Internet i poslovne usluge za poduzetnike Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave. Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice. Link za opširnije informacije o izradi web stranica |
||
Na temelju članka 21. stavka l. Zakona o ugostiteljskoj i 1.urističkoj
djelatnosti (" Narodne novine ". broj 28/88, 38/88, 16/90 i 44/93),
ministar turizma, uz mišljenje Hrvatske udruge hotelijera i Hrvatske udruge
kampera, donosi
I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Ovim pravilnikom propisuje se klasifikacija ugostiteljskih objekata, minimalni uvjeti kojima moraju udovoljavati objekti i kategorizacija ugostiteljskih objekata.
Odredbama ovog pravilnika utvrđuje se što se smatra pojedinom vrstom
ugostiteljskog objekta.
Članak 2.
Ugostiteljskim objektom, prema odredbama ovog pravilnika, smatra se ugostiteljska jedinica koja u poslovnom, građevinskom i funkcionalnom pogledu čini cjelinu ili koja, u okviru šire građevinske cjeline, ima izdvojeni prostor i potrebitu funkcionalnost.
Ugostiteljskim objektom zatvorenog tipa, smatra se objekt u kojem pravne i fizičke osobe orgaciiziraju pružanje ugostiteljskih usluga svojim djelatnicima i svojim članovima (restoran za prehranu djelatnika, odmaralište i sl.).
Ukoliko se u objektima iz stavka 2. ovog članka pružaju usluge i trečim osobama, objekti moraju ispunjavati uvjete propisane za ugostiteljske objekte otvorenog tipa.
Iznimno od odredbe stavka l. ovog članka, ugostiteljski objekti vrste
slastičarnica i buregdžinica koji na dan stupanja na snagu ovog pravilnika
posluju kao radnja u odvojenim prostorijama odnosno prostorima u kojima
pripremaju i uslužuju slastice i jela mogu imati odvojene proslorije odnosno
prostore.
Članak 3.
Ugostiteljski objekti klasificiraju se u odgovarajuču vrstu, a određene vrste ugostiteljskih objekata u odgovarajuću kategoriju
Klasificiranje u vrste i kategorije obavlja se sukladno odredbama ovog
pravilnika
II. KLASIFIKACIJA I VRSTE UGOSTITEIJSKIH OBJEKATA
Članak 4.
Ugostiteljski objekti klasificiraju se kao:
- objekti za smještaj;
- objekti za prehranu.
Članak 5.
Klasifikacija ugostiteljskog objekta određuje se prema vrsti ugostiteljskih
usluga koje se pretežito pružaju u objektu, tehničkim mogučnostima i načinu
usluživanja.
1. Ugostiteljski objekti za smještaj
Članak 6.
Ugostiteljski objekti za smještaj su: hotel, pansion, motel, turistički apartman, odmaralište, odmaralište za djecu i mladež, kamp, kuča i stan za odmor i sobe za iznajmljivanje.
Ugostiteljskim objektima za smještaj smatraju se i drugi objekti koji
pružaju usluge smještaja, bez obzira kako se nazivaju (prenočišta i dr.),
a koji se ne mogu svrstati u neku od vrsta iz stavka 1. ovog članka.
Hotel
Članak 7.
Hotel je ugostiteljski objekt. u kojem se pružaju usluge smještaja i doručka, a mogu se pružati i druge usluge i uobičajene u ugostiteljstvu.
U hotelu se izdaju sobe i apartmani.
Hotel mora biti smješten u zasebnoj zgradi ili u potpu no odvojenom dijelu zgrade koji čini homogenu cjelinu.
Hotel može imati depandansu
Depandansa je objekt u sastavu hotela, u kojem se pružaju samo usluge smještaja, a usluge prehrane i druge usluge gostima u tom objektu, pružaju se u matičnom objektu (hotelu).
Depandansa je odvojeni građevinski objekt koji s matičnim objektom može
biti povezan komunikacijskim hodnikom
Pansion
Članak 8.
Pansion je ugostiteljski objekt u kojem se gostima, u pravilu za duži
boravak, pružaju usluge smještaja i prehrane, a mogu se pružati i druge
usluge uobičajene u ugostiteljstvu.
Motel
Članak 9
Motel je ugostiteljski objekt smješten uz prometnice, namijenjen kračem
zadržavanju gostiju u kojem se pružaju usluge smještaja i doručka, a mogu
se pružati i ostale ugostiteljske usluge
Turistički apartman
Članak 10
Turistički apartman je ugostiteljski objekt u kojem se pružaju usluge smještaja, a mogu se pružati i druge ugosti teljske usluge.
Turistički apartman može biti zaseban (pojedinačni; građevinski objekt, jedan i više apartmana u jednoj zgradi (u daljnjem tekstu: blokovi) i više apartmana pojedinačih građevinskih objekata na istoj lokaciji (u daljnjem tekstu cjeline).
Turistički apartman najviše kategorije naziva se rezidencija
Odmaralište
Članak 11.
Odmaralitše je ugostiteljski objekt zatvorenog tipa, u kojem se pružaju usluge smještaja djelatnicima odnosno članovima udruženja i organizačija osnivača odmarališta, a mogu se pružati i druge usluge.
Odmaralište za djecu i mladež
Članak l2.
Odmaralište za djecu i mladež je ugostiteljski objekt zatvorenog tipa
namijenjen odmoru i rekreaciji djece i mladeži, u kojem sc pružaju usluge
smještaja, a mogu se pružati i druge usluge.
Kamp
Članak 13.
Kamp je ugostitetjski objekt u kojem se na uređenom prostoru turist.ima
iznajmljuje zemljište za kampiranje, uređaji i oprema za kampiranje, a
mogu se pružati i druge usluge.
Kuča i stan za odmor
Članak 14.
Kuča i stan za odmor je ugostiteljski objekt namijenjen odmoru, u kojem
se turistima pruža usluga smještaja, a mogu se pružati i usluge prehrane
Soba za iznajmljivanje
Članak 15.
Soba za iznajmljivanje je objekt u okviru stambene zgrade odnosno stana,
u kojem se turistima pruža usluga smještaja, a može se pružati i usluga
doručka
2. Ugostiteljski objekti za prehranu
Članak 16.
Ugostiteljski objekti za prehranu su: restoran, gostionica, kavana, pivnica, zdravljak, snack-bar, caffe-bar, buffet, bistro, krčma, konoba, klijet, pečenjarnica, disco-bar, nočni bar, pizzeria, buregdžinica, slastičarnica i objekt brze pre hrane (fast food i dr.).
Ugostiteljskim objektom za prehranu smatraju se i drugi objekti, bez
obzira kako se nazivaju, u kojima se gostima pružaju usluge prehrane i
točenja pića i napitaka.
Restoran
Članak 17.
Restoran je ugostiteljski objekt u kojem se, u pravilu, za vrijeme glavnog obroka (ručak, večera) pripremaju i uslužuju topla i hladna jela, pića i napici.
Restoran mora imati blagot.,aonicu, kuhinju, točionik i konobarski office,
osim u restoranu sa samoposluživanjem, te priručno skladište za čuvanje
namirnica i pića.
Gostionica
Članak 18.
Gostionica je ugostiteljski objekt u kojem se tijekom čitavog poslovnog vremena pripremaju i uslužuju topla i hladna jela, pića i napici.
Gostionica mora imati blagovaonicu, kuhinju, točionik i priručno skladište za čuvanje namirnica i pića.
Gostionica u kojoj se pružaju i usluge smještaja mora imati sobe za
goste, a ispod naziva "gostionica" mora biti dodatak s iznajmljivanjem
soba.
Kavana
Članak 19.
Kavana je ugostiteljski objekt u kojem se pripremaju i uslužuju napici, pića, slastice i pretežito jednostavnija jela.
U dijelu prostorije za usluživanje gostiju ili u posebnoj prostoriji, u kavani, mogu se usluživati i glavni obroci (ru čak, večera) ako postoji oprema i inventar propisan za bla govaonicu.
Kavana mora imati prostoriju za usluživanje gostiju. kuhinju ili proslor
za pripremanje jela, ako ih uslužuje točionik s izložbenom rashladnom vitrinom
za hladna jela i slastice, te priručne proslore i rashladne uređaje za
čuvanje naznirnica i pića.
Pivnica
Članak 20
Pivnica je ugostiteljski objekt u kojem se tijekom čitavog poslovnog vremena toči pretežito pivo, te pripremaju i uslužuju topla i hladna jela odgovarajučeg asortimana.
Pivnica mora imati prosloriju za usluživanje gostiju, kuhinju ili prostor
za pripremanje jela, točionik s uređajem za točenje piva na krigle, priručne
prostore i rashladne uređaje za čuvanje namirnica i pića.
