saborske bruto plaće i naknade
100     10      030     15      Plaće dužnosnika
100     10      030     25      Naknade plaća dužnosnicima za vrijeme bolovanja
                                Naknade plaća dužnosnicima za vrijeme godišnjih odmora
100     10      030     35      i drugih dopusta
100     10      030     45      Naknade plaća dužnosnicima za noćni rad
100     10      030     55      Naknade plaća dužnosnicima za dežurstvo

100     10      040             Doprinosi poslodavca (doprinosi na plaće)
100     10      040     15      Doprinos za mirovinsko i invalidsko osiguranje
100     10      040     25      Doprinos za zdravstveno osiguranje
100     10      040     35      Ostali doprinosi za socijalnu skrb drugim razinama vlade
100     10      040     45      Ostali nespomenuti doprinosi poslodavca

100     10      040             Naknade troškova zaposlenima
100     10      050     15      Naknade troškova za rad na terenu (terenski dodatak)
100     10      050     25      Naknade za odvojeni život od obitelji
100     10      050     35      Naknade učenicima i studentima za vrijeme prakse
                                Naknade troškova za uporabu osobnog automobila u
100     10      050     45      službene svrhe
100     10      050     55      Naknade dijela troškova za godišnji odmor
                                Naknade dijela troškova za dolazak na posao i odlazak s
100     10      050     65      posla
100     10      050     75      Otpremnine zbog odlaska u mirovinu
100     10      050     85      Jubilarne nagrade za stabilnost u radu, darovi djeci i sl.
                                Pomoći u slučaju smrti ili teže invalidnosti ili člana uže
100     10      050     95      obitelji te u slučaju dužeg bolovanja dijelatnika
100     20                      Izdaci za utrošeni materijal, energiju, komunalne i ostale usluge
100     20      010             Izdaci za energiju i komunalne usluge
100     20      010     15      Izdaci za elektičnu energiju
100     20      010     25      Izdaci za plin, ugljen, drva i slično
100     20      010     35      Izdaci za paru, vodu i kanalizaciju
100     20      010     45      Izdaci za motorni benzin
100     20      010     55      Izdaci za dizelsko gorivo, lož ulje i slično
100     20      010     65      Izdaci za dimnjačarske usluge
100     20      010     75      Izdaci za usluge čuvanja imovine
100     20      010     85      Izdaci za iznošenje i odvoz smeća
                                Ostale komunalne usluge (Doprinos za korištenje
100     20      010     95      gradskog zemljišta i slično)

100     20      020             Uredski materijal
100     20      020     15      Izdaci za obrasce, olovke, nalivpera i slično
100     20      020     25      Izdaci za pisaće potrepštine
100     20      020     35      Izdaci za kompjutorski papir i diskete
100     20      020     45      Izdaci za bilježnice i drugi uredski materijal
100     20      020     55      Izdaci za druge oblike materijala

100     20      030             Izdaci za komunikacije
100     20      030     15      Izdaci telefonskih razgovora i korištenje telefaxa
100     20      030     25      Izdaci za korištenje telexa
100     20      030     35      Izdaci za poštanske i dostavljačke pošiljke
100     20      030     45      Ostali izdaci za komunikacije

100     20      040             Izdaci za informiranje
100     20      040     15      Izdaci tiskanja
100     20      040     25      Izdavački izdaci
100     20      040     35      Izdaci filma
100     20      040     45      Izdaci seminara i stručnih savjetovanja
100     20      040     55      Izdaci za sudjelovanje na sajmovima
100     20      040     65      Izdaci prevođenja
100     20      040     75      Izdaci reklamiranja
100     20      040     85      Izdaci za priručnike i časopise
100     20      040     95      Ostali nespomenuti izdaci informiranja
100     20      0       50      Izdaci za službena putovanja
100     20      050     15      Izadaci dnevnica za službena putovanja u zemlji
100     20      050     25      Izadaci prijevoza za službena putovanja u zemlji
100     20      050     35      Izadaci dnevnica za službena putovanja u inozemstvo
100     20      050     45      Izadaci prijevoza za službena putovanja u inozemstvo
100     20      050     55      Izdaci za smještaj za službena putovanja u zemlji
100     20      050     65      Izdaci za smještaj za službena putovanja u inozemstvo
100     20      060             Izdaci osiguranja
100     20      060     15      Izdaci osiguranja trajne imovine
100     20      060     25      Izadaci osiguranja osoblja
100     20      060     35      Izadaci osiguranja prometnih sredstava
100     20      060     45      Izadaci osiguranja za ostale oblike osiguranja
100     20      070             Izdaci izobrazbe kadrova
100     20      080             Izdaci za unajmljivanja
100     20      080     15      Izdaci unajmljivanja poslovnog prostora
100     20      080     25      Izdaci unajmljivanja cestovnih vozila
100     20      080     35      Izdaci unajmljivanja plovnih objekata
100     20      080     45      Izdaci unajmljivanja zrakoplova
100     20      080     55      Izdaci unajmljivanja uredske opreme
100     20      080     65      Izdaci unajmljivanja skladišnog prostora
100     20      080     75      Ostali izdaci unajmljivanja

100     30                      Izdaci za tekuće održavanje
100     30      010             lzdaci za tekuće održavanje prijevoznih sredstava
100     30      010     15      Izdaci za mehaničke popravke
100     30      010     25      Izdaci za električne popravke
100     30      010     35      Izdaci za gorivo
100     30      010     45      Izdaci za sredstva za podmazivanje
100     30      010     55      Izdaci za teško ulje
                                Izdaci utrošene energije kod održavanja prijevoznih
100     30      010     65      sredstava
                                Izdaci angažiranog osoblja na održavanju prijevoznih
100     30      010     75      sredstava
100     30      010     85      Ostali izdaci održavanja prijevoznih sredstava
100     30      020             Izdaci za tekuće održavanje opreme
100     30      020     15      Izdaci za mehaničke popravke
100     30      020     25      Izdaci za električne popravke
100     30      020     35      Izdaci za elektroničke popravke
100     30      020     45      Izdaci za benzin i dizel gorivo
100     30      020     55      Izdaci za sredstva za podmazivanje
                                Izdaci utrošene energije kod održavanja prijevoznih
100     30      020     65      sredstava
