Zakoni i propisi - Pravni savjeti 30 15.04.1993 Naredba o visini naknade za uporabu uređaja i usluga kontrole letenja na teritoriju Republike Hrvatske
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POMORSTVA,PROMETA I VEZA

Temeljem članka 4. Zakona o preuzimanju saveznih zakona iz oblasti prometa i veza koji se u Republici Hrvatskoj primjenjuju kao republički zakoni i članka 264. Zakona o zračnoj plovidbi ("Narodne novine", broj 53/91), ministar pomorstva, prometa i veza uz suglasnost ministra financija donosi

NAREDBU

o visini naknade za uporabu uređaja i usluga kontrole letenja na teritoriju Republike Hrvatske

I.

Za uporabu uređaja i usluga kontrole letenja, zrakoplovni prijevoznik plaća naknadu, ovisno o maksimalnoj registriranoj težini zrakoplova prilikom uzlijetanja (MTOW) i dužini prijedenog zračnog puta. Visina naknade iz stavka 1. ove točke obračunava se domaćim i stranim zrakoplovnim prijevoznicima u međunarodnom i domaćem zračnom prometu u US dolarima prema dolje navedenoj formuli C =D/100 *( MTOW/50 ) 1/2 * F C - visina naknade izražena, za strane i domaće prijevoznike u USD D - prijeđeni zračni put u kilometrima F - jedinica mjere = 41.43 MTOW - najveća dozvoljena težina zrakoplova u polijetanju izražena u tonama modela, odnosno serije određenog tipa zrakoplova. Ako u momentu fakturiranja ne raspolaže podacima o modelu odnosno seriji tipa zrakoplova, kao osnovica za obračunavanje naknade uzet će se najveća dozvoljena težina svih modela tog tipa zrakoplova prosjeku. Ta osnovica preračunava se najmanje jedanput godišnje. Ako operator izvijesti Upravu kontrole letenja posjedovanju više modela zrakoplova istog tipa, onda se kao uzorak za fakturiranje uzima prosječna težina svih modela toga tipa. Sredstva iz stavka 1. ove točke su prihod državnog proračuna i uplaćuju se na račun br. 30100-840-000-61012 "Naknada za uporabu uređaja i usluga kontrole letenja na teritoriju Republike Hrvatske". Obračun i naplatu sredstava iz prethodnog stavka obavljat će Ministarstvo pomorstva, prometa i veza, Uprava kontrole letenja.

II.

Za potrebe zračnog prometa unutar teritorija Republike Hrvatske domaći prijevoznik plaća naknadu u HRD po važećem srednjem tečaju USD Narodne banke Hrvatske na dan uplate. Prijeđeni put jednak je stvarno prijeđenom putu izmeđuždvije hrvatske zračne luke. Naknada za strane prijevoznike iskazuje se u US dolarima. Od naplate su oslobođene slijedeće kategorije letova:

1. letovi pod vizualnim uvjetima u sloju slobodnog letenja;

2. letovi koji počinju I završavaju na istoj zračnoj luci bez međutočke slijetanja;

3. letovi zrakoplova čija je maksimalna težina manja od 2 tone;

4. letovi drževnih i vojnih zrakoplova, ako svrha leta nije komercijalna;

5. tražilački, spasilački i vatrogasni letovi; 6. letovi u svrhu kalibraže uređaja kontrole letenja, dobivanja ili obnavljanja plovidbenosti zrakoplova.

III.

Domaći korisnici dužni su uplatiti naknadu za obavljeni let u roku 15 dana po primitku fakture, a u istom roku primaju se i eventualni prigovori. Inozemni korisnici dužni su uplatiti naknadu za obavljeni let u roku od 30 dana po primitku fakture, a u roku od 15 dana primaju se i eventualni prigovori.

IV.

Ova naredba stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 011-01/93-02/11

Urbroj : 530-01-93-4

Zagreb, 7. travnja 1993.

Ministar pomorstva, prometa i veza

Ivica Mudrinić, dipl. ing., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.