Zdravljak
Članak 21
Zdravljak je ugostiteljski objekt u kojem se tijekom čitavog poslovnog vremena pripremaju i uslužuju topla i hladna - pretežito mliječna jela, slastice, bezalkoholna pića i napici.
Zdravljak mora imati prostoriju za usluživanje gostiju, točionik s rashladnom
vitrinom za slastice, kuhinju ili prostor za pripremanje jela, odgovarajuči
termički blok s prostorom za izradu slastica, priručne prostore i rashladne
uređaje za čuvanje namirnica, pića i napitaka.
Snack-bar
Članak 22.
Snack-bar je ugostiteljski objekt u kojem se tijekom čitavog poslovnog vremena na očigled gostiju pripremaju i uslužuju jela, pića i napici.
Snack-bar mora imati prostoriju za usluživanje gostiju odnosno za samoposluživanje,
prostor za pripremanje jela, točionik, koji može biti u prostoru za pripremanje
jela, snack konzumacijski pult, te priručne prostore i rasladne uređaje
za čuvanje namirnica i pića i namještaj prilagođen kračem zadržavanju gostiju
Caffe-bar
Članak 23.
Caffe-bar je ugostiteljski objekt u kojem se tijekom čitavog poslovnog vremena, uglavnom u prostoru točionika, pripremaju i uslužuju napici i pića, topli i hladni sendviči, slastice, voče, te sladoled proizveden na industrijski način
Caffe-bar mora imati prostoriju za usluživanje, točionik u prostoriji
za usluživanje, termički uređaj i prostor za pripremanje slastica ako se
u objektu uslužuju slastice, te namještaj prilagođen kračem zadržavanju
gostiju.
Buffet
Članak 24.
Buffet je ugostiteljski objekt u kojem se tijekom čitavog poslovnog vremena pripremaju i uslužuju pića i napici, te pretežito hladna jela.
U buffetu se mogu usluživati i jednostavna topla jela. Buffet mora imati prostoriju za usluživanje gostiju, prostor za pripremanje jela, točionik u prostoru za usluživanje, priručne prostore i rashladne uređaje za čuvanje namirnica i pića, te namještaj prilagođen kraćem zadržavanju gostiju.
Ukoliko se u buffetu uslužuju jednostavna topla jela, a nema kuhinje,
u prostoru točionika mora bili proslor za pripremanje jela.
Bistro
Članak 25.
Bistro je ugostiteljski objekt u kojem se pripremaju i uslužuju pića, napici i pretežito jednostavna jela.
Ristro mora imati prostoriju za usluživanje gostiju s namještajem prilagodenim
kračem zadržavanju gostiju, prostor za pripremanje jela, točionik i priručne
prostore, te opremu za čuvanje namirnica i pića.
Krčma
Članak 26.
Krčma je ugostiteljski objekt u kojem se pripremaju i uslužuju pića, napici i hladna jela, a mogu se usluživati i pojedina topla jela, prema mjesnim običajima.
Krema mora imati prostoriju za usluživanje gostiju, točionik u istoj
prostoriji, priručne prostore i rashladne uređaje za čuvanje namirnica
i pića, te kuhinju ili prostor za pripremanje, jela ukoliko se u krčmi
uslužuju i topla jela.
Konoba
Članak 27.
Konoba je ugostiteljski objekt u kojem se uslužuju pretežito vino i rakija, te pripremaju i uslužuju karakteristična jela prema običajima kraja.
Konoba mora imati prostoriju za usluživanje gostiju s odgovarajučim izvornim namještajem prilagođenim kraju, točionik, priručne prostore i rashladne uređaje za čuvanje namirnica i pića, te prostore i uređaje za pripremanje karakterističnih jela.
Kada se u konobi uslužuju karakteristična topla jela, moraju se pripremiti
na ognjištu.
Pečenjarnica
Članak 28.
Pečenjarnica je ugostiteljski objekt u kojem se pripremaju i uslužuju pečena jela i toče alkoholna i bezalkoholna pića i napici.
Pečenjarnica mora imati prostoriju ili prostor za usluživanje gostiju,
točionik u istoj prostoriji, prostor i opremu za pripremanje jela i priručne
prostore i rashladne uređaje za čuvanje namirnica i pića, te namještaj
prilagođen kračem zadržavanju gostiju.
Disco-bar
Članak 29.
Disco-bar je ugostiteljski objekt u kojem se, u pravilu noču, pripremaju i uslužkrju pića i napici i jednostavna jela.
Disco-bar mora imati glazbu koja se emitira putem odgovarajučih uređaja i prostor pogodan za ples (plesni podij).
Glede ostalih uvjeta uređenja i opreme odgovarajuče se primjenjuju odredbe
ovog pravilnika propisane za kavanu, s tim da se iz točionika smještenog
u prostoriji za usluživanje, mogu neposredno posluživati gosti.
Nočni bar
Članak 30
Nočni bar je ugostiteljski objekt u kojem se pripremaju i uslužuju pića i napici, te jednostavna jela.
Nočni bar, u pravilu, ima živu glazbu, a mora imati prostor za usluživanje, prostor za ples sukladan veličini bara, mušku i žensku garderobu s umivaonikorn i tušem s toplom vodom ukoliko se u baru priređuju artističke i slične priredbe.
Glede ostalih uvjeta uređenja i opreme odgovarajuče se primjenjuju odredbe
ovog pravilnika propisane za kavanu, s tim da se iz točionika, smještenog
u prostoriji za usluživanje, mogu neposredno usluživati gosti
Pizzeria
Članak 31.
Pizzeria je ugostiteljski objekt u kojem se tijekom čitavog poslovnog vremena priprema i uslužuje pizza, toči vino, pivo i bezalkoholna pića i napici.
Pizzeria mora imati prostoriju za usluživanje gostiju s namještajem prilagođenim kračem zadržavanju gostiju.
Glede ostalih uvjeta uređenja i opreme odgovarajuče se primjenjuju odredbe
ovog pravilnika propisane za pečenjarnicu.
Buregdžinica
Članak 32.
Buregdžinica je ugostiteljski objekt u kojem se tijekom čitavog poslovnog vremena priprema i uslužuje burek, toči pivo, bezalkoholna pića i uslužuju mliječni proizvodi.
Buregdžinica mora imati prostoriju za usluživanje gostiju s namještajem prilagođenim kračem zadržavanju gostiju.
Glede ostalih uvjeta uređenja i opreme na buregdžinicu se odgovarajuče
primjenjuju odredbe ovog pravilnika propisane za pečenjarnicu.
Slastičarnica
Članak 33.
Slastičarnica je ugostiteljski objekt u kojem se tijekom čitavog poslovnog vremena pripremaju i uslužuju slastice, bezalkoholna pića i napici.
Slastičarnica mora imati prostoriju za usluživanje gostiju, rashladne
vitrine za slastice, točionik, kuhinju ili prostor za pripremanje slastica
i sladoleda, odgovarajuči termički blok s prostorom za izradu slastica
i priručne prostore i rashladne uređaje za čuvanje namirnica, slastica
i pića.
Objekt brze prehrane
Članak 34.
Objekt brze prehrane (fast-food i dr.) je ugostiteljski objekt u kojem se gostima za pultom ili točionikom uslužuju jela, u pravilu, pripremljena za brzu okrepu, pića i napici.
Ugostiteljski objekt brze prehrane mora imati prostoriju ili prostor
za usluživanje gostiju, točionik u istoj prostoriji, prostor i opremu za
pripremanje jela i priručne prostore i rashladne uređaje za čuvanje namirnica
i pića, te namještaj prilagođen kračem zadržavanju gostiju.
Članak 35.
Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na objekte za prehranu odgovarajuče
se primjenjuju i na objekte za smještaj u dijelu gdje je organiziratka
prehrana, ukoliko ovim pravilnikom nije drugačije propisano.
III. MINIMALNI UVJETI KOJIMA MORAJU UDOVOLIITI UGOSTITELJSKI
OBJEKTI
Članak 36.
Minimalni uvjeti primjenjuju se na sve vrste ugostiteljskih objekata, ukoliko ovim pravilnikom nije drugačije propisano.
Ugostiteljski objekti koji se kategoriziraju rnoraju, pored minimalnih
uvjeta ispunjavati i uvjete propisane kategorizacijom.
Članak 37.
Ugostiteljski objekti moraju biti građeni, uređeni i opremljeni, te
kadrovski ekipirani, tako da omogućuju racionalno korištenje prostora,
nesmetano kretanje gostiju i zaposlenog osoblja, nesmetan prijenos stvari,
čuvanje robe od kvarenja, zaštitu zdravlja gostiju i zaposlenog osoblja,
te stručno usluživanje gostiju.
