Internet i poslovne usluge za poduzetnike Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave. Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice. Link za opširnije informacije o izradi web stranica |
||
Na temelju članka 7. stavka 2. Zakona o porezu na promet proizvoda i
usluga (Narodne novine br. 36/91, 73/91, 18/92, 25/93, 13/94, 22/94, 28/94
i 48/94) i članka 26. Statuta Hrvatske gospodarske komore (Narodne novine
br. 11/94.- pročišćeni tekst), Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore
na 5. sjednici 20. prosinca 1994. donosi
I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Pravilnikom o dopuštenoj visini kala, rasipa, kvara i loma na proizvodima
u trgovini robom na malo (u daljnjem tekstu: Pravilnik) utvrđuje se dopuštena
visina kala, rasipa i loma do koje pravne osobe mogu navedene rashode knjižiti
kao troškove poslovanja.
Članak 2.
Rashodi utvrđeni u visini i na način uređen ovim Pravilnikom knjiže se na temelju knjigovodstvene isprave kao troškovi poslovanja u skladu s odredbama Zakona o
računovodstvu. Na vrijednost rashoda utvrđenog i knjiženog na način
uređen ovim Pravilnikom pravna osoba, temeljem odredbe članka 7. stavke
2. točke 5. Zakona o porezu na promet proizvoda i usluga, ne obračunava
i ne plaća porez na promet proizvoda i usluga.
II. RASHODI - KALO, RASIP, KVAR I LOM
Članak 3.
Pod rashodom proizvoda radi kala, rasipa, kvara ili loma razumijevaju
se gubici na robi koji nastaju kao posljedica prirodnih utjecaja ili kao
posljedica radnji koje se neophodno poduzimaju u poslovanju proizvodima
u trgovini na malo.
Članak 4.
Posljedicama prirodnih utjecaja smatraju se gubici nastali na proizvodima
zbog isušivanja, isparavanja, skupljanja, smrzavanja, topljenja i kvarenja.
Posljedicama poduzimanja neophodnih radnji u prodaji proizvoda u trgovini
na malo smatraju se gubici nastali na proizvodima razbijanjem, oštećenjem,
rasipanjem ili mrvljenjem.
III. NORMATIVI I NAČIN UTVRĐIVANJA RASHODA
Članak 5.
Na ime kala,rasipa,kvara i loma utvrđuje se dopušteni normativ gubitaka
izražen u postocima od količine proizvoda koje su u obračunskom razdoblju
prodane. Dopušteni normativ gubitaka utvrđuje se na temelju iskustva struke
do iznosa od:
___________________________________________________________________________________ Red. Naziv robe Stopa broj % ___________________________________________________________________________________ 1 2 3 ___________________________________________________________________________________ I. POLJOPRIVREDNI PROIZVODI ___________________________________________________________________________________ A. VOĆE 1. Južno voće (naranče, limun, banane, mandarine, ananas i sl.) 1,5 2. Orah, badem, lješnjak, kesten, rogač 1,0 3. Jagodasto voće, svježe smokve 4,0 4. Jabuke, kruške, šljive, dunje, lubenice 3,0 5. Koštičavo voće: kajsije, breskve, trešnje i višnje 3,5 6. Sušeno voće - šljive 1,5 7. Sušeno voće - smokve 0,7 8. Sušeno voće ostalo 0,4 9. Ostalo voće 2,0 ___________________________________________________________________________________ B. POVRĆE 1. Kupus kiseli i kisela repa 5,0 2. Kupus ,kelj ,blitva ,zelena salata svježa 2,0 3. Mahune, grašak, paprika, rajčica i tikvice 3,0 4. Krumpir i mrkva rana, celer i peršun 2,0 5. Zamrznuto voće i povrće - pakirano 0,5 6. Krumpir, mrkva, luk 1,5 7. Grah, leća, grašak, bob - suhi 1,0 8. Gljive, šampinjoni - svježi 4,5 9. Sadni materijal 3,5 10. Cvijeće svježe (rezano) 5,0 11. Cvijeće (lončanice) 4,0 12. Konzervirano i ostalo povrće 1,0 ___________________________________________________________________________________ C. ŽITARICE 1. Pšenica, ječam, zob, kukuruz i druge žitarice 0,25 ___________________________________________________________________________________ D. OSTALI PREHRAMBENI PROIZVODI 1. Brašno (kukuruzno i pšenično) i riža u rinfuzi 1,0 2. Brašno (kukuruzno i pšenično) i riža pakirano 0,3 3. Mak i pšenične mekinje 0,7 4. Kruh svih vrsta 0,3 5. Peciva svih vrsta 0,5 6. Kolači industrijski 1,0 7. Proizvodi od brašna (dvopek, mrvice, keksi) 0,2 8. Mlijeko pasterizirano 0,4 9. Mlijeko ostalo 0,5 10. Sirevi svih vrsta, maslac 0,5 11. Kiselo mlijeko, jogurt, vrhnje 0,8 12. Hrana za novorođenčad i malu djecu 0,5 13. Sladoled, kreme 1,0 14. Jaja svježa 1,0 15. Med 0,3 16. Ocat alkoholni, vinski i voćni 1,5 17. Šećer (kristal, u prahu, u kocki) 0,5 18. Sol za jelo (morska, kamena i vakumirana) 0,5 19. Povrće ukiseljeno (svih vrsta) 1,0 20. Jela gotova i polugotova 0,5 21. Bomboni i drugi proizvodi od šećera 0,4 22. Čokolada i proizvodi od čokolade i kakaa 1,2 23. Kava