Zakoni i propisi - Pravni savjeti 59 24.06.1993 Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U/I-266/1988. od 9. lipnja 1993.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske, na sjednici 9. lipnja 1993. godine, donio je ovo

RJEŠENJE

1. Obustavlja se postupak za ocjenu ustavnosti odredbe članka 12. stavak 1. Zakona o stambenim odnosima ("Narodne novine", broj 51/85, 42/86 i 22/92).

2. Ovo rješenje objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje

Odredba navedena u izreci ovog rješenja, a čiju ustavnost osporava Davor Vrankić iz Osijeka glasi: "Članovima porodičnog domaćinstva stanara, prema ovom zakonu. smatraju se bračni drug te osobe koje zajedno s njim stanuju posljednje dvije godine, i to: srodnici po krvi u pravoj liniji i njihovi bračni drugovi, braća i sestre, pastorčad i usvojenici, djeca bez roditelja uzeta na uzdržavanje, očuh i maćeha, usvojilac i osobe koje je stanar dužan po zakonu uzdržavati, osoba koja s njim živi u izvanbračnoj zajednici, ako se takva zajednica može izjednačiti s bračnom zajednicom, te osoba koja nije određena stanarom na stanu u kojem stanuje zbog primjene odredbe iz članka 67. stava 3. i 4. ovoga zakona." Ustavni sud Republike Hrvatske je rješenjem br. U/1266/88 od 9. svibnja 1991. godine pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti osporene odredbe zbog osnovane sumnje da su njome - u slučaju kad stanuju zajedno sa stanarom - potomci usvojenika u neravnopravnom položaju u odnosu na rođene potomke. U ovom rješenju Sud je izrazio pravno stajalište da iz odredaba članka 61. stavka 1. i članka 63. Ustava Republike Hrvatske proizlazi da nema razlike izmedu porodica i njezinih članova, glede činjenice da li su njezini članovi vezani krvnim srodstvom ili usvojenjem. U tom smislu i Zakon o braku i porodičnim odnosima ("Narodne novine", broj 51/89 - pročišćeni tekst i 58/80) ne pravi razliku, te propisuje da se između usvojitelja i usvojenika stvara odnos roditelja i djeteta. Ustavni sud Republike Hrvatske je obustavio postupak iz ovih razloga: Ocjenjujući rezultate provedenog postupka Ustavni sud je - ostavši kod navedenog pravnog stajališta - utvrdio da razlozi zbog kojih je pokrenut postupak ne stoje. Ne stoji, naime, osnovanost sumnje u suprotnost osporene odredbe s Ustavom Republike Hrvatske. Ovo iz razloga što osporena odredba ne isključuje potomke usvojenika iz kruga Elanova koji čine porodično domaćinstvo. Propušteno je, međutim. i izrijekom ih navesti. Propuštanje eksplicitnog navođenja potomaka usvojenika kao članova porodičnog domaćinstva, prema mišljeu ovog Suda ne čini osporenu odredbu neustavnom, ali je čini nedostatnom. Zakonska praznina nastala nedostatnošću ove odredbe popunjena je praksom Upravnog suda i tijela državne uprave, a prema kojoj se potomci usvojenika smatraju članovima porodičnog domaćinstva sa svim pravnim posljedicama koje proizlaze iz takvog statusa. Slijedom navedenog, primjenom članka 27. stavka 2. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91) odlučeno je kao u točki 1. izreke ovog rješenja. Na temelju odredbe članka 20. stavka 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, riješeno je kao u točki 2. izreke.

Broj : U/I-266/1988.

Zagreb, 9. lipnja 1993.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik

Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.