Zakoni i propisi - Pravni savjeti 28 10.04.1993 Odluka o zaštitnim cijenama suncokreta i soje roda 1993. godine
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 8. Zakona o društvenoj kontroli cijena ("Narodne novine", broj 27/85 i 53/90). Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 9. travnja 1993. godine, donijela

ODLUKU

o zaštitnim cijenama suncokreta i soje roda 1993. godine

I.

Poduzećima i drugim,pravnim osobama te individualnim poljoprivrednicima koji proizvode i prodaju suncokret i soju, osiguravaju se, za suncokret i soju roda 1993. godine, zaštitne cijene:

- za suncokret - 550 HRD/kg

- za soju - 550 HRD/kg.

II.

Cijene iz točke I. ove Odluke podrazumijevaju se franko skladište, vagon, tegljač ili drugo prijevozno sredstvo u mjestu proizvodača - po izboru kupca.

III.

Cijene iz točke I. ove Odluke vrijede za suncokret koji sadrži 40% ulja, 11% vlage,i 3% nečistoče i soju koja sadrži 13% vlage i 2% nečistoće. Za svaki postotak sadržaja ulja u suncokretu veći, odnosno manji od 40% zaštitna cijena suncokreta se povećava, odnosno smanjuje za 13,75 hrvatskih dinara po kilogramu. Ako suncokret i soja sadrže veći. odnosno manji postotak vlage i nečistoće od postotka iz stavka 1. ove točke, zaštitne cijene iz točke I. ove Odluke se za svaki postotak smanjuju, odnosno povećavaju za 1%.

IV.

Cijene iz točke I. i dinarski iznos iz stavka 2. točke III. ove Odluke revaloriziraju se indeksom promjene vrijednosti hrvatskog dinara prema njemačkoj marki (DEM), po srednjem tečaju Narodne banke Hrvatske, na dan plaćanja.

V.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 320-03/93-01/06

Urbroj: 5030105-93-1

Zagreb, 9. travnja 1993.

Predsjednik

Nikica Valentić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.