Zakoni i propisi - Pravni savjeti 66 09.07.1993 Naredba o visini posebne pristojbe pri uvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA

Na temelju članka 2. Zakona o posebnim pristojbama pri uvozu poljoprivrednih i prehrambenih prozvoda ("Narodne novine", br. 53/91), u sporazumu s ministrom poljoprivrede i šumarstva, ministar gospodarstva izdaje

NAREDBU

o visini posebne pristojbe pri uvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

I.

Posebna pristojba predstavlja razliku između uvozne cijene uvećane za iznos carine i drugih uvoznih pristojbi i prosječne cijene na domaćem tržištu.

II.

Prosječne cijene na domaćem tržištu, u smislu točke I. ove naredbe, jesu:

____________________________________________________________________________________
Tar. broj       Tar.                                                            Prosječna cijena
Carinske        oznaka  Imenovanje robe                                 na domaćem tržiš.
tarife                                                                          u HRD (u DEM)
____________________________________________________________________________________
1               2                       3                                       4               5
____________________________________________________________________________________
01.02                           Žive životinje, vrsta goveda:
                0102.90 -Ostalo:
                0102.904        ---junad za tov (od 200 do 280 kg)              4.443           (2,42)
                0102.905        ---junad utovljena više od 280 do 450 kg        4.223           (2,30)
                0102.906        ---junad, ostala                                3.929           (2, 14)
                0102.907        ---telad                                                4.682           (2,55)
                0102.909        --ostalo                                        3.837           (2,09)

01.03                           Svinje, žive :
                0103.9          -Ostalo:
                0103.91 --mase manje od 50 kg
                0103.912        ---mesnate za klanje
                                -do 30 kg                                       4.333           (2,36)
                                -od 30 do 50 kg                         4.002           (2,18)
                0103.913        ---masne za klanje                              3.672           (2,00)
                0103.919        ---ostalo                                       3.672           (2,00)
                0103.92 --mase 50 kg ili više:
                0103.922        ---mesnate za klanje                            3.727           (2,03)
                0103.923        ---masne za klanje                              3.507           (1,91)
                0103.929        ---ostalo                                       3.507           (1,91 )

01.05                           Domaća perad živa (kokoši, patke, guske,
                                pure i biserke):
                0105.1          Mase do 185 g:
                0105.11 --pilići:
                0105.119        ---ostali (teške linije za tov)                 826             (0,45)
                                (lake linije za uzgoj)                          2.332           (1,27)
                0105.9          -Ostalo:
                0105.91 ---kokoši:
                0105.919        ---ostale - pilenke  18-tj.(LL)                  16.102          (8,77)
                                -brojleri (TL)                                  3.268           (1,78)
                                -izlučene kokoši (TL)                           2.625           (1,43)
                                -izlučene kokoši (LL)                           3.213           (1,75)
                0105.993        ---Pure:
                0105.9939       ----pure tovne                                  7.564           (4,12)


