Zakoni i propisi - Pravni savjeti 38 01.05.1993 Odluka o visini godišnje naknade za uporabu cesta što se plaća na cestovna motorna i priključna vozila
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 45. stavka 1. Zakona o cestama ("Narodne novine", broj 56/91 - pročišćeni tekst, 61/91 i 49/92) Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. travnja 1993. godine donijela

ODLUKU

o visini godišnje naknade za uporabu cesta što se plaća na cestovna motorna i priključna vozila

I.

Ovom odlukom utvrđuje se visina godišnje naknade za uporabu cesta što se plaća za cestovna motorna i priključna vozila.

II.

Godišnju naknadu za uporabu cesta iz točke I. ove odluke (u daljnjem tekstu: godišnja naknada) plaćaju vlasnici cestovnih motornih i priključnih vozila.

III.

Godišnja naknada za cestovna motorna i priključna vozila plaća se za 12 mjeseci unaprijed, računajući od dana ovjere tehničke ispravnosti vozila.

Godišnja naknada iz stavka 1. ove točke iznosi u dinarskoj protuvrijednosti za:

1. Teretna cestovna motorna vozila (teretni automobil i specijalna teretna motorna vozila za prijevoz određenih tereta) i prikolice - prema najvećoj dopuštenoj masi:

- do 3,5 t                                                              70 DEM
- preko 3,5 t do 7,5 t                                                   150 DEM
- preko 7,5 t do 18 t                                                   500 DEM
- preko 18 t do 25 t                                                    750 DEM
- preko 25 t do 40 t                                                    1.000 DEM.
2. Autobuse i prikolice autobusa - prema broju sjedišta
- do 17 sjedišta                                                        50 DEM
- preko 17 do 26 sjedišta                                               100 DEM
- preko 26 sjedišta                                                     200 DEM.
3. Radna cestovna vozila i radna priključna vozila i poluprikolice - 20% od godišnje naknade za teretno motorno vozilo najveće dopuštene mase koja je jednaka najvećoj dopuštenoj masi toga vozila.
4. Lake prikolice (do 750 kg) i prikolice teže od 750 kg za osobne automobile   10 DEM.
5. Vučna cestovna motorna vozila - prema snazi motora
- do 60 kW                                                              100 DEM
- preko 60 kW do 120 kW                                                 450 DEM
- preko 120 kW do 180 kW                                                700 DEM
- preko 180 kW                                                  900 DEM.
6. Osobne automobile i kombinirane automobile (kombi) - prema radnom obujmu motora
- do 900 cm3                                                            15 DEM
- preko 900 cm3 do 1350 cm3                                     30 DEM
- preko 1350 cm3 do 1800 cm3                                    40 DEM
- preko 1800 cm3 do 2500 cm3                                    60 DEM
- preko 2500 cm3                                                        78 DEM.
7. Motocikle (sa i bezprikolice) - prema radnom obujmu motora
- do 125 cm3                                                            5 DEM
- preko 125 cm3 do 250 cm3                                              7 DEM
- preko 250 cm3 do 500 cm3                                              10 DEM
- preko 500 cm3                                                         15 DEM.
8. Mopede (do 50 cm3)                                           2 DEM.
9. SPecijalna cestovna motorna i priključna vozila posebne namjene i to: za prijevoz pčela, za zabavne radnje, hitna pomoć, hitna pomoć s njegom bolesnika, sanitet-ambulantna i ostala specijalna motorna vozila za prijevoz određenih osoba i priključna vozi
                                                                        25 DEM.
10. Cestovna motorna i priključna vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 40  tona
- preko 40 t do 45 t                                                    1.350 DEM
- preko 45 t                                                            1.600 DEM.

IV.

Godišnja naknada za privremeno registrirana cestovna motorna i priključna vozila plaća se unaprijed, u iznosima iz stavka 2. točke III. ove odluke, korigiranima razmjerno vremenu važenja privremene registracije vozila (od 60 dana do najduže 12 mjeseci).

V.

Iznosi godišnje naknade iz stavka 2. točke III. i točke IV. ove odluke revaloriziraju se po srednjem tečaju Narodne banke Hrvatske na dan uplate.

