Zakoni i propisi - Pravni savjeti 57 16.06.1993 Odluka o priznavnju i određivanju starosne mirovine djelatnim vojnim osobama prevedenima u pričuvni sastav
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 22. stavaka 2. i 3. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju vojnih osiguranika ("Narodne novine", broj 53/91, 73/91, 18/92 i 71/92), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj IS. lipnja 1993. donijela

ODLUKU

o priznavnju i određivanju starosne mirovine djelatnim vojnim osobama prevedenima u pričuvni sastav

I.

Djelatnim vojnim osobama kojima prestaje djelatna vojna služba, u skladu s Odlukom Vrhovnoga zapovjednika oružanih snaga Republike Hrvatske, priznaje se starosna mirovina.

II.

Osobama iz točke I. ove Odluke priznaje se starosna mirovina, neovisno o uvjetima za stjecanje prava na starosnu mirovinu propisanih Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju vojnih osiguranika (u dalinjem tekstu: Zakon), u postotku od mirovinske osnovice prema godinama mirovinskoga staža i to: osobama s mirovinskim stažem do 15 godina, starosna mirovina iznosi 45% od mirovinske osnovice (muškarac), odnosno 47,5% (žena), a za svaku daljnju godinu staža do navršenih 20 godina mirovinskoga staža mirovina se povećava za 2% od mirovinske osnovice. Za svaku daljnju godinu staža iznad 20 godina do navršenih 30 godina mirovinskog staža, mirovina se povećava za 2,5% od mirovinske osnovice, te za svaku daljnju godinu staža iznad 30 godina, mirovina se povećava za 0,5% od mirovinske osnovice, s tim da ne može iznositi više od 85% od mirovinske osnovice. Mirovina određena prema stavku I. ove točke ne može biti niža od minimalne mirovine određene po propisima o mirovinskom i invalidskom osiguranju radnika.

III.

Mirovina iz točke II. ove Odluke određuje se od mirovinske osnovice utvrdene prema odredbama Zakona. Rješenje o priznavanju prava na starosnu mirovinu osobama iz točke I. ove Odluke donosi po službenoj dužnosti Administrativna komisija Vlade Republike Hrvatske i dostavlja ga osobi iz točke I. ove Odluke, Ministarstvu obrane i Republičkom fondu mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika Hrvatske (u daljnjem tekstu Fond). Žalbe protiv rješenja iz stavka 1. ove točke rješava komisija drugoga stupnja koju imenuje Vlada Republike Hrvatske. Na temelju pravomoćnoga rješenja iz stavka 1. ovoga članka, Fond donosi rješenje kojim određuje svotu starosne mirovine.

V.

Obiteljsku mirovinu u slučaju smrti korisnika starosnc mirovine iz točke 1. ove Odluke, određuje Fond, od svote mirovine koja bi pripadala umrlom korisniku na dan smrti, prema odredbama Zakona.

VI.

Usklađivanje mirovina iz točaka II. i V. ove Odluke obavlja Fond u skladu s odredbama Zakona.

VII.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama", a primjenjuje se od 1. siječnja 1993.

Klasa: 140-09/93-02/01

Urbroj: 5030104-93-4

Zagreb, 15. lipnja 1993.

Predsjednik

Nikica Valentić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.