Zakoni i propisi - Pravni savjeti 8 23.01.1993 Obvezatne upute br. XI - Rok i način dostave izbornog materijala
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

IZBORNA KOMISIJA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 31. stavak 2. Zakona o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 22/92, 27/92 i 1/93) Izborna komisija Republike Hrvatske donosi

OBVEZATNE UPUTE BR. XI -

Rok i način dostave izbornog materijala

1. Kad birački odbor utvrdi rezultate glasovanja na biračkom mjestu dana 7. veljače 1993. godine, zapisnik o svom radu s ostalim izbornim materijalom za izbore zastupnikau Županijski dom Sabora Republike Hrvatske dužan je dostaviti županijskoj izbornoj komisiji najkasnije u roku od 12 sati od sata zatvaranja birališta, dakle, najkasnije do 7:00 sati 8. veljače 1993. godine.

2. Birački odbori na biračkim mjestima na kojima glasuju birači na službi u oružanim snagama Republike Hrvatske i osobe lišene slobode, nakon što utvrde rezultate glasovanja zapisnik o svom radu s ostalim izbornim materijalom za izbor zastupnika u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske (jer oni glasuju samo za zastupnike a ne i za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave) dostavit će županijskoj izbornoj komisiji, koja će potom zbrojiti rezultate glasovanja za svaku županiju posebno, te pribrojiti glasove birača sa prebivalištem u svojoj županiji rezultatima glasovanja u toj županiji, dok će rezultate glasovanja za druge županije dostaviti Izbornoj komisiji Republike Hrvatske.

3. Kako birački odbori na pomorskim i riječnim brodovima Hrvatske trgovačke mornarice koji se zateknu na dan izbora izvan granica Republike Hrvatske, u pravilu, nisu u mogućnosti dostaviti u određeno vrijeme izborni materijal županijskim izbornim komisijama, to će ti birački odbori najkraćim podesnim putem (telefax, telegram, radio-veza i dr.) o rezultatu glasovanja na brodovima obavijestiti upravu poduzeća - vlasnika broda koji će te rezultate dostaviti županijskoj izbornoj komisiji, koja će potom zbrojiti rezultate glasovanja za svaku županiju posebno, te pribrojiti glasove birača sa prebivalištem u svojoj županiji rezultatima glasovanja u toj županiji, dok će rezultate glasovanja za druge županije dostaviti Izbornoj komisiji Republike Hrvatske.

4. Kad birački odbor utvrdi rezultate glasovanja na biračkom mjestu dana 7. veljače 1993. godine, zapisnik o svom radu s ostalim izbornim materijalom za izbore članova predstavničkih tijela jedinice lokalne samouprave (općinsko odnosno gradsko vijeće, kotarska skupština, županijska skupština i Skupština grada Zagreba) dužan je dostaviti nadležnoj općinskoj, gradskoj i kotarskoj izbornoj komisiji najkasnije u roku od 12 sati od sata zatvaranja birališta, dakle najkasnije do 7:00 sati 8. veljače 1993

5. Općinske izborne komisije odnosno gradske izborne komisije dostavit će rezultate glasovanja za izbor zastupnika županijske skupštine na svom području nadležnoj županijskoj izbornoj komisiji zajedno sa zapisnikom o svom radu i zapisnicima o radu biračkih odbora te sa izvodima iz popisa birača na način i u roku koji im odredi Županijska izborna komisija (članak 50. stavak 2. Zakona o izborirna članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i uprave).

6. Nadležna županijska izborna komisija zbrojit će rezultate glasovanja za izbor zastupnika u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske na biračkim mjestima na svom području najkasnije u roku od 24 sata od sata zatvaranja birališta, dakle, najkasnije do 19:00 sali 8. veljače 1993 godine.

7. Županijska izborna komisija dostavit će rezultate glasovanja za izbor zastupnika u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske na svom području Izbornoj komisiji Republike Hrvatske zajedno sa zapisnikom o svom radu i zapisnicima o radu biračkih odbora, te sa izvodima iz popisabirača najkasnije do 12:00 sati 9. veljače 1993. godine.

8. Izborni materijal iz točke 7. ovih Obvezatnih uputa dužan je Izbornoj komisiji Republike Hrvatske neposredno predati predsjednik, član ili zamjenik predsjednika odnosno člana županijske izborne komisije.

Klasa: 013-01/92-01/08

Urbroj: 56605/93-107

Zagreb, 21. siječnja 1993.

Predsjednik

Milan Vuković, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.