Zakoni i propisi - Pravni savjeti 88 01.10.1993 Odluka o postupku davanja suglasnosti stranim vojnim izaslanicima
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članaka 99. i 100. Ustava Republike Hrvatske i članka 47. Zakona o obrani (proćišćeni tekst - "Narodne novine", br. 74/93). a suglasno članku 7. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima od 24. travnja 1964. godine. donosim

ODLUKU

o postupku davanja suglasnosti stranim vojnim izaslanicima

I.

Država koja želi poslati svog vojnog izaslanika u Republiku Hrvatsku diplomatskim putem traži od Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske suglasnost za određenu osobu uz prilaganje životopisa te osobe.

II.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske službeno traži pismenu suglasnost za predloženu osobu od Ureda za nacionalnu sigurnost te od Ureda za vojne izaslanike Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

III.

Prijedlog za davanje suglasnosti zajedno sa pozitivnim mišljenjima Ureda za nacionalnu sigurnost i Ureda za vojne izaslanike te životopisom predložene osobe dostavlja se u Ured Predsjednika Republike, Vojni kabinet.

IV.

Predsjednik Republike Hrvatske daje suglasnost za predloženu osobu što -Ured Predsjednika Republike, Vojni kabinet, pismeno priopćava Ministarstvu vanjskih poslova.

V. Ministarstvo vanjskih poslova RH službeno diplomatskim putem izvješćuje državu koja je zatražila suglasnost za svog vojnog izaslanika o dodijeljenoj suglasnosti za tu osobu.

VI.

Diplomatsko predstavništvp države koja je tražila suglasnost za voinog izaslanika notificira dolazak svog vojnog izaslanika Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske, koje o tome izvješćuje Ured za vojne izaslanike Ministarstva obrane RH.

VII. Vojni izaslanik strane zemlje u Republici Hrvatskoj dužan je u obavljanju svoje funkcije pridržavati se odredaba Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, te zakona i propisa Republike Hrvatske dok djeluje i boravi na teritoriju Republike Hrvatske.

VIII.

Predsjednik Republike Hrvatske pridržava si pravo da u slučaju negativnog mišljenja iz članka II. ove odluke ne izda suglasnost za predloženu osobu.

IX. Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva obrane ili Ministarstva unutarnjih poslova, Predsjednik Republike Hrvatske može u slučajevima dokazanog nepridržavanja odredbi utvrđenih u točki 7. ove odluke donijeti odluku o otkazivanju gostoprimstva vojnom izaslaniku strane zemlje u Republici Hrvatskoj.

X.

Ministarstvo vanjskih poslova dužno je s Odlukom o postupku davanja suglasnosti stranim vojnim izaslanicima odmah upoznati sve zemlje s kojima Republika Hrvatska ima diplomatske odnose.

XI. Ministarstvo obrane je dužno u ustroju Ureda za vojne izaslanike odrediti osobu ili osobe koje će u skladu s međunarodnom praksom i protokolom brinuti o stranim vojnim izaslanicima.

XII.

Ova odluka stupa na snagu odmah i objavit će se u "Narodnim novinama".

Broj : PA7-88/ 1-93

Zagreb, 21. rujna 1993.

Predsjednik Republike Hrvatske

dr. Franjo Tuđman, v. r