Zakoni i propisi - Pravni savjeti 60 25.06.1993 Uredba o redoslijedu plaćanja nepodmirenih obveza
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na osnovi članka 1. Zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da donosi uredbe kojima se uređuju pojedina pitanja iz djelokruga Sabora Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 74/92), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 25. lipnja 1993. godine donijela

UREDBU

o redoslijedu plaćanja nepodmirenih obveza

Članak 1.

Ovom se Uredbom uređuje redoslijed plaćanja obveza pravne osobe, ako na računima kod ovlaštene organizacije za obavljanje platnoga prometa nema dovoljno sredstava za plaćanja dospjelih nepodmirenih obveza.

Članak 2.

Pravna osoba obvezna je naloge za plaćanje dospjelih nepodmirenih obveza iz članka 3. ove Uredbe podnijeti ovlaštenoj organizaciji za obavljanje platnoga prometa najkasnije na dan njihova dospijeća.

Ovlaštena organizacija za obavljanje platnoga prometa dužna je primiti podnesene naloge za plaćanje, te evidentirati datum i sat primitka.

Članak 3.

Ako pravna osoba na računu kod ovlaštene organizacije za obavljanje platnoga prometa nema, odnosno nema dovoljno, sredstava za podmirenje dospjelih obveza, plaćanje se obavlja ovim redoslijedom:

1. obveze prema inozemstvu temeljem fiksnih i garantiranih obveza,

2. porez na promet proizvoda i usluga te druge pristojbe što ih je pravna osoba, na temelju propisa, naplatila uz cijenu proizvoda ili usluga,

3. izvršne sudske odluke, izvršne odluke ovlaštenih tijela i organizacija, rješenja o kaznama, druga izvršna rješenja, te nalozi i konačna rješenja kontrolnih tijela i organizacija.

4. akceptni nalozi.

Članak 4.

Novčanom kaznom za privredni prijestup u protuvrijednosti 5.000 DEM do 10.000 DEM u hrvatskim dinarima, kaznit će se pravna osoba ako naloge za plaćanje dospjelih nepodmirenih obveza iz članka 2. stavka 1. ove Uredbe ne podnese ovlaštenoj organizaciji za platni promet do dana njihova dospijeća. Za radnje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba pravne osobe za privredni prijestup novčanom kaznom u protuvrijednosti 150 DEM do 300 DEM, u hrvatskim dinarima.

Članak 5.

Novčanom kaznom za privredni prijestup u protuvrijednosti 1.000 DEM do 2.000 DEM u hrvatskim dinarima, kaznit će se ovlaštena organizacija za obavljanje platnoga prometa:

1. ako ne primi podnesene naloge za plaćanje i ne evidentira datum i sat njihova primitka (članak 2.),

2. ako plaćanje ne izvršava po propisanom redoslijedu (članak 3.).

Za radnje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se za privredni prijestup i odgovorna osoba ovlaštene organizacije za obavljanje platnoga prometa, novčanom kaznom u protuvrijednosti 100 DEM do 200 DEM, u hrvatskim dinarima.

Članak 6.

Iznosi novčanih kazni iz članka 4. i 5. ove Uredbe izriču se u hrvatskim dinarima prema srednjem tečaju DEM Narodne banke Hrvatske, na dan izricanja kazne, a valoriziraju se prema srednjem tečaju DEM Narodne banke Hrvatske, na dan plaćanja kazne.

Članak 7.

Nepodmirene obveze iz evidencije o redoslijedu plaćanja koju vodi ovlaštena organizacija za obavljanje platnoga prometa prema Uredbi o financijskom poslovanju ("Narodne novine", broj 40/92 i 28/93) izvršavat će se do njihova potpunoga podmirenja. Ako se između dužnika i vjerovnika postigne sporazum ili nagodba u svezi s nepodmirenim obvezama iz stavka 1. ovoga članka, ovlaštena organizacija za obavljanje platnoga prometa, odnosne nepodmirene obveze brisat će iz evidencije o redoslijedu plaćanja.

Članak 8.

Stupanjem na snagu ove Uredbe prestaje vrijediti Uredba o financijskom poslovanju ("Narodne novine", broj 40/92 i 28/93). Stupanjem na snagu ove Uredbe neće se primjenjivati Zakon o financijskom poslovanju ("Narodne novine", broj 53/91 ).

Članak 9.

Ova Uredba stupa na snagu sljedećeg dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 400-01/93-01/02

Urbroj : 5030114-93-4

Zagreb, 25. lipnja 1993.

Predsjednik

Nikica Valentić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.