Zakoni i propisi - Pravni savjeti 66 09.07.1993 Ukaz o proglašenju Zakona o posebnom porezu na kavu
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

UKAZ

o proglašenju Zakona o posebnom porezu na kavu

Proglašavam Zakon o posebnom porezu na kavu, koji je donio Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske na sjednici dana 24. lipnja 1993. godine.

Broj : PA4-53/ 1-93.

Zagreb, 30. lipnja 1993.

Predsjednik Republike Hrvatske

dr. Franjo Tuđman, v. r.
Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.


ZAKON

o posebnom porezu na kavu

Članak 1.

Ovim Zakonom uređuje se oporezivanje kave koja se uvozi u carinsko područje Republike Hrvatske.

Članak 2.

Pod kavom u smislu ovoga Zakona, podrazumijeva se: kava pržena ili nepržena s ili bez kofeina, kavine ljuske i opne, zamjene kave koje sadrže kavu bilo u kojem postotku iz Tarifnog broja 09.01 Zakona o carinskoj tarifi ("Narodne novine", br. 53B/91. i 25/92.) i ekstrakti, esencije i koncentrati kave ili preparati na bazi kave te ostale pržene zamjene kave, ekstrakti, esencije i koncentrati tih proizvoda iz Tarifnog broja 21.01 Zakona o carinskoj tarifi.

Članak 3.

Porezni obveznik posebnog poreza na kavu jest pravna ili fizička osoba koja u carinsko područje Republike Hrvatske uvozi, unosi ili prima kavu, osim osoba koje su prema članku 27. točki 1., 2. i 5. Carinskog zakona ("Narodne novine", br. 53A/91., 33/92. i 40/92.) oslobođene od plaćanja carine.

Članak 4.

(1) Posebni porez na kavu plaća se za jedan kilogram neto težine kave utvrđene prema carinskim propisima u dinarskoj protuvrijednosti njemačke marke (DEM) prema srednjem tečaju Narodne banke Hrvatske i to:

1. kava nepržena s kofeinom (tarifna oznaka 0901.11) i bez kofeina (tarifna oznaka

0901.12) ..............................................................................................................................1,00 DEM,

2. kava pržena s kofeinom (tarifna oznaka 0901.21) i bez kofeina (tarifna oznaka

0901.22) ...............................................................................................................................2,50 DEM,

3. kavine ljuske i opne (tarifna oznaka 0901.30) ....................................................................3,00 DEM,

4. zamjene kave koje sadrže kavu (tarifna oznaka 0901.40), ekstrakti, esencije,

koncentrati kave i preparati na bazi tih ekstrakta, esencija ili koncentrata na bazi

kave (tarifna oznaka 2101.10) .............................................................................................. 4,00 DEM.

(2) Obračun, naplatu i povrat posebnog poreza na kuvu obavlja ovlaštena carinarnica sukladno propisima o postupku obračuna i naplate carane.

Članak 5.

(1) Porezni obveznici iz članka 3. ovoga Zakona obvezni su voditi evidencije o uvezenim količinama kave izraženim u kilogramima neto težine po vrstama te obračunatom i plaćenom posebnom porezu na kavu.

(2) Evidencije iz stavka (1) ovoga članka moraju sadržavati početno stanje i stanje zaliha pri promjeni posebnog poreza na kavu.

(3) Evidencije moraju odgovarati podacima iz uvoznih carinskih deklaracija i ostaloj poslovnoj dokumentaciji.

(4) Upisivanje u evidencije obavlja se svakodnevno, a najkasnije sljedećeg radnog dana od nastanka poslovnog događaja.

(5) Evidencije se zaključuju mjesečno.

(6) Porezni obveznik iz članka 3. ovoga Zakona u roku 8 dana nakon isteka mjeseca obvezni su poreznoj upravi, prema sjedištu poreznog obveznika dostaviti mjesečni izvještaj o stanju uvezenih količina kave, plaćenom posebnom porezu na kavu i stanju zaliha.

(7) Ministar financija propisat će oblik i sadržaj izvještaja iz stavka (6) ovoga članka.

Članak 6.