Članak 38.
Poslovne prostorije odnosno prostori ugostiteljskih objekata, glede izgradnje, uređaja, opreme i usluga moraju udovoljavati uvjetima propisanim ovim pravilnikom, te propisima iz članja graditeljstva, urbanizma zaštite od požara, zaštite na radu, zdravstva, zaštite od buke i drugim posebnim propisima.
Uređaji i oprema moraju biti u ispravnom i funkcionalnom stanju, te
redovito održavani.
Članak 39.
Prostorije u ugostiteljskim objektima u kojima se noču iza 23,00 sata emitira glazba ili izvodi zabavni program moraju imati zvučnu izolaciju koja sprečava širenje zvuka izvan ovih prostorija.
Iznimno od odredbe stavka l. ovoga članka, prostorije u ugostiteljskim objektima koji se nalaze izvan naseljenih mjesta i smještajnih objekata za emitiranje glazbe ili izvodenje zabavnog programa ne moraju imati zvučnu izolaciju.
Prostorije u kampovima u kojima se emitira glazba ili izvodi zabavni program noču iza 23,00 sata moraju imati zvučnu izolaciju koja sprečava širenje zvuka izvan ovih prostorija.
Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, prostorije u kampovima koji
se nalaze izvan naseljenih mjesta i smještajnih objekata, za emitiranje
glazbe ili izvođenje zabavnog programa ne moraju imati zvučnu izolaciju.
Članak 40.
Na glavnom ulazu u ugostiteljski objekt mora biti vidno istaknuta vrsta i naziv objekta.
Kod ugostiteljskog objekta i depandanse koji podliježu kategorizaciji na glavnom ulaz mora biti istaknuta standardizirana ploča s oznakom vrste i kategorije objekta.
Standardiziraila ploča iz stavka 2. ovog članka, mora biti istaknuta
i unutar ugostiteljskog objekta za smještaj na recepciji, a u restoranu
u prostoriji u kojoj se uslužuju gosti.
Članak 41.
Ugostiteljski objekt mora stalno raspolagati dovoljnim količinama higijenski ispravne vode, što se osigurava priključkom na javni vodovod, a na mjestima gdje ne postoji javni vodovod, na drugi odgovarajuči način.
U mjestima bez vodovoda ili kanalizacije, uređaje za opskrbu vodom i izgradnju sanitarno-higijenskih uređaja treba izvesti u skladu sa sanitarnim propisima, s time da se voda od spremišta za vodu do potrošnih nrjesta dovodi pri tiskom (hidrofor), a otpadne tekuče tvari moraju se odvoditi zatvorenim kanalom do uređaja za sakupljanje otpadnih tekučih tvari ili do uređaja za kondicioniranje i konačno upuštanje u teren ili u prirodne recipijente.
Krute otpadne tvari moraju se, uz osiguranje, potrebitih sanitarno-tehničkih
i higijezkskih uvjeta, redovito odstranjivati izgostiteljskih objekata,
sakupljati na propisanim i za to uređenim mjestima i redovito odvoziti
na organizirana i uređena smetlišta
Članak 42.
Ugostiteljski objekt mora biti priključen na javnu električnu mrežu ili na drugi odgovarajuči način osigurali opskrbu električnom energijom
Električno osvjetljene mora biti uvedeno u svim prostorijama ugostiteljskog objekta.
U ugostiteljskom objektu noču moraju biti osvijetljeni, potpuno ili
orijentacionim svjetlom sve prostorije i prostori u kojima se kreču i zadržavaju
gosti.
Članak 43.
Ugostiteljski objekti moraju biti priključeni na javnu telefonsku mrežu, osim u mjestima gdje takve mogučnosti ne postoje.
Objekti za smještaj, te restorani moraju imati uveden najmanje jedan
telefonski aparat na raspolaganju gostima, osim ako ovim pravilnikom nije
drugačije propisano
Članak 44.
Ugostiteljski objekt mora biti opremeljen aparatirna i drugom opremom
za gašenje požara, a zaposleno osoblje osposobljeno za rukovanje tim aparatima
i opremom, sukladno posebnim propisima.
Članak 45
Ugostiteljski objekti za smještaj u kojima se za goste pripremaju i
uslužuju glavni obroci (ručak, večera) moraju imati kuhinju, blagovaonicu
i priručno skladište za čuvanje namirnica i pića, ukoliko ovim pravilnikom
nije drugačije propisano.
Članak 46.
U svim prostorijama ugostiteljskog objekta u kojima se zadržavaju gosti, mora biti izveden odgovarajuči način zagrijavarlja do najmanje temperature zraka u proslorijama od l8,5 stupnjeva Celzijevih uz mogučnost prozračivanja.
Ugostiteljski objekt koji posluje samo ljeti ne mora ima ti uvedeno
grijanje prostorija, ako ovim pravilnikom nije drugačije propisano.
Članak 47.
Unutrašnje visine prostorija u ugostiteljskim objektima (visina od poda do stropa) moraju iznositi najmanje 2,80 m u zajedničk:m prostorijama za boravak, prostorijama za usluživanje i kuhinjama, a 2,40 m u sobama
Ukoliko je u objektu odnosno prostoriji instaliran klima uređaj, najmanja visina zajedničkih prostorija može iz nositi 2,50 m.
U prostorijama s koso izvedenim stropovima prosječna visina mora odgovarati kzvjetima iz stavka 1 ovog članka
Poslovne prostorije ugostiteljskih objekata u zgradama, registriranim
kao povijesno-kulturni spomenici, ne moraju imati visinu propisanu ovim
pravilnikom, uz uvjet, da se u procesu rada ne pojavljuju nikakve štetnosti
i da na svaku zaposlenu osobu dolazi najmanje l m zračnog prostora i 2
m slobodne površine poda.
Članak 48.
Porculan, staklo, stolno rublje i pribor za jelo moraju biti zaštičeni od prašine i u vrijeme kada nisu u uporabi
Ukoliko je u ugostiteljskom objektu, koji daje usluge prehrane uvedeno
samoposluživanje, ono mora biti izvedeno tako da budu osigurani potrebni
higijenski uvjeti
Članak 49.
Ugostiteljski objekti moraju raspolagat.i odgovarajučim sanitarnim prostorima (zatkodi, kupaonice) i uređajima U tim prostorima mora stalno vladali besprijekoran red i čistoča i moraju biti dezinficirani.
Ugostiteljski objekti za smještaj moraju imati odvojene sanitarne prostore
(zajedničke sanitarije) za zajedničko korištenje gostiju lgosti restorana,
doručkovaonice, salona i dr ) od sanitarnih prostora u sobama i na katovima
zasebne sanitarije)
Članak 50.
Ugostileljski objekt mora imati najmanje jednu zahodsku grupu za goste.
Pod zahodskom grupom, prema odredbama ovog pravilnika, podrazumijeva se jedan zahod za žene i jedan zahod za muškarce, svaki s posebnim pretprostorom. Zahod za muškarce mora imati i pisoar.
Broj zahoda mora biti srazmjeran veličini (kapacitetu) objekta izraženog brojem konzumnih mjesta i to:
- do 80 konzumnih mjesta, po jedan zahod za žene i jedan za muškarce s jednim pisoarom;
- do 170 konzumnih mjesta, dva zahoda za žene, jedan za muškarce s dva pisoara;
- do 350 konzumnih mjesta, tri zahoda za žene, dva za znuškarce s tri pisoara;
- preko 350 konzumnih mjesta, četiri zahoda za žene i tri zahoda za muškarce s četiri pisoara.
Iznimno od odredbe stavka 3. ovog članka postoječi ugostiteljski objekti koji se ne kategoriziraju, čija je prostorija za usluživanje površine do 50 m, koji posluju na dan stupanja na snagu ovog pravilnika, a nemaju zahodsku grupu za goste, nkoraju imati najmanje jedan zahod sa pisoarom, te pretprostor s umivaonikom.
Ukoliko ovim pravilnikom nije drugačije propisano, na svakom katu ugostiteljskog objekta na kojem postoje sobe za smještaj gostiju bez zahoda, mora biti najmanje jedan zahod s pretprostorom na tri sobe, a na više od tri sobe najmanje jedna zahodska grupa, te na svakih slijedečih započetih deset soba bez vlastitog zahoda jedna zahodska grupa.
Iznimno od odredbe stavka 1 ovog članka ugostiteljski objekti za prehranu smješteni na plažama, tržnicama, aerodromima, željezničkim i autobusnim kolodvorima i sl., ne moraju imati vlastiti zahod ni umivaonik, ako se u njihovoj neposrednoj blizini osigura korištenje zahoda odnosno zahodske grupe
Na ulazu u zahodsku grupu moraju biti vidno istaknuti simboli kojima se jasno označavaju zahodi za žene i muškarce
Svi zahodi moraju biti na ispiranje tekučom vodom
Zahodi i prostori moraju biti dobro prozračivani i ne smiju širiti neugodne mirise.