100     30      020     75      Izdaci angažiranog osoblja na održavanju opreme
100     30      020     85      Ostali izdaci održavanja opreme

100     30      030             Izdaci za tekuće održavanje zgrada
100     30      030     15      Izdaci za zidarske popravke
100     30      030     25      Izdaci za stolarske popravke
100     30      030     35      Izdaci za bojanje
100     30      030     45      Izdaci održavanja krovišta
100     30      030     55      Izdaci za prijevoz za održavanje
100     30      030     65      Izdaci čišćenja
100     30      030     75      Izdaci utrošene energije kod održavanja zgrada
100     30      030     85      Izdaci angažiranog osoblja na održavanju opreme
100     30      030     75      Ostali izdaci održavanja opreme
100     30      040     00      Izdaci tekućeg održavanja cesta/željeznica/mostova
100     30      050     00      Izdaci tekućeg održavanja zračnih luka
100     30      060     00      Izdaci tekućeg održavanja morskih pristaništa i luka
                                Izdaci tekućeg održavanja nacionalnih parkova, parkova i
100     30      070     00      spomenika kulture
100     30      080     00      Izdaci za ostala nespomenuta tekuća održavanja
100     40                      Izdaci za vojnu nabavu
100     40      010     00      Izdaci kopnene vojske
100     40      020     00      Izdaci mornarice
100     40      020     00      Izdaci zrakoplovstva
100     40      030     00      Izdaci protuzračne obrane
100     40      040     00      Ostali izdaci obrane

200     TEKUĆI VANJSKI IZDACI ZA MATERIJAL I USLUGE
200     10                      Izdaci u poljoprivredi
200     10      010     00      Izdaci za nabavku stočne hrane
200     10      020     00      Izdaci za nabavku stoke za pokuse
200     10      030     00      Izdaci za veterinarske usluge
200     10      040     00      Izdaci za nabavku gnojiva
200     10      050     00      Izdaci za nabavku sjemenja
200     10      060     00      Izdaci za obradu tla
200     10      070     00      Ostali izdaci izravno vezani na poljoprivredu
200     20                      Izdaci za školstvo
200     20      010     00      Izdaci za specijalni odgoj djece sa teškoćama u razvoju
200     20      020     00      Izdaci obrazovanja djece hrvatskih građana u inozemstvu
200     20      030     00      Izdaci za programe u osnovnoškolskom obrazovanju
200     20      040     00      Izdaci za programe u srednjoškolskom obrazovanju
200     20      050     00      Ostali izdaci izravno vezani na školstvo
200     30                      Izdaci za očuvanje čovjekove okoline
200     30      010     00      Izdaci za meteorološki materijal
200     30      020     00      Izdaci za hidrološka mjerenja
200     30      030     00      Izdaci ispitivanja obradive zemlje
200     30      040     00      Izdaci ispitivanja vode
200     30      050     00      Izdaci ispitivanja zemlje općenito
200     30      060     00      Izdaci ispitivanja zraka
200     30      070     00      Ostali nespomenuti izdaci
200     40                      Financijski izdaci
200     40      010             Izdaci platnog prometa i za bankarske usluge
200     40      010     15      Izdaci garancija
200     40      010     25      Izdaci platnog prometa ZAP - u
200     40      010     35      Izdaci platnog prometa HPT - u
200     40      010     45      Izdaci bankarskih usluga
200     40      010     55      Ostali izdaci platnog prometa i bankarskih usluga
200     40      020             Izdaci za tuzemne kamate
200     40      020     15      Izdaci za kamate drugim razinama vlade
200     40      020     25      Izdaci za kamate NBH
200     40      020     35      Izdaci za kamate na obveznice za obnovu
200     40      020     45      Izdaci za kamate na zajam iz amortizacije
200     40      020     55      Izdaci za kamate na staru deviznu štednju
200     40      020     65      Izdaci za ostale tuzemne kamate
200     40      030             Izdaci za inozemne kamate
200     40      030     15      Izdaci za kamate MMF
200     40      030     25      Izdaci za kamate IBRD
200     40      030     35      Izdaci za kamate EBRD
200     40      030     45      Izdaci za kamate Pariškom klubu
200     40      030     55      Izdaci za ostale inozemne isplate kamata
200     40      040     00      Ostali financijski izdaci
200     40      050     00      Izdaci reprezentacije
200     50                      Izdaci za statistička istraživanja
200     50      010     00      Izdaci za popis stanovništva
200     50      020     00      Izdaci za anketiranje stanovništva
200     50      030     00      Izdaci za izradu planova statističkih istraživanja
200     50      040     00      Izdaci za ostala statistička istraživanja
200     60                      Izdaci za zdravstvo
200     60      010     00      Izdaci za laboratorijske testove
200     60      020     00      Izdaci za cijepljenje
200     60      030     00      Izdaci za imunizaciju
200     60      040     00      Izdaci za lijekove na recept
200     60      050     00      Izdaci za zdravstvenu zaštitu u inozemstvu
200     60      060     00      Izdaci za zdravstvenu zaštitu po konvencijama
200     60      070     00      Izdaci za zdravstvenu zaštitu po osnovi reciprociteta
200     60      080     00      Izdaci za ortopedske sprave i pomagala
200     60      090     00      Ostali izdaci izravno vezani na zdravstvo
200     70                      Izdaci javnog reda i sigurnosti
200     70      010     00      Izdaci za uniforme
200     70      020     00      Izdaci za zaštitinu odjeću
200     70      030     00      Izdaci za ostalu poslovnu odjeću/obuću/pokrivke
200     70      040     00      Izdaci za dnevne obroke (ishrana)
200     70      050     00      Izdaci za municiju
200     70      060     00      Ostali izdaci izravno vezani za javni red i sigurnost
200     80                      Ostali nespomenuti izdaci
200     80      010     00      Izdaci naknada za reviziju
200     80      020     00      Izdaci za međunarodne članarine
200     80      030     00      Izdaci za tuzemne članarine
200     80      040     00      Izdaci za stručne ispite
200     80      050     00      Izdaci za arhivski materijal
200     80      060             Izdaci pribavljanja stručnjačkog mišljenja i intelektualnih usluga
200     80      060     15      Izdaci za bruto autorske honorare
200     80      060     25      Izdaci za odvjetničke usluge
200     80      060     35      Izdaci za usluge vještačenja
                                Izdaci za usluge agencija, studenskog servisa (prijepisi i
200     80      060     45      prijevodi i dr)