VI.

Godišnju naknadu mogu naplaćivati stanice za tehnički pregled vozila.

Stanice za tehnički pregled vozila dužne su sredstva prikupljena naplatom godišnje naknade, istog, a najkasnije slijedećeg dana, uplatiti na propisane uplatne račune javnih prihoda.

VII.

Od uplaćenog iznosa godišnje naknade na računu javnih prihoda, 60% sredstava prihod je Poduzeća "Hrvatske ceste" - poduzeća za održavanje, zaštitu, rekonstrukciju i gradnju cesta u Hrvatskoj, a 40% općine, odnosno grada Zagreba, na području koje vlasnik cestovnoga motornog ili priključno vozila ima prebivalište, odnosno sjedište.

VIII.

Ako cestovno motorno ili priključno vozilo bude otuđeno tijekom razdoblja za koje je godišnja naknada plaćena u skladu s odredbama ove odluke, novi vlasnik nije dužan platiti godišnju naknadu za to razdoblje, osim u slučaju da je prijašnji vlasnik prethodno odjavio vozilo i ostvario povrat godišnje naknade prema odredbi stavka 2. ove točke.

Vlasnici cestovnih motornih ili priključnih vozila, koji odjave svoja vozila, imaju pravo na povrat dijela plaćene godišnje naknade, razmjerno razdoblju u kojem je - računajući od dana odjave vozila - prestala uporaba cesta.

IX.

Na dan stupanja na snagu ove odluke prestaje važili Odluka o visini godišnje naknade za uporabu cesta što se plaća za cestovna motorna i priključna vozila ("Narodne novine", broj 6/91, 6/92, 11/92, 37/92, 56/92 i 79/92).

X.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 340-01 /93-04/04

Urbroj : 5030112-93-2

Zagreb, 30. travnja 1993.

Predsjednik

Nikica Valentić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.
  INTERNET USLUGE - IZRADA POSLOVNIH PLANOVA - IZRADA WEB STRANICA ZA TVRTKE - IZRADA CMS STRANICA  
   
POSLOVNI PORTAL TVRTKE POSLOVNI FORUM d.o.o. - Internet i poslovne usluge za poduzetnike
Poslovni Forum d.o.o. pokrenut je od strane stručnjaka na području ekonomije, financija, prava i informatike, a nakon sveobuhvatne analize tržišta i poslovanja poslovnih subjekata, kako bi se uz korištenje suvremenih metoda i visoke tehnologije cjelovito pristupilo unapređenju poslovanja svih poslovnih subjekata na jednostavan i učinkovit način.
Poslovni Forum omogućuje prikupljanje informacija o stanju na tržištu, analizu tržišta, pregled cijena i asortimana konkurencije, kvalitetnu izradu poslovnih planova i investicijskih projekata, te financiranje novih ulaganja, savjete i konzultacije u svezi trgovačkog, građanskog, radnog i upravnog prava, poreza i drugih oblasti. Kada netko putem Interneta traži tko nudi određene proizvode ili usluge, neka nađe Vas i Vašu detaljnu i ažuriranu ponudu! Zašto tisuće posjetitelja prepuštati konkurenciji!

Naručite CMS web stranice - Predstavite svoju tvrtku, obrt ili udrugu!
 
 
  LINK NA PREGLED SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA, PREGLED POSLOVNIH INFORMACIJA  

Neslužbeni pregled iz Narodnih novina


IZRADA WEB STRANICA

Naručite izradu modernih web stranica. Bero i lako kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć naših CMS web stranica. Moderni dizajni za Vaše web stranice. Korištenje CMS web stranica slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija i imate brzo svoju prvu web stranicu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...

Mobilna responzivnost web stranica je prilagođavanje web stranice svim preglednicima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve web stranice. Besplatna optimizacija za tražilice; SEO optimizacija omogućava vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.

Dizajn responzivnih web stranica, registracija domene, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, plaćanje karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...

Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna .hr domena, besplatna podrška za internet marketing...

>> Link na ponudu za izradu web stranica >>