Zakoni i propisi - Pravni savjeti 66 09.07.1993 Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-III-324/1992. od 15. lipnja 1993.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske, odlučujući o ustavnoj tužbi B. N. iz Z., na sjednici 15. lipnja 1993. godine. donio je ovu

ODLUKU

1. Odbija se ustavna tužba. 2. Ova će se odluka objaviti u "Narodnim novinama".

Obrazloženje

B. N. iz Z. podnio je ovom Sudu ustavnu tužbu u povodu rješenja Upravnog suda Republike Hrvatske, broj Us-2177/1992-6 od 17. rujna 1992. godine, navodeći da mu je tim rješenjem povrijeđeno ustavno pravo na zdravstvenu zaštitu. U provedenom postupku ovaj je Sud utvrdio da ustavna tužba nije osnovana: navedenim rješenjem podnositelju ustavne tužbe nije povrijeđeno ustavno pravo na zdravstvenu zaštitu. Odredba članka 58. Ustava Republike Hrvatske jamči svakom građaninu pravo na zdravstvenu zaštitu. Ta je ustavna odredba - kao i ostale ustavne odredbe o slobodama i pravima čovjeka i građanina - ustavna odnosno sadržajna osnova za zakonsko uređivanje odnosa u oblasti zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja. Za tu je oblast relevantan Zakon o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju ("Narodne novine", broj 12/1991- pročišćeni tekst, 19/1991, 53A/1991, 18/1992). Prema članku 79. ovoga Zakona, radi ostvarivanja i zaštite prava iz toga Zakona, osiguranicima se u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske osigurava dvostupnost rješavanja u postupcima koje oni pokreću. Rješenje drugog stupnja toga Fonda je konačno, a osiguranik koji nije zadovoljan ima pravo na sudsku zaštitu. Organi koji u upravnom postupku rješavaju o određenom pravu osiguranika zdravstvene zaštite jesu: Ispostava navedenog Fonda u prvom stupnju i Direkcija toga Fonda u drugom stupnju. U tom rješavanju, liječnička komisija i Viša liječnička komisija samo su tijela vještačenja, a ne organi koji u upravnom postupku rješavaju o pravima osiguranika zdravstvene zaštite. Stoga, osporeno rješenje Upravnog suda Republike Hrvatske - odbacujući tužbu protiv odluke Više liječničke komisije, dakle tijela vještačenja, kojom je odbijen zahtjev podnositelja ustavne tužbe za njegovu ponovnu stacionarnu rehabilitaciju u toplicama - osnovano utvrđuje da ta odluka Više liječničke komisije nije upravni akt iz članka 6. stavka 1. Zakona o preuzimanju Zakona o upravnim sporovima ("Narodne novine", broj 53/1991), dakle akt protiv kojeg je moguće voditi upravni spor. Osporeni akt je, naime, samo jedna od radnji u postupku - nalaz stručne komisije, a protiv njega se ne može pokrenuti zasebni spor, pa ni podnijeti ustavnu tužbu. Kako je osporeno rješenje temeljeno na spomenutim relevantnim propisima, a njime nije podnositelju ustavne tužbe povrijeđeno ustavno pravo na zdravstvenu zaštitu, Sud je odlučio kao u izreci. Objava ove odluke u "Narodnim novinama" temelji se na odredbi članka 20. st. 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/1991).

Broj : U-III-324/ 1992.

Zagreb. 15. lipnja 1993.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik

Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.