Zakoni i propisi - Pravni savjeti 86 29.11.1994 Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-I-362/1992. od 18. studenoga 1994.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić, predsjednik Suda, te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić-Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, u postupku ocjene suglasnosti Zakona s Ustavom, na sjednici održanoj 18. studenoga 1994. godine, donio je

ODLUKU

I.

Ukida se odredba članka 2. Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o utvrđivanju plaće i drugih primanja dužnosnika ("Narodne novine", broj 75/92) u dijelu koji glasi: "a primjenjuje se od 9. listopada 1992. godine".

II.

Ova odluka objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje:

Rješenjem od 5. srpnja 1994. godine broj: U-I-362/1992 objavljenom u "Narodnim novinama", broj 57 od 29. srpnja 1994. godine Sud je prihvatio prijedlog Gorana Mikuličića iz Zagreba i pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti odredbe članka 2. Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o utvrđivanju plaće i drugih primanja dužnosnika ("Narodne novine", broj 75/92), a kojom je određeno povratno djelovanje članka 1. istog Zakona u kojem su propisani slučajevi kada dužnosnik ne može koristiti pravo da prima plaću u razdoblju od šest mjeseci od prestanka mandata.

Članak 2. u cjelini glasi: "Ovaj Zakon stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama", a primjenjuje se od 9. listopada 1992 godine."

Zakon je stupio na snagu 5. studenoga 1992. godine. Sabor Republike Hrvatske, iako pozvan, nije se izjasnio o pokretanju postupka za ocjenu ustavnosti navedene odredbe.

Nastavljajući pokrenuti postupak u odnosu na odredbu članka 2. navedenog Zakona Sud je našao da je ta odredba u neskladu s Ustavom Republike Hrvatske, te je slijedom toga donio odluku o djelomičnom ukidanju osporene odredbe i to iz slijedećih razloga.

Odredbom članka 90. stavak 2. Ustava Republike Hrvatske određeno je da zakon stupa na snagu najranije osmi dan od dana njegove objave osim ako nije zbog osobito opravdanih razloga zakonom drugačije određeno, ali uz ograničenje da samo pojedine odredbe zakona mogu imati povratno djelovanje.

Odredbom članka 2. Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o utvrđivanju plaće i drugih primanja dužnosnika koji ukupno sadrži samo dva članka određeno je povratno djelovanje članka 1. tog Zakona. Ovakvim određivanjem utvrđeno je povratno djelovanje cijelog navedenog Zakona, a što je u nesuglasju s navedenom odredbom članka 90. stavak 2. Ustava Republike Hrvatske, ali i s načelnom odredbom članka 3. Ustava o vladavini prava kao najvišoj vrednoti ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Valja, naime, reći da Ustav ne poznaje izuzetke od zabrane propisivanja povratnog djelovanja čitavog zakona. Ustav samo dopušta da se zakonom može, zbog osobito opravdanih razloga, i drukčije odrediti u pogledu pojedinih odredbi.

Slijedom iznesenog Sud je zaključio da odredba članka 2. Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o utvrđivanju plaće i drugih primanja dužnosnika nije u skladu s odredbom članka 90. stavak 2. Ustava Republike Hrvatske, pa je sukladno članku 21. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91) odlučio kao u izreci pod I. ove odluke.

Odluka o objavi (izreka pod II.) temelji se na odredbi članka 20. stavka 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Broj: U-I-362/1992

Zagreb, 18. studenoga 1994.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik

Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.