Zakoni i propisi - Pravni savjeti 28 10.04.1993 Uredba o izmjenama i dopunama Zakona o vodama
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na osnovi članka 1. Zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da donosi Uredbe kojima se uređuju pojedina pitanja iz djelokruga Sabora Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 74/92) Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 9. travnja 1993., donijela

UREDBU

o izmjenama i dopunama Zakona o vodama

Članak 1.

U Zakonu o vodama ("Narodne novine". broj 53/90, 9/91 i 61/91) članak 123. mijenja se i glasi: "Vodoprivredni doprinos plaćaju pravne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost. Osnovicu za obračun i plaćanje čini iznos isplaćenih bruto-plaća. Vodoprivredni doprinos plaća se po stopi od 0,8%, do 10. u tekućem mjesecu, za isplaćene plaće u prethodnom mjesecu. Izimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, fizičke osobe koje porez na dobit plaćaju u paušalnom iznosu, plaćaju vodoprivredni doprinos na osnovicu od koje se obračunava porez na dobit u paušalnom iznosu. Obračun i naplatu vodoprivrednoga doprinosa, za obveznike iz stavka 4. ovoga članka obavlja porezna uprava, prema propisima o neposrednim porezima Sredstva vodoprivrednoga doprinosa uplaćuju se na poseban račun "Hrvatske vodoprivrede".

Članak 2.

Članak 125. i članak 137. ne primjenjuju se.

Članak 3.

U članku 141. stavak 1. mijenja se i glasi: "Naknadu za korištenje voda iz članka 134. kao i naknadu za zaštitu voda iz članka 135. ovoga Zakona, za vodu koja se isporućuje potrošačima putem javnoga vodoopskrbnoga sustava, obračunavaju i plaćaju zajedno sa cijenom vode, putem prijelaznoga računa za zajedničku naplatu prihoda pravnih osoba, komunalna poduzeća, odnosno druge pravne osobe koje isporučuju vodu, prema ukupnoj količini vode isporučene potrošaćima."

Članak 4.

Stupanjem na snagu ove Uredbe neće se primjenjivati Odluka o visini vodoprivrednog doprinosa ("Narodne novine", broj t4/91).

Članak 5.

Ova Uredba stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 325-08/93-01/8

Urbroj: 5030114-93-3

Zagreb, 9. travnja 1993.

Predsjednik

Nikica Valentić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.