02.01                           Goveđe meso, svježe ili rashladeno:
                0201.10 ----Trupovi i polovice:
                0201.101        ----teleći                                      8.446           (4,60)
                0201.102        ----juneći                                      7.858           (4,28)
                0201.103        ----goveđi                                      6.334           (3,45)
                0201.109        ----ostali                                      6.334           (3,45)
                0201.20 -Ostali komadi s kostima:
                0201.201        ----teleći                                      8.446           (4,60)
                0201.202        ---juneći :
                0201.2021       ----kompenzirane četvrtine                      7.858           (4,28)
                0201.2022       ----prednje četvrtine                           6.830           (3,72)
                0201.2023       ----stražnje četvrtine                          9.529           (5,19)
                0201.2029       ----ostalo                                      6.683           (3,64)
                0201.203        ---govedi:
                0201.2031       ----kompenzirane četvrtine                      6.297           (3,43)
                0201.2032       ----prednje četvrtine                           5.453           (2,97)
                0201.2033       ----stražnje četvrtine                          7.601           (4,14)
                0201.2039       ----ostalo                                      5.012           (2,73)
                0201.209        ---ostalo                                       5.012           (2,73)
                0201.30 -Bez kostiju
                0201.301        ---teleće                                       9.712           (5,29)
                0201.302        ---juneće:
                0201.3021       ----kompenzirane četvrtine                      9.272           (5,05)
                0201.3022       ----prednje četvrtine                           8.189           (4,46)
                0201.3032       ----stražnje četvrtine                          10.869          (5,92)
                0201.3029       ----ostalo                                      7.509           (4,09)
                0201.303        ---goveđe:
                0201.3031       ----kompenzirane četvrtine                      7.417           (4,04)
                0201.3032       ----prednje četvrtine                           6.444           (3,51 )
                0201.3033       ----stražnje četvrtine                          8.684           (4,73)
                0201.3039       ----ostalo                                      5.838           (3,18)
                0201.309        ---ostali                                       5.838           (3,18)
____________________________________________________________________________________
1               2                       3                                       4               5
____________________________________________________________________________________
02.02                           Govede meso, smrznuto:
                0202.10 -Trupovi i polovice:
                0202.101        ---teleći                                       6.756           (3,68)
                0202.102        ---juneći                                       6.279           (3,42)
                0202.103        ---goveđi                                       5.067           (2,76)
                0202.109        ---ostalo                                       5.067           (2,76)
                0202.20 -Ostali komadi s kostima:
                0202.201        ---teleći                                       6.756           (3,68)
                0202.202        ---juneći:
                0202.2021       ----kompenzirane četvrtine                      6.279           (3,42)
                0202.2022       ----prednje četvrtine                           5.471           (2,98)
                0202.2023       ----stražnje četvrtine                          7.619           (4, 15)
                0202.2029       ----ostalo                                      5.343           (2,91 )
                0202.203        ---goveđi:
                0202.2031       ----kompenzirane četvrtine                      5.031           (2,74)
                0202.2032       ----prednje četvrtine                           4.370           (2,38)
                0202.2033       ----stražnje četvrtine                          6.077           (3,31 )
                0202.2039       ----ostalo                                      5.159           (2,81 )
                0202.209        ---ostali                                       5.159           (2,81 )
                0202.30 -Bez kostiju:
                0202.301        ---teleće                                       7.766           (4,23)
                0202.302        ---juneće:
                0202.3021       ----kompenzirane četvrtine                      7.417           (4,04)
                0202.3022       ----prednje četvrtine                           6.555           (3,57)
                0202.3023       ----stražnje četvrtine                          8.703           (4,74)
                0202.3029       ----ostalo                                      6.004           (3,27)
                0202.303        ---goveđe:
                0202.3031       ----kompenzirane četvrtine                      5.930           (3,23)
                0202.3032       ----prednje četvrtine                           5.159           (2,81)
                0202.3033       ----stražnje četvrtine                          6.940           (3,78)
                0202.3039       ----ostalo                                      4.663           (2,54)
                0202.309        ---ostali                                       4.663           (2,54)

02.03                           Svinjsko meso, svježe rashlađeno ili smrznuto:
                0203.1          -Svježe ili rashlađeno:
                0203.11 ----trupovi i polovice                          8.317           (4,53)
                0203.12 ----butovi, lopatice i komadi od
                                njih, s kostima                                 11.769          (6,41)
                0203.19 ----ostalo                                      8.005           (4,36)
                0203.2          -Smnnuto:
                0203.21 ----trupovi i polovice                          6.646           (3,62)
                0203.22 ----butovi, lopatice i komadi od
                                njih, s kostima                                 9.419           (5,13)
                0203.29 -ostalo                                         6.408           (3,49)

02.07                           Meso peradi i jestivi otpaci peradi iz tar. br.
                                01.05, svježi, rashlađeni ili smrznuti:
                0207.10 -Perad neisječena u komade,
                                svježa ili rashlađena
                                -brojleri                                       5.563           (3,03)
                                -kokoši                                 3.121           (1,70)
                                -pure                                           12.375          (6,74)
                0207.2          -Perad, neisječena u komade,
                                smrznuta:
                0207.21 -kokoši, domaće                         3.121           (1,70)
                0207.3          -Perad isječena u komade i otpaci,
                                uključujući jetru, svježi ili
                                rashlađeni:

                0207.39 ---Ostalo -brojleri                             6.481           (3,53)
                                -pure                                           8.996           (4,90)
                                -brojleri file                                  11.567          (6,30)
                                -pure file                                      18.948          (10,32)