200     80      060     55      Izdaci za ostale nespomenute intelektualne usluge
200     80      070     00      Ostali nespomenuti izdaci
300                             TEKUĆI TRANSFERI
300     10                      Tekući transferi građanima, kućanstvima i nefinancijskim organizacijama
300     10      010     00      Transferi za pomoć obiteljima
300     10      020     00      Transferi za pomoć invalidima
300     10      030     00      Transferi za dječji doplatak
300     10      040     00      Transferi za porodiljski dopust
300     10      050     00      Transferi za mirovine i dodatke
300     10      060     00      Transferi za pomoć u slučaju nepogoda
300     10      070     00      Transferi za akademske i studenske nagrade
300     10      080     00      Transferi za kompenzacije zatvorenim osobama
300     10      090     00      Transferi neprofitnim organizacijama
300     10      100     00      Transferi vjerskim organizijama
300     10      110     00      Transferi kućanstvima
300     10      120     00      Transferi udruženjima građana i političkim organizacijama
300     10      130     00      Ostali transferi
300     20                      Tekući transferi u inozemstvo
300     20      010     00      Transferi međunarodnim organizacijama
300     20      020     00      Transferi diplomatskom osoblju
300     20      030     00      Transferi Međunarodnom crvenom križu
300     20      040     00      Transferi za potrebe kulture
300     20      050     00      Ostali tekući transferi u inozemstvo
300     30                      Tekući transferi državnim institucijama
300     30      010     00      Transferi za javni red i sigurnost
300     30      020     00      Transferi zdravstvenim institucijamaZdravstvene institucije
300     30      030     00      Transferi u zdravstveni fond
300     30      040     00      Transferi u mirovinski fond
300     30      050     00      Transferi u fond za dječji doplatak
300     30      060     00      Transferi za Vodoprivredu
300     30      070     00      Transferi školskim domovima
300     30      080     00      Transferi sveučilišnim domovima
300     30      090     00      Transferi staračkim domovima
300     30      100     00      Transferi institutima za istraživanja
300     30      110     00      Transferi za zaštitu kulturnih spomenika
300     30      120     00      Transferi HRT-u
300     30      130     00      Transferi HINA-i
300     30      140     00      Transferi nacionalnim zajednicama i manjinama
300     30      150     00      Transferi za sudsku medicinu
300     30      160     00      Ostali tekući transferi
300     40                      Tekući transferi drugim državnim razinama
300     40      010     00      Transferi županijama
300     40      020     00      Transferi gradovima
300     40      030     00      Transferi općinama
300     40      040     00      Transferi ostalim državnim razinama
300     50                      Tekući transferi na istoj državnoj razini
300     50      010     00      Tekući transferi između korisnika državnog proračuna
300     60                      Tekući transferi fnancijskim institucijama i monetarnim vlastima
300     60      010     00      Tekući transferi komercijalnim i depozitnim bankama
300     60      020     00      Tekući transferi NBH
300     60      030     00      Tekući transferi ostalim financijskim institucijama
400                             SUBVENCIJE
400     10                      Subvencije u poljoprivredi
400     10      010     00      Subvencije za ulazne cijene u poljoprivredi
400     10      020     00      Subvencije za premije cijena u poljoprivredi
400     10      030     00      Subvencije poljoprivrednih proizvoda (žitarica i slično)
400     10      040     00      Subvencije kamata u poljoprivredi
400     10      050     00      Ostale subvencije u poljoprivredi
500                             OSTALI TEKUĆI TRANSFERI I POTPORE
500     10                      Ostali tekući transferi i potpore
500     10      010     00      Transferi u Robne rezerve
500     10      020     00      Potpore studentima i hendikepiranima
500     10      030     00      Transferi i potpore gradskom prometu
500     10      040             Transferi Hrvatskim željeznice
500     10      040     15      Transferi za isplatu plaća
500     10      040     25      Transferi za isplatu kamata
500     10      040     35      Ostali tekući transferi HŽ-u
500     10      050             Transferi za trajektne linije
500     10      050     15      Transferi za Jadroliniju
500     10      050     25      Transferi za Lošinjsku plovidbu, Mali Lošinj
500     10      050     35      Transferi za Rapsku plovidbu, Rab
500     10      060     Ostale potpore i transferi
500     10      060     15      Potpore nefinancijskim javnim poduzećima
500     10      060     25      Tranferi za pokriće deficita javnim poduzećima
500     10      060     35      Potpore drugim poduzećima
500     10      060     45      Ostali tekući transferi i potpore
600                             NABAVKA KAPITALNIH SREDSTAVA
600     10                      Zemljišta i ostala materijalna imovina u državnom vlasništvu
600     10      010     00      Zemljište
600     10      020     00      Šume
600     10      030     00      Zemljište za rudarsku eksploataciju
600     10      040     00      Ostalo
600     20                      Građevinski objekti u državnom vlasništvu
600     20      010             Stanbene zgrade i stanovi
600     20      010     15      Stanovi za državne službenike i namještenike
600     20      010     25      Stanovi za socijalne skupine građana
600     20      010     35      Stanovi za izbjeglice
600     20      010     45      Ostale stanbene zgrade i stanovi
600     20      020             Poslovne zgrade
600     20      020     15      Uredske poslovne zgrade
600     20      020     25      Bolnice, starački domovi i ostali zdravstveni objekti
                                Zgrade predškolskog odgoja, škola, fakulteta, đačkih i
600     20      020     35      studentskih domova i zgrade ostalih obrazovnih institucija
600     20      030             Ostale poslovne zgrade
600     20      030     15      Zgrade restorana
600     20      030     25      Zgrade odmarališta
600     20      030     35      Objekti skladišta, silosa, garaža i slično
600     20      030     45      Športske dvorane i rekreacijski objekti
600     20      030     55      Ostale nespomenute zgrade i objekti
600     30                      Uredski namještaj i oprema u državnom vlasništvu
600     30      010     00      Namještaj (ormari, stolovi, stolice i dr)
600     30      020     00      Kompjutori, pisaći strojevi i dr.
