Zakoni i propisi - Pravni savjeti 27 06.04.1993 Pravilnik o obliku i sadržaju putnog lista za domaćeg prijevoznika
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POMORSTVA, PROMETA I VEZA

Na temelju članka 91. Zakona o upravi ("Narodne novine", br. 16/78, 50/78, 29/85, 41 /90, 47/90 i 53A/91 ), a za provedbu članka 32. Zakona o prijevozu u međunarodnom cestovnom prometu ("Narodne novine", br. 53/91) ministar pomorstva, prometa i veza donosi

PRAVILNIK

o obliku i sadržaju putnog lista za domaćeg prijevoznika

Članak 1.

Ovim pravilnikom propisuje se oblik i sadržaj putnog lista, kojeg upotrebljava domaći prijevoznik kada obavlje slobodan prijevoz putnika u međunarodnom cestovnom prometu, način njegova vođenja i postupanja s njim.

Članak 2.

Obrazac putnog lista sastoji se od jednog lista papira bijele boje formata A4. Obrazac putnog lista s odgovarajućim sadržajem na hrvatskom i engleskom jeziku tiskan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni dio.

Članak 3.

Obrazac putnog lista mora biti popunjen kemijskom olovkom štampanim slovima ili pisaćim strojem; pravilno i točno, jer će se u protivnom putni list smatrati nevažećim Podaci upisani u putni list ne smiju se brisati ni križati Naknadne izmjene unose se u rubriku 8. putnog lista uz potpis domaćeg prijevoznika.

Članak 4.

U rubrici 6. putnog lista u popis putnika upisuje se ime, prezime i broj putovnice svakog putnika i člana posade vozila, osim vozača.

Članak 5.

Domaći prijevoznik vodi knjigu evidencije izdatih putnih listova. Izdat putni list obilježava se brojem pod kojim je uveden u knjigu evidencije.

Članak 6.

Prije početka svakog prijevoza, domaći prijevoznik dužan je popuniti putni list u dva primjerka.

Članak 7.

Prvi primjerak putnog lista mora se nalaziti u vozilu za sve vrijeme putovanja, a drugi se primjerak priključuje uz knjigu evidenćije iz članka 5. ovog pravilnika.

Članak 8.

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje vrijediti Pravilnik o obrascu putnog lista ze domaćeg prijevoznika i načinu njegova vođenja te o postupanju s njim ("Narodne novine", br. 53/91).

Članak 9.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim-novinama"

Klasa: 011-01/93-02/24

Urbroj:530-01-93-1

Zagreb, 29. ožujka 1993.

Ministar pomorstva, prometa i veza

dipl. ing. Ivica Mudrinić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.