Zakoni i propisi - Pravni savjeti 27 06.04.1993 Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-III-248/1992. od 24. veljače 1993.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske, na sjednici 24. veljače 1993. godine, donio je ovu

ODLUKU

1. Odbija se ustavna tužba M. K. iz Z.

2. Ova će se Odluka objaviti u "Narodnim novinama."

Obrazloženje

M. K. podnio je ovom Sudu ustavnu tužbu u povodu rješenja Okružnog suda Z. br. Kv-63/92 od 7. srpnja 1992. godine, navodeći da je tim rješenjem njegovom malodobnom. sinu povrijeđeno ustavno pravo na srednjoškolsko obrazovanje. Uvidom u pobijano rješenje - u postupku pred ovim Sudom - utvrđeno je da je tim rješenjem odbijena, kao neosnovana, žalba M. K. protiv rješenja Općinskog suda Z. br. Kž-47/92, K-401/91 od 11. lipnja 1992. godine. Tim je potonjim rješenjem, naime, odbačen zahtjev M. K. za ponavljanje kaznenog, postupka u predmetu K-401/91 i to iz razloga što je navedeni Sud utvrdio da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za ponavljanje postupka. Nadalje, ovaj je Sud utvrdio da je, u postupku koji je prethodio navedenom postupku, Općinski sud Z. rješenjem Posl. br. 401/91 od 24. listopada t991. godine, odbacio optužni prijedlog M. K. protiv voditeljice Muzičke škole u Z., nalazeći da u njezinom pismenom obavještenju o gubitku prava na daljnje školovanje D. K. nema elemenata kaznenoga djela zloupotrebe položaja. Žalbu protiv toga rješenja odbio je, kao neosnovanu, Okružni sud Z., rješenjem Kž-214/91. od 24. listopada 1991. godine. Ustavna tužba nije osnovana. Pobijanim rješenjem nije povrijeđeno D. K. ustavno pravo na srednjoškolsko obrazovanje iz članka 65. st.1. Ustava Republike Hrvatske, prema kojem je ono - kako glasi ta ustavna odredba - svakom dostupno, pod jednakim uvjetima. Tom je presudom, naime, samo utvrđeno da nema zakonskih uvjeta za ponavljanje kaznenoga postupka i to zato jer su činjenice i dokazi, na kojima je temeljen zahtjev za ponavljanje postupka, već bili izneseni u ranijem postupku. Time što su spomenuti sudovi utvrdili da u postupanju profesorice nema elemenata kaznenoga djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, nije povrijeđeno spomenuto ustavno pravo. To ustavno pravo ostvaruje se kroz jednake, zakonom propisane uvjete za pojedine kategorije srednjoškolskog obrazovanja, s time da te uvjete polaznici srednjoškolskog obrazovanja moraju ispunjavati, ukoliko žele steći oao obrazovanje. Na temelju članka 20. st.1. Ustavnoga zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, riješeno je kao u točki 2. izreke.

Broj: U-III-248/ 1992.

Zagreb, 24. veljače 1993.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik

Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.