Podovi u zahodima ne smiju biti skliski, moraju biti od materijala koji ne propušta vodu i koji se lako pere, te koji se lako održava.
Zidovi u zahodima moraju; do visine od najmanje l,60 m od poda, biti obloženi materijalom koji se lako održava, ne propušta vodu i koji se lako pere, osim ako ovim pravilnikom nije drugačije odredeno.
Prozori zahoda moraju biti od neprozirnog stakla ili s mogučnošču zaštite od pogleda izvana, a vrata ne smiju biti ostakljena
Pisoari moraju biti tako postavljeni ili ograđeni da ih se ne vidi izvan prostorija u kojoj su smješteni. Pisoari moraju biti opremljeni za ispiranje vodom, a ukoliko nisu instalirane školjke, moraju imati djelolvoran protok vode.
S unutarnje strane zahoda mora postojati najmanje jedna kuka za vješanje odječe, naprava za zaključavanje odnosno zasunjavanje vrata, a u zahodu za žene i polica za odlaganje torbica i posuda za otpatke
U zahodima mora stalno biti toaletni papir, četka i sredstvo za osvježivanje prostora.
Zahodi, u pravilu, moraju biti pod zajedničkim krovom s ugostiteljskim objektom
zahodi se moraju nalaziti u neposrednoj blizini prostora za usluživanje i zadržavanje gostiju.
U slučaju da je zahod smješten izvan zgrade ugostiteljskog objekta, pristup mora biti betoniran ili popločen i noču osvijetljen, a prolaz zaštičen od vremenskih utjecaja
Zahodi za zaposleno osoblje moraju biti smješteni tako, da im osoblje može priči ne prolazeči prostorijama i prolazima namijenjenim gostima.
U pretprostorima zahoda mora biti umivaonik s tekučom vodom, ogledalo, tekuči sapun, papirnati ubrus ili platneni ubrus u roli odnosno aparat za sušenje ruku i posuda za otpatke.
Broj umivaonika mora biti srazmjeran broju konzumnih mjesta i to:
- do 80 konzumnih mjesta jedan umivaonik;
- do 170 konzumnih mjesta dva umivaonika;
- do 350 konzumnih mjesta tri umivaonika:
- preko 350 konzumnih mjesta četiri umivaonika.
Ukoliko su umivaonici za žene i muškarce smješteni u zasebnoj prostoriji, tada na:
- do 140 konzumnih mjesta dolazi po jedan umivaonik za svaki spol:
- do 350 konzumnih mjesta dolaze po dva umivaonika za svaki spol;
- preko 350 konzumnih mjesta dolaze po tri umivaonika za svaki spol.
Članak 51.
Ugostiteljski objekti za smještaj moraju raspolagati odgovarajućim brojem kompletnih ili tuš kupaonica.
Kompletna kupaonica mora imati zahod, ležeču ili tuš kadu s tušem i umivaonik Tuš kupaontca ima samo tuš za tuširanje. Površina kompletne kupaonice mora iznositi najmanje 2,50 m, a tuš kupaonice 1,20 m.
Podovi u kupaonicama moraju biti od materijala koji se lako čisti i ne propušta vodu i ne smiju biti skliski.
Zidovi u kupaonicama, do visine od najmanje i.70 m od poda moraju biti obloženi materijalom koji se lako čisti i ne propušta vodu.
Prozori u kupaonicama moraju biti od neprozirnog stakla ili imati mogučnost zaklanjanja pogleda izvana
Vrata u kupaonicama ne smiju biti ostakljena.
Kupaonice moraju imati mogučnost prirodnog ili umjetnog prozračivanja.
Ukoliko ovim pravilnikom nije drugačije propisano, na svakom katu na kojem postoje sobe bez kupaonice mora bi ti najmanje jedna kupaonica.
Ugoslileljski objekt u kojem svaka soba nema vlastite kupaonice, mora imati zajedničku kupaonicu za goste kompletnu ili tuš kupaonicu, i to najmanje jednu na svaki započetih deset soba bez vlastite kupaonice, a najmanje jednu na svakom katu s više od tri sobe bez kupaonice.
Vlastitom kupaonicom prema odredbama ovoga pravilnika, smatra se odvojeni
prostor u koji pristup ima samo korisnik sobe (s ulazorn iz pretprostora
ili iz sobe)
Članak 52.
Kuhinja u ugosliteljskom objektu mora po kapacitetu odgovarati potrebama blagovaonice, odnosno prostora za usluživanje.
Kuhinja mora biti opremljena odgovarajučim termičkim uređajima: mora imati rashladnu komoru ili rashladne uređaje s odvojenim pretincima za meso i ribu, kuhinjsko posude odgovarajuče kvalitete (prema kategoriji objekla); radne površine, prostore i uređaje za čiščenje i obradu namirnica; odvojene prostore i uređaje za pranje crnog i bijelog suda s tekučom toplom i hladnom vodom; te pri ručno skladište ili prostore za čuvanje namirnica.
Kuhinja mora imati uređaje za odvod dima, pare i mirisa kapaciteta koji omogučava 20 puta izmjenu zraka u jednom satu izveden tako da se dim, para i mirisi ne šire po prostorijama u kojima se zadržavaju i uslužuju gosti.
Sve radne površine u kuhinji moraju imati gornju plohu od materijala koji se lako čisti, a površine koje su u dodiru s vodom moraju biti od nerđajučeg materijala.
Kuhinja ugostiteljskom objektu u kojem se dogotav ljaju (samo termički tretiraju) isključivo na industrijski način pripremljena jela, ne mora biti opremljena prostorima i uređajima za čiščenje i obradu namirnica.
U kuhinji mora vladati besprijekoran red i čistoča, otpaci se moraju redovito otklanjati.
Pod u kuhinji mora biti od materijala koji ne propušta vodu, koji nije klizav i da se lako pere. U podu moraju biti izljevi sa sifonom i zaštitnom rešetkom.
Visina u kuhinji od poda do stropa, mora iznositi najmanje 2,80 m. Zidovi u kuhinji te prostor za pripremanje jela i pranje suđa, do visine 1,80 m od poda moraju biti obloženi materijalom koji ne propušta vodu i koji se lako pere
Prozori i otvori kuhinje moraju biti zaštičeni od ulaska insekata.
Za potrebe kuhinjskog osoblja kuhinja mora imati posebAn umivaonik s
tekučom toplom i hladnom vodom, četkicom, priborom i sredstvom za pranje,
dezinfekciju i sušenje ruku
Članak 53.
Ugostiteljski objekt koji nema kuhinju, a goste uslužuje toplinl jelirria, mora imati prostor za pripremanje jela.
Prostor za pripremanje jela mora imat.i odgovarajuči termički blok, radnu površinu i uređaj za pranje suđa s tekučom hladnom i toplom vodom.
Iznad termičkog bloka mora biti izveden odvod dima, pare i mirisa dovoljnog
kapaciteta odzračivanja.
Članak 54.
Usluživanje gostiju hranom, pičem i napicima obavlja se u blagovaonici odnosno prostoriji za ušluživanje ako ovim pravilnikom nije drugačije određeno.
Goste se može usluživati i na prostorima prilagođenim za usluživanje, kao što su terase, vrtovi i slično.
Blagovaonica odnosno prostorija za usluživanje mora biti dovoljno prostrana i imati potreban broj stolova, konzumnih pultova, stolica ili klupa.
Visina prostorija od poda do stropa mora iznositi najmanje 2,80 m
Dio ugostiteljskog objekta u kojem se usluže prehrane (glavni obroci) pružaju samoposluživanjern, nkora bili udvu jen od ostalog dijela objekta namijenjenog gostima i izve den i uređen tako, da su osigurani polrebni higijenski uvjeti.
Stolovi na kojima se uslužuju gosti moraju imali po vršinu koja se lako čisti ili neoštečen i čist stolnjak odnosno predložak za posluživanje ispred svakog konzumnog mjesta
Kod konzumiranja jela koja se uslužuju u proslorijama i na prostorima za usluživanje, gostima se mora staviti na raspolaganje papirnati ili platneni ubrusi Papirnati ubrus mora biti od dobro upijajtkčeg materijala.
Pribor za jelo (žlice, noževi, vilice i dr.) moraju biti od nerđajučeg materijala.
Blagovaonica odnosno proslorija za usluživanje mora imali dobro odzračivanje i osvjetljenje. Pod u blagovaonici i drugim prostorijama za usluživanje mora biti od materijala koji se lako čisti i koji nije klizav.
