Zakoni i propisi - Pravni savjeti 113 21.12.1993 Pravilnik o obrascima za dostavljanje statističkih podataka tijelima državne statistike
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Na temelju članka 53. stavak 4. Zakona o državnim maticama ("Narodne novine", br. 96/93). ravnatelj Državnog zavoda za statistiku donosi

PRAVILNIK

o obrascima za dostavljanje statističkih podataka tijelima državne statistike

Članak 1.

Radi praćenja prirodnog kretanja stanovništva, ovim pravilnikom propisuju se obrasci i način dostavljanja statističkih podataka tijelima državne statistike.

Članak 2

Statistički podaci koji se dostavljaju tijelima državne statistike dostavljaju se na slijedećim obrascima:

- podaci o rođenju na "Statističkom listiću o rođenju" (obrazac DEM-1);

- podaci o smrti na "Statističkom listiću o smrti" (obrazac DEM-2);

- podaci o zaključenju braka na "Statističkom listiću o vjenćanju" (obrazac DEM-3);

- zbirni mjesećni pregled upisa u državnim maticama na statističkom listiću "Pregled upisa u državne matice" (obrazac DEM-4).

Članak 3.

Uz "Statistički listić o smrti" matičar je dužan priložiti "Potvrdu o smrti".

Članak 4.

Prilikom svakog upisa u državne matice (činjenicu rođenja, smrti ili zaključenja braka) matičar je dužan ispuniti odgovarajući listić.

Podatak o broju priznavanja očinstva ili stjecanje statusa djeteta rođenog u braku, matičar upisuje sakm u obrazac DEM-4.

Članak 5.

Ako je matičar izvršio upis u državnu maticu, a takav upis je naknadno poništen, ispunjeni statistički listić matičar ne dostavlja tijelu državne statistike, nego u "Pregledu upisa u državne matice" (obrazac DEM-4) naznačuje da je izvršeni upis poništen.

Ako je upis u državnu maticu poništen nakon što je statistički listić dostavljen tijelu državne statistike, matičar je dužan o poništenju upisa izvijestiti to tijelo.

Članak 6.

Ako je upis u državnu maticu izvršen naknadno matičar je dužan to zabilježiti u rubriku "Napomena" na kraju svakog statističkog listića.

Članak 7.

Statislički listići o upisima izvršenim u državne matice dostavljaju se tijelima državne statistike posebno, svaki mjesec.

Statističke listiće matičar dostavlja zajedno s prilozima tijelu državne statistike u roku od tri dana po isteku mjeseca u kojem su listići ispunjeni.

Članak 8.

Ako tijelo državne statistike ustanovi da su primljeni statistički listići nepotpuni odnosno netočno ili pogrešnio ispunjeni, zatražit će njihovu dopunu odnosno ispravak. Matičar je dužan odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana primljenog zahtjeva dostaviti dopunjeni odnosno ispravljeni statistički listić.

Članak 9.

Pri ispunjavanju statističkih listića, matičar je dužan pridržavati se stručnih metodoloških uputa tijela državne statistike.

Tijela državne statistike opskrbljivat će matičke urede obrascima iz članka 2, ovog pravilnika.

Članak 10.

Obrasci iz članka 2 ovog pravilnika tiskani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni dio.

Članak 11.

Danom početka primjene ovog pravilnika prestaje vrijediti Pravilnik o obrascima za dostavljanje statističkim podataka organima statističke službe ("Narodne novine" br. 31/75., 50/81. i 12/83).

Članak 12.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana nakon objave u "Narodnim novinama", a primjenjuje se od 1 sječnja 1994,

Ravnatelj Državnog zavoda za statistiku

dr. Jakov Gelo, v, r.