svih vrsta - pakirana 0,1 24. Začini pakirani i čajevi 0,1 25. Mast jestiva 1,0 26. Ulje jestivo u bocama 0,5 27. Ulje jestivo u bačvama i drugim pakovanjima za prodaju od litre na više 1,0 28. Ostalo 0,5 ___________________________________________________________________________________ E. PIĆA - ALKOHOLNA I BEZALKOHOLNA 1. U bocama i drugom pakiranju 0,5 2. U bačvama i drugom većem pakiranju za prodaju od litre na više 1,0 ___________________________________________________________________________________ F. MESO, SUHOMESNATI PROIZVODI I RIBA 1. Meso svježe rasječeno 0,5 2. Meso peradi (svježe) 0,5 3. Meso divljači 1,5 4. Riba svježa 1,8 5. Riba smrznuta 1,0 6. Riba sušena 0,5 7. Slanina svježa, loj, svinjsko salo, maslo (topljeno) 1,0 8. Suhomesnati proizvodi i čvarci 1,0 9. Ostalo meso 0,5 ___________________________________________________________________________________ G. STOČNA HRANA 2,0 ___________________________________________________________________________________ II. KEMIKALIJE ___________________________________________________________________________________ 1. Firnis, boje i lakovi, tutkalo i kit 0,5 2. Sredstva za zaštitu bilja 1,0 3. Deterdženti za pranje rublja 1,0 4. Sredstva za čišćenje 0,8 5. Sredstva za ćišćenje kožne obuće i odjeće 1,4 6. Sapuni, zubne paste, kreme za brijanje 0,6 7. Kozmetički proizvodi razni 0,5 8. Ostali kemijski proizvodi, petrolej i benzin 0,7 ___________________________________________________________________________________ III. GRAĐEVNI MATERIJAL ___________________________________________________________________________________ 1. Vapno, cement, gips, suha žbuka pakovana 1,5 2. Mramorne ploče 1,5 3. Salonit ploče i cijevi 2,2 4. Pijesak, šljunak 3,0 5. Izolacijske mase 0,5 6. Izolacijski materijal (staklo i kam. vuna) 2,0 7. Ljepenka krovna 1,5 8. Crijep, opeka, mont ispune i gredice 2,0 9. Betonski proizvodi (cijevi, ploče, kocke) 1,2 10. Rezana građa i ploče od drva 1,5 11. Ostali građ. materijal osim gr. stolarije 1,5 ___________________________________________________________________________________ IV. OGRJEV ___________________________________________________________________________________ 1. Ugljen drveni u rinfuzi 3,5 2. Ugljen drveni u vrečama 1,0 3. Ugljen lignit u rinfuzi 2,0 4. Ostali ugljerli 1,0 5. Ogrjevno drvo 1,5 ___________________________________________________________________________________ V.OSTALO ___________________________________________________________________________________ 1. Staklo ravno i šuplje osim optičkog 1,5 2. Keramika i porculan 0,7 3. Užarija 0,2 4. Sjemenska roba 1,5 5. Gnojiva umjetna u rinfuzi 4,0 6. Gnojiva umjetna pakirana 1,0 7. Duhanski proizvodi (osim cigareta) 0,5 8. Posude od metala, (emajlirani i neemajl.) 1,0 9. Posuđe od stakla, porculana i keramike 1,5 10. Sanitarni uređaji od keramike 1,0 11. Dječje igračke razne 1,5 12. Nakit od porculana, stakla, plastike 1,0 13. Gramofonske ploče i kasete 1,2 14. Videokasete, fotografski filmovi 1,5 15. Tkanine metražne 1,8 16. Čarape ženske 1,0 17. Žarulje razne 1,2 18. Baterijski ulošci 2,0 19. Ostalo, nespomenuto 0,5 ___________________________________________________________________________________
Članak 6.
Dopuštena visina rashoda utvrđena ovim Pravilnikom može se utvrđivati na sljedeći način:
- neposredno nakon nastajanja pojedinog rashoda;
- izvanrednim popisom robe u prodavonici ili skladištu prodavaonice;
- redovitim popisom robe, odnosno na drugi način utvrden općim aktom
pravne osobe,
Članak 7.
Utvrđivanje rashoda obavlja komisija, odnosno ovlaštena osoba imenovana
od organa upravljanja pravne osobe u kojoj se rashod utvrđuje. O izvršenom
popisu obvezno se sastavlja zapisnik. Zapisnik, odnosno ovjereni izvod
iz zapisnika, smatra se knjigovodstvenom ispravom temeljem odredbe članka
2. ovog PraviInika.
IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 8.
Obveze obračunavanja i plaćanja poreza na promet proizvoda oslobađa
se pravna osoba i u slučaju kada je propisano da za te proizvode porez
obračunava i plaća proizvođač, odnosno uvoznik. Normativom utvrđena visina
rashoda u tom je slučaju rashod koji pravna osoba može knjižiti kao trošak
poslovanja.
Članak 9.
Za tumačenje odredaba ovog Pravilnika ovlašteno je Vijeće udruženja
trgovine Hrvatske gospodarske komore.
Članak 10.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama",
a primjenjuje se od 1. siječnja 1995.
Broj: I-55-403/11-1994.
Zagreb, 20. prosinca 1994.
Predsjednik:
Mladen Vedriš, mr. oec., v. r.
Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.