Blagovaonica odnosno prostorija za usluživanje mora imati dovoljan broj vješalica za garderobu prema broju konzumnih mjesta. Garderoba smještena izvan tih prostorija mora biti odgovarajuče čuvana ili u njoj vidljivo istaknuta obavijest gostima da se predmeti odloženi u gardero bi ne čuvaju
Iznimno blagovaonica ugostiteljskog objekta na terasi, u vrtu i slično, ne mora ispunjavati uvjete iz stavka 3. ovog članka
Prostorom za usluživanje gostiju u ugostiteljskom ob jektu koji posluje
sezonski (na plaži, kupalištu, udaljenijem turističkom predjelu, na prigodnim
sajmovima, izletištima i sl.) smatra se otvoren natkriven prostor.
Članak 55.
Ugost.iteljski objekt u kojem se uslužuju pića i napici mora imati točionik odgovarajuče površine.
Točionikom se smatra uređen i opremljen prostor u kojem se pripremaju i uslužuju pića i napici i jednostavna jela.
Točionik mora imati mješalicu s toplom i hladnom vodom, uređaje i opremu za odlaganje pića i napitaka, dvodijelno korito za pranje čaša, rashladne uređaje za pića i odgovarajuči pult od materijala koji se lako čisti
Ukoliko se u točioniku pripremaju i uslužuju i jela, t.orionik mora imati odgovarajuči termički blok, radnu površinu, uređaj za odvođenje pare. dima i mirisa dovoljnog ka paciteta odzračivanja odnosno djelotvornu prirodnu ventilaciju i uređaj za pranje šuđa s tekučom toplom i hladnom vodom
Ukoliko se iz točionika neposredno uslužuju gosti, točonik mora imati odgovarajuči pult sa ili bez visokih stolaca.
Točionik mora biti od materijala koji se lako čisti.
U objektima u kojima se uslužuju napici, mora biti instaliran espresso-aparat.
Članak 56.
Prostori za čuvanje namirnica ili priručno skladište u ugostiteljskim objektima moraju biti odvojeni od kuhinje i dovoljno zračni. Moraju imati odgovarajuče police odnosno regale za smještaj namirnica i pića.
Za održavanje lako pokvarljivih namirnica i pića moraju se postaviti rashladne komore ili hladnjaci odgovara jučeg kapaciteta i broja, da bi se zadovoljilo uvjet nemiješanja namirnica različitog porijekla.
Prozori prostora za črrvanje namirnica odnosno priručnog skladišta moraju
biti zašličeni od insekata mrežom
Članak 57.
Ugostiteljski objekt mora za zaposleno osoblje imati garderobu, odgovarajuči broj zahoda i kupaonica, te druge prostorije.
U garderobi ili u drugom odgovarajučem prostoru za svaku zaposlenu osobu mora biti garderobni ormarič s ključem, a dvodijelni ormarič za osoblje koje radi na pripremanju i usluživanju hrane.
Objekti u kojima je u jednoj smjeni zaposleno 6 do 15 osoba moraju imati po jednu zahodsku grupu i jednu kupaonicu za muškarce i žene U objektima u kojima je u jednoj smjeni zaposleno više od 15 osoba mora biti najmanje jedna zahodska grupa i dvije kupaonice
Objekti u kojima je u jednoj smjeni zaposleno više od 20 osoba moraju imati blagovaonicu ili poseban prostor za blagovanje zaposlenog osoblja.
Iznimno od odredbe stavka 3. ovog članka, objekti koji započinju poslovanjem
nakon stupanja na snagu ovog pravilnika, moraju za zaposleno osoblje imati
jednn zahod i umivaonik ako u jednoj smjeni zapošljavaju i manje od s osoba.
Članak 58.
Sobe u ugostiteljskim objektima mogu biti jednokrevetne, dvokrevetne i višekrevetne.
Površina poda sobe, ne računajuči u to pomočne prostorije kao što su kupaonica, zahod, pretprostor i balkon mora iznositi najmanje 7 m za jednokrevetnu sobu, 10 m a dvokrevetnu sobu, odnosno mora odgovarati površini propisanoj kategorizacijom
Iznimno od odredbe stavka 2. ovog članka. u ugostiteljskim objektima koji posluju na dan stupanja na snagu ovog pravilnika, površina poda sobe može biti do 2 m manja od površine iz stavka 2. ovog članka.
Za sobe koje imaju više od 2 kreveta minimalno površina poda utvrđuje se tako, da se površini poda dvokrevetne sobe doda površina propisana kategorizacijom, a najmanje 3 m' po krevetu.
Ukoliko su ormar i stalak za kofere smješteni u nekoj pomočnoj prostoriji, minimalna površina sobe iz stavka 2. i 3 ovog članka može biti manja za najviše 2 m.
Dodavanje pomočnog dječjeg kreveta do najviše 140 cm dužine i 70 cm širine dopušteno je u okviru propisanih minimalnih površina sobe.
Visina sobe kod ravnih štropova i prosječna visina kod kosih stropova mora iznositi najmanje 2,40 m.
Iznimno od odredbe stavka 7. ovog članka, minimalna visina sobe, koju građani izdaju turistima na dan stupanja na snagu ovog pravilnika, može iznositi 2,20 m, a u obiteljskom apartmanu najmanje 2.30 m.
Podovi u sobama moraju odgovarati vrsti i kategoriji objekta i da se lako čiste.
Prozori i ostakljena vrata na sobama moraju imati ne prozirne zastore ili koju drugu vrstu žaluzina za zamračivanje i sprečavanje pogleda izvana.
Prostorije koje se izdaju gostima (sobe, apartmani i drugo) moraju imati
zaštitu od nekontroliranog ulaska izvana.
Članak 59.
Svaka soba koja se izdaje gostima mora imati:
1. Krevet ležajne površine za jednu osobu 200 x 90, a za dvije osobe krevet ležajne površine 200x 160 cm. Iznimno u ugostiteljskim objektima koji poslirju za dan stupanja na snagu ovog pravilnika, ležajna površina kreveta za jednu osobu može iznositi 190 x 90 cm, a ležajna površina kreveta za dvije osobe 190 x 140 cm ;
2. Madrac odgovarajuče težajne površine;
3. Nočni ormarič ili odgovarajuču policu uz. svaki krevet;
4. Stazu ispred kreveta osim u sobama u kojirna je pod prekriven tepisonom ili tepihom;
5. Stol ;
6. Stolica za sjedenje toliko koliko u sobi ima kreveta
7. Ormar s policama i odjeljkom za vješanje odječe s najmanje 4 vješalice po svakom krevetu:
8. Stalak,za odlaganje prtljage (kofera) ukoliko nije smješten u pomočnoj prostoriji
U sobama koje nemaju vlastitu kupaonicu osim opreme iz stavka 1. ovog članka mora biti:
1. Umivaonik s tekučom toplom i hladnom vodom, s ogledalom i policom za pribor;
2. Čaša za vodu jedna po svakom krevetu;
3. Utičnica za električne aparate s oznakom napona struje;
4. Pepeljara, osim u sobama, u kojima je postavljena oznaka zabrane pušenja;
5. Posuda za otpatke.
Članak 60.
U blagovaonicama, prostorijama i na prostorima za usluživanje stalno mora biti dovoljan broj jelovnika i vinskih karti.
U ugostiteljskim objektima za prehranu jelovnici i vinske karte moraju se izložiti unutar i izvan objekta na pogodnom mjestu i na način uočljiv gostu.
U jelovnicima i vinskim kartama iskazuju se jela, pića. napici i druge usluge koje se nude gostima u ugosti teljskom objektu i njihove prodajne cijene
Jelovnici i vinske karte ispisuju se na hrvatskom i najmanje na jednom stranom jeziku.
Na jelovnicima i vinskim kartama mora biti vidljivo istaknuto napisano da su u cijenu uključeni servis (usluga) i porezi
Jelovnici i vinske karte obvezno se stavljaju na uvid gostu kod preuzimanja narudžbe.
Ponuđena (navedena u jelovnicima i vinskim kartama) jela, pića, napici
i druge usluge obvezno se moraju uslužiti ako to gost zahtijeva.
Članak 61.
Odnos osoblja prema gostima u ugostiteljskim objektima mora biti gostoljubiv, profesionalan, stručan i korektan.
Osoblje zaposleno na poslovima usluživanja i komuniciranja s gostima mora poznavati najmanje jedan strani jezik (njemački, engleski, talijanski, francuski, španjolski i ruski), ako ovim pravilnikom nije drugačije propisano.