____________________________________________________________________________________
1               2                       3                                       4               5
____________________________________________________________________________________
02.10                           Meso i jestivi mesni drugi klaonični
                                proizvodi,soljeni,u salamuri,sušeni ili
                                dimljeni,jestivo brašno i prah od mesa
                                ili od drugih klaoničnih proizvoda:
                0210.1          -Svinjsko meso:
                                --butovi,lopatice i drugi komadi
                                od njih s kostima                               13.531          (7,37)
                0210.12 --potrbušine i komadi od njih                   9.217           (5,02)
                0210.19 --ostalo                                        9.217           (5,02)

04.01                           Mlijeko i vrhnje,nekoncentrirani i bez
                                dodanog šećera ili drugih tvari za zaslađivanje:
                0401.309        ---ostalo
                                -pasterizirano mlijeko 3,2m/m                   1.450           (0,79)
                                -sterilizirano mlijeko                          1.928           (1,05)

04.02                           Mlijeko i vrhnje,koncentrirani
                                ili s udjelom dodanog šećera ili
                                drugih tvari za zaslađivanje:
                0402.10 -U prahu,granulama i drugim
                                krutim oblicima, s udjelom
                                masti do 1,5% po masi                   9.015           (4,91)
                0402.2          -U prahu,granulama i drugim
                                krutim oblicima, s udjelom
                                masti više od 1,5% po masi                      10.208          (5,56)

04.03                           Mlaćnica,kiselo mlijeko,vrhnje,
                                jogurt,kefir i ostalo fermentira-
                                no ili zakiseljeno mlijeko i
                                vrhnje,koncentrirani ili nekon-
                                centrirani,s udjelom dodanog
                                šećera ili drugih tvari za zasla-
                                đivanje,aromatizirani ili doda-
                                nim voćem ili kakaom:
                0403.10 -jogurt u čašicama 0,2 l                        2.258           (1,23)
                0403.90 -ostalo (vrhnje iznad 12%)                      3.488           (1,90)

04.05           0405.00 Maslac i ostale masti i ulja,do-
                                biveni od mlijeka:
                0405.001        ---svježi maslac                                10.961          (5,97)

04.06                           Sir i urda:
                0406.101        ---svježi sir,nefermentirani                    4.939           (2,69)
                0406.30 -Sir topljeni,osim struganog ili
                                u prahu                                 10.153          (5,53)
                0406.40 -Sir prošaran plavom plijesni                   12.687          (6,91)
                                -Sir prošaran bijelom plijesni                  12.044          (6,56)
                0406.90 -Sir ostali :
                                -polutvrdi                                      14.798          (8,06)
                                -tvrdi                                          16.616          (9,05)

04.07           0407.00 Jaja peradi i ptičja jaja,u ljusci,
                                svježa,konzervirana ili skuhana:
                0407.002        ----kokošja jaja za priplod (TL)                532             (0,29)
                                ----kokošja jaja za priplod (LL)                826             (0,45)
                0407.105        ----kokošja jaja,ostala (na bazi
                                "B" klase)                                      275             (0,15)

04.08                           Jaja peradi i ptičja jaja bez ljus-
                                ke i žumanjci jaja,svježi,sušeni,
                                kuhani u vodi ili pari,oblikova-
                                ni,smrznuti ili na drugi način
                                konzervirani,s udjelom ili bez
                                udjela šećera ili drugih tvari za
                                zaslađivanje:
                0408.1  -Žumanjci:
                0408.11 --sušeni                                        18.176          (9.90)

____________________________________________________________________________________
1               2                       3                                       4               5
____________________________________________________________________________________
                0408.19 --ostali (smrznuti)                             5.141           (2,80)
                0408.9          -ostalo:
                0408.91 --sušeno
                                -jaja u prahu                                   17.626          (9,60)
                                -bjelanjak u prahu                              31.028          (16,90)
                0408.99 --ostalo
                                -melanž smrznuti                                3.305           (1,80)
                                -bjelanjak smrznuti                             5.141           (2,80)

10.01                           Pšenica i napolica:
                1001.90 -Ostalo:
                1001.901        ---sjemenska pšenica                            900             (0,49)
                1001.902        ---ostala pšenica                               496             (0,27)

