Zakoni i propisi - Pravni savjeti 94 22.12.1994 Rješenje o odobrenju carinskog kontingenta za uvoz sirovina, reprodukcijskih i drugih materijala koji se rabe pri proizvodnji roba za izvoz u 1995. godini
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO FINANCIJA

Na osnovi članka 54. stavak 2. Carinskog zakona ("Narodne novine br. 53A/91, 33/92, 26/93 i 106/93), te točke I. podtočka 4. Odluke o kriterijima za carinski kontingent ("Narodne novine", br. 62/92, 45/93 B9/93, 95/93, 114/93, 10/94 i 34/94), sukladno prijedlogu Ministarstva gospodarstva i pribavljenom mišljenju Hrvatske gospodarške komore, ministar financija donosi slijedeće

RJEŠENJE

O ODOBRENJU CARINSKOG KONTINGENTA ZA UVOZ SIROVINA, REPRODUKCIJSKIH I DRUGIH MATERIJALA KOJI SE RABE PRI PROIZVODNJI ROBA ZA IZVOZ U 1995. GODINI

1. Odobrava se carinski kontingent za uvoz sirovina, reprodukcijskih i drugih materijala koji se rabe pri proizvodnji roba za izvoz (u daljnjem tekstu: carinski kontingent); bez plaćanja carine, u vrijednosti do 600,000.000.- US dolara tijekom 1995. godine.

2. Korisnik carinskoga kontingenta može biti poduzeće ili drugi poduzetnik koji: a) uvezene sirovine, reprodukcijski i drugi materijal u cijelosti ugradi ili na drugi način rabi pri proizvodnji roba za izvoz, sukladno tehnološkom normativu ovjerenom po ovlaštenoj carinarnici pri odobravanju carinskoga kontingenta, b) robu proizvedenu od uvezenih sirovina, reprodukcijskih i drugih materijala izveze u roku šest mjeseci od dana prijelaska preko carinske crte uvedenih roba, odnosno u duljem roku utvrđenom rješenjem ovlaštene carinarnice. Rok utvrđen rješenjem iz stavka 1. ove podtočke ovlaštena carinarnica može iz opravdanih razloga, na pisani i obrazloženi zahtjev korisnika kontingenta, produžiti za razdoblje do jedne godine. odnosno do tri godine izvozi li se investicijska ili druga oprema čija proizvodnja traje dulje od godinu dana. c) oslvari izvoz u vrijednosti najmanje 30%, većoj od vrijedneksti sirovina, reprodukcijskih i drugih materijala uvezenih za proizvodnju robe koju ee izvozi, te d) sukladnu propisima u deviznom poslovanju, ostvareni izvoz naplati u konvertibilnoj valuti, a ostvarena devizna sredstva u prupisanom roku unese u zemlju.

3. Pisani zahtjev za odobrenje carinskng kontingenta. s naznakom vrste roba koje će se uvesti odnosno izvesti sukladno propisima o Carinskoj tarif,. njihove količine i vrijednosti, te roka za izvršenje iz.voza daljeg od šest mjeseci, korisnika carinskoga kont.ngenta pudnosi carinarnici ovlaštenoj prema njegovu sjedištu. U privitku zahtjeva iz stavka I ove točke, korisnik kontingenta prilaže i specifikaciju sirovina reprodukcijskog i drugog materijala koji se ugrađuju u izvozni proizvod (tehnološki normativ).

4. Rješenje o odobrenju carinskoga kontingenta ovlaštena carinarnica donosi u obliku bilješke na pisanome zahtjevu korisnika za odobrenje car-inskoga kontingenta

5. Na uvoznoj carinskoj deklaraciji robe koja se uvozi korištenjem carinskog kontingenta za uvoz roba radi proizvodnje za izvoz, odnosno na izvoznoj carinskoj deklaraciji odgovarajućih izvoznih proizvoda, uz zaglavlje obvezatno se unosi bilješka "Čl. 54. - CKUI"

6. Na osnovi pisanoga izvješća korisnika carinskoga kontingenta o izvršenome izvoza prema izvoznim carinskim deklaracijama, naplati izvoza i ostvarenju deviznoga priliva, ovlaštena carinarnica bilješkom na izvorniku akta o odobrenju carinskoga kontingenta korisnika se razdužuje obveze ostvarivanja izvoza i deviznog priliva.

7. Evidenciju o ostvarenom uvozu bez plaćanja carine sukladno ovome rješenju i ostvarenom izvozu te visini neplaćene carine i drugih pristojbi, vodi Carinska uprava Republike Hrvatske, o čemu dostavlja izvješće Ministarstvu financija, Ministarstvu gospodarstva i hrvatskoj gospodar skoj komori početkom narednog za proteklo tromjesječje.

8. Ovo rješenje stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama", a primjenjuje se od 1. siječnja 1995. godine.

Klasa : 413-01/94-01/115

Urbroj : 513-15-91-1

Zagreb, 16. prosinca 1994.

Ministar financija

Božo Prka, v. r