Osoblje zaposleno na poslovima rukovanja živežnim namirnicma, pripremanja i usluživanja hrane mora udovoljavati zdravstvenim uvjetima propisanim posebnim propisima.
Svo osoblje mora biti utedno i čisto, te propisno, lijepo i korektno odjeveno.
Posluživanje gostiju od strane osoblja mora biti brzo i djelotvorno.
IV. KATEGORIZACIJA UGOSTITELJSKIH OBJEKATA
Članak 62.
Kategorizacija ugostiteljskih objekata primjenjuje se na hotele, pansione, motele, turističke apartmane, kampo ve, kuče i stanove za odmor i sobe za iznajmljivanje, iz skupine ugostiteljskih objekata za smještaj, te restorane iz skupine ugostiteljskih objekata za prehranu.
Ugostiteljski objekti iz stavka 1. ovog članka kategoriziraju se u ovisnosti od uređenja, opreme i usluga (obvezatni elementi) i drugih elemenata kojima raspolažu (izborni elementi), te kriterija za kategorizaciju. U elementima iz skupine obvezatnih elemanata sadržani su i minimalni uvjeti.
Iz skupine izbornih elemenata ugostiteljski objekt mora ostvariti najmanji broj bodova utvrđenih kategorizacijom za pojedinu vrstu objekata i to za:
- hotel, pansion i motel najmanje 60 bodova;
- turistički apartman:
- blokovi i cjeline najmanje 55 bodova
- pojedinačni objekti najmanje 15 bodova;
- kamp najmanje 25 bodova;
- kuče i stanove za odmor, te sobe za iznajmljivanje najmanje l0 bodova i
- restoran najmanje 18 bodova.
Ugostiteljski objekti nižih kategoriju, ukoliko ne ostvare propisani
broj bodova temeljem izbornih elemenata, mogu ostvariti nedostatni broj
bodova temeljem obvezatnih elemenata propisanih za objekte više kategorije.
Članak 63.
Vrsta i kategorija objekta označava se standardiziranom pločom s ispisanom vrstom objekta i propisanom oznakom i to:
- Hotel s riječju "HOTEL" i odgovarajučim brojem zvjezdica;
- Pansion s riječju "PANSION" i odgovarajučim brojem zvjezdice;
- Motel s riječju "MOTEL" i odgovarajučim brojem zvjezdica;
- Turistički apartman sa riječima "TURISTIČKI APARTMAN" i odgovarajučim brojem zvjezdica, a turistič ki apartman najviše kategorije i riječju "REZIDENClJA";
- Kamp s riječju "KAMP" ,simbolom šatora sa slovom "C" u sredini i odgovarajučim brojem zvjezdica;
- Kuča i stan za odmor s riječima "KUČA ZA ODMOR" sa simbolom kuče s ucrtanim krevetom i odgovarajučim brojem zvjezdica;
- Sobe za iznajmljivanje s riječju "SOBE" sa simbolom kreveta i odgovarajučim brojem zvjezdica;
- Restoran s riječju "RESTORAN" sa simbolom vilice i noža i odgovarajučim brojem zvjezdica.
Oznaka za kategoriju ugostiteljskog objekta je zvjezdica.
Oblik i veličinu ploče i oznaku iz stavka 1: ovog članka utvrđuje ministar turizma.
Blokovi i cjeline apartmana dodatno se označavaju s riječju "APARTMANI",
oznakama kategorija apartmana u njihovom sastavu.
Članak 64.
Ugostiteljski objekti kategoriziraju se:
Hotel:
- prva kategorija . . . pet zvjezdica;
- druga kategorija. . . . . . četiri zvjezdice;
- treča kategorija . tri zvjezdiee;
- četvrta kategorija. . . . . dvije zvjezdice;
- peta kategorija . . jedna zvjezdica;
Hotel s pet zvjezdica može imati i oznaker luksuzni s dodatkom qznake.
2 Pansion:
- prva kategorija .tri zvjerdice;
- druga kategorija . dvije zvjezdice;
- treča kategorija ...jedna zvjezdica
3. Motel:
- prva kategorija tri zvjezdice;
- druga kategorija dvije zvjezdice:
- treča kategorija . jedna zvjezdice;
4. Turistički apartman :
- prva kategorija (rezidencija). . . . pet zvjezdica;
- druga kategorija ..četiri zvjezdice;
- treča kategorija . ..tri zvjezdice;
- četvrta kategorija. . . dvije zvjezdice;
- peta kaLegorija . jedna zvjezdica
5. Kamp:
- prva kategorija četiri zvjezdice;
- druga kategorija . tri zvjezdice:
- treča kategorija . . dvije zvjezdice;
- četvrta kategorija. . . . jedna zvjezdica.
6. Kuča i stan za odmor:
- prva kategorija četiri zvjezdice;
- druga kategorija . . tri zvjezdice:
- treča kategorija .....dvije zvjezdice;
- četvrta kategorija. . . jedna zvjezdica
7 Sobe za iznajmljivanje:
- prva kategorija .......četiri zvjezdice;
- druga kategorija . . tri zvjezdice ;
- treča kategorija . dvije zvjezdice;
- četvrta kategorija. . . jedna zvjezdica.
8 Restoran:
- prva kategorija . četiri zvjezdice;
- druga kategorija . tri zvjezdice;
- treča kategorija ....dvije zvjezdice;
- četvrta kategorija. . . . . jedna zvjezdica.
Članak 65.
Kategorizacija ugostiteljskih objekata provodi se pojedinačno za svaki objekt.
Depandansa se kategorizira po elementima i kriterijima propisanim za
kategorizaciju hotela.
Članak 66.
Elementi i kriteriji za kategorizaciju ugostiteljskih objekata propisani su za srodne vrste objekata u prilozima ovog pravilnika i to:
- Prilog I. - elementi i kriteriji za kategorizaciju hotela; pansiona i motela;
- Prilog II. - elementi i kriteriji za kategorizaciju turističkih apartmana;
- Prilog III. - elementi i kriteriji za kategorizaciju kampova;
- Prilog IV. - elementi i kriteriji za kategorizaciju kuča i stanova za odmor i sobe za iznajmljivanje
- Prilog V. - elementi i kriteriji za kategorizaciju restorana.
Priloži iz stavka I. ovog članka s pripadnim sadržajem čine sastavni
dio ovog pravilnika.
Članak 67
Postupak kategorizacije ugostiteljskog objekta pokreče se zahtjevbm pravne i fizičke osobe. koja obavlja ugostiteljsku djelatnost odnosno pruža ugostiteljsku uslugu.
Kategorija ugostiteljskog objekta utvrđuje se rješenjem nadležnog upravnog
organa.
Članak 68.
Utvrđena kategorija ugostiteljskog objekta može se mijenjati ukoliko se tijekom poslovanja objekta promijene elementi i kriteriji temeljem kojih je objekt kategoriziran.
Postupak promjene kategorije ugostiteljskog objekta isti je kao i za
utvrđivanje kategorije.
Članak 69.
Kategorija ugostiteljskog objekta ponovno se utvrđuje svakih pet godina.
V. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 70.
Postoječi ugostiteljski objekti, ugostiteljski objekti zatvorenog tipa
i objekti namijenjeni odmoru i rekreaciji djece i mladeži obvezni su uskladiti
se s odredbama ovog pravilnika u roku od tri godine od primjene ovog pravilnika.
Članak 71
Na turistička naselja i obiteljske apartmane primjenjuju se odredbe ovog pravilnika o turističkom apartmanu, na sobe za izdavanje primjenjuju se odredbe o sobama za iznajmljivanje, a na pansione u domačinstvu odredbe o pansionu.
Postoječe smještajne jedinice i objekti za smještaj (bungalovi, vile i drugo) u dosadašnjim turističkim naseljima koja imaju organiziranu prehranu za goste (restoran) i zajedničke prostorije za boravak gostiju, ne moraju imati prostor za boravak, te prostor, uređaje i opremu za pripremanje i konzumiranje hrane.
Odredbe iz stavka 1. ovog članka, odnose se na ugostiteljske objekte
koji su poslovali do dana stupanja na snagu ovog pravilnika.
Članak 72.
Danom primjene ovog pravilnika prestaju važiti:
1. Pravilnik o minimalnim tehničkim uvjetima i o kategorizaciji ugostiteljskih objekata (" Narodne novine ", broj 22/89, 24/90);
2. Odredbe članka 1. i 3. do 17., te članka 22. Pravilnika o minimalnim tehničkim i zdravstvenim uvjetima i o kategorizaciji soba i obiteljskim apartmanima koje građani iz daju turistima i putnicima i o minimalnim zdravstvenim uvjetima građana i članova njihovih domačinstava koji pružaju usluge u domačinstvu (" Narodne novine ", broj 26/89);
3. Odredbe članka 2. koje se odnose na sobe i pansione, članka 4. stavka
1. točke 1. i 2. Pravilnika o isticanju naziva usluga koje građani pružaju
turistima i putnicima (" Narodne novine ", broj 17/82).