10.03           1003.00 Ječam:
                1003.002        ---pivarski                                     496             (0,27)
                1003.003        ---za stočnu hranu                              441             (0,24)

10.05                           Kukuruz:
                1005.90 -Ostali:
                1005.901        ---bijeli                                               441             (0,24)
                1005.902        ---žuti                                         441             (0,24)

11.01           1101.00 Brašno od pšenice ili napolice:
                1101.001        ---pšenično                                     826             (0,45)

11.02                           Brašno od žitarica, osim od pšenice ili napolice:
                1102.20 -Kukuruzno brašno                               716             (0,39)

11.03                           Prekrupa od žitarica, krupica i petate:
                1103, 13        --kukuruza                                      753             (0.41 )

11.07                           Slad, prženi ili neprženi:
                1107.20 -Neprženi                                       1.010           (0,55)

12.01           1201.00 Soja u zrnu, uključujući i lomljenu ili
                                drobljenu                                       1.028           (0,56)

12.05           1205.00 Sjeme uljane repice, uključujući
                                lomljeno                                        991             (0,54)

12.06           1206.00 Suncokretovo sjeme, uključujući lomljeno
                                ili drobljeno                                   1.028           (0,56)

15.01           1501.00 Masti i ostale masti od svinja i
                                peradi dobivene topljenjem,
                                prešanjem ili solventnom ekstrakcijom:
                1501.002        ---jestiva svinjska mast                        3.176           (1,73)

15.07                           Sojino ulje i njegove frakcije,
                                pročišćeni, ili nepročišćeni, ali
                                kemijski nemodificirani:
                1507.10 -sirovo ulje, uključujući degumirano
                                (bez smole)                                     3.103           (1,69)
                1507.90 -ostalo (rafinirano ulje)                       3.378           (1,84)

15.09                           Maslinovo ulje (dobiveno mehaničkim
                                postupkom) i njegove frakcije, pročišćeni
                                ili nepročišćeni ali kemijski nemodificirani:
                1509.10 -Iz prvog prešanja                              7.840           (4,27)
                1509.90 -Ostalo                                         7.344           (4,00)

15.10           1510.00 Ostala ulja dobivena isključivo od masline
                                solventnom estrakcijom i njihove frakcije,
                                pročišćeni ili nepročišćeni, ali kemijski
                                nemodificirani, uključujući mješavine tih
                                ulja ili frakcija s uljima ili frakcijama iz tar. br.
                                15.09                                           6.683           (3,64)


____________________________________________________________________________________
1               2                       3                                       4               5
____________________________________________________________________________________
15.12                           Ulje od sjemena suncokreta,
                                šafranike i pamuka te njihove frakcije,
                                pročišćeni ili nepročišćeni, ali kemijski
                                nemodificirani:
                1512.1          -Ulje od suncokreta šafranike i
                                njihove frakcije:
                1512.11 -sirovo ulje                                    2.570           (1,40)
                1512.19 -ostalo (rafinirano ulje)                       3.543           (1,93)
                1512.30 -rafinirano ambalažirano ulje                   4.039           (2,20)

15.14                           Ulje od repice ili ulje od slačice i
                                njihove frakcije, rafinirani ili nerafinirani,
                                ali kemijski nemodificirani:
                1514.10 Sirovo ulje:
                1514.101        ---od repice                                    2.956           (1,61)
                1514.90 -Ostalo
                1514.901        ---od repice (rafinirano ulje)                  3.378           (1,84)

15.17                           Margarin, mješavine ili preparati od masti
                                ili ulja životinjskog ili biljnog porijekla ili
                                od frakcija različitih masti ili ulja iz ove
                                glave prikladni za jelo, osim jestivih masti
                                ili ulja i njihovih frakcija iz tar br.15.16:
                1517.10 -Margarin                                                       (2,30)
                1517.10 -stolni                                         4.223           (3,10)
                1517.10 -mazivi                                         5.692

16.01           1601.00 Kobasice i slični proizvodi od mesa, drugih
                                klaoničkih jestivih proizvoda ili od krvi,
                                složeni prehrambeni proizvodi na bazi
                                tih proizvoda:
                1601.001        ---trajni                                       21.793          (11,87)
                1601.002        ---polutrajni                                   11.200          (6,10)
                1601.009        --- ostalo                                      6.701           (3,65)

