Internet i poslovne usluge za poduzetnike Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave. Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice. Link za opširnije informacije o izradi web stranica |
||
Na temelju članka 2. Zakona o posebnim pristojbama pri uvozu poljoprivrednih
i prehrambenih prozvoda ("Narodne novine", br. 53/91), u sporazumu
s ministrom poljoprivrede i šumarstva, ministar gospodarstva izdaje
I.
Posebna pristojba predstavlja razliku između uvozne cijene uvećane za
iznos carine i drugih uvoznih pristojbi i prosječne cijene na domaćem tržištu.
II.
Prosječne cijene na domaćem tržištu, u smislu točke I. ove naredbe,
jesu:
____________________________________________________________________________________ Tar. broj Tar. Prosječna cijena Carinske oznaka Imenovanje robe na domaćem tržiš. tarife u HRD (u DEM) ____________________________________________________________________________________ 1 2 3 4 5 ____________________________________________________________________________________ 01.02 Žive životinje, vrsta goveda: 0102.90 -Ostalo: 0102.904 ---junad za tov (od 200 do 280 kg) 4.443 (2,42) 0102.905 ---junad utovljena više od 280 do 450 kg 4.223 (2,30) 0102.906 ---junad, ostala 3.929 (2, 14) 0102.907 ---telad 4.682 (2,55) 0102.909 --ostalo 3.837 (2,09) 01.03 Svinje, žive : 0103.9 -Ostalo: 0103.91 --mase manje od 50 kg 0103.912 ---mesnate za klanje -do 30 kg 4.333 (2,36) -od 30 do 50 kg 4.002 (2,18) 0103.913 ---masne za klanje 3.672 (2,00) 0103.919 ---ostalo 3.672 (2,00) 0103.92 --mase 50 kg ili više: 0103.922 ---mesnate za klanje 3.727 (2,03) 0103.923 ---masne za klanje 3.507 (1,91) 0103.929 ---ostalo 3.507 (1,91 ) 01.05 Domaća perad živa (kokoši, patke, guske, pure i biserke): 0105.1 Mase do 185 g: 0105.11 --pilići: 0105.119 ---ostali (teške linije za tov) 826 (0,45) (lake linije za uzgoj) 2.332 (1,27) 0105.9 -Ostalo: 0105.91 ---kokoši: 0105.919 ---ostale - pilenke 18-tj.(LL) 16.102 (8,77) -brojleri (TL) 3.268 (1,78) -izlučene kokoši (TL) 2.625 (1,43) -izlučene kokoši (LL) 3.213 (1,75) 0105.993 ---Pure: 0105.9939 ----pure tovne 7.564 (4,12) 02.01 Goveđe meso, svježe ili rashladeno: 0201.10 ----Trupovi i polovice: 0201.101 ----teleći 8.446 (4,60) 0201.102 ----juneći 7.858 (4,28) 0201.103 ----goveđi 6.334 (3,45) 0201.109 ----ostali 6.334 (3,45) 0201.20 -Ostali komadi s kostima: 0201.201 ----teleći 8.446 (4,60) 0201.202 ---juneći : 0201.2021 ----kompenzirane četvrtine 7.858 (4,28) 0201.2022 ----prednje četvrtine 6.830 (3,72) 0201.2023 ----stražnje četvrtine 9.529 (5,19) 0201.2029 ----ostalo 6.683 (3,64) 0201.203 ---govedi: 0201.2031 ----kompenzirane četvrtine 6.297 (3,43) 0201.2032 ----prednje četvrtine 5.453 (2,97) 0201.2033 ----stražnje četvrtine 7.601 (4,14) 0201.2039 ----ostalo 5.012 (2,73) 0201.209 ---ostalo 5.012 (2,73) 0201.30 -Bez kostiju 0201.301 ---teleće 9.712 (5,29) 0201.302 ---juneće: 0201.3021 ----kompenzirane četvrtine 9.272 (5,05) 0201.3022 ----prednje četvrtine 8.189 (4,46) 0201.3032 ----stražnje četvrtine 10.869 (5,92) 0201.3029 ----ostalo 7.509 (4,09) 0201.303 ---goveđe: 0201.3031 ----kompenzirane četvrtine 7.417 (4,04) 0201.3032 ----prednje četvrtine 6.444 (3,51 ) 0201.3033 ----stražnje četvrtine 8.684 (4,73) 0201.3039 ----ostalo 5.838 (3,18) 0201.309 ---ostali 5.838 (3,18) ____________________________________________________________________________________ 1 2 3 4 5 ____________________________________________________________________________________ 02.02 Govede meso, smrznuto: 0202.10 -Trupovi i polovice: 