Članak 73.
Dok se ne usuglase s odredbama ovog pravilnika na ugostiteljske objekte iz članka 70. ovog pravilnika primjenjivat če se odredbe Pravilnika o minimalnim tehničkim uvjetima i o kategbrizaciji ugostiteljskih objekata (" Narodne novine " broj 22/89, 24/90).
Dok se ne usuglase s odredbama ovog pravilnika na postoječe vrste ugostiteljskih objekata sobe za izdavanje i obiteljski apartman, primjenjivat če se odgovarajuče odredbe o minimalnim tehničkim uvjetima i kategorizaciji Pravilnika o minimalnim tehničkim i zdravstvenim uvjetima i o kategorizaciji soba i obiteljskih apartmana koje građani izdaju turistima i putnicima i o minimalnim zdravstvenim uvjetima građana i članova njihovih domačinstava koji pružaju usluge u domačinstvu (" Narodne novine ", broj 26/89).
Dok se ne usuglase s odredbama ovog pravilnika na sobe za izdavanje
i pansione u domačinstvu primjenjivat če se odgovarajuče odredbe Pravilnika
o isticanju naziva usluga koje građani pružaju turistima i putnicima ("
Narodne novine ", broj 17/82).
Članak 74.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u " Narodnim novinama ", a primjenjuje se od 1. siječnja 1994. godine.
Klasa: 335-01 /93-01/140
Urbroj : 529-02/93-0004
Zagreb, 20. srpnja 1993.
Ministar turizma mr. Niko Bulič, v. r.
PRILOG I. ELEMENTI I KRITERIJI ZA KATEGORZACIJU HOTELA,PANSIONA I MOTELA Obvezatni elementi po kategorijama, bodovi za Naziv elemenata znak " x "(2), znak "--"(2) izborne * ** *** **** ***** elemente I.UREĐENJE I OPREMA I.Veličina objekta Najmanje 5 soba x - - - - - Najmanje 7soba - x - - - - Najmanje l0soba - - x x x - 2.Ulazi Pristup za vozila i pješake x x x x x - Ulaz za goste i osoblje x x - - - - Glavni ulaz za goste - - - - - 1 Natkriveni glavni ulaz za goste - - x x x 1 Pristup za invalide - moguč i za invalidska kolica(4) - obveza sa- mo za novoizgrađene objekte kapaciteta 50i više soba - x x x x 2 Zaseban ulaz za osublje i robu - - x x x 1 3.Prijemni hal sa recepcijom,portirnicom i informacijama - sa- mo glede objekata izgrađenih ili rekonstruiranih poslije stupa- nja Pravilnika na snagu Najmanje 9m2 površine uvečano za 0,50m2 po sobi iznad 20 soba x x - - - - Najmanje 15m2površine uvečano za 0,50m2po sobi iznad 20 soba - - - x - - 1 Najmanje 30mz površine uvečano za 0,60m2po sobi iznad 20soba - - - x - 2 Najmanje 30m2površine uvečano za 0,80m2po sobi iznad 20soba - - - - x 3 Unutarnja korisna visina najmanje 2,40m,zidovi s glatkom po- vršinom i ukrašeni slikama x x x x x - Najmanje jedan prozor,ukupno ostakljene površine najmanje 1/l0površine poda od kojih se najmanje 1/2može otvarati x x x x x - Podovi prekriveni tepisonom ili polirane ploče,odnosno pločice ili panet s tepihom x x x x x - Stolice ili fotelje za sjedenje sa stoličima s mogučnošču prilago- đavanja njihovog razmještaja (grupe gostiju ili pojedinačni gosti) - - x x x 1 Mogučnost privremenog odlaganja prtljage gostiju - - x x x 1 Zvono za poziv x x x x x - Mjenjačnica s vidno istaknutom,te pregledno i jasno ispisanom tečajnomlištom - - x x x 1 Dovoljna mogučnost prirodnog prozračivanja ili djelotvorni sis- temmehaničkogprozračivanja x x x x x - Dovoljan broj čistih pepeljara osim u prostorijama u kojima je vi- dno istaknuta zabrana pušenja x x x x x - Bar (aperitiv bar) u prijemnom holu ili neposrednoj blizini - - x x x 2 Pult nosača prtljage - - - x x 1 Dodatne mogučnosti Šiznajmljivanje vozila - rent-a-car služba; rezervacije ulaznica za kazališta,športske priredbe i drugo; re- zervacije u svezi putovanja; raspolaganje i davanje lokalnih in- (1) Kategorije izražene zvjezdicama: * = V.kategorija ** = IV.kategorija *** = III.kategorija **** = II.kategorija ***** = I.kategorija (2) znak.x.= obvezatni elementi - (ne boduju se) (3) znak.-. = izborni elementi (4) U zajedničkim prostorijama postoje posebni uređaji kao što su rampe,automatska vrata,rukohvati,prekidači na niioj visini Naziv elemenata * ** *** **** ***** Bodovi formacija; usluge PTT-a; kompjuterizacija recepcijskog poslova - - - - - nja; poznavanje sklonosti gosta Ššto gost voli, a što ne voli) - X 1 -za svaki sadržaj a najviše 7 Prihvačanje kreditnih kartica od najmanje dvije vodeče tvrtke - - - x x 1 4. Dizala - dovoljan broj dizala - u novim objektima s više od 40 soba najmanje dva dizala U objektima s 5 razina (4 kata i više) x x - - - - U objektima s 4 razine (3 kata i više) - - x - - 1 U objektima s 3 razine (2 kata i više) - - - x - 2 U objektima s 2 razine (1 kat i više) - - - - x 3 Dizalo za teret ili drugo dizalo - - - x x 1 5. Prostorije za goste i blagovaonice ili Prostorija za boravak ili blagovaonica ukupne površine najmanje 1 m2 po sobi. U slučaju da postoji samo blagovaonica, ista mora biti na raspolaganju gostima između obroka i prilagođena zadrža- vanju gostiju x - - - - - Prostorije za boravak ili blagovaonice ukupne površine najmanje 1,50 m2 po sobi. Blagovaonica s najmanje 20% sjedečih· mjesta u odnosu na broj kreveta, a kod objekata koji daju pansionsku uslugu najmanje 60%. U slučaju da postoji samo blagovaonica, ista m zadržavanju gostiju - x - - - 2 Najmanje jedna prostorija za boravak gostiju. Blagovaonica s najmanje 30% sjedečih mjesta u odnosu na broj kreveta, a u objek- tima koji daju pansionsku uslugu 80% - - x - - 3 Prostorije za boravak gostiju. Blagovaonica s najmanje 30% stolo- va pogodnih za usluživanje jela i pića u odnosu na broj soba, a u objektima koji daju pansionsku uslugu najmanje 60% - - - x - 3 Više prostorija za boravak gostiju. Blagovaonica s najmanje 40% stolova pogodnih za usluživanje jela i pića u odnosu na broj soba, a u objektima koji daju pansionsku uslugu najmanje 80% - - - - x 4 Prostorije za čitanje i pisanje s pisačim stolom, stolicom i rasvje- tom - - - x x 2 6. Zajedničke sanitarije - u odnosu na kapacitet objekta izražen brojem konzumnih mjesta Do 80 konzumnih mjesta po jedan zahod za žene i jedan za muš- karce s jednim pisoarom, i jedan umivaonik x x x x x - X Do 170 konzumnih mjesta dva zahoda za žene, jedan za muškarce s dva pisoara, i dva umivaonika x x x x x - Do 350 konzumnih mjesta tri zahoda za žene, dva za muškarce s tri pisoara, i tri umivaonika x x x x x - Preko 350 konzumnih mjesta četiri zahoda za žene, tri za muškar- ce s četiri pisoara, i četiri umivaonika x x x x x - Ako su umivaonici za muškarce i žene smješteni u zasebnoj pro- storiji, tada za svaki spol dolazi: - na do 140 konzumnih mjesta jedan umivaonik x x x x x - - po 350 konzumnih mjesta dva umivaonika x x x x x - - preko 350 konzumnih mjesta tri umivaonika x x x x x - 7. Stubišta (stepeništa) i hodnici(1) Stubišta od prirodnih materijala sa zaštitnom trakom ili pokrive- nom tepisonom odnosno tepih stazom najmanje širine 1,10 m, a hodnici širine I,20 m - - - - - - (1) Blagovaonica obvezna samo za objekte koji nude glavne obroke (ručak, večera) (2) Širina stubišta i hodnika obvezna je samo za objekte izgrađene ili rekonstruirane poslije stupanja Pravilnika na snagu Stubišta