600     30      030     00      Sistemski software
                                Telefonske centrale s pripadajućim instalacijama i
600     30      040     00      aparatima
600     30      050     00      Kućni aparati
600     30      060     00      Kuhinjska oprema
600     30      070     00      Laboratorij
600     30      080     00      Medicinska oprema
600     30      090     00      Oprema za znanstveni rad
600     30      100     00      Ostali namještaj i oprema
600     40                      Prijevozna sredstva u državnom vlasništvu
600     40      010     00      Osobni automobili
600     40      020     00      Traktori
600     40      030     00      Kombi
600     40      040     00      Kamioni
600     40      050     00      Terenska vozila
600     40      060     00      Motocikli
600     40      070     00      Čamci
600     40      080     00      Trajekti
600     40      090     00      Helikopter
600     40      100     00      Zrakoplovi
600     50                      Tvornička postrojenja, strojevi i oprema u državnom vlasništvu
600     50      010     00      Tvorničke hale
600     50      020     00      Oprema za proizvodnju
600     50      030     00      Strojevi
600     50      040     00      Električne instalacije
600     50      050     00      Kuhinja
600     50      060     00      Laboratorij
600     50      070     00      Ambulanta
                                Ostala nespomenuta tvornička postrojenja, strojevi i
600     50      080     00      oprema
600     60                      Ostala materijalna imovina u državnom vlasništvu
600     60      010             Izdaci za višegodišnje nasade u državnom vlasništvu
600     60      010     15      Voćnjaci, vinogradi i hmeljnici
600     60      010     25      Maslinici
600     60      010     35      Plantaže topola i drugog brzorastućeg drveća
600     60      010     45      Ostali višegodišnji nasadi
600     60      020             Osnovno stado
600     60      020     15      Goveda
600     60      020     25      Konji
600     60      020     35      Mazge, magarci i mule
600     60      020     45      Svinje
600     60      020     55      Ovce i koze
600     60      020     65      Perad
600     60      020     75      Ribe
600     60      020     85      Pčelinja društva
600     60      020     95      Ostala nespomenuta stoka/životinje
600     60      030             Ostala nespomenuta materijalna imovina
600     60      030     15      Knjige u biblioteci
600     60      030     25      Muzejski eksponati i spomenici kulture
600     60      030     35      Djela likovnih umjetnika
600     60      030     45      Djela kiparstva
600     60      030     55      Predmeti arhivske građe
600     60      030     65      Predmeti prirodnih rijetkosti
600     60      030     75      Ostali nespomenuti predmeti
600     70                      Nematerijalna imovina u državnom vlasništvu
600     70      010             Osnivački izdaci
600     70      010     15      Izdaci u svezi s osnivanjem novog poduzeća
600     70      010     25      Izdaci za aktiviranje i proširivanje poslovnih aktivnosti
600     70      010     35      Ostali izdaci u svezi s osnivanjem novih poduzeća
600     70      020             Izdaci za istraživanje i razvoj
                                Plaće, autorska prava i drugi izdaci angažiranih osoba na
600     70      020     15      istraživanju i razvoju
                                Izdaci za materijal i korištene usluge u svezi s
600     70      020     25      istraživanjem i razvojem
                                Izdaci amortizacije opreme koja se koristi za istraživanje i
600     70      020     35      razvoj
600     70      020     45      Ostali izdaci na aktivnostima istraživanja i razvoja
600     70      030             Patenti, licencije, koncesije, zaštitni znaci i ostala slična prava
                                Izdaci za patente i tehnologiju, tehničku i tehnološku
600     70      030     15      dokumentaciju
600     70      030     25      Izdaci za licence
600     70      030     35      Izdaci za koncesije
                                Izdaci za zaštitni znak, industrijska zaštitna
600     70      030     45      prava, zanatska i slična prava
                                Izdaci za ostala zaštićena prava i vrijednosti (software,
600     70      030     55      trajna autorska prava i slično)
600     70      030     65      Izdaci na tuđoj imovini radi prava korištenja
600     70      030     75      Nematerijalni izdaci u pripremi
600     70      030     85      Ostali nematerijalni izdaci
600     70      040             Financijska imovina
600     70      040     15      Ulaganja u vrijednosne papire
600     70      040     25      Depoziti i dane kaucije
600     75                      Nabavke zaliha
600     75      010             Zalihe materijala
600     75      010     15      Zalihe materijala redovne djelatnosti
600     75      010     25      Zalihe materijala za posebne potrebe
600     75      010     35      Ostale zalihe
600     75      020             Zalihe sitnog inventara
600     75      020     15      Sitni inventar za redovne potrebe
600     75      020     25      Sitni inventar za posebne potrebe
600     75      020     35      Ostali sitni inventar
600     80                      Izgradnja kapitalnih objekata
600     80      010     00      Izgradnja cesta, željeznica i mostova
600     80      020     00      Izgradnja zračnih, pomorskih i rječnih luka
                                Izgradnja spomenika, graničnih prijelaza parkova i
600     80      030     00      nacionalnih parkova
600     80      040     00      Izgradnja zgrada za javne institucije
600     80      050     00      Izgradnja građevinskih objekata/strojeva/oprema
600     80      060     00      Građevinski materijal
600     80      070     00      Građevinski radovi
600     80      080     00      Izgradnja ostalih kapitalnih objekata
600     90                      Investicijsko održavanje
