Zakoni i propisi - Pravni savjeti 61 27.06.1993 Rješenje
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske. na sjednici održanoj 9. lipnja 1993. godine, donio je

RJEŠENJE

1. Odbacuje se kao nepravodoban zahtjev Hrvatske demokratske zajednice, Općinske organizacije Pazin, za utvrđivanje odgovornosti oko načina donošenja rješenja Županijske izborne komisije od 12. veljače 1993. godine, podnesen ovom Sudu 19. ožujka 1993. godine.

2. Ovo će se rješenje objaviti u "Narodnim novinama."

Obrazloženje

Prema članku 39. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine"). broj 13/91) političke stranke, kandidati, najmanje 100 birača ili najmanje 5o/o birača izborne jedinice u kojoj se sprovode izbori ovlašteni su tijekom izbora, odnosno najkasnije do isteka roka od mjesec dana od dana objavljivanja rezultata izbora, zatražiti od Ustavnog suda da u izvršavanju nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora poduzima odgovarajuće mjere, ako se te aktivnosti sprovode suprotno Ustavu i zakonu. Tijekom postupka utvrđeno je da su rezultati izbora, održanih 7. veljače 1993. godine bili objavljeni 10. veljače 1993. godine. Kako je zahtjev za nadzor podnesen Sudu 19. ožujka 1993. godine, dakle nakon proteka roka navedenog u članku 39. Ustavnog zakona, riješeno je kao u izreci ovog rješenja temeljem članka 26. navedenog Ustavnog zakona. Objava ovog rješenja zasniva se na odredbi članka 20. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Broj : U-VII-1106/ 1993

Zagreb, 9. lipnja 1993.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik

Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.