Zakoni i propisi - Pravni savjeti 68 14.07.1993 Deklaracija o vanjskoj politici Republike Hrvatske
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 111. Poslovnika Zastupničkog doma Sabora Republike Hrvatske, Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske na sjednici 30 lipnja 1993. donio je

DEKLARACIJU

o vanjskoj politici Republike Hrvatske

I.

Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske prihvaćajući Izvješće Vlade Republike Hrvatske o vanjskoj politici, podržava napore Predsjednika Republike i Vlade Republike Hrvatske za mirnu uspostavu ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske na cijelom državnom području.

II.

Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske zahtijeva da se svaki sporazum o mandatu UNPROFOR-a na teritoriju Republike Hrvatske zaključi s Republikom Hrvatskom, kao međunarodno priznatom državom i samostalnim subjektom međunarodnog prava. Stoga se zahtijeva, da se mandat UNPROFOR-a u Republici Hrvatskoj odvoji od mandata mirovnih snaga u susjednoj Republici Bosni i Hercegovini kao i Republici Makedoniji.

III.

U uvjerenju da će pomoći sadašnjem mirovnom procesu, izražava se suglasnost da se mandat UNPROFOR-a na teritoriju Republike Hrvatske produži za razdoblje od mjesec dana. Ukoliko u tom roku dođe do provođenja rezolucije Vijeća sigurnosti Organizacije ujedinjenih naroda broj 769. o rasporedu snaga UNPROFOR-a na granice Republike Hrvatske sa Republikom Bosnom i Hercegovinom i "Saveznom Republikom Jugoslavijom" i rezolucije broj 815. o teritorijalnom integritetu i cjelovitosti Republike Hrvatske, iskazuje se spremnost za daljnje produženje mandata UNPROFOR-a u Republici Hrvatskoj, pod novim uvjetima.

IV.

Podržava se državna cjelovitost samostalne i suverene, međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine te ustavnopravno definiranje državnog ustrojstva prema dogovoru triju konstitutivnih naroda.

V.

Podržava se vođerije politike suradnje sa svim državama, a osobito sa susjednima, na temeljima međunarodnog prava i odluka Konferencije o europskoj sigurnosti i suradnji.

VI.

Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske obvezuje Vladu Republike Hrvatske da:

1) ustraje u pronalaženju mirnog rješenja u provođenju rezolucije Vijeća sigurnosti Organizacije ujedinjenih naroda. a napose rezolucija 759. i 815.;

2) inzistira i osigura dosljednu primjenu Vanceova plana na teritoriju Republike Hrvatske, a osobito mirnog uspostavljanja ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske u tzv. UNPA zonama i potpunu kontrolu hrvatskih državnih granica te uklanjanja postojećih poteškoća u komunikacijama, cestovnom, željezničkom, telekomunikacijskom prometu, kao stavljanje u potpunu funkciju elektroenergetskih vodova, naftovoda i drugih objekata gospodarske infrastrukture;

3) redovito izvješćuje Sabor Republike Hrvatske o provedbi vanjske politike. Ova Deklaracija objavit će se u "Narodnim novinama".

Klasa: 018-01/93-01/01

Zagreb, 30. lipnja 1993.

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik Zastupničkog doma Sabora

Stjepan Mesić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.