Zakoni i propisi - Pravni savjeti 88 05.12.1994 Naredba o obveznom pretraživanju konja na zaraznu bolest infekcioznu anemiju kopitara i mjerama za njeno suzbijanje
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ŠUMARSTVA

Na temelju članka 11 stavka 1 točke 2. Zakona o zdravstvenoj zašliti životinja i veterinarskoj djelatnosti ("Narodne novine", broj 52/91, 64/91 i 26/93), ministar poljoprivrede i šumarstva donosi

NAREDBU

O OBVEZNOM PRETRAŽIVANJU KONJA NA ZARAZNU BOLEST INFEKCIOZNU ANEMIJU KOPITARA I MJERAMA ZA NJENO SUZBIJANJE

I.

U svrhu utvrđivauja proširenosti zarazne bolesti infekciozne anemije kopitara i njenog suzbijanja, provest će se najkasnije do 16. siječnja 1995 obvezno jednokratno vadenje i laboratorijsko pretraživanje krvi svih konja u Županiji karlovačkoj i Županiji ličko-senjskoj, te u općinama Jastrebarsko, Krašić, Sošice, Klinča Sela i Pisarovina u Županiji zagrebačkoj.

II.

Držatelji konja na području županija iz točke I, ove naredbe dužni su podvrgnuti dijagnostičkom pretraživanju na infekcioznu anemiju kopitara sve konje (ždrebad, omad, kobile, pastusi i kastrati).

III.

Svi konji prilikom vađenja krvi moraju se označiti na način propisan glavom VI. točkom 4. Naredbe o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 1994 godini ("Narodne novine", broj 112/91).

IV.

Konji kod kojih se gel-difuzijskim precipitacijskim testom (Coggins test), utvrdi infekciozna anemija kopitara, obvezno će se izdvojiti i označiti na način da im se u lijevo kopito paljenim žigom utisne oznaka u obliku velikog slova "S"

V.

U dvorištima i uzgojima u kojima se pretraživanjem iz točke I. ove naredbe utvrdi infekciozna anemija kopitara, provest će se mjere propisane člancima 6, 7, 9 i 10. Pravilnika o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje infekciozne anemije kopitara ("Narodne novine", br. 67/91).

Konji s pozitivnim Coggins testom koji ne pokazuju klinićke znakove bolesti odmah će se, a najkasnije u roku od 30 dana od dana ustanovljenja bolesti ukloniti (klanjem) putem organiziranog otkupa.

VI.

Uzorkovanje krvi, označavanje konja i vođenje propisane evidencije obavljat će djelatnici nadležnih veterinarskih stanica, a laboratorijsko pretraživanje uzoraka krvi Zavod za mikrobioloiju i zarazne bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

VII.

Zabranjuje se promet i ispaša konja kod kojih nisu provedene mjere propisane ovom naredbom.

VIII.

Nadzor nad provođenjem mjera iz ove naredbe vršit će županijski uredi nadležni za poslove veterinarske inspekcije.

IX.

Stupanjem na snagu ove naredbe prestaje važiti Naredba o obveznom pretraživanju svih konja u Županiji sisačko-moslavačkoj na zaraznu bolest Infekcioznu anemiju kopitara ("Narodne novine", broj 2/94).

X.

Ova naredba stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 011-01/94-01/153

Urbroj: 525-01-94-1

Zagreb, 25. studenoga 1994

Ministar poljoprivrede i šumarstva

Ivan Tarnaj, dipl. ing., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.