(1) Kontrolu obračuna i naplate posebnog poreza na kavu obavlja carinska služba dok se kava nalazi pod carinskim nadzorom.

(2) Kontrolu popisa zaliha, vođenja evidencija i dostavljanja izvještaja obavljaju uprava prihoda i financijska policija.

Članak 7.

(1) Odredbe Carinskog zakona u dijelu koji se odnosi na propisivanje odgovornosti za privredne prijestupe i prekršaje odgovarajuće se primjenjuju za povrede ovoga Zakona.

(2) Prekršajni postupak u povodu podnesenih prijava kontrolnih tijela iz članka 6. stavka (2) ovoga Zakona vodi uprava prihoda.

Članak 8.

(1) Novčanom kaznom u dinarskoj protuvrijednosti od 5.000 do 100.000 DEM kaznit će se za prekršaj porezni obveznik:

1. ako ne vodi propisane evidencije (članak 5. stavak 1.),

2. ako netočno vodi evidencije (članak 5. stavak 2. i 3.),

3. ako neažurno vodi evidencije (članak 5. stavak 4.),

4. ako ne zaključuje evidencije mjesečno (članak 5. stavak 5.),

5. ako poreznoj upravi ne dostavi ili u roku ne dostavi mjesečni izvještaj (članak 5. stavak 6.).

(2) Novčanom kaznom u dinarskoj protuvrijednosti od 100 do 10.000 DEM za prekršaj iz stavka (1) točke 1., 2., 3., 4. i 5. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba poreznog obveznika.

Članak 9.

(1) Novčanom kaznom u dinarskoj protuvrijednosti od 5.000 do 100.000 DEM kaznit će se za prekršaj porezni obveznik :

1. ako u roku ne uplati razliku poreza (članak 11. stavak 1.),

2. ako utvrđene zalihe ne iskaže u evidenciji iz članka 5. (članak 11. stavak 1.),

3. ako ne osigura uvjete za obavljanje kontrole (članak 6. stavak 2.),

4. ako neda na očevid dokument o uvozu kave i plaćanju poreza (članak 5. stavak 3.),

5. ako ometa ovlaštenu osobu u obavljanju kontrole (članak 6. stavak 2.).

(2) Novčanom kaznom u dinarskoj protuvrijednosti od 100 do 10.000 DEM za prekršaj iz stavka (1) ovog članka kaznit će se i odgovorna osoba poreznog obveznika.

Članak 10.

Svote novčanih kazni iz članka 8. i 9. ovoga Zakona izriču se u hrvatskim dinarima prema srednjem tečaju DEM Narodne banke Hrvatske na dan izricanja kazne.

Članak 11.

(1) Na dan stupanja na snagu ovoga Zakona, porezni obveznici - proizvođači i uvoznici kave iz članka 15. stavka 8. Zakona o porezu na promet prozvoda i usluga ("Narodne novine"), br. 36/91., 73/91., 18/82. i 25/93.) obvezni su popisati zalihe kave i o tome sastaviti zapisnik po vrstama i količinama, obračunati posebni porez na utvrđene zalihe i uplatiti ga u roku 8 dana od dana popisa prema srednjem tečaju DEM Narodne banke Hrvatske na dan popisa. Porezni obveznici moraju zapisnik o obavljenom popisu zaliha kave dostaviti upravi prihoda općine na čijem se području nalazi sjedište njihove radnje ili poduzeća najkasnije idući dan od obavljenog popisa.

Za iznos plaćenog poreza na promet sadržanog u zalihama porezni obveznici imaju pravo na povrat poreza prema odredbama članka 58. Zakona o porezu na promet proizvoda i usluga.

Članak 12.

Iznimno od odredbi članka 50. stavka 1. Zakona o porezu na promet proizvoda i usluga, pravne osobe koje se u smislu citiranog Zakona smatraju krajnjim potrošačima kave ne popisuju zalihe i ne mijenjaju cijene kave te nemaju pravo zalihe kave vratiti poreznom obvezniku radi povrata poreza koji je uračunat u cijenu.

Članak 13.

Ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana do dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 410.01/93-01/11

Zagreb, 24. lipnja 1993.

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik Zastupničkog doma Sabora

Stjepan Mesić, v.r.