00      90      010     00      lnvesticijsko održavanje stanbenih zgrada i stanova
600     90      020     00      Investicijsko održavanje poslovnih zgrada
600     90      030     00      Investicijsko održavanje ostalih zgrada
600     90      040     00      Investicijsko održavanje cesta, željeznica i mostova
600     90      050     00      Investicijsko održavanje zračnih, pomorskih i rječnih luka
600     90      060     00      Investicijsko održavanje škola, bolnica i domova
                                Investicijsko održavanje spomenika, graničnih prijelaza,
200     90      070     00      parkova i nacionalnih parkova
                                Investicijsko održavanje građevinskih objekata, strojeva i
600     90      080     00      opreme
600     90      090     00      Investicijsko održavanje ostalih kapitalnih objekata
700                             KAPITALNI TRANSFERI
700     10                      Kapitalni transferi građanima, kućanstvima i nefinancijskim organizacijama
                                Kapitalni transferi za izgradnju obiteljskih kuća, kupnju
700     10      010     00      stanova i slično
700     10      020     00      Kapitalni transferi za nabavku opreme
700     10      030     00      Ostali kapitalni transferi građanima i kućanstvima
                                Kapitalni transferi za izgradnju ili nabavku poslovnog
700     10      040     00      prostora
                                Kapitalni transferi za nabavku uredskog materijala i
700     10      050     00      opreme
700     10      060     00      Kapitalni transferi za nabavku prijevoznih sredstava
700     10      070     00      Kapitalni transferi za nabavku nematerijalne imovine
700     10      080     00      Kapitalni transferi nefinancijskim javnim poduzećima
700     10      090     00      Ostali kapitalni transferi nefinancijskim organizacijama
700     20                      Kapitalni transferi u inozemstvo
700     20      010     00      Kapitalni transferi međunarodnim organizacijama
700     20      020     00      Kapitalni transferi diplomatskom osoblju
700     20      030     00      Kapitalni transferi Međunarodnom crvenom križu
700     20      040     00      Kapitalni transferi za potrebe kulture
700     20      050     00      Ostali kapitalni transferi u inozemstvo
700     30                      Kapitalni transferi državnim institucijama
700     30      010     00      Kapitalni transferi za javni red i sigurnost
700     30      020     00      Kapitalni transferi zdravstvenim institucijama
700     30      030     00      Kapitalni transferi u zdravstveni fond
700     30      040     00      Kapitalni transferi u mirovinski fond
700     30      050     00      Kapitalni transferi u fond za dječji doplatak
700     30      060     00      Kapitalni transferi za Vodoprivredu
                                Kapitalni transferi školskim, sveučilišnim i staračkim
700     30      070     00      domovima
700     30      080     00      Kapitalni transferi institutima za istraživanja
700     30      090     00      Kapitalni transferi za zaštitu kulturnih spomenika
700     30      100     00      Ostali kapitalni transferi državnim institucijama
700     40                      Kapitalni transferi drugim državnim razinama
700     40      010     00      Kapitalni transferi županijama
700     40      020     00      Kapitalni transferi gradovima
700     40      030     00      Kapitalni transferi općinam
700     40      040     00      Kapitalni transferi ostalim državnim razinama
700     50                      Kapitalni transferi na istoj državnoj razini
700     50      010     00      Kapitalni transferi između korisnika državnog proračuna
700     60                      Kapitalni transferi financijskim institucijama i monetarnim vlastima
700     60      010     00      Kapitalni transferi komercijalnim i depozitnim bankama
700     60      020     00      Kapitalni transferi NBH
700     60      030     00      Kapitalni transferi ostalim financijskim institucijama
700     70                      Inozemni kapitalni transferi
700     70      010     00      Drugim vladama i međunarodnim organizacijama
700     70      020     00      Ostali inozemni kapitalni transferi
700     80                      Ostali kapitalni transferi
700     80      010     00      Ostali nespomenuti kapitalni transferi
800                             DANI DRŽAVNI ZAJMOVI I UDIO U GLAVNICI
800     10                      Dani tuzemni zajmovi
800     10      010             Dani zajmovi drugim razinama vlasti
800     10      010     15      Dani zajmovi županijama
800     10      010     25      Dani zajmovi gradovima
800     10      010     35      Dani zajmovi općinama
800     10      020             Dani zajmovi građanima i kućanstvima
800     10      020     15      Dani zajmovi građanima pojedinačno
800     10      020     25      Dani zajmovi kućanstvima
800     10      020     35      Dani zajmovi udrugama građana
800     10      030             Dani zajmovi nefinacijskim organizacijama
800     10      030     15      Dani zajmovi javnim poduzećima
800     10      030     25      Dani zajmovi nefinancijskim organizacijama
                                Dani zajmovi ostalim poduzećima i nefinancijskim
800     10      030     35      institucijama
800     10      040             Dani zajmovi financijskim institucijama
800     10      040     15      Dani zajmovi depositnim i poslovnim bankama
800     10      040     25      Dani zajmovi ostalim financijskim institucijama
800     10      050             Ostali dani tuzemni zajmovi
800     10      050     00      Dani ostali nenavedeni tuzemni zajmovi
800     20                      Dani inozemni zajmovi
800     20      010             Dani zajmovi drugim vladama i međunarodnim organizacijama
800     20      010     15      Dani zajmovi drugim vladama
800     20      010     25      Dani zajmovi drugim međunarodnima organizacijama
800     20      020     00      Ostali dani inozemni zajmovi
800     30                      Udio u glavnici
