Zakoni i propisi - Pravni savjeti 25 31.03.1993 Uputa o provođenju dijela Sporazuma koji se odnosi na ostala materijalna prava radnika
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

SLUŽBA DRUŠTVENOG KNJIGOVODSTVA HRVATSKE

Na temelju točke XV. Sporazuma o plačama i ostalim materijalnim pravima radnika ("Narodne novine" br. 22/93) generalni direktor Službe društvenog knjigovodstva Hrvatske donosi

UPUTU

o provođenju dijela Sporazuma koji se odnosi na ostala materijalna prava radnika

1. Ovom Uputom utvrđuje se način sastavljanja i dostavljanja obračuna za isplatu ostalih materijalnih prava radnika pravnih osoba te organa i organizacija u Republici Hrvatskoj za razdoblje veljača - lipanj 1993. godine.

2. Pravne osobe te organi i organizacije sa sjedištem u Republici Hrvatskoj obračun ostalih materijalnih prava, radnika sastavljaju na obrascu: OMP/93 - Izvještaj o isplaćenim ostalim materijalnim pravima radnika i dostavljaju ga, u jednom primjerku, nadležnoj organizacijskoj jedinici Službe društvenog knjigovodstva Hrvatske do 5. u mjesecu za prethodni mjesec. Iznimno, za isplate izvršene u razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka 1993. godine popunjava se obrazac kumulativno za razdoblje 1.1-31. 3.1993. i za mjesec ožujak 1993. godine i dostavlja se do 5. travnja 1993. godine.

3. U koloni 4. na rednim brojevima:.2, 3, 4, 6 i 7 iskazuje se prosječan broj radnika kojima su izvršene isplate, a na rednim brojevima:1, 5, 8, 9,10, 11 i 12 iskazuje se kumulativan broj radnika.

4. U koloni 7. na rednim brojevima od 1. do 12. iskazuje se broj radnika kojima je izvršena isplata u izvještajnom mjesecu.

5. U kolonama 5. i 8. na rednim brojevima od 1. do 13. iskazuje se iznos ukupnih isplata izvršenih u izvještajnom razdoblju odnosno izvještajnom mjesecu.

6. U koloni 6. i 9. na rednim brojevima od 1. do 12. iskazuju se prosječno isplaćeni iznosi po radniku u izvještajnom razdoblju odnosno izvještajnom mjesecu.

7. U koloni 5. i 8. na rednom broju 14. iskazuje se iznos uplačenih poreza iz isplata ostalih materijalnih prava radnika u izvještajnom razdoblju odnosno u izvještajnom mjesecu na te isplate.

8. U koloni 7. na rednom broju 15. iskazuje se broj radnika prema stvarnom stanju na kraju mjeseca.

9. Izvještaj se podnosi i kad u izvještajnom mjesecu nije bilo isplata.

0. Ova Uputa stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa:120-02/931/19

Urbroj : 321-04/93-4

Zagreb, 29. ožujka 1993.

Generalni direktor Službe društvenog knjigovodstva Hrvstske

mr. Bogomil Cota, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.