Zakoni i propisi - Pravni savjeti 66 09.07.1993 Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-III-123/1992. od 9. lipnja 1993.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske rješavajući o ustavnoj tužbi D. V. iz S., na sjednici održanoj dana 9. lipnja 1993. godine, donio je

RJEŠENJE

1. Odbacuje se ustavna tužba. 2. Ovo će se rješenje objaviti u "Narodnim novinama", službenom glasilu Republike Hrvatske.

Obrazloženje

D. V. je podnijela Ustavnom sudu Republike Hrvatske ustavnu tužbu uz navod da se tužba podnosi "protiv rješenja U-II-39/1992 od 1. 04.1992. Ustavnog suda Republike Hrvatske, a u vezi s prijedlogom zs ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke Vlade Republike Hrvatske o izuzimanju nekretnina od zabrane raspolaganja u k. o. Split br.1194. (NN 47/91)". Predložila je ujedno da se privremeno obustavi izvršenje te odluke.

Tužba nije dopuštena.

Uvidom u predmet koji je vođen pod brojem U-II- 39/1992 utvrđeno je da je tužiteljica podnijela prijedlog Ustavnom sudu Republike Hrvatske za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke Vlade Republike Hrvatske o izuzimanju nekretnine od zabrane raspolaganja u k. o. Split donijete na temelju odredbe članka 5. Zakona o zabrani prijenosa prava raspolaganja i korištenja određenih nekretnina u društvenom vlasništvu na druge korisnike odnosno u vlasništvo fizičkih i pravnih osoba ("Narodne novine", broj 53/90). Postupajući po tom prijedlogu Ustavni sud Republike Hrvatske donio je dana 1. travnja 1992. godine rješenje kojim je prijedlog odbačen, a to na temelju stajališta da Odluka Vlade Republike Hrvatske nema značaj propisa u smislu odredbe članka 125. stavka 1. alineje 2. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91 - dalje: Ustavni zekon) te da ne podliježe ustavnosudskoj ocjeni. Na temelju odredbe članka 28. Ustavnog zakona ustavnu tužbu može podnijeti svatko ako smatra da mu je odlukom sudbene, upravne vlasti ili drugih tijela koja imaju javne ovlasti, povrijeđeno jedno od Ustavom utvrđenih sloboda i prava čovjeka i građanina - ustavno pravo. Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske donijeta u povodu prijedloga da se ocijeni suglasnost nekog propisa s Ustavom i zakonom nije, međutim, odluka koju ima u vidu navedena odredba Ustavnog zakona. Iz navedenoga slijedi, dakle, da protiv uvodno citiranog rješenja Ustavnog suda Republike Hrvatske ustavna tužba nije dopuštena. S obzirom da je riješeno o ustavnoj tužbi, to nije bilo osnove za odlučivanje o prijedlogu za privremeno obustavljanje izvršenja Odluke Vlade Republike Hrvatske o izuzimanju nekretnine od zabrane raspolaganja u k.o. Split ("Narodne novine", broj 47/91). Na temelju izloženoga riješeno je kao u izreci pod 1. Rješenje o objavljivanju pod 2. ove odluke zasniva se na odredbi članka 20. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Broj : U-III-123/1992.

Zagreb, 9. lipnja 1993.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik

Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.