800     30      010             Udio u glavnici javnih poduzeća i institucija
800     30      010     15      Udio u glavnici javnih nefinancijskih poduzeća i institucija
800     30      010     25      Udio u glavnici javnih financijskih institucija
800     30      020             Udio u glavnici privatnih poduzeća i institucija
800     30      020     15      Udio u glavnici privatnih poduzeća
800     30      020     25      Udio u glavnici privatnih institucija
800     30      030             Udio u glavnici kod ostali nespomenutih poduzeća i organizacija
850                             FINANCIJSKA IMOVINA
850     10                      Novac u banci, akreditivi, novac u blagajni i ostala novčana sredstva
850     10      010             Novac na računu u banci
850     10      010     15      Novac na računu kod NBH-a
850     10      010     25      Novac na račun kod poslovnih banaka
850     10      010     35      Devizni račun
850     10      020             Kreditivi
850     10      020     15      Otvoreni akreditivi u domaćoj valuti
850     10      020     25      Otvoreni akreditivi u stranoj valuti
850     10      030             Novac u blagajni i ostala novčana sredstva
850     10      030     15      Blagajna
850     10      030     25      Čekovi i mjenice
850     10      030     35      Devizna blagajna
850     10      010     45      Ostala novčana sredstva i prolazni računi
900                             DRŽAVNI DUG
900     10                      Tuzemni državni dug
900     10      010             Državni dug od drugih razina vlasti
900     10      010     15      Dugoročne obveznice i vrijednosi papiri
900     10      010     25      Kratoročne obveznice i vrijednosni papiri
900     10      010     35      Dugoročni zajmovi
900     10      010     45      Kratkoročni zajmovi
900     10      010     55      Ostali nespomenuti državni dug od drugih razina vlasti
900     10      020             Državni dug od monetarnih vlasti
900     10      020     15      Dugoročne obveznice i vrijednosi papiri
900     10      020     25      Kratoročne obveznice i vrijednosi papiri
900     10      020     35      Dugoročni zajmovi
900     10      020     45      Kratkoročni zajmovi
900     10      020     55      Ostali nespomenuti državni dug od monetarnih vlasti
900     10      030             Državni dug od poslovnih i depozitnih banaka
900     10      030     15      Dugoročne obveznice i vrijednosi papiri
900     10      030     25      Kratoročne obveznice i vrijednosi papiri
900     10      030     35      Dugoročni zajmovi
900     10      030     45      Kratkoročni zajmovi
                                Ostali nespomenuti državni dug od poslovnih i depozitnih
900     10      030     55      banaka
900     10      040             Državni dug od nefinancijskih institucija
900     10      040     15      Dugoročne obveznice i vrijednosi papiri
900     10      040     25      Kratoročne obveznice i vrijednosi papiri
900     10      040     35      Dugoročni zajmovi
900     10      040     45      Kratkoročni zajmovi
                                Ostali nespomenuti državni dug od nefinancijskih
900     10      040     55      institucija
900     10      050     00      Amotizacija tuzemnog duga
900     20                      Inozemni državni dug
900     20      010             Inozemni državni dug
900     20      010     15      Dugoročne obveznice i vrijednosi papiri
900     20      010     25      Kratkoročne obveznice i vrijednosi papiri
900     20      010     35      Dugoročni zajmovi
900     20      010     45      Kratkoročni zajmovi
900     20      010     55      Ostali nespomenuti državni dug
900     20      020     00      Amortizacija inozemnog duga
950                             ZAMJENSKI FOND I OSTALA REZERVIRANJA
950     10      010     00      Zamjenski fond
950     10      020     00      Ostala rezerviranja


GLAVNA KNJIGA II - RAČUNSKI PLAN PRORAČUNA
(KNJIGA IMOVINE, OBVEZA I IZVORA VLASNIŠTVA)
600                             DUGOTRAJNA lMOVINA
600     10                      Zemljišta i ostala materijalna imovina u državnom vlasništvu
600     10      010     00      Zemljište
600     10      020     00      Šume
600     10      030     00      Zemljište za rudarsku eksploataciju
600     10      040     00      Ostalo
600     10      200     00      Ispravak vrijednosti
600     20                      Građevinski objekti u državnom vlasništvu
600     20      010             Stanbene zgrade i stanovi
600     20      010     15      Stanovi za državne službenike i namještenike
600     20      010     25      Stanovi za socijalne skupine građana
600     20      010     35      Stanovi za izbjeglice
600     20      010     45      Ostale stanbene zgrade i stanovi
600     20      020             Poslovne zgrade
600     20      020     15      Uredske poslovne zgrade
600     20      020     25      Bolnice, starački domovi i ostali zdravstveni objekti
                                Zgrade predškoslog odgoja, škola, fakulteta, đačkih i
600     20      020     35      studentskih domova i zgrade ostalih obrazovnih institucija
600     20      030             Ostale poslovne zgrade
600     20      030     15      Zgrade restorana
600     20      030     25      Zgrade odmarališta
600     20      030     35      Objekti skladišta, silosa, garaža i slično
600     20      030     45      Športske dvorane i rekreacijski objekti
600     20      030     55      Ostale nespomenute zgrade i objekti
600     20      200     00      Ispravak vrijednosti
600     30                      Uredski namještaj i oprema u državnom vlasništvu
600     30      010     00      Namještaj (ormari, stolovi, stolice i dr)
600     30      020     00      Kompjutori, pisaći strojevi i dr
600     30      030     00      Sistemski software
                                Telefonske centrale s pripadajućim instalacijama i
600     30      040     00      aparatima
600     30      050     00      Kućni aparati
600     30      060     00      Kuhinjska oprema