od prirodnih materijala sa zaštitnom trakom ili pokrive- no tepisonom odnosno tepih stazom najmanje širine I,20m,a hodnici širine 1,30m - x - - - 1 Glavno stubište od prirodnih materijala sa zaštitnom trakom ili pokriveno tepisonom odnosno tepih stazom najmanje širine 1,30 m,a hodnici širine 1,50m u cijelosti prekriveni tepisonom ili tepih stazom - - x - - 2 Glavno stubište koje povezuje sve katove i hodnici najmanje širi- ne 1,50m u cijelosti prekriveni tepisonom ili tepisima - - - x - 2 Glavno stubište koje povezuje sve katove najmanje širine 1,50m i hodnici širine 1,75m u cijelosti prekriveni tepisonom ili tepisima - - - - x 2 Oznakekomunikacije x x x x x - 8. Grijanje Grijanje zajedničkih prostorija za goste do temperature zraka u tim prostbrijama od najmanje 18,5 0C,osim u objektima koji se ko- riste samo u ljetnoj sezoni. x x - - - - Grijanje zajedničkih prostorija i svih soba za goste do temperatu- re u tim prostorijanla od najmanje 18,5o C,osim u objektima koji se koriste samo u ljetikoj sezoni - - x - - - Centralno ili etžkžno grijanje svih prostorija do temperature u tim prostorijama od najmanje 20 0C - - - x - 2 Centralno ili etažno grijanje svih prostorija do temperature u tim prostorijama od najmanje 22 0C s mogučnošču regulacije u soba - - - - x 3 9.Kondicioniranje zraka ŠAir condition) U zajedničkim prostorijama za goste objektima izgrađenim na- kon stupanja na snagu ovog pravilnika smještenim na nadmor- skoj visini nižoj od 400mž - - - - - 1 U zajedničkim prostorijama za goste - - - x - 2 U svim prostorijama uz mogučnost da gost sam regulira u sobi - - - - x 3 10.Električna rasvjeta zajedničkih prostorija Stubišta,hodnici i ostave najmanje SW/m2 x x x x x - Zajedničkeprostorije 1W%mz x x x x x - 11.Telefonski standard Uveden telefon u zatvorenoj ili zvučno izoliranoj kabini stalno na raspolaganju gostima x x x x x - Jedan telefonski aparat na svakom katu - x x x x 1 Uveden telefon u najmanje 25% soba - x - - - 2 Uveden telefon u najmanje 75% soba,a u objektima izgrađenim nakon stupanja na snagu ovog pravilnika,u svim sobama - - x - - 3 Telefon u svim soba.ma,a u objektima izgrađenim nakon stupa- nja na snagu ovog pravilnika interni,lokalni i međunarodni tele- fon u svim sobama - - - x x 4 12.Uređaji za daljinsko komuniciranje i fotokopiranje Raspolaganje telefaksom ili drugim uređajem za daljinsko komu- niciranje - - - x x 1 Mogučnost fotokopiranja - - - x x 1 13.Signalni uređaji za poziv osoblja . Signalni uređaji za poziv osoblja u sviin sobama osim u sobama iz kojih je to moguče telefonom x x x x x - SOS poziv u svim kupaonicama x x x x x - Signalni uređaji u svim sobama i kupaonicama x 1 Naziv elemenata * ** *** **** ***** Bodovi 14.Sefovi za čuvanje vrijednosti Sefovi ili druge odgovarajuče mogučnosti za deponiranje vrijed- nosti za najmanje 30% soba - x x x x 1 Zasebni sefovi - - - - - 2 15.Panirališta ili garaže - samo za objekte do kojih je moguč pristup automobila Za najmanje 10% soba,1 vozilo po sobi x - - - - - Za najmanje 20% soba,1vozilo po sobi - x - - - 1 Za najmanje 40% soba,1vozilo po sobi - - x - - 2 Za najmanje 50% soba,1vozilo po sobi - - x x - 3 U motelima jedno panirališno mjesto po sobi,odvojen paning za teška i laka vozila x x x - - - 16.Radio i TV prijemnici Postavljen radio i TV prijemnik u zajedničkim prostorijama za goste - x - - - - Postavljen radio,TV prijemnik i video u zajedničkim prostorija- ma za goste - - x x x 1 Raspoloživost (mogučnost postavljenja na zahtjev gosta) radio i 'TV prijemnika u najmanje 30% soba - - x - - 1 Stalno postavljen radio i TV prijemnik u svim sobama i apartma- - - - x x 3 nima 17.Uređenje i oprema sobe za goste Minimalna površina soba,ne uključujuči pretprostor,kupaonicu i balkon u m2(1) - za jednokrevetnu sobu 7 7 9 10 10 - - za dvokrevetnu sobu 10 10 12(2) 14 16 - - za dodatni krevet 3 3 3,50 4,50 5 - Površina sobe koja nema kupaonicu povečava se za najmanje 1,50m - - x - - 2 Postotak soba za nepušače - - x 15 20 2 Ukoliko su ormar i stalak za kofere smješteni u nekoj drugoj pro- storiji (u okviru sobe),površina sobe može se smanjiti do 2mz x x x x - - Unutarnja korisna visina prostora u sobama najmanje 2,40m x x x x x - Zidovi glatkih površina ukrašeni slikama ili drugim predmetima - - x x x 1 Ostakljene površine koje se mogu otvarati (prozori i vrata) mora- ju iznositi najmanje: - 1/12površine poda sobe u objektima lociranim na nadmorskoj visini iznad 400m x x x x x - - 1/10površine poda sobe u objektima lociranim na nadmorskoj visini nižoj od 400m x x x x x - Mogučnost zamračenja i sprečavanja pogleda izvana s moguč- - - x x x - nošču reguliranja količine svjetla u sobi Zaseban ulaz u svaku sobu,vrata s mogučnošču zaključavanja x x x x x - U objektima s više od jednog kata sve sobe označene brojevima u kojima prva znamenka označava kat,a ostale znamenke brojeve soba na istom katu x x x x x - Krevet ležajne površine 190x 90cm za jednu osobu odnosno, 190x 140cm za dupli Šfrancuski) krevet s nadglavljem za svaki krevet,pristup duplom krevetu s obje strane x x x x x - U objektima izgrađenim ili rekonstruiranim tri godine nakon stu- panja na snagu ovog pravilnika ležajna površina kreveta za jed nu osobu treba iznositi najmanje 200x 90cm a duplog kreveta najmanje 200x 160cm x x x x x - (1) Površina sobe za dječji krevet dimenzije 140x 70cm uključena u površinu sobe (2) U postoječim objektima površina dvokrevetne sobe može biti manja do 2m2 Naziv elemenata * ** *** ***** **** Bodovi Dječji krevet moguče postaviti na zahtjev gosta - - - x x 1 Nočni ormarič ili lako dostupna polica za odlaganje za svaki kre- vet x x x x x - Jedna stolica za sjedenje po krevetu x x x x x - Prostirač uz svaki krevet osim u sobama u kojima je pod prekri- ven tepisonom ili tepihom - x x x x 1 Stol za toaletu ili pisači stol dimenzija gornje plohe najmanje 60x 50cm - x x x x 1 Madrac za svaki krevet odgovarajuče dimenzije ležajnoj površini kreveta · x x x x x - Dvije plahte po krevetu koje ne smiju sadržavati sintetiku x x x x x - Najmanje jedan pokrivač po krevetu,a dodatni pokrivači na za- htjevgosta x x x x x - Jedan jastuk za svaki krevet,odnosno gosta x x x x x - Dodatni jastuk po krevetu na zahtjev gosta - - x x x 1 Prekrivač za svaki krevet - - - x x 1 Orznar s pretincima i odjeljkom za vješanje odječe s najmanje 4 vješalice po krevetu x x x x x - Stalak za kofere,osim u slučajevima kada se koferi mogu držati u ili na ormaru - - x x x 1 Stropna ili zidna rasvjeta i po jedno osvjetljenje sa sjenilom uz krevet ukupnog intenziteta svjetlosti za normalno čitanje i pisa- nje x x x x x - Vidno istaknut cjenik sobe i drugih usluga koje se nude x x x x x - Video uređaj s filmovima koji se prikazuju u objektu - - - - - 3 Glačalo ili stroj za glačanje u svakoj sobi - - - - - 1 Budilica postavljena u svakoj sobi - - - - - 1 Svježe voče,čokoladica ili bombon u svakoj sobi - - - x x 1 Svježe cviječe u svakoj sobi - - - x x 1 Tiskane obavijesti