0202.101 ---teleći 6.756 (3,68) 0202.102 ---juneći 6.279 (3,42) 0202.103 ---goveđi 5.067 (2,76) 0202.109 ---ostalo 5.067 (2,76) 0202.20 -Ostali komadi s kostima: 0202.201 ---teleći 6.756 (3,68) 0202.202 ---juneći: 0202.2021 ----kompenzirane četvrtine 6.279 (3,42) 0202.2022 ----prednje četvrtine 5.471 (2,98) 0202.2023 ----stražnje četvrtine 7.619 (4, 15) 0202.2029 ----ostalo 5.343 (2,91 ) 0202.203 ---goveđi: 0202.2031 ----kompenzirane četvrtine 5.031 (2,74) 0202.2032 ----prednje četvrtine 4.370 (2,38) 0202.2033 ----stražnje četvrtine 6.077 (3,31 ) 0202.2039 ----ostalo 5.159 (2,81 ) 0202.209 ---ostali 5.159 (2,81 ) 0202.30 -Bez kostiju: 0202.301 ---teleće 7.766 (4,23) 0202.302 ---juneće: 0202.3021 ----kompenzirane četvrtine 7.417 (4,04) 0202.3022 ----prednje četvrtine 6.555 (3,57) 0202.3023 ----stražnje četvrtine 8.703 (4,74) 0202.3029 ----ostalo 6.004 (3,27) 0202.303 ---goveđe: 0202.3031 ----kompenzirane četvrtine 5.930 (3,23) 0202.3032 ----prednje četvrtine 5.159 (2,81) 0202.3033 ----stražnje četvrtine 6.940 (3,78) 0202.3039 ----ostalo 4.663 (2,54) 0202.309 ---ostali 4.663 (2,54) 02.03 Svinjsko meso, svježe rashlađeno ili smrznuto: 0203.1 -Svježe ili rashlađeno: 0203.11 ----trupovi i polovice 8.317 (4,53) 0203.12 ----butovi, lopatice i komadi od njih, s kostima 11.769 (6,41) 0203.19 ----ostalo 8.005 (4,36) 0203.2 -Smnnuto: 0203.21 ----trupovi i polovice 6.646 (3,62) 0203.22 ----butovi, lopatice i komadi od njih, s kostima 9.419 (5,13) 0203.29 -ostalo 6.408 (3,49) 02.07 Meso peradi i jestivi otpaci peradi iz tar. br. 01.05, svježi, rashlađeni ili smrznuti: 0207.10 -Perad neisječena u komade, svježa ili rashlađena -brojleri 5.563 (3,03) -kokoši 3.121 (1,70) -pure 12.375 (6,74) 0207.2 -Perad, neisječena u komade, smrznuta: 0207.21 -kokoši, domaće 3.121 (1,70) 0207.3 -Perad isječena u komade i otpaci, uključujući jetru, svježi ili rashlađeni: 0207.39 ---Ostalo -brojleri 6.481 (3,53) -pure 8.996 (4,90) -brojleri file 11.567 (6,30) -pure file 18.948 (10,32) ____________________________________________________________________________________ 1 2 3 4 5 ____________________________________________________________________________________ 02.10 Meso i jestivi mesni drugi klaonični proizvodi,soljeni,u salamuri,sušeni ili dimljeni,jestivo brašno i prah od mesa ili od drugih klaoničnih proizvoda: 0210.1 -Svinjsko meso: --butovi,lopatice i drugi komadi od njih s kostima 13.531 (7,37) 0210.12 --potrbušine i komadi od njih 9.217 (5,02) 0210.19 --ostalo 9.217 (5,02) 04.01 Mlijeko i vrhnje,nekoncentrirani i bez dodanog šećera ili drugih tvari za zaslađivanje: 0401.309 ---ostalo -pasterizirano mlijeko 3,2m/m 1.450 (0,79) -sterilizirano mlijeko 1.928 (1,05) 04.02 Mlijeko i vrhnje,koncentrirani ili s udjelom dodanog šećera ili drugih tvari za zaslađivanje: 0402.10 -U prahu,granulama i drugim krutim oblicima, s udjelom masti do 1,5% po masi 9.015 (4,91) 0402.2 -U prahu,granulama i drugim krutim oblicima, s udjelom masti više od 1,5% po masi 10.208 (5,56) 04.03 Mlaćnica,kiselo mlijeko,vrhnje, jogurt,kefir i ostalo fermentira- no ili zakiseljeno mlijeko i vrhnje,koncentrirani ili nekon- centrirani,s udjelom dodanog šećera ili drugih tvari za zasla- đivanje,aromatizirani ili doda- nim voćem ili kakaom: 0403.10 -jogurt u čašicama 0,2 l 2.258 (1,23) 0403.90 -ostalo (vrhnje iznad 12%) 3.488 (1,90) 04.05 0405.00 Maslac i ostale masti i ulja,do- biveni od mlijeka: 0405.001 ---svježi maslac 10.961 (5,97) 04.06 Sir i urda: 0406.101 ---svježi sir,nefermentirani 4.939 (2,69) 0406.30 -Sir topljeni,osim struganog ili u prahu 10.153 (5,53) 0406.40 -Sir prošaran plavom plijesni 12.687 (6,91) -Sir prošaran bijelom plijesni 12.044 (6,56) 0406.90 -Sir ostali : -polutvrdi 14.798 (8,06) -tvrdi 16.616 (9,05) 04.07 0407.00 Jaja peradi i ptičja jaja,u ljusci, svježa,konzervirana ili skuhana: 0407.002 ----kokošja jaja za priplod (TL) 532 (0,29) ----kokošja jaja za priplod (LL) 826 (0,45) 0407.105 ----kokošja jaja,ostala (na bazi "B" klase) 275 (0,15) 04.08 Jaja peradi i ptičja jaja bez ljus- ke i žumanjci jaja,svježi,sušeni, kuhani u vodi ili pari,oblikova- ni,smrznuti ili na drugi način konzervirani,s udjelom ili bez udjela šećera ili drugih tvari za zaslađivanje: 0408.1 -Žumanjci: 0408.11 --sušeni 18.176 (9.90) ____________________________________________________________________________________ 1 2 3 4 5 ____________________________________________________________________________________ 0408.19 --ostali (smrznuti) 5.141 (2,80) 0408.9 -ostalo: 0408.91 --sušeno -jaja u prahu 17.626 (9,60) -bjelanjak u prahu 31.028 (16,90) 0408.99 --ostalo -melanž smrznuti 3.305 (1,80) -bjelanjak smrznuti 5.141 (2,80) 10.01 Pšenica i napolica: 1001.90 -Ostalo: 1001.901 ---sjemenska pšenica 900 (0,49) 1001.902 ---ostala pšenica 496 (0,27) 10.03 1003.00 Ječam: 1003.002 ---pivarski 496 (0,27) 1003.003 ---za stočnu hranu 441 (0,24) 10.05 Kukuruz: 1005.90 -Ostali: 1005.901 ---bijeli 441 (0,24) 1005.902 ---žuti 441 (0,24) 11.01 1101.00 Brašno od pšenice ili napolice: 1101.001 ---pšenično 826 (0,45) 11.02 Brašno od žitarica, osim od pšenice ili napolice: 1102.20 -Kukuruzno brašno 716 (0,39) 11.03 Prekrupa od žitarica, krupica i petate: 1103, 13 --kukuruza 753 (0.41 ) 11.07 Slad, prženi ili neprženi: 1107.20 -Neprženi 1.010 (0,55) 12.01 1201.00 Soja u zrnu, uključujući i lomljenu ili drobljenu 1.028 (0,56) 12.05 1205.00 Sjeme uljane repice, uključujući lomljeno 991 (0,54) 12.06 1206.00 Suncokretovo sjeme, uključujući lomljeno ili drobljeno 1.028 (0,56) 15.01 1501.00 Masti i ostale masti od svinja i peradi dobivene topljenjem, prešanjem ili solventnom ekstrakcijom: 1501.002 ---jestiva svinjska mast 3.176 (1,73) 15.07 Sojino ulje i njegove frakcije, pročišćeni, ili nepročišćeni, ali kemijski nemodificirani: 1507.10 -sirovo ulje, uključujući degumirano (bez smole) 3.103 (1,69) 1507.90 -ostalo (rafinirano ulje) 3.378 (1,84) 15.09 Maslinovo ulje (dobiveno mehaničkim postupkom) i njegove frakcije, pročišćeni ili nepročišćeni ali kemijski nemodificirani: 1509.10 -Iz prvog prešanja 7.840 (4,27) 1509.90 -Ostalo 7.344 (4,00) 15.10 1510.00 Ostala ulja dobivena isključivo od masline solventnom estrakcijom i njihove frakcije, pročišćeni ili nepročišćeni, ali kemijski nemodificirani, uključujući mješavine tih ulja ili frakcija s uljima ili frakcijama iz tar. br. 15.09 6.683 (3,64) ____________________________________________________________________________________ 1 2 3 4 5 ____________________________________________________________________________________ 15.12 Ulje od sjemena suncokreta, šafranike i pamuka te njihove frakcije, pročišćeni ili nepročišćeni, ali kemijski nemodificirani: 1512.1 -Ulje od suncokreta šafranike i njihove frakcije: 1512.11 -sirovo ulje 2.570 (1,40) 1512.19 -ostalo (rafinirano ulje) 3.543 (1,93) 1512.30 -rafinirano ambalažirano ulje 4.039 (2,20) 15.14 Ulje od repice ili ulje od slačice i njihove frakcije, rafinirani ili nerafinirani, ali kemijski nemodificirani: 1514.10 Sirovo ulje: 1514.101 ---od repice 2.956 (1,61) 1514.90 -Ostalo 1514.901 ---od repice (rafinirano ulje) 3.378 (1,84) 15.17 Margarin, mješavine ili preparati od masti ili ulja životinjskog ili biljnog porijekla ili od frakcija različitih masti ili ulja iz ove glave prikladni za jelo, osim jestivih masti ili ulja i njihovih frakcija iz tar br.15.16: 1517.10 -Margarin (2,30) 1517.10 -stolni 4.223 (3,10) 1517.10 -mazivi 5.692 16.01 1601.00 Kobasice i slični proizvodi od mesa, drugih klaoničkih jestivih proizvoda ili od krvi, složeni prehrambeni proizvodi na bazi tih proizvoda: 1601.001 ---trajni 21.793 (11,87) 1601.002 ---polutrajni 11.200 (6,10) 1601.009 --- ostalo 6.701 (3,65) 16.02 Ostali pripremljeni ili konzervirani proizvodi od mesa, drugih klaoničnih proizvoda ili od krvi: 1602.10 -Homogenizirani proizvodi 14.045 (7,65) 1602.20 -Od jetre bilo koje životinje 11.604 (6,32) 1602.3 -Od peradi iz tar. br. 01.05: 1602.31 --pureći : -trajni 15.055 (8,20) -polutrajni 17.699 (9,64) -bareni 12.632 (6,88) 1602.39 --ostalo: -pileći polutrajni 8.262 (4,50) -pileći bareni 7.711 (4,20) -pileći panirani 5.104 (2,78) 1602.4 -Svinjski: 1602.41 -šunke i odresci šunki 21.977 (11,97) 1602.42 -lopatice i odresci lopatica 18.305 (9,97) 1602.49 -ostalo, uključujući mješavine 9.143 (4,98) 1602.50 -Goveđi 10.373 (5,65) 1602.90 -Ostalo, uključujući prerađevine od krvi bilo kojih životinja 8.060 (4,39) 17.01 Šećer od šećerne trske i šećerne repe i kemijski čista saharoza u krutom stanju: 1701.9 -Ostalo: 1701.991 ---šećer od šećerne trske, rafinirani 1.836 ( 1,00) ____________________________________________________________________________________ 1 2 3 4 5 ____________________________________________________________________________________ 1701.992 ---šećer od šećerne repe, rafinirani 1.836 ( 1,00) 18.06 Čokolada i ostali prehrambeni proizvodi koji sadrže kakao: 1806.3 -Ostalo u pločama ili šipkama: 1806.31 ----punjeni 21.757 (11,85) 1806.32 ----nepunjeni 23.225 (12,65) 1806.90 -Ostalo 15.018 (8,18) 19.02 Tjestenina, kuhana ili nekuhana ili punjena (mesom ili drugim tvarima) ili drugačije pripremljena, kao što su špageti, makaroni, rezanci, lazanji, njoki, ravijoli, kaneloni, kuskus, pripremljeni ili nepripremljeni: 1902.1 -Tjestenina nekuhana i nepunjena niti drugačije pripremljena: 1902.11 ----s dodatkom jaja 2.258 (1,23) 1902.19 ----ostala 2.093 ( 1,14) 20.05 Ostalo povrće, pripremljeno ili konzervirano na drugi način osim u octu i octenoj kiselini,nesmrznuto: 2005.70 -Masline 1.340 (0,73) 22.03 2203.00 Pivo dobiveno od slada 1.836 (1,00) 22.04 Vino od svježeg grožda uključujući pojačana vina, mošt od grožđa osim mošta iz tar. br. 20.09: 2204.2. -Ostala vina, mošt od grožđa s fermentacijom zaustavljenom dodavanjem alkohola: 2204.29 --ostalo: 2204.291 ---stolno vino 1.285 (0,70) 2204.292 ---kvalitetno vino: 2204.2925 ----bijelo 1.836 (1,00) 2204.2929 ----ostalo 1.652 (0,90) 23.04 2304.00 Uljane pogače i ostali kruti ostaci dobiveni pri ekstrakciji ulja od soje, nemljeveni, mljeveni ili peletizirani: 2304.001 ---sojini 1.120 (0,61) 2304.002 ---suncokretovi 698 (0,38) 2304.003 ---repičini 643 (0,35)
III.
Prosječne cijene na domaćem tržištu iz točke II. ove naredbe revaloriziraju
se indeksom promjene vrijednosti hrvatskog dinara prema njemačkoj marki
(DEM) po srednjem tečaju Narodne banke Hrvatske na dan uvoza.
IV.
Ova naredba stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim
novinama".
Klasa: 331-02/93-01 /110
Urbroj : 528-01 /93-0002
Zagreb, 2. srpnja 1993.
Ministar gospodarstva
Ivan Čermak, v. r.
Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.