600     30      070     00      Laboratorij
600     30      080     00      Medicinska oprema
600     30      090     00      Oprema za znastveni rad
600     30      100     00      Ostali namještaj i oprema
600     30      200     00      Ispravak vrijednosti
600     40                      Prijevozna sredstva u državnom vlasništvu
600     40      010     00      Osobni automobili
600     40      020     00      Traktori
600     40      030     00      Kombi
600     40      040     00      Kamioni
600     40      050     00      Terenska vozila
600     40      060     00      Motocikli
600     40      070     00      Čamci
600     40      080     00      Trajekti
600     40      090     00      Helikopter
600     40      100     00      Zrakoplovi
600     40      200     00      Ispravak vrijednosti
600     50                      Tvornička postrojenja, strojevi i oprema u državnom vlasništvu
600     50      010     00      Tvorničke hale
600     50      020     00      Oprema za proizvodnju
600     50      030     00      Strojevi
600     50      040     00      Električne instalacije
600     50      050     00      Kuhinja
600     50      060     00      Laboratorij
600     50      070     00      Ambulanta
                                Ostala nespomenuta tvornička postrojenja, strojevi i
600     50      080     00      oprema
600     50      200     00      lspravak vrijednosti
600     60                      Ostala materijalna imovina u državnom vlasništvu
600     60      010             Izdaci za višegodišnje nasade u državnom vlasništvu
600     60      010     15      Voćnjaci, vinogradi i hmeljnici
600     60      010     25      Maslinici
600     60      010     35      Plantaže topola i drugog brzorastućeg drveća
600     60      010     45      Ostali višegodišnji nasadi
600     60      020             Osnovno stado
600     60      020     15      Goveda
600     60      020     25      Konji
600     60      020     35      Mazge, magarci i mule
600     60      020     45      Svinje
600     60      020     55      Ovce i koze
600     60      020     65      Perad
600     60      020     75      Ribe
600     60      020     85      Pčelinja društva
600     60      020     95      Ostala nespomenuta stoka/životinje
600     60      030             Ostala nespomenuta materijalna imovina
600     60      030     15      Knjige u biblioteci
600     60      030     25      Muzejski eksponati i spomenici kulture
600     60      030     35      Djela likovnih umjetnika
600     60      030     45      Djela kiparstva
600     60      030     55      Predmeti arhivske građe
600     60      030     65      Predmeti prirodnih rijetkosti
600     60      030     75      Ostali nespomenuti predmeti
600     60      200     00      Ispravak vrijednosti
600     70                      Nematerijalna imovina u državnom vlasništvu
600     70      010             Osnivački izdaci
600     70      010     15      Izdaci u svezi s osnivanjem novog poduzeća
600     70      010     25      Izdaci za aktiviranje i proširivanje poslovnih aktivnosti
600     70      010     35      Ostali izdaci u svezi s osnivanjem novih poduzeća
600     70      020             Izdaci za istraživanje i razvoj
                                Plaće, autorska prava i drugi izdaci angažiranih osoba na
600     70      020     15      istraživanju i razvoju
                                Izdaci za materijal i korištene usluge u svezi s
600     70      020     25      istraživanjem i razvojem
                                Izdaci amortizacije opreme koja se koristi za istraživanje i
600     70      020     35      razvoj
600     70      020     45      Ostali izdaci na aktivnostima istraživanja i razvoja
600     70      030             Patenti, licencije, koncesije, zaštitni znaci i ostala slična prava
                                Izdaci za patente i tehnologiju, tehničku i tehnološku
600     70      030     15      dokumentaciju
600     70      030     25      Izdaci za licence
600     70      030     35      Izdaci za koncesije
                                Izdaci za zaštitni znak, industrijska zaštitna prava,
600     70      030     45      zanatska i slična prava
                                Izdaci za ostala zaštićena prava i vrijednosti (software,
600     70      030     55      trajna autorska prava i slično)
600     70      030     65      Izdaci na tuđoj imovini radi prava korištenja
600     70      030     75      Nematerijalni izdaci u pripremi
600     70      030     85      Ostali nematerijalni izdaci
600     70      040             Financijska imovina
600     70      040     15      Ulaganja u vrijednosne papire
600     70      040     25      Depoziti i dane kaucije
600     70      200     00      Ispravak vrijednosti
600     75                      Nabavke zaliha
600     75      010             Zalihe materijala
600     75      010     15      Zalihe materijala redovne djelatnosti
600     75      010     25      Zalihe materijala za posebne potrebe
600     75      010     35      Ostale zalihe
600     75      020             Zalihe sitnog inventara
600     75      020     15      Sitni inventar za redovne potrebe
600     75      020     25      Sitni inventar za posebne potrebe
600     75      020     35      Ostali sitni inventar
600     75      200     00      Ispravak vrijednosti
600     80                      Izgradnja kapitalnih objekata
600     80      010     00      Izgradnja cesta, željeznica i mostova
600     80      020     00      Izgradnja zračnih, pomorskih i rječnih luka
                                Izgradnja spomenika, graničnih prijelaza parkova i
600     80      030     00      nacionalnih parkova
600     80      040     00      Izgradnja zgrada za javne institucije
600     80      050     00      Izgradnja građevinskih objekata/strojeva/opreme
600     80      060     00      Građevinski materijal
600     80      070     00      Građevinski radovi
600     80      080     00      Izgradnja ostalih kapitalnih objekata
600     80      200     00      Ispravak vrijednosti