16.02                           Ostali pripremljeni ili konzervirani proizvodi
                                od mesa, drugih klaoničnih proizvoda ili od
                                krvi:
                1602.10 -Homogenizirani proizvodi                       14.045          (7,65)
                1602.20 -Od jetre bilo koje životinje                   11.604          (6,32)
                1602.3          -Od peradi iz tar. br. 01.05:
                1602.31 --pureći :
                                -trajni                                         15.055          (8,20)
                                -polutrajni                                     17.699          (9,64)
                                -bareni                                         12.632          (6,88)
                1602.39 --ostalo:
                                -pileći polutrajni                              8.262           (4,50)
                                -pileći bareni                                  7.711           (4,20)
                                -pileći panirani                                        5.104           (2,78)
                1602.4          -Svinjski:
                1602.41 -šunke i odresci šunki                          21.977          (11,97)
                1602.42 -lopatice i odresci lopatica                    18.305          (9,97)
                1602.49 -ostalo, uključujući mješavine                  9.143           (4,98)
                1602.50 -Goveđi                                 10.373          (5,65)
                1602.90 -Ostalo, uključujući prerađevine od krvi
                                bilo kojih životinja                            8.060           (4,39)

17.01                           Šećer od šećerne trske i šećerne
                                repe i kemijski čista saharoza u
                                krutom stanju:
                1701.9          -Ostalo:
                1701.991        ---šećer od šećerne trske, rafinirani           1.836           ( 1,00)
____________________________________________________________________________________
1               2                       3                                       4               5
____________________________________________________________________________________
                1701.992        ---šećer od šećerne repe, rafinirani            1.836           ( 1,00)
18.06                           Čokolada i ostali prehrambeni
                                proizvodi koji sadrže kakao:
                1806.3          -Ostalo u pločama ili šipkama:
                1806.31 ----punjeni                                     21.757          (11,85)
                1806.32 ----nepunjeni                                   23.225          (12,65)
                1806.90 -Ostalo                                         15.018          (8,18)

19.02                           Tjestenina, kuhana ili nekuhana ili punjena
                                (mesom ili drugim tvarima) ili drugačije
                                pripremljena, kao što su špageti, makaroni,
                                rezanci, lazanji, njoki, ravijoli, kaneloni,
                                kuskus, pripremljeni ili nepripremljeni:
                1902.1          -Tjestenina nekuhana i nepunjena niti
                                drugačije pripremljena:
                1902.11 ----s dodatkom jaja                             2.258           (1,23)
                1902.19 ----ostala                                      2.093           ( 1,14)

20.05                           Ostalo povrće, pripremljeno ili
                                konzervirano na drugi način osim u octu
                                i octenoj kiselini,nesmrznuto:
                2005.70 -Masline                                        1.340           (0,73)

22.03           2203.00 Pivo dobiveno od slada                  1.836           (1,00)

22.04                           Vino od svježeg grožda uključujući pojačana
                                vina, mošt od grožđa osim mošta iz tar.
                                br. 20.09:

                2204.2. -Ostala vina, mošt od grožđa s fermentacijom
                                zaustavljenom dodavanjem alkohola:
                2204.29 --ostalo:
                2204.291        ---stolno vino                                  1.285           (0,70)
                2204.292        ---kvalitetno vino:
                2204.2925       ----bijelo                                      1.836           (1,00)
                2204.2929       ----ostalo                                      1.652           (0,90)

23.04           2304.00 Uljane pogače i ostali kruti ostaci dobiveni
                                pri ekstrakciji ulja od soje, nemljeveni,
                                mljeveni ili peletizirani:
                2304.001        ---sojini                                       1.120           (0,61)
                2304.002        ---suncokretovi                         698             (0,38)
                2304.003        ---repičini                                     643             (0,35)

III.

Prosječne cijene na domaćem tržištu iz točke II. ove naredbe revaloriziraju se indeksom promjene vrijednosti hrvatskog dinara prema njemačkoj marki (DEM) po srednjem tečaju Narodne banke Hrvatske na dan uvoza.

IV.

Ova naredba stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 331-02/93-01 /110

Urbroj : 528-01 /93-0002

Zagreb, 2. srpnja 1993.

Ministar gospodarstva

Ivan Čermak, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.