Zakoni i propisi - Pravni savjeti 88 05.12.1994 Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-VIII-924/1994 od 23. studenog. 1994.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić, predsjednik Suda, te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić, mr. Vojislav Kučeković, Jurica MalČić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, odlučujući o prijedlogu B. M iz Z. za privremeno obustavljanje izvršenja pojedinačnog akta ili radnje na sjednici održanoj dana 23. studenoga 1994. godine donio je

RJEŠENJE

1. Odbija se prijedlog za privremenu obustavu izvršenja rješenja Gradskog sekretarijata za graditeljstvo, komunalne i stambene poslove, promet i veze, Odjela za imovinsko-pravne i stambene poslove, Područnog odjela Medveščak, Klasa: UP/I-371-01/92-01/276, Urbroj 251-05-13-92-03 od 2. prosinca 1992. godine.

2. Ovo će se rješenje objaviti u "Narodnim novinama".

Obrazloženje:

U svezi pokretanja postupka ocjene ustavnosti članka 94. Zakona o stambenim odnosima B. M. je pozivom na odredbu Članka 18. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91) podnijela prijedlog za privremenu obustavu izvršenja rješenja Gradskog sekretarijata za graditeljstvo, komunalne i stambene poslove, promet i veze, Odjela za imovinsko-pravne i stambene poslove, Područnog odjela Medveščak, Klasa UP/I-371-01/92-01/276, Urbroj 251-05-13-92-03 od 2. prosinca 1992. godine. Tim je rješenjem njenoj kćerki V. Đ. naloženo iseliti iz stana u Z, i predati ga slobodnog od osoba i stvari Vladi Republike Hrvatske putem Ministarstva obrane. Rješenje je doneseno na temelju Članka 70. Zakona o stambenim odnosima ("Narodne novine", broj 51/85. 42/86, 37/88, 47/89, 22/90, 22/92, 58/93 i 70/93) jer je u tijeku postupka utvrđeno da je podnositeljica uselila u sporni stan na temelju ništavog ugovora o zamjeni stana B. L. - Z. Ovo zato jer nositeljica stanarskog prava na stanu u Z. nije pribavila suglasnost za zamjenu u skladu s odredbom Članka 69. istog Zakona. Prijedlog nije osnovan Rješenjem Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-I-892/1994 od 14. studenoga 1994. godine ("Narodne novine", broj 83/94) pokrenut je postupak za ocjenu ustavnosti odredaba članka 94. Zakona o stambenim odnosima. Na temelju odredbe članka 18. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske Ustavni sked može, do donošenja konačne odluke, privremeno obustaviti izvršenja pojedinačnih akata ili radnji koje se poduzimaju na osnovi zakona ili propisa ćija se ustavnost ocjenjuje, ako bi njihovim izvršenjem mogle nastupiti teško otklonjive posljedice. Rješenje, na koje se odnosi prijedlog za obustavljanje izvršenja, zasnovano je na odredbi članka 70. Zakona o stambenim odnosima. Odredba Članka 70. Zakona o stambeninl odnosima nije predmetom postupka za ocjenu ustavnosti u smislu članka 17 Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91)

Nema, dakle, osnove za donošenje rješenja o privremenom obustavljanju izvršenja pojedinačnog akta, odnosno radnji u smislu cit. članka 18. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hratske. O prijedlogu podnositeljice ne može se rješavati niti na osnovi odredbe članka 53. stavka 2. Poslovnika Ustavnog suda Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 29/94) na temelju koje Ustavni sud može na prijedlog podnositelja ustavne tužbe odgoditi izvršenje osporenog akta do donošenja odluke, ako bi izvršenje prouzročilo podnositelju ustavne tužbe štetu koja bi se teško mogla popraviti, a odgoda nije protivna javnom interesu niti bi se odgodom nanijela nekome veća šteta.

U konkretnom predmetu ustavna tužba nije podnesena, pa nisu ostvarene procesne pretpostavke za primjenu odredbe članka 53. stavka 2. Poslovnika Ustavnog suda Republike Hrvatske.

Na temelju izloženoga valjalo je riješiti kao u izreci. Objavljivanje ovog rješenja u službenom glasilu Republike Hrvatske zasnovano je na odredbi članka 20. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Broj: U-VIlI-924/1994.

Zagreb, 23. studenoga 1994.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik

Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.