800                             DANI DRŽAVNl ZAJMOVI I UDIO U GLAVNICI
800     10                      Dani tuzemni zajmovi
800     10      010             Dani zajmovi drugim razinama vlasti
800     10      010     15      Dani zajmovi županijama
800     10      010     25      Dani zajmovi gradovima
800     10      010     35      Dani zajmovi općinama
800     10      020             Dani zajmovi građanima i kućanstvima
800     10      020     15      Dani zajmovi građanima pojedinačno
800     10      020     25      Dani zajmovi kućanstvima
800     10      020     35      Dani zajmovi udrugama građana
800     10      030             Dani zajmovi nefinacijskim organizacijama
800     10      030     15      Dani zajmovi javnim poduzećima
800     10      030     25      Dani zajmovi nefinancijskim organizacijama
                                Dani zajmovi ostalim poduzećima i nefinancijskim
800     10      030     35      institucijama
800     10      040             Dani zajmovi financijskim institucijama
800     10      040     15      Dani zajmovi depositnim i poslovnim bankama
800     10      040     25      Dani zajmovi ostalim financijskim institucijama
800     10      050             Ostali dani tuzemni zajmovi
800     10      050     00      Dani ostali nenavedeni tuzemni zajmovi
800     10      200     00      lspravak vrijednosti
800     30                      Dani inozemni zajmovi
800     30      010             Dani zajmovi drugim vladama i međunarodnim organizacijama
800     30      010     15      Dani zajmovi drugim vladama
800     30      010     25      Dani zajmovi drugim međunarodnima organizacijama
800     30      020     00      Ostali dani inozemni zajmovi
800     30      200     00      Ispravak vrijednosti
800     40                      Udio u glavnici
800     40      010             Udio u glavnici javnih poduzeća i institucija
800     40      010     15      Udio u glavnici javnih nefinancijskih poduzeća i institucija
800     40      010     25      Udio u glavnici javnih financijskih institucija

800     40      020             Udio u glavnici privatnih poduzeća i institucija
800     40      020     15      Udio u glavnici privatnih poduzeća
800     40      020     25      Udio u glavnici privatnih institucija
800     40      030             Udio u glavnici kod ostali nespomenutih poduzeća i organizacija
800     40      200     00      Ispravak vrijednosti
850                             FINANCIJSKA IMOVINA
850     10                      Novac u banci, akreditivi, novac u blagajni i ostala novčana sredstva
850     10      010             Novac na računu u banci
850     10      010     15      Novac na računu kod NBH-a
850     10      010     25      Novac na račun kod poslovnih banaka
850     10      010     35      Devizni račun
850     10      020             Akreditivi
850     10      020     15      Otvoreni akreditivi u domaćoj valuti
850     10      020     25      Otvoreni akreditivi u stranoj valuti
850     10      030             Novac u blagajni i ostala novčana sredstva
850     10      030     15      Blagajna
850     10      030     25      Čekovi i mjenice
850     10      030     35      Devizna blagajna
850     10      010     45      Ostala novčana sredstva i prolazni računi
850     10      200     00      Ispravak vrijednosti

900     DRŽAVNI DUG
900     10                      Tuzemni državni dug
900     10      010             Državni dug od drugih razina vlasti
900     10      010     15      Dugoročne obveznice i vrijednosi papiri
900     10      010     25      Kratoročne obveznice i vrijednosni papiri
900     10      010     35      Dugoročni zajmovi
900     10      010     45      Kratkoročni zajmovi
900     10      010     55      Ostali nespomenuti državni dug od drugih razina vlasti
900     10      020             Državni dug od monetarnih vlasti
900     10      020     15      Dugoročne obveznice i vrijednosi papiri
900     10      020     25      Kratoročne obveznice i vrijednosi papiri
900     10      020     35      Dugoročni zajmovi
900     10      020     45      Kratkoročni zajmovi
900     10      020     55      Ostali nespomenuti državni dug od monetarnih vlasti
900     10      030             Državni dug od poslovnih i depozitnih banaka
900     10      030     15      Dugoročne obveznice i vrijednosi papiri
900     10      030     25      Kratoročne obveznice i vrijednosi papiri
900     10      030     35      Dugoročni zajmovi
900     10      030     45      Kratkoročni zajmovi
                                Ostali nespomenuti državni dug od poslovnih i depozitnih
900     10      030     55      banaka
900     10      040             Državni dug od nefinancijskih institucija
900     10      040     15      Dugoročne obveznice i vrijednosi papiri
900     10      040     25      Kratoročne obveznice i vrijednosi papiri
900     10      040     35      Dugoročni zajmovi
900     10      040     45      Kratkoročni zajmovi
900     10      040     55      Ostali nespomenuti državni dug od nefinacijskih institucija
900     10      200     00      Ispravak vrijednosti
900     20                      Inozemni državni dug
900     20      010             Inozemni državni dug
900     20      010     15      Dugoročne obveznice i vrijednosi papiri
900     20      010     25      Kratoročne obveznice i vrijednosi papiri
900     20      010     35      Dugoročni zajmovi
900     20      010     45      Kratkoročni zajmovi
900     20      010     55      Ostali nespomenuti državni dug
900     20      200     00      Ispravak vrijednosti
950                             ZAMJENSKI FOND, OSTALA REZERVIRANJA I IZVORI
                                VLASNIŠTVA
950     10      010     00      Zamjenski fond
950     10      020     00      Ostala rezerviranja
950     20      010     00      Izvori vlasništva iz proračuna
950     20      020     00      Izvori vlasništva od vlastite djelatnosti
950     20      030     00      Ostali izvori vlasništva
950     20      200     00      Ispravak